28 Март, 2019 14:11 10 065 37

Експерти: Сделките с имоти да се осъществяват на реални цени

  • потребители-
  • сделки-
  • имоти

Събитията от последните дни показват нагледно колко е голяма ножицата на пазарните стойности на имоти и тези по данъчна оценка

Експерти: Сделките с имоти да се осъществяват на реални цени - 1

Сделките с имоти трябва да се осъществяват на реални цени, а не по данъчни оценки. По този начин строителните компании няма да укриват данъци и да принуждават купувачите да дават пари на черно. Събитията от последните дни показват нагледно колко е голяма ножицата на пазарните стойности на имоти и тези по данъчна оценка. Масово сделките в страната се сключват на данъчна оценка, а не на реална стойност. Останалата сума обикновено се записва в договора като неустойка, ако се стигне до неговото разваляне. Затова трябва да се променят законите по начин, който да защитава интереса на купувачите и държавата. В противен случай всички страни работят в сивата икономика.

Пазарната цена на даден имот е тази, която договорят двете страни и тя може да бъде различна, дори в една и съща сграда. И това по никакъв начин не се възпира от нормативни или законови уредби. В момента не е незаконно да се придобива собственост на стойност около данъчните оценки за районите. Това е защитен механизъм за гарантиране на плащания не само по сделките за придобиване на недвижима собственост, но и за формиране на таксата – данък придобиване. Ние предлагаме данък за придобиване на първо жилище да бъде намален с цел да не бъдат ощетявани потребителите с високи такси. Така ще се осветли повече пазарът и като мярка, която да подпомогне младите семейства.

В луксозните сгради, в които са закупени имоти от представители на властта, цената на квадратен метър е около 2000 евро. Но това е офертна цена, а за съжаление в България няма никаква статистика за пазарни стойности. Въобще не е ясно дали се осъществяват сделки на подобни цени в София, които достигат до тези във Виена, Будапеща, Прага и др. европейски столици. Или става въпрос за спекулации от страна на строителните и брокерските компании. Никой не води статистика и за продажбите на данъчна оценка. Държавата, общините и ние като общество губим средства от подобни сделки на занижени стойности.

Купувачите, т.е. обикновените граждани отново сме ощетени, защото ако ползваме ипотечни кредити, банките отпускат средствата на реални пазарни цени. Те си правят собствени оценки. При даването на пари на черно на строителните компании, потребителите получават по-високи лихви от банките. Дори те ги принуждават да ползват потребителски кредити, които са на по-високи лихви в сравнение с жилищните, с цел доплащане по сделката.

Смятаме, че строителните и брокерски компании имат господстващо положение на пазара, а крайният резултат е за сметка на обикновените граждани-потребителите, които може да попаднат в ръцете на събирачите на вземания - колекторските фирми.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мутра

    44 3 Отговор
    ще се осъществяват за реални цени само за обикновенния човек. за партийни хора има преференциални условия

    Коментиран от #3

  • 2 Гост 11

    31 5 Отговор
    Ми да а не гробаджийте да взимат по 200 евро на квадрат а другите хора по 1800 евро

    Коментиран от #12

  • 3 Знам

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "мутра":

    Аааа за тях има промо цени .... Вземи 5 квадрата на цената на 1 един
  • 4 бббббб

    19 13 Отговор
    Ако ,аз съм строител кой може да ми каже ,на каква цена да продавам на определени хора ?!?!?

    Коментиран от #5, #16, #37

  • 5 Цвети

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "бббббб":

    Срещу разрешителни и поправки в закона даваш ли безплатно ?

    Коментиран от #35

  • 6 брокер

    56 0 Отговор
    Да се намалят таксите по сделките, защото не е ясно защо държавата и общината прибират солидни суми за нещо, в което нямат никакво участие и принос! Тогава драстично ще намалеят сделките на данъчна оценка!
  • 7 само питам

    17 20 Отговор
    А бе драскачите тука, колко от вас са изповядали сделка на реална цена, след като законът допуска да е на данъчна?

    Коментиран от #13, #17

  • 8 Горо

    36 2 Отговор
    Много е удобно за властта сделките да се изповядват не на данъчна, а на реална цена, понеже българинът ще плаща още по-високи данъци, от които естествено ще се облажават политиците и администрацията. Те крадат от бюджета, а не от парите на марсианците. Борисов се хвали с това колко бил преизпълнил събираемостта, а в същото време държи пенсионерите на мизерните 200 лева. Работодателите естествено гледат какъв пример дава той. Ето защо от България ежедневно изтичат мозъци и работна ръка.
  • 9 бай Иван

    29 6 Отговор
    преди месец платих 6200 такса на нотариус, щото съм балък да изповядвам на реална цена...

    Коментиран от #19, #27

  • 10 Народния съд

    8 1 Отговор
    Ами ПРОСТО хората с пари - строителите , нямат изгода и подкупват ЗА ДА не се приложат практиките от Германия .и ЕС... там и под наем да дадеш минава през районната община ! Така няма скрито покрито !
    пазарно е
  • 11 Ангел

    19 10 Отговор
    Сори, но обикновените граждани също купуваме имот по данъчна оценка, хайде да не се лъжем.
    След като видяхме апартаментите на трима от ГЕРБ, моля журналистите да се разровят е нотариалните актове на
    именията от луксозни къщи на червените братушки от БСП.
  • 12 Aaa

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост 11":

    Наистина ли има хора, които вярват, че реалната цена е 1500-2000 евро на квадрат? :) Горките хора! Това, че ви оферират и лъжат с такива цени си е изцяло ваш проблем! Апартаментът, продаден на Цветанов на 600 и нещо евро е най-малко с 50-100% печалба! Друг е въпросът, че само избрани получават имоти без кожодерската надценка от 500-800%, а обикновените хора ги стрижат като овце...
  • 13 Аз аз аз

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "само питам":

    И то 2 пъти на абсолютна пазарна цена , че кой вече би се съгласил - при наличие на толкова измамници с имоти
  • 14 Рени

    15 11 Отговор
    Елена Йончева е доста по шокиращ казус от аферата с апартаментите.
    Живеее в Бояна, в имот като за филмова звезда от Холивуд с над 300 кв.м. , още три апартамента и декари гори......
    От къде Льонка има тези колосални средства?
    Ето с това ни занимавайте другари журналя.

    Коментиран от #29

  • 15 аз и ти

    3 2 Отговор
    СЕТИХТЕ СЕ!!!Пазарни,измислени цени.СТРОИТЕЛИ - ПЕРАЧИ и ПОСРЕДНИЦИ - ЛАПАЧИ!
    Е,да,да! "Всяко зло,за добро" - тъй е казал народа
  • 16 Каракуд

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "бббббб":

    Продавай на каквито искаш цени, ако искаш подарявай, но вземеш ли пари на черно под масата отиваш директно при бай Ставри
  • 17 Каракуд

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "само питам":

    Трол, законът позволява на данъчна но НЕ позволява разлика между данъчна и реална цена да се плати в брой под масата, капиш?
  • 18 onq s konq

    14 2 Отговор
    НЯМА АДМИНИСТРАТИВНО -ДАНЪЧНО ПОНЯТИЕ "РЕАЛНА ЦЕНА"!Не че не съществува като "ИЗРАЗ" ,но САМО ТЕОРЕТИЧНО.А е естествено да не съществува,защото иначе не би съществувал СВЕТОВНИЯТ ЗАКОН ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА,с който СоциалиЗЪМЪТ водеше неравна битка!И понеже "всяко нещо което не е ЗАБРАНЕНО от Закона е РАЗРЕШЕНО",няма никакъв проблем да се ползва данъчната оценка при осъществяване на сделки с недвижима собственост,а при движимата пък е съвсем свободно договарянето.Близко до акъла е,че тия неща се правят с ЦЕЛ ИЗБЯГВАНЕ НА ДАНЪК "ПОКУПКО-ПРОДАЖБА".Единствено което може да направи Властта по въпроса е да въведе ДОЛЕН ПРАГ НА ЦЕНАТА НА КВАДРАТ СТРОИТЕЛНА ПЛОЩ ПО РАЙОНИ,но той едва ли ще се различава драстично от Данъчната оценка...чиято ТЕХНОЛОГИЯ НА ОПРЕДЕЛЯНЕ е също доста спорна.Но най-важното-жевеем в Демократично общество и ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА към байТошовите забрани и норми!

    Коментиран от #20, #26

  • 19 Каракуд

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    Е да, на територията на тези които са честни, почтени и спазват закона им викат балъци. Тази тъпа територия населена от Андрешковци и Маркототевци няма бъдеще
  • 20 Каракуд

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Няма и административно-данъчно понятие “тъпо парче” така че сме спокойни
  • 21 345

    9 1 Отговор
    Всички политици от 30 години до сега да се ревизират колко доходи са имали и какви движими и недвижими имоти са придобили и да им ги отнемат нагли крадци.
  • 22 Bubbles

    9 4 Отговор
    Крайно време е целия закон за покупко-продажба на имоти да се преработи и в него да се установят ясно правила които да се спазват при подготовката и изповядването на сделка за покупко-продажба на недвижими имоти.
    Също да се осигури постоянен и здрав контрол, така че да се гарантира законното и нормалното произвеждане на сделки между купувач и продавач.
    Защото това в момента е пълна порнография - Тръгнеш да купуваш/продаваш имот - изтъпанчи ти е няк'ъв ръб(мъж/жена) брокер, обявява ти че иска 3-5% комисионна и те праща САМ да си оправяш документите на имота ако си продавач, после като се намери някой да купи имота, същия тоя брокер иска още 3-5% комисионна и от купувача с претенцията, че видиш ли последния намерил имота чрез обявата на въпросния брокер или ако трябва да перефразираме - 3-5% от цената на сделката което рядко е под 2К евро за това че въпросния екземпляр бил/а пуснал/а обява.
    Споменеш ли му че това е конфликт на интереси понеже не може един същи човек да представлява и едната и другата страна, почва едни шикалкаване едни обяснения както това не е представяне а съдействие и т.н.
    Пък да не дава Господ нещо да се закъса с опавянето на документите преди сделката, повечето така наречени брокери идея нямат от процедурите нито към кого да се обърнеш, което обяснява и липсата на всякакво съдействие от тях на страна по време на подготовката на сделката.
    На кратко - Така наречения брокер прибира общо между 6% и 10% от стойността на сделката за това

    Коментиран от #23

  • 23 Bubbles

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Bubbles":

    ...стойността на сделката за това че е пуснал една обява, присъствал е когато продавача и купувача са се запознали и присъства на изповядването на сделката представлявайки НЕИЗВЕСТНО КОГО.
    Капака на цялата тая простотия е изискването комисионната или по-точно комисионните които плащат продавача и купувача да се дадът на въпросния брокер на ръка, защото ако минат през банката брокера ще плати данък.
    Добавяме и че обикновено сделките се изповядват върху цена на имота по данъчна оценка, а реалната им стойност е често пъти по-висока както и че брокера получава комисионните на основа на неофициалната цена сделката и получаваме в резултат една тотална кочина от която най много губи държава А.К.А. народа.
  • 24 Имигранта

    0 2 Отговор
    https://www1.nyc.gov/site/finance/taxes/property-determining-your-assessed-value.page

    Казвах,казвах, но никой не слуша, така бе с гаранцията по влоговете в Банките, така е и имотите , толкова е лесно само вижте как работи западната система, така казвам от 20 години затворете тези елитни гимназии, не гледай за запада материал, ти Българино си беден и границата е отворена , не си харчи парите, в САЩ такова училище струва $40,000- $50,000 годишно, а в Ню Йорк при 8,500 000 население има ОСЕМ училища които са безплатни и деца които постъпват на година са по малко от 4800 , направете си сметката кой е по богат и по глупав.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Кон ти винаги се ме кефил, оти си пич!:) Ние двамата със теб сме обикновени хора, а не политици и ти понеже много ме обичаш решаваш да ми харижеш някакъв имот за без пари!:) Лошо нема!:) Даже не е необходимо да си ми кум, сват, или на булката брат!:) Любов!:) Ама, ако аз съм политик заемащ ръководна длъжност нещата стоят другояче!:) Сложи си десната ръка на лявото сърце и ми кажи верно ли е?!:) Нема да си признаеш! Оти, ти си от тия дето не верват на нищо и ще си отидеш без никой! Да не ти пука! Сигурно си ми набор! Много съм видял като теб!
  • 27 Диамантената ръка

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    Това дето си го платил на нотариуса, 75 процента всъщност е за държавата и общината.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Николай

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Рени":

    И магазини има, Валери Жаблянов също. Всички са в кюпа. Обаче пак народа ще плаща данъци върху пазарната цена. Сега по данъчна оценка за една панелка се плащат около 3500-5000 лв. При реална цена ще бъде поне двойно.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Само казвам

    3 1 Отговор
    ГЕРБ ще зашлеви отново народа ако се приеме розк закон за изплвядване на сделки на реална цена.Ще се случи следното народа ще плаща още по големи такси ( ще обеднява) а долните мръсни ГЕРБЕРАСи ще си крадат още повече ( ще забогатяват ). Ако искате да не продължава тоя страх,изнудване,рекет НЕ гласувайте за ГЕРБ !!! Това с което ни замазват очите с апартаментчета е нищо в сравнение с офшорките,имотите в чужбина и бизнесите с поставени лица в БГ
  • 32 гого

    3 2 Отговор
    Първо да намалят астрономическите нотариални такси, които са няколко хилядарки у нас срещу 10 долара в "бедните" САЩ. Или и тези "експерти" са платени от камарата на нотариусите?

    Коментиран от #33

  • 33 Шоо

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "гого":

    Човек, тия няколко хилядарки, включват нотариалната такса, но тя е по-малко от половината сума от тия хилядарки. По-голямата част е за местен данък за общината, ддс и държавна такса за вписване на акта.
  • 34 Wella

    1 2 Отговор
    Незабавен данък 10% за придобиване на имот , лавиноразтящ данък според броя имоти на лице,висок данък за спеколативна продажба на имот с цел забогатяване , високи такси за вписвания и нотариус , така е в Германия , но в бг имотната мафия зарува миропомазана от парламента години
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тутката

    0 1 Отговор
    Те са на реални цени! Цветанов си е доплатил за имота и е направил бартер, всичко друго в медите са спекулации и долни лъжи!
  • 37 месомелачка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "бббббб":

    Ами никои. Просто по често трябва да те навестяват даначни и тн. държавни бухалки. Само бъди твърд че не вземеш да сгънеш. Че после пък идва банковата секира.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове