Last news in Fakti

15 Април, 2019 15:42 4 524 20

Готвят нови стикери с чипове за електронна идентификация за всеки автомобил

  • стикери-
  • чипове-
  • технически преглед-
  • автомобили

Безпроблемно ще се узнават и данните за автомобил, движещ се с 220 км/ч

Готвят нови стикери с чипове за електронна идентификация за всеки автомобил - 1
Снимка: БГНЕС

Лепенка с чип за електронна идентификация да има всеки автомобил, преминал през годишен технически преглед. Той ще е подобен на чиповете, които сега ветеринарите слагат на домашните кучета и при проверка може да се получи подробна информация за породата, възрастта, стопаните и адреса на четириногото.

Своеобразният електронен нашийник за превозните средства е описан в проект за промяна на Наредба на Министерството на транспорта, публикуван за обществено обсъждане, пише вестник "Труд".

Предвижда се чипът да е от типа UHF RFID (от англ. – Ултра висок радиочестотен идентификатор), клас 1, поколение 2. Всъщност широката публика вече познава добре подобен тип чипове, с които може да се отключват врати, вдигат бариери, задействат асансьори, или да се маркират скъпи стоки и дрехи в магазини и молове.

В някои страни, между които и съседна Турция, те играят ролята на винетни стикери. Цената не е висока, особено когато се произвеждат стотици хиляди или милиони бройки, какъвто е случаят с автомобилите. По-скъпи обаче са четящите устройства, които трябва да сканират информацията от чипа от по-далечно разстояние, включително и от движещи се обекти, пише вестник "Труд".

Правени са опити, при които данните без проблем се виждат дори и от автомобил, движещ се с 220 км/ч. Но по принцип четящите камери би трябвало да се поставят в зони с ограничения на скоростта. Ръчни устройства могат да се носят и при проверки от полицаи, граничари, митничари или инспектори от ДАИ.

При установяване на нередности или изтекъл срок за явяване на ГТП, колата ще бъде идентифицирана и собственикът нарушител ще получава глоба от 50 лв. по Закона за движение по пътищата, или принудителна административна мярка “спиране от движение” в случай, че има техническа повреда или отклонения от еконормите за изгорели газове.

Стикерът с чип ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло, веднага след като са приключили успешно тестовете на автомобила в пункта за ГТП. Новата лепенка ще замени старата, а на шофьорите няма да са дават досегашните талон 1 и талон 2, нито ще се налага той да ги показва при спиране на пътя.

Ново в лепенката ще бъде обозначението с номер за екокатегория. В случай, че последният технически преглед е бил направен в друга държава и колата няма стикер, собственикът ще може да мине на преглед по-рано от изтичането на периода, за да получи наш стикер с екокатегория.

Друга промяна в наредбата предвижда специален режим за минаване на ГТП на моторни превозни средства, които се използват с атракционна цел. В случая става дума за всякави велосипеди с електродвигатели или мотопеди и мотори, които се предлагат за разходки, за АТВ-та, триколки, джетове и моторни шейни, давани под наем на туристи, а така също и за влакчета за обиколки в курортните градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нео

    64 0 Отговор
    И лапането да започнеееее Сега!
  • 2 Сьбудете се

    58 2 Отговор
    Ще одерьт поредната кожа от бьлгарският грьб....стадо сме си-стадооооо..
  • 3 Буко Баламата

    41 0 Отговор
    А искате ли да ми нурите брояч на това за да знаете колко пъти съм "уважил"жените Ви?
  • 4 onq s konq

    31 2 Отговор
    Още, още нещо да залепим и ако може по-скъпичко да е,ако може преди изборите?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 NIGHTRUNNER

    22 0 Отговор
    Е та те китайците тия чипове ги внедриха при тях отдавна. Време беше нашите лапачи да се сетят че ит от това могат да се угоят. Пък след две години ще се окаже, че си плащаме чипове и кво лине а цялата тая технология не се ползва щото партията майка само е лапала, лапала.... иииии не си е платила лицензите я за софтварето я за подръжката или технологията е купена ама само демо функциите а пък партията майка я е пробутала на народа с фактура кат за истинска.
    Общо взето ще се получи същия сценарий като с ТРАФИК КОНТРОЛ КАМЕРИТЕ дето уж могат 1000 неща, а сега само висят по стълбовете и някои от тях дори са си изцъкали максималния брой снимки. Та се създаде цяла нова ТОЛ Полиция в която се наринаха едни милиони за нова техника коли и персонал за да може същата тая полиция да върши онова дето можеха и камерите да свършат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 NikNay

    25 0 Отговор
    А, ясно. Както обикновено става въпрос за един пари .
  • 9 Струва ми се

    19 0 Отговор
    Изглежда управляващите се усещат , че с тол таксите няма да се получи и търсят нов вариант. Преди време питаха някакъв шеф , колко ще струва поддръжката на тол системата след две години, когато изтече гаранцията и той не можа отговори..
    Няма такова държава!!!
  • 10 чичо

    12 2 Отговор
    Ами ако счупим стъклото или го откраднат- ко прайм...?
  • 11 Тодоров

    20 0 Отговор
    Ха добро утро на "знаещите бюрократи" от така нареченото "електронно правителство". За читателите обяснявам:
    Тези чипове не съдържат нищо повече от идентификационен код.
    Този код "се хваща" от четец /който, може да е и с усилвател/ за сега ефективният обхват на четеца е около 30 метра - което не изключва грешки. Та питам аз господа бюрократичните техничари от електронното правителство: Какво ще стане ако някой си купи по няколко чипчета/не идентифицирани от системата/ и си ги сложи на по-предно място за четене от стационарните четци? Защо на практика е необходима тази втора идентификация - след като регистрационните номера изпълняват тази функция? Защо ТОЛ /за товарните/ системата ще се базира на тракери, а не на тези чипчета - които са много по-евтини?/стотинки/
    Нищо, че в обществените поръчки, са по 4-5 лева. То нали трябва, да се краде.
  • 12 ТТТ

    11 0 Отговор
    Те вече трябва да знаят и кога кендзаме
  • 13 Чучур голям

    12 0 Отговор
    Едни пари за свой хора е това.
  • 14 Гоуст

    10 0 Отговор
    Да дойдат ин г@зо да ми турят стикер да следят колко ям че ако прекаля с яденето значи съм забогател.МОШЕНИЦИ,ИЗЕДНИЦИ.До дома ще ни следят.
  • 15 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Извират,ах как извират тъпотиите от берберската спецкрадтиквосистема.....Ама то си е така!!!.Като не искаш да ти се качват на главата--НЕ СЕ НАВЕЖДАЙ...
  • 16 Ханко брат

    11 0 Отговор
    скоро време очаквайте и чипчета за хората
  • 17 анонимен

    6 0 Отговор
    Йоаново време. Следва край на една деградирала цивилизация. Скорошната история ще пиши: самоунищожили се от алчност, злоба, просташтина и робско поведение.
  • 18 анонимен

    6 0 Отговор
    АЗ НЕ ИСКАМ ДА МЕ ЧИПИРАТ КАТО ЖИВОТНО!!!! ЩЕ ХВЪРЧАТ ПРАВИТЕЛСТВА АКО ГО НАПРАВИ ТОВА.
  • 19 анонимен

    3 0 Отговор
    Ако простите роби клекнат и наведат глава и на тая из.родщина отлитам за северния полюс!
  • 20 Българин

    2 0 Отговор
    Сложете и на нас българите чипове, да се знае кой кога яде, е.е, пикае, ака и т.н.Натам отиват нещата, честито , дигитализираме се, 21 век, това е, абе такова нещо и при Тато не е имало.Изводите си направете сами.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове