Знаете ли, че царевицата е една от най-популярните зърнени култури в света. Тя расте на големи зърна, поставени в редове на кочан. Първите сведения за нея датират от около 10 000 години в Мексико. В Европа идва от Христофор Колумб и други изследователи, и се е разпространила във всички области, подходящи за нейното отглеждане. Тя се превърнала в основна храна в много части на света, като общото производство надхвърля това на пшеницата или ориза, съобщават от foodpanda. Още любопитни факти може да прочетете тук:
Царевицата се отглежда на всеки континент на Земята, с изключение на Антарктика.
Царевицата се използва като храна за добитък, като храна за човека, като биогориво, като суровина в промишлеността.
Има хиляди хибриди на царевица, но почти всички попадат в шест общи типа.
Шестте основни вида царевица са зърнена царевица, кремъчна царевица, царевица, пуканки, царевично брашно и сладка царевица.
Световният рекорд за най-висока царевица е над 10 метра.
Всяка царевица се състои обикновено от 800 ядки, които са подредени в 16 реда.
Ядките са с различни цветове: черно, синьо-сиво, лилаво, зелено, червено, бяло и жълто.
Има 100 калории в 100 грама царевица.
Царевицата не само осигурява необходимите калории за здравословен, ежедневен метаболизъм, но също така е богат източник на витамин А, витамин В, витамин Е, много минерали и някои антиоксиданти. Също така е с високо съдържание на фибри.
Царевично масло е масло, извлечено от зародиша на царевицата. Той е богат на ненаситени мазнини и стероли, като и двете могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта.
Царевицата се използва за много нехранителни продукти като фойерверки, пластмаси, тъкани, препарати за ръжда, лепило, бои, багрила, перилни препарати, сапун, аспирин, антибиотици, бои, боя за обувки, мастило, козметика и др.
Преди ХХ-ти век, цялата реколта от царевица се е събирала чрез ръчен труд.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 105
също вече е съсипана, но У НАС все още има читава царевица
Коментиран от #2
06:05 21.04.2019
2 ???
До коментар #1 от "105":
Прав си!Като гледам те и нашите журналисти са някакви Гмо хибриди.Статията я прочетох с чувство за хумор-дабре че съм виждал царевица,защото иначе щях да си да си представям как някой поставя тези големи зърна в редове.А послеА ако трябваше да обясняват за свилата сигурно щяха да я сравняват с косата на кукла Барби.А някой може да си помисли,че царевицата има освен зърна и ядки.Преди 20-25години в някаква анкета в Англия 65%бяха казали,че памука го вземат от животните,но като видях какви ги пишат журналистите вече не се учудвам!06:53 21.04.2019
3 Дедо ви
Коментиран от #5
07:14 21.04.2019
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Ники
До коментар #3 от "Дедо ви":
Еми, то като от толкова много време царевицата живее в симбиоза с човека. Вече са настъпили изкуствени еволюционни промени поради изкуственият подбор...Само да попитам!
Съществува ли дива царевица?
Коментиран от #9
07:57 21.04.2019
6 Голям Слон
Коментиран от #11
08:26 21.04.2019
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Шаран БГ
Коментиран от #12
08:49 21.04.2019
9 Ай стига бе
До коментар #5 от "Ники":
Никъде не съм видял дори една поникнала дива царевица. Слънчоглед, орехи, картофи, джанки, тикви, жито, рапица и т.н. съм виждал, но царевица никога.Коментиран от #15
08:55 21.04.2019
10 acan
08:58 21.04.2019
11 Рьоне Артоа
До коментар #6 от "Голям Слон":
Да бе, и аз се чудя какво имат против ГМО-то. Ето аз например ядох много царевица, от тая американското ГМО. И сега съм си много добре. Виждам в тъмното, издържам дълго без храна и вода, а третата ръка и опашката знаете ли как много помагат при работа?09:02 21.04.2019
12 ???
До коментар #8 от "Шаран БГ":
Явно част от хората са прасета,защото навремето домашните прасета ги хранеха с трици и ярма ,а сега хлябът с част от тези отпадъци ти го продават 2-3пъти по-скъпо.И предварително да кажа-не говоря за ползата,а за цената.09:27 21.04.2019
13 Кочана на царевицата
10:17 21.04.2019
14 Mорук
13:21 21.04.2019
15 Този коментар е премахнат от модератор.