15 Март, 2019 12:15 3 010 15

България - жертва на „зелените рекетьори“ от WWF

  • тома белев-
  • зелени-
  • екология

Тъй като WWF е водеща в „За да остане природа в България“, “зелените” у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес

Световният фонд за дивата природа (WWF) е разпрострял мрежата си в над 100 държави, сред които е и България. Клонът на WWF у нас се ръководи от Веселина Кавръкова, жена на бившия шеф на Природен парк „Витоша“ и неуспял политик Тома Белев. В управата е и Катерина Раковска, съпруга на активиста на партия „зелените“ Андрей Ковачев, пише в. "Труд".

Първи стъпки

Началото на псевдоприродозащитната група у нас започва в края на 90-те години на миналия век, когато в България е открит филиал WWF, а през 2006-а е учредена още една структура, WWF - Дунавско-Карпатска програма. Сега и двете се управляват от Веселина Кавръкова. Мъжът й Тома Белев е отговорен за разрухата на Витоша, която по време на неговото 13-годишно управление се превърна в пущинак. Другата шефка във WWF-България е Катерина Раковска, съпруга на друг виден „еколог” и неуспял кандидат-депутат - Андрей Ковачев.

Впоследствие мрежата от неправителствени организации (НПО), гравитиращи около WWF, се увеличава до около 30. Ръководството на всички е преплетено в ограничен кръг от хора, на базата на семейно-приятелски връзки и зависимости. „Зелените” НПО са групирани в коалицията „За да остане природа в България”, от която през 2008 година произлиза ПП „Зелените”. Формацията винаги се явява на избори в стремежа си да се добере до законодателната и изпълнителната власт, но досега не е прехвърляла 0.6%. А до днес коалицията няма съдебна регистрация и явно ръководство, но поради агресивното й поведение държавните институции винаги изпълняват нейните безумни .

Докато в Африка и Азия наемниците на организацията измъчват и убиват населението в районите, граничещи със защитени територии, у нас и в останалите европейски страни схемата е по-различна, но също води до тежки последици. Нашата държава е нагледен пример как цели региони се обезлюдяват, докато официалните власти се огъват под „зеления рекет“ на Фонда и неговите присъдружни организации. Изнудването включва е воденето на десетки съдебни дела срещу ключови държавни и частни инвестиции, съпроводени с рехави протести, които затварят ключови кръстовища в големите градове в час пик.

Тъй като WWF е водеща в „За да остане природа в България“, “зелените” у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес. В световен план WWF отдавна е разобличена като организация, която използва природозащитни каузи, за да изкарва милиарди. Поредният пример е разследването нa Buzzfeednews.com. След неговото публикуване във Великобритания започнаха проверки, известни личности, финансиращи Фонда с милиони, се разграничиха от него. Сред тях е и Леонардо ди Каприо.

Но в България все още реакция от властите няма. “За да остане природа в България” остава проводник на бизнеса на международния концерн WWF, маскиран зад екологична кауза. Тукашното финансиране включва усвояване на средства по европрогарми - WWF и структурите на “За да остане природа в България” получават милиони от еврофондове в областта на биоразнообразието. За програмния период за България 2007-2014, те са имали достъп до 215 милиона евро (около 400 милиона лева).

Друга характерна черта на “зелените” и WWF e натискът върху инвеститори и компании, държава и общини.

Жертвите

Един от примерите е забавянето на строителството на лот 3.2 от автомагистрала “Струма” с повече от 14 години. Отсечката, минаваща през Кресненското дефиле, трябваше да е готова през 2004 г. Тогава се намесват “зелените”, които по всякакъв начин саботират проекта – доноси до Брюксел, обжалвания пред българските съдилища, медийни кампании в изданията “Капитал” и “Дневник” на Иво Прокопиев, които прокарват манипулациите на “природозащитниците”.

Казусът “Струма” е показателен и за лобизма на “зелените”. През годините те настояват за мегатунел през дефилето, дълъг над 15 км. През 2013 г. държавата се поддава на “зеления” натиск и избира за изготвяне на идейния проект на тунела (на стойност близо 3 милиона лева) швейцарския консорциум “Виа план – Амберг”. Именно Швейцария е страната, в която е регистриран WWF. По-късно договорът е развален, а “еколозите” продължават очернящата си кампания с доноси до Постоянния комитет на Бернската конвенция, който следи за спазването на европейското екологично законодателство. Кампанията включва и медийните атаки срещу българската държава у нас и по света – всичко с подкрепата на WWF. Жертви на “зелени” атаки са и строежът на завода за преработването на отпадъците на София, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, газопроводът “Южен поток”, изграждането на АЕЦ “Белене”. Все проекти от огромно икономическо значение за България, свързани и с националната сигурност.

От WWF и “За да остане природа в България” стоят и зад организирането на референдумите в Трън и Генерал Тошево, след които са прекратени проучванията за добив на злато и природен газ. Кампаниите преди допитванията са тенденциозни и манипулативни. Те са пълни с лъжи как добивът ще доведе до отравяне на земята в двете населени места и хората се хващат на тази измама.

Мишена на “зелените” е и развитието на зимния туризъм, което на практика е спряно през 2012 година с промените в Закона за горите, влезли след уличен натиск, организиран от “еколозите”. Заради рестрикциите днес Витоша тъне в разруха и няма изграден един нов лифт на територията на страната.

У нас, вместо държавата да вземе мерки, поощрява Белев и компания. По последна информация Асоциацията на парковете в България, ръководена от бившия шеф на ПП „Витоша“, е получила 80 000 лева за проект по Натура 2000.

WWF и “зелените” имат политически интереси – те личат от това, че еднакви лица и организации протестират един път уж срещу корупцията, после за правосъдна реформа, но така, както те я виждат. Правят и шествия в уж в защита на природата. В тази колаборация участват дясната ДСБ, неопределените “Да, България” и откровено левите от ПП “Зелените”, като трите формации са в коалицията „Демократична България“.

Още един факт говори достатъчно - през 2012 година, буквално дни, след като Тома Белев вече не е директор на държавния парк “Витоша”, който е оглавявал 13 години, WWF го награждава “за неговото лидерство и ангажимент към зеленото движение в България”.

Белев получава приза от тогавашната президента на WWF Йоланда Какабадзе. Както „Труд“ писа в първата част от настоящата поредица, през 2014-а Какабадзе награждава наемникът на WWF Камал Кунвар, който е замесен в убийство на местен в Непал.

На практика Тома Белев също участва в убийство - в това на българската икономика, където заради рекета на „зелените“ загубите са за милиарди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не че нещо... АМА...

    3 15 Отговор
    Тоз дет е писал статията да се разходи около Асарел медет Панагюрище, около Златица, Пирдоп и Челопеч да види за що иде реч относно варварско то ни отношение към природата!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Пеньо

    4 9 Отговор
    На държави, където властва безграничната алчност, само зелен рекет!
  • 3 Танас

    12 0 Отговор
    И най слабата държава е по силна от най силната мафия.
  • 4 бАТ сАЛИ

    10 0 Отговор
    В една песен се пееше: "...некои к*рви направиха мноо пари..."
  • 5 стоян

    6 1 Отговор
    Тя зелената мафия няма вина че някой им дава пари а те работят за пари да рекетират не държавата, а бизнеса като спират проекти за милиони
  • 6 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Не че нещо... АМА...":

    А "Дънди" как са се загрижили за природатааа, ум да ти зайде. Аре у лево, бе!
  • 7 Гост

    17 2 Отговор
    Браво, добра статия.
  • 8 Милена

    9 2 Отговор
    Крайно време е да се спре този зелен рекет, много си изпатихме от зелените организацийки, а те натрупаха доста пари. Да сложим край на зеления рекет!
  • 9 стоян

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не че нещо... АМА...":

    До 1 коментар=Там не е за разходки =там се работи ,или според вас всичко трябва да е за разходки =ти какво търсиш там = пари от рекет и изнудване ли
  • 10 Тони

    6 0 Отговор
    Именно заарди подобни организациики и партиики сме на това дередже - всеки гледа да окраде държавата и е готов да си продаде душата и предаде родината за жълти стотинки
  • 11 Batushka

    3 0 Отговор
    Е айде сега зелената мафия срещу строителната мафия и ОПГ ту...
  • 12 Димо

    3 0 Отговор
    Зелените сигурно имат сериозен гръб в МОСВ иначе отдавня трябваше да са ги забранили със закон.
  • 13 Петър

    4 0 Отговор
    Зелените у нас и Тома Белев специално са отговорни да огромни източвания на бюджетни средства.
  • 14 Морски

    3 0 Отговор
    Зелените са долни лъжци и манипулатори, които се интересуват само от пари, въпреки че се представят за големи защитници на природата.
  • 15 Петко

    1 0 Отговор
    Народ и трябва на тази държава , в момента тя се управлява от партии , всевдогрупи и малцинства .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове