Last news in Fakti

3 Април, 2019 23:31 5 925 32

София кърпи, а Пловдив и Варна с нови булеварди

  • софия-
  • варна-
  • пловдив

Изграждането на новия булевард ще доведе до преразпределяне на вътрешния трафик от автомобили

София кърпи, а Пловдив и Варна с нови булеварди - 1
Снимка: БГНЕС

950 хил. кв. метра асфалт ще бъдат изсипани в София, а Пловдив и Варна ще се сдобият с нови булеварди. Това става ясно от тазгодишните планове за уличните ремонти на големите общини у нас, предоставени на в. „Монитор".

В бюджета на столицата са заложени 47,5 млн. лв. за ремонт на 15 големи обекта. Ще бъдат реконструирани общо 19 км улици и 8 км велоалеи. Сред тях са разширението на бул. „България" от НДК до "Гешов", бул. „Филип Кутев", последният участък от бул. „Монтевидео" при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков" (от бул. „България" до ул. „Костенски водопад"), пробива на бул. „Петър Дертлиев", Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе" до Северната скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата. С нов облик ще се сдобият булевардите „Първа българска армия", „Президент Линкълн", улиците „Народно хоро", „Житница", „Кукуш", „Йосиф Щросмайер", „Коперник", „Атанас Узунов". Ще започне и ремонтът на бул. „Скобелев" и транспортния тунел на НДК. Отделно от големите обекти за кърпене на дупки и текущи ремонти общината е заделила 38 млн. лв. Ще бъдат изсипани над 950 хил. кв. м. асфалт и ще се нареди над 35 хил. кв. м. паваж.

„Във вътрешнокварталните улици и второстепенната градска мрежа се работи изцяло на база на исканията на районните кметове. Концентрираме усилията си върху сгради с обществена значимост - болници, училища и детски градини", обясниха от „Московска" 33.

Жителите на втория по-големина град у нас Пловдив ще се радват на нов булевард, които ще струва на общината 10 млн. лв. Строителството на булеварда вече започна. Това е първият изцяло нов булевард в града, който се изгражда в последните 30 години. Шосето е с дължина 1700 метра и ще свърже моста на Адата с „Брезовско шосе". Новата инфраструктура е с две платна в двете посоки с по три ленти, ново осветление, споделени велоалеи. Идеята да се построи нов булевард е да се облекчи натовареността от бул. „Марица - юг, през Водната палата и Панаира. Булевардът ще е пряка връзка между районите „Тракия", „Източен", „Централен" и „Северен". Кръгово кръстовище ще свързва моста на Адата, бул. „България", „Рогошко шосе" и новия булевард, който неофициално е наричан „Северен". От общината обаче търсят мнението на пловдивчани, за да изберат името на най-новото шосе в града.

Варненци също ще се движат по нов булевард. Зa най-мащабното cтpoитeлcтвo по бyл. „Bacил Лeвcĸи", ĸoeтo започна миналата година и пpoдължaвa и пpeз тaзи, в бюджeтa ca зaлoжeни близo 38,3 млн. лв. „Изграждането на новия булевард ще доведе до преразпределяне на вътрешния трафик от автомобили и ще облекчи транзитния трафик, който е към Северната част на града и курортните комплекси", коментира кметът на Варна, Иван Портних и допълни, че предстои включването на още 3 водопровода по трасето на булеварда, с което проблемите с безводието ще приключат. Булевардът е 10-лентов, със 7 мостови съоръжения, пешеходни прелези, надлези и велоалеи. По трасето са изпълнени близо 60 000 куб. м изкопи. Изместени бяха хиляди метра кабелни линии и изляти стотици хиляди тонове бетон за над 1800 пилота за подпорните стени, обясниха специалисти.

Haд 67,5 млн. лв. е тазгодишният бюджeт на Bapнa зa изгpaждaнe, peмoнт и пoддъpжaнe нa yличнaтa мpeжa в града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 19+8 =27км

    44 4 Отговор
    27км за 47млн. Дебелина 3см, трайност 6 месеца и пак ДУПКА ДО ДУПКА!!!
  • 2 SAAB

    40 6 Отговор
    Баничките са по 2лв.....1лв за баничка и 1лв за ББ ......ресто 1лв......защото баничките свършиха ! :)
  • 3 Чук

    16 8 Отговор
    Варна и Пловдив кърпят бюджета, а София с нов бюджет
  • 4 сектант

    10 3 Отговор
    на тях да не им е лесно, цялата "столица на културата" е блокаж в момета - я затова си карам сува и не ме боли щото в бг изведнъж попадаш в офроуда
  • 5 Коев

    22 3 Отговор
    Няма ли нормално определение за Пловдив, че с това - втори по големина град - вече става смешно

    Коментиран от #6

  • 6 ;))

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коев":

    Има "Майнатаун" !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1234

    24 2 Отговор
    Майката на краденето са тия улици и булеварди! Такова крадене никога не е било, насраха се гражданите за европейско развитие! Апартаментите дето "купуват" са евтини , а пътищата дето строят- скъпи !
  • 9 Дупки

    7 0 Отговор
    Нямам думи,плащат се данъци и т.н. А пътища няма,само дупки и кърпежи. Браво Господине
  • 10 оня с каруцата

    16 4 Отговор
    това дето бай тодър със старите валяци е построил ,сега не може и да се изкърпи от крадене
  • 11 Цъфти

    14 0 Отговор
    Да питам-защо улици,които миналата година се ремонтираха в сф,сега пак се ремонтират???усвояване на пари и ремонт на ремонта....
  • 12 БАЙ СТАВРИ

    29 1 Отговор
    ПЛОВДИВ И ВАРНА ДА БЛАГОДАРИМ НА СОФИЯ!ТЯ ПЕСТИ ЗА ДА ИМА ЗА НАС! ЗАЩО НЕ ПИСАХТЕ "ЖУРНАЛИСТИ",ЧЕ КОГАТО СЕ ПРАВИХА "ТАНГЕНТИ",ПРЕАСФАЛТИРАХА ВСИЧКИ БУЛЕВАРДИ НА СОФИЯ,ОТКРИВАХА НОВИ МЕТРО СТАНЦИИ И ТЕМ ПОДОБНИ,ЧЕ ПЛОВДИВ И ВАРНА ПРЕЗ ВСИЧКИ ТЕЗИ ГОДИНИ КЪРПИХА!А ПАРИТЕ ОТ КЪДЕ ИДВАТ ЗА СОФИЯ?
  • 13 ....

    13 12 Отговор
    Това Пловдив да е на второ място, вече е в историята!!!! ВЕЧЕ ВАРНА Е НА ВТОРО МЯСТО ПО НАСЕЛЕНИЕ, И ПО ПЛОЩ!!!! НЯМА ЛИ НАЙ СЕТНЕ ДА СЕ НАУЧАТ ХОРАТА ЧЕ ПЛОВДИВ ИЗОСТАНА И Е 3 ТИ!!!!!

    Коментиран от #23, #30

  • 14 Стук

    8 10 Отговор
    Вие сте луди всички бе !Как един не каза 2 добри думи шибани мрънкачи!
  • 15 не спряха да крадат

    9 1 Отговор
    София кърпи, Пловдив разкопава. Може да кандидатства за "Гинес" - най-разкопаната "Столицата на културата" . И с най-много "усвоени" в нечии джобове пари....
  • 16 Йдкд

    10 0 Отговор
    София кърпи а Варна прави булеварди, защото плаща двойни данъци за коли. Монетата има две страни.
  • 17 Рошко

    6 0 Отговор
    А няма страшно догодина и там ше кърпят
  • 18 338

    6 0 Отговор
    Кърпи, че догодина трябва пак да има!
  • 19 888

    9 0 Отговор
    София спестява за апартаменти
  • 20 Токо

    5 2 Отговор
    ЕЕЕ тука много пари лапнА ремонта на '' Графа" То не беа плочки то не беа бордюри то не бе чудо ....Са ше кърпиме тая година ! Ама си имаме чисто нова улица , Графа станА по Евростадарт .
  • 21 хидро бой

    4 0 Отговор
    След като софия и пловдив се налапаха с едро-средсва, сега е ред на варна. Обаче качеството на изпълнение е такова, че не може изтрая до гаранционния период. Поправките вървят редом с изграждането и така при предаването на обекта гаранцията е изтекла по договор. Куче влачи камион , диря няма !
  • 22 тайна майна

    4 0 Отговор
    Бат Венци пише статии като чете стари вестници. Хич не е стъпвал в Пловдив, а за Варна да не говорим. Ей така пише за едни улици и булеварди, едни милони, кубици и километри, а за скритите дефекти и анекси нито дума. Някои работи са Тайна майна !
  • 23 Густо Майна

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "....":

    Некви "патриотични" северноморски мераци?! От няколко години Пловдив "дърпа" на Варна с около 1500 души на годишна база. В момента разликата е около 15 хил. в полза на Пловдив. А двата града с "предградията" се разминават със 110 хил. души. Пловдив - 505 хил., Варна - 395. НСИ данни от декември 2017 г. Иначе, ако ще получиш удовлетворение ти го харизвам второто място. И без тва журналята избягват да упоменават Пловдив за каквото и да е - що ли?! Можеш да си го вземеш второто, заедно с ордите навлеци от къде ли не, вкл. и от Варна, а аз да си дишам на широко по Главната!!!
  • 24 Съвест

    2 2 Отговор
    Разбира се, в София са най-големи данъците и за това, само кръпки. Никакви цялостни решения. Браво ГЕРБ!

    Коментиран от #25

  • 25 ШОПА

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Съвест":

    Във Варна са най големите данъци .

    Коментиран от #26

  • 26 Tiffff

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "ШОПА":

    В Дражево са най високите данъци
  • 27 fake news

    3 0 Отговор
    Ремонта на бул. Левски започна през 2017, а не миналата година. Задръстванията си стоят от тогава
  • 28 Варна

    1 0 Отговор
    Булеварда във Варна не е нов, а има удължение около 3 км. Не е 10 ленти, а както преди 2 платна с по 3 ленти. 10 ленти има само по естакадите. А това удължение на булеварда е под всякаква критика, особено новото кръгово под ВиК. Прилича на влакче на ужасите от увеселителен парк. И всикото това ни струва 113 млн. лв. От 2017 година дишам прахоляка на бул. Левски. Разкопаха ни и паркинга, нарязаха го за да пускат байпасни тръби, натрошиха бордюрите и ни махнаха светофара на ХЕИ. Сега се получава още по хубава писта и шансовете за катастрофи се увеличиха повече от 2 пъти. А ние ще трябва да обикаляме по 2км. за да се приберем по домовете си. Пълен цирк е този бул. Левски. НЕ решава никакви други проблеми освен на ТИМ и Борисов. -Усвояват се едни сериозни пари и нищо повече
  • 29 Коко

    1 0 Отговор
    Е, как. Това е една "благородна" кауза, с цел интеграция на циганите. Нали са бедни и няма работа за тях. Сега мъжете копаят, жените метат улиците, а ние да им дишаме прахта.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 реклама

    0 0 Отговор
    на гербераското строителство!В Севлиево кръговото до била от двълентово сега го преправят на еднолентово!Гербавият кмет с наркоманизираният си син не може да се оправи та с строителната мафия ли ?
  • 32 Депутат

    0 0 Отговор
    Кво само мрънкате,трябва апартаменти да се купуват,децата растат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове