21 Април, 2019 05:45 3 991 15

Любопитни факти за царевицата

  • царевица-
  • рекорд

Има 100 калории в 100 грама царевица

Любопитни факти за царевицата - 1

Знаете ли, че царевицата е една от най-популярните зърнени култури в света. Тя расте на големи зърна, поставени в редове на кочан. Първите сведения за нея датират от около 10 000 години в Мексико. В Европа идва от Христофор Колумб и други изследователи, и се е разпространила във всички области, подходящи за нейното отглеждане. Тя се превърнала в основна храна в много части на света, като общото производство надхвърля това на пшеницата или ориза, съобщават от foodpanda. Още любопитни факти може да прочетете тук:

Царевицата се отглежда на всеки континент на Земята, с изключение на Антарктика.

Царевицата се използва като храна за добитък, като храна за човека, като биогориво, като суровина в промишлеността.

Има хиляди хибриди на царевица, но почти всички попадат в шест общи типа.

Шестте основни вида царевица са зърнена царевица, кремъчна царевица, царевица, пуканки, царевично брашно и сладка царевица.

Световният рекорд за най-висока царевица е над 10 метра.

Всяка царевица се състои обикновено от 800 ядки, които са подредени в 16 реда.

Ядките са с различни цветове: черно, синьо-сиво, лилаво, зелено, червено, бяло и жълто.

Има 100 калории в 100 грама царевица.

Царевицата не само осигурява необходимите калории за здравословен, ежедневен метаболизъм, но също така е богат източник на витамин А, витамин В, витамин Е, много минерали и някои антиоксиданти. Също така е с високо съдържание на фибри.

Царевично масло е масло, извлечено от зародиша на царевицата. Той е богат на ненаситени мазнини и стероли, като и двете могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта.

Царевицата се използва за много нехранителни продукти като фойерверки, пластмаси, тъкани, препарати за ръжда, лепило, бои, багрила, перилни препарати, сапун, аспирин, антибиотици, бои, боя за обувки, мастило, козметика и др.

Преди ХХ-ти век, цялата реколта от царевица се е събирала чрез ръчен труд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 105

    22 1 Отговор
    Царевицата е изключителен продукт но УВИ у нас почти не се използва, ял съм в Испания и маргарин от царевица който е много по-вкусен и здравословен от този от слънчогледво олио / който е по-скоро вреден/ . Днес на Запад почти цялата царевица е ГМО, като и почти цялата СОЯ
    също вече е съсипана, но У НАС все още има читава царевица

    Коментиран от #2

  • 2 ???

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "105":

    Прав си!Като гледам те и нашите журналисти са някакви Гмо хибриди.Статията я прочетох с чувство за хумор-дабре че съм виждал царевица,защото иначе щях да си да си представям как някой поставя тези големи зърна в редове.А послеА ако трябваше да обясняват за свилата сигурно щяха да я сравняват с косата на кукла Барби.А някой може да си помисли,че царевицата има освен зърна и ядки.Преди 20-25години в някаква анкета в Англия 65%бяха казали,че памука го вземат от животните,но като видях какви ги пишат журналистите вече не се учудвам!
  • 3 Дедо ви

    15 4 Отговор
    Не са написали за най-необикновеното свойство на царевицата - Тя НЕ може да се размножава сама. Ако една ябълка или слива падне на земята то от семената ще поникне ново разстение. От мамул царевица паднал на земята няма да поникне нищо. Зърната трябва да бъдат предварително изронени и посадени. Учените и досега не могат да кажат как тогава се е появила царевицата и кой я е дал на хората, защото без човека тя ще изчезне.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ники

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    Еми, то като от толкова много време царевицата живее в симбиоза с човека. Вече са настъпили изкуствени еволюционни промени поради изкуственият подбор...
    Само да попитам!
    Съществува ли дива царевица?

    Коментиран от #9

  • 6 Голям Слон

    7 7 Отговор
    Искрено се забавлявам на промитите мозъци, когато започнат да ми приказват/пишат за ГМО. Генно Модифициран Организъм! Т.е., когато направиш един сорт устойчив на суша и той се превърне в ГМО, то следователно е вреден или вече няма нищо общо с оригинала. Така ли да го разбирам? В генните модификации няма нищо лошо до момента, в който започнем да имаме банани с вкус на малина и консистенция на ябълка. Кайсиите, които ядем в България, не са ли плод на генна модификация? Много сериозно са ви промили кратуните, уважаеми читатели. А хората сами по себе си не са ли генна модификация? И лошо ли е гените да се опресняват? Трябват обаче базови знания по генетика, за да си отговориш на въпроси, които обаче, както изглежда, не си задаваш...

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шаран БГ

    11 3 Отговор
    Мисир,царевица,кукуруз, гълъби и не знам още как се нарича по нашата земя българска, този чудесен дар на природата.Нашите производители окончателно са се насочили към промишлените и фуражни сортове. Като храна на човека тя е незаменима !!Ние се смеем на северните си съседи и ги наричаме "мамалигари". Румънците имат десетина големи реки и в техните долини отглеждат големи количества царевица от различни сортове. Като човешка храна я консумират печена,варена, на брашно, грис и булгур. Приготвят десетки храни. И във целия свят имат най-малко заболявания от високо кръвно налягане !?!? В последно време дори и на пуканки не се консумира много у нас. И още по-странно за мен е, че "царевичен булгур" го няма дори в БДС. Пшеничен булгур има - царевичен - не !? Преди години за храна давам варена царевица със натрошено сирене на познат млад човек.... Оня погледна с погнуса, моля Ви се, и каза : " Да не съм прасе, да ям царевица !?"Бягството от естествените храни води до извращаване на вкусовете и от там - на странни и страшни заболявания !!!

    Коментиран от #12

  • 9 Ай стига бе

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ники":

    Никъде не съм видял дори една поникнала дива царевица. Слънчоглед, орехи, картофи, джанки, тикви, жито, рапица и т.н. съм виждал, но царевица никога.

    Коментиран от #15

  • 10 acan

    3 3 Отговор
    и после казвате, че циганите били мързеливи.Я вижте брадчедата от нимката, как работи
  • 11 Рьоне Артоа

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    Да бе, и аз се чудя какво имат против ГМО-то. Ето аз например ядох много царевица, от тая американското ГМО. И сега съм си много добре. Виждам в тъмното, издържам дълго без храна и вода, а третата ръка и опашката знаете ли как много помагат при работа?
  • 12 ???

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Шаран БГ":

    Явно част от хората са прасета,защото навремето домашните прасета ги хранеха с трици и ярма ,а сега хлябът с част от тези отпадъци ти го продават 2-3пъти по-скъпо.И предварително да кажа-не говоря за ползата,а за цената.
  • 13 Кочана на царевицата

    3 1 Отговор
    Писна ми булките да ме ползват за вибратор.
  • 14 Mорук

    2 2 Отговор
    Говедата ни развалиха царевицата с тяхното гмо,яд ме е
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове