Last news in Fakti

10 Март, 2019 17:45 1 596 26

Ако евроизборите бяха през февруари: ГЕРБ с 22,2%, БСП с 19,4%

  • евроизбори-
  • екзакта-
  • доверие

Демократична България биха получили 2,5%

Ако евроизборите бяха през февруари: ГЕРБ с 22,2%, БСП с 19,4% - 1

Ако Европейски избори 2019 се бяха провели в края на февруари т.г., ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2% от имащите право на глас българи, а БСП биха останали втори с 19.4%. Трети са ДПС с 6.9%, а четвърти са ОП с 6.4% (ако се явят в сегашния си коалиционен формат).

Това се посочва в изследване на "Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 19 - 28 февруари 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда, в 91 населени места.

Демократична България биха получили 2.5%, СДС – 1.3%, РБ, АБВ, Воля и Възраждане – по 1%. Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата, предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии. Данните от настоящото изследване показват, че десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно.

28% от българите интервюирани от "Екзакта” в края на февруари заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15% не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот. Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йовчо

    17 62 Отговор
    Мачкай,Бойко.

    Коментиран от #2, #4, #11, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нервен

    39 7 Отговор
    Ъпсурт

    Коментиран от #10

  • 4 560

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Йовчо":

    Бате е дръпнал с арестите . . . ако вкара в ареста няколко "Бензинджии" дет продават по 2.30лв литъра ще дръпне още . . . печалбата от една голяма цистерна гориво без данъци е почти колкото малък апартамент . . . става дума за милионери, почти милиардери
  • 5 Бат Вал

    47 10 Отговор
    Ако изборите бяха неманипулирани, независимо в кой месец се провеждат, герб изобщо нямаше да влезе в парламента!

    Коментиран от #8

  • 6 БСП ДПС Евророма

    12 24 Отговор
    Абе важното е БСП=ДПС=Евророма да дуе здраво таратора!!

    Коментиран от #15

  • 7 Ххххххх

    42 9 Отговор
    Герберасти ще се пробват да ги фалшифицират отново
  • 8 Реалист

    14 34 Отговор

    До коментар #5 от "Бат Вал":

    Сън ли бе или илюзия... се пееше в една стара естрадна песен, че и твоя пост и той така. Мечтай си! 90% от хората с акъл и работа в България възлагат надеждите си на ГЕРБ, ЗА ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ БЕЗПАМЕТНАТА КРАЖБА БСП ако дойде на власт.

    Коментиран от #22

  • 9 Batushka

    28 8 Отговор
    Малък но мноооого прост народ....и много прост ,простак на простаците начело....
  • 10 Емил

    8 14 Отговор

    До коментар #3 от "нервен":

    А бе, научете значението на тази дума "абсурд" - просто ви личи колко сте прости! Русофилистици!
  • 11 Бате Бойко

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "Йовчо":

    Всеки ден ви мачкам,кво искате повече?
  • 12 Запознат

    14 2 Отговор
    Не че има за кой да се гласува, щот всичките са едни, но според мен, няма смисъл да се ходи до урните. Както всички избори преди този, вече се знае, кой и с колко ще спечели, започна облъчването. Ако изборите не се манипулират, а те се манипулират, кой знае, какви щяха да са резултатите. Бандитска работа...тия ще ни довършат.
  • 13 ГАЛЕВ

    25 8 Отговор
    ГЕРБ СЪБИРАТ 4 ПРОЦЕНТА САМО С ФАЛШИФИЦИРАНЕ-НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ПРОСТИ КОРУМПИРАНИ ИДИОТИ-ТОВА СА ГЕРБ БОРИСОВ КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕН В ЗАТВОРА.ЦВЕТАНОВ БОЛЕН С ГЛАВАТА ИВ КАРЛУКОВО В ЛУДНИЦАТА.СЛЕД ТОВА ЦЯЛАТА ПАСМИНА КОИТО СА РОДАТА ИМ И ТИЯ ДЕТО СА НА ХРАНИЛКАТА.В ЗАТВОРА В БЕЛЕНЕ ДА НОСЯТ КАМЪНИ ПО ЦЯЛ ДЕН ДО ЖИВОТ

    Коментиран от #19, #21

  • 14 Муца

    19 3 Отговор
    Браво на рапона свършил си е работата. Сега остава и цик да не се изложат. Смешници..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бл.134 в Зап. парк

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Йовчо":

    Само , само ДПС ....още малко и ще се първа политическа сила
  • 17 ВЪЗРАЖДАНЕ

    3 1 Отговор
    Се споменава за първи път.... Означава реално 6-8% на изборите.
  • 18 бсп

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Джендър":

    Тиквата в момента се мъчи пак да превземе песовете тъй като ученичката на командира ...нинова му би шута заради отминалите времена, че е крала повече от тиквата.А тиквата силно се надяваше на бкп оод да го подкрепи за шеф на песовете, е да ама не стана!!!!Тъй, че тиквта сега се моли на техноимпексова за сделка!!!
  • 19 Курни

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "ГАЛЕВ":

    Споко ДРУГАРЮ ,идва сериозна подкрепа от Венецуела, Куба и Северна Кореа. Венсеремос ще победим. А дойдем ли на власт какво мазно крадене ни чака, това Р.Овч. Орешарски, Пеевски,Доган, Станишко, Виденов пасти да ядат. Ще видят те какво е "червен терор". Боко краде, ама ние сме по-добри,мнооого по-добри. Имаме цяла столетница зад нас, про*стаци и илитерати, но изпечени крадци и нищо правещи номенклатурчици. Дерзай, времето е наше, още малко за един два мандата на власт ще затрием територията България. Примера на Виденов е пред нас, само трябва да го повторим.
  • 20 863

    7 4 Отговор
    Аз не познавам нито един, който би гласувал за тиквата от Банкя, а аз познавам много хора! С тази, с които съм говорил също твърдят че не познават такива, които биха гласували за Винету. Това ме навежда на мисълта, че изборите се манипулират кораво и поради тази причина от 2013 година говедото от Банкя и партията му избягват машинното гласуване. Като се има в предвид горното май е необходима дървената бюлетина

    Коментиран от #23

  • 21 Ревизоро

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГАЛЕВ":

    Нямаш идея колко си прав при това на 100% !!!
  • 22 До заблудения герберски Реалист

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Човече, плашиш ме! Или си тотал щета или си пропуснал да си вземеш дозата! Кой нормален българин ( не циганин ) би гласувал за тая шайка от бандити, крадци и лъжци?! ГЕРБ = отпадък! Всеки друг, но никога повече ГРОБари! Тия ни върнаха 100 години назад! Няма по-голяма и манипулативна политическа групировка от герберската няма и не е имало никога! Тая сган трябва да си ходи завинаги за наше добро!
  • 23 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "863":

    Моето семейство се състои от 8 човека,всички ще гласуваме за ГЕРБ,80% от нашите приятели и познати ще подкрепят на изборите също ГЕРБ,та тези глупави опити за манипулации от тролчета като вас с ляв уклон и платени от Позитано няма как да повлияят на резултатите на следващите избори!

    Коментиран от #25

  • 24 незнайко

    1 2 Отговор
    Това българите сме страшно племе ! 30 години не можем да се обединим и да избутаме ДПС от власт !!! Трябва да имаме 2 партии. На промишлените работници и на селскостопанските работници !!! ТОВА СА ХОРАТА КОИТО СЕ ТРУДЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА !!!
  • 25 ех че кеф

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Да....гласувайте!Аз затова си бих шута към по-добра за живеене страна!Където няма пещерен антикомунизъм!ГЕРБ още поне 50 години ще ви плаши с БСП, банкови фалите и т.н. Онези с банковите фалити вече от 20 години не са на сцената, децата им взеха да измират, ама страх трябва да има!До хан Крум ще се върнат ГЕРБ ако трябва да се оправдават....

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "ех че кеф":

    Да ще гласуваме за когото си искаме,а вие имате право да си биете шута и в най-добрата държава,защото безродника си е безродник където и да отиде,само не ни занимавайте със себе си,а още по-малко ни поучавайте от там!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове