Last news in Fakti

29 Март, 2019 13:46 1 463 13

До 2045 г. България губи 20% от трудоспособното си население

  • икономика-
  • труд-
  • пазар на труда

БВП на страната ще продължи да спада, а цените ще продължават да растат. Това става ясно от ново изследване на WIIW.

До 2045 г. България губи 20% от трудоспособното си население - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Населението на България, Латвия, Полша, Румъния, Хърватия и Украйна намалява. В някои от тези страни - с драстични темпове. А покрай това все по-драматичен изглежда и проблемът с липсата на работна ръка. Според виенския Институт за международни икономически изследвания (wiiw), до 2045 година горепосочените страни могат да загубят над 20 процента от трудоспособното си население. "Никога досега в мирни времена не се е случвало подобно нещо", заяви по този повод експертът от wiiw Ричард Гривесон, цитиран от агенция ДПА.

По-малко работна ръка, по-високи заплати

В Унгария, която е силно зависима от експорта, особено много фирми се оплакват от липса на работна ръка. За тази страна, която подобно на Полша постигна завиден икономически ръст през последните години, експертите прогнозират сериозно забавяне на икономиката. Това обаче се дължи и на спадналото търсене на унгарски стоки от Германия и Китай, посочва от wiiw.

Тенденцията засяга не само Унгария. Повечето страни от Централна и Източна Европа са достигнали пика на икономическия си ръст през 2017-2018 и през следващите две до три години той ще спада, се посочва в изследването. Въпреки нарасналите трудови възнаграждения, ниските лихви по кредитите и като цяло добрите изгледи за инвестиции, до 2021 година икономическият ръст ще нараства по-бавно, отколкото през периода 2016-2018. Всъщност, според експертите от wiiw, заплатите в горепосочените страни растат и заради недостига на работна ръка, което от своя страна води до нарастване на частното потребление. Това обаче може да навреди на конкурентоспособността на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа и да накара чуждестранните инвеститори да се насочат към други части на света.

Според wiiw, с най-бързи темпове ще се развиват икономиките на Косово, Албания и Молдова, а най-бавно - Русия, Беларус и Турция. Забавянето на световната икономика, американският протекционизъм, Брекзит и нерешените проблеми в еврозоната представляват сериозна заплаха за експортно ориентираните икономики на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, се посочва още в изследването.

Прогнози за България

Конкретно за България експертите от wiiw очакват следното развитие: БВП на страната ще продължи да спада - с 2,8% през 2019 спрямо 2018 година, както и с 2,5% през 2020, както и през 2021 спрямо предходната година; до 2021 потребителските цени ще нарастват средно с 2,5% на година; през 2019 безработицата ще достигне 5%, през 2020 тя ще бъде 4,8%, а през 2021 - 4,6%; през 2019 балансът по текущата сметка ще представлява 3% от БВП, а през 2021 ще спадне до 1,1% от БВП.

Според авторите на доклада, населението на страните от Централна и Източна Европа ще продължи да намалява. Нещо подобно се случва за първи път в райони, в които няма глад и в които не се водят войни. Авторитаризмът, подкопаването на държавната власт и намесата в независимостта на институциите ще зачестяват като явления, посочват още експертите от wiiw.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    10 5 Отговор
    Голем праз 😂,то и фондовете ще намалеят и боко ще се махнал от премиерския пост сърдит 😂. Между другото,Тея от дойчето калинките и парашутистите за трудоспособни ли ги броят ?!

    Коментиран от #4

  • 2 коментатор

    20 2 Отговор
    То вече е почти изгубено ! Малкото останали качествени и работещи хора ги изцеждат със всякакви такси и данъци, но до кога не е ясно ! Ами после от къде ще смучат гадовете ! В България почти няма кадърни специалисти !
  • 3 Яшко

    14 1 Отговор
    Тва е фалшива новина,трудоспособното отдавна избега,дотогава ше има само саморасли тикви у бегето
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Ха-ха , няма страшно , тъкмо ще има повече свободни апартаменти за купуване

    Коментиран от #9

  • 5 Важно е обаче

    11 0 Отговор
    Езиковите гимназии, математическите гимназии и тази за древни езици да се поддържат, за да има какво да изнасяме по света. Колкото повече млади хора навън, толкова повече празни апартаменти и свободна територия. Мечтата на всеки родител е дете в чужбина, а мечтата на всеки враг е територия свободна от хора. И така, кой ни управлява, добрите или лошите, сами преценете! Закрийте тази теч и всичко ще се оправи.

    Коментиран от #7

  • 6 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 0 Отговор
    А кокошарниците щели да скочат ама много😂😂😂😂😂абсурда е пълен европата ни закопа😂😂😂😂оправия нема
  • 7 Чурулик чурулик

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Важно е обаче":

    Я не съм учил езикова пък деца няма да имам на тази побъркана територия но и аз гледам да се махам тук оправия няма да има никога
  • 8 gost

    12 1 Отговор
    Само да вметна че да знаеш език не е професия. Ако си преводач или в кол център може. Но е погрешно да се мисли че езика е професия.
    Просто можеш да се разбереш с други говорещи същия език.

    Коментиран от #10

  • 9 куку руку ку

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "бл.134 в Зап. парк":

    И кой ще живее в тях? Църни мигранти и дърти германци, дето ще си накупят жилища "на кило"... Подигравате се, но положението е страшно. Всеки народ се стреми поколенията му да пребъдват, само ние се самозатриваме.
  • 10 goni

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "gost":

    Прав си, но поне без един чужд език не може. Човек, който ми е близък и много добър специалист в определена област сподели че единствената причина да е в България е че не му се отдава чужд език. Шегувайки се ми каза: И какво излиза. Тия , които не можем да научим чужд език сме най-големите патриоти.
  • 11 ШОПА

    6 0 Отговор
    Само в роботите ни е надеждата, и да се изринат помакоциганите от България, малоумници и неграмотни не ни трябват.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Работещите намаляват, а чиновниците се увеличават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове