Last news in Fakti

18 Март, 2019 11:35 1 960 10

Колко е платил парламентът за командировки в чужбина?

  • парламент-
  • командировки

Средствата са за 2018 г. и в тях не са включени 24 000 лв. за ловните изложения в Залцбург и Дортмунд

Колко е платил парламентът за командировки в чужбина? - 1

Близо 1 млн. лв. е похарчило Народното събрание за командировка на депутати в чужбина за миналата година. Това става ясно от отговори до в. "Сега" на главния секретар на НС Стефана Караславова, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

Точната сума е 920 275.48 лв., като тя е била платена за служебни пътувания на 160 народни представители. Парламентарният бюджет за 2018 г. беше над 60 млн. лв. От списъка с пътуванията на депутатите, който бе предоставен и който е твърде общ и разбъркан - не по хронология на командировките, се вижда, че те се интересуват и от изкуство, не само от ловни изложения, които нашумяха напоследък.

Оказва се, че през 2018 г. народни избраници са се насладили на "тържествени мероприятия и гастроли на Софийската опера и балет". От администрацията не посочват кои депутати са били и кои са държавите, които са посетили. Справка в интернет показва, че миналия май българската трупа гастролира в "Болшой театър" в Москва, след близо 40-годишна пауза. През октомври м.г. българските оперни певци и балетисти пък пожънаха успех и в далечна Япония.

Той донякъде бе помрачен от нелепата проява на двама сценични работници, които изписаха "Локо София" на мемориала в Хирошима. В списъка фигурират и двете скандални командировки, глътнали няколко хиляди лева държавни средства - ловно-рибарското изложение в австрийския град Залцбург и форумът "Лов и куче" в германския Дортмунд.

Двете специализирани изложения обаче се проведоха през януари и февруари тази година и средствата за тях са извън сумата за командировки за 2018 г. В тези две пътувания са били по четирима депутати, извън управляващата ГЕРБ, разкри преди дни БТВ. За изложението в Залцбург от бюджета на НС са били отпуснати над 13 хил. лв., а за това в Дортмунд са дадени 10 313 лв.

Самолетните билети до Дортмунд и обратно обаче са излезли доста солено на парламента. На трима от депутатите те са възлизали по 1387 лв. на човек, а на четвъртия - 1770 лв. Оказа се, че фирмата, която е осигурила билетите, е избрана след обществена поръчка, но е попаднала в "черен" списък на нарушители, след като е сключила договора с НС. Цената на билетите била формирана "на база най-ниската на пазара нетна тарифа на билетите към момента на подаване на заявката", посочват от парламента за медията.

Командировката на депутатите в Залцбург през февруари пък предизвика скандал, след като се разбра, че в изложението са участвали двама депутати от левицата - Иван Иванов и Йордан Младенов, и така не са спазили партийното решение за бойкот на парламента. На всичко отгоре освен парите за командировка двамата са взели и добавка, тъй като изложението бе през почивни дни. Ръководството на БСП настоя двамата да върнат командировъчните, но се оказва, че това не е толкова лесно.

Пред "Сега" Иван Иванов обясни, че отишъл в счетоводството на НС, но не е могъл да върне взетите пари. Затова написал официална молба до председателя на парламента Цвета Караянчева, в която заявява, че иска да възстанови сумата от 3 хил. лв. От нея разходите за самолетен билет са 1382 лв., за хотел - 1308 лв., а джобните - 342 лв. Освен Иванов, според справката на парламента, за цялата 2018 г. само един народен представител се е отказал от парите си за пътуване в чужбина и ги е върнал в бюджета на НС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    24 0 Отговор
    Виждате ли каква е ситуацията в държавата.Пари за командировки в чужбина и за ловни изложения няма ,а кръвожадните пенсионери искат 15-20 лева увеличение и на Без това високите пенсии.Даже някой споменават и за 40 лева Великденски добавки.От къде да дойдат тези пари.
  • 2 Ккккккк

    19 0 Отговор
    Не се ли подмени цялата крадлива прослойка от политици, наричащи себе си "елит", нищо добро не ни чака. За 30 години видяхме какво направиха с държавата. Трябват нови хора, а на тези всичко им се конфискува в полза на хазната. Имаме достатъчно икономисти, юристи и лекари, за да заменят каратисти, спортисти и физкултурник.
  • 3 Стойчо Караилиев

    18 0 Отговор
    Над 60 млн. лева годишен бюджет за институция, която не работи в полза на държавата и хората. Служителите в тази институция, които много рядко ходят на работа (това са почти всички депутати) си играят игрички, разхождат се по света и у нас и се забавляват за сметка на отрудените хора, които пълнят бюджета със своите данъци! Това е меко казано издевателство над българския народ!
    С какво ще помогнат тези ловно-рибарски изложения в чужбина за българската икономика и в частност на хората?!
    Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава!
  • 4 Сталин е бил прав

    16 0 Отговор
    Разстрел...
  • 5 Справедлив

    14 0 Отговор
    Отдавна дойде времето за "принципа на лопатата"--див и пьрвичен начин--НО много ефективен и винаги работи
  • 6 Чичо Манчо

    10 0 Отговор
    Почивка е като си плащаш,командировка е като ти плащат
  • 7 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    "НИКОЙ НЯМА НИЩО ПРОТИВ ПЛЯМПАММЕНТЯ НИ" !!! ВСЕКИ ИМА ВСИЧКО ПРОТИВ ДУПУТКОДАТИТЕ !!!!!!!!!!!!
  • 8 492

    7 1 Отговор
    4 милиарда е издръжката на наглите чиновници в София за година! Подчертавам 4 милиарда е издръжката! Отделно за Софиия има бюджет 1,5 милиарда и отделно по оперативни програми всяка година по 1-2 милиарда. През обществените поръчки за другите градове знаете! - Нашата Софийска фирма трябва да спечели ... И излиза така, че кестените харчат повече от 1/3 от държавният бюджет за себе си! Сами сметнете от 32- 33 млрд, колко си отделят шопите за тях. После кажете че не трябва да се вадят дърветата и на разходка по жълтите павета и всички държавни институции. Трябва бой скъпи ми читатели! - Трябва бой! - Иначе наглеците ще източат всичко до последната капка кръв!
  • 9 арджентата

    8 1 Отговор
    И по-зле ще става, щом покорно търпим и мълчаливо се съгласяваме! ОТ НАС ЗАВИСИ !!! САМО ОТ НАС !!!
  • 10 политическа мафия

    5 0 Отговор
    Браво, на депутатите! Мислят за Родината! И се трудят неуморно за нея! Разнасят славата й по ловно-рибаските изложения по света! А народът плаща! И то как!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове