Last news in Fakti

28 Април, 2019 08:02 2 174 25

Великден е

  • исус христос-
  • великден-
  • възкресение христово

Затова Пасхалната литургия е изключително кръщелна по своя характер

Първоначално Великден бил предшестван от дву-тридневен пост, който станал една седмица – т.нар. Страстна седмица, или Седмицата на Христовите страдания. Впоследствие към поста на Страстната седмица бил добавен 40-дневният пост по подобие на четиридесетте дни, през които Христос постел в пустинята. Той бил предназначен за "оглашените", тоест за тези, които щели да бъдат кръстени на Великден. Дълго време докато траела практиката на масовите кръщения на възрастни хора, тайнството се извършвало именно на Великден, когато особено силно било преживявано кръщението като съучастие в доброволната смърт и възкресение на Господа. Затова Пасхалната литургия е изключително кръщелна по своя характер.

След VI век започнало да преобладава кръщението на деца и затова масовото кръщаване на възрастни на Пасха постепенно било изоставено. Именно тогава смисълът на св. Четиридесетница бил променен – от катехизаторски период постът станал период на покаяние за членовете на Църквата.

През IX век св. Четиридесетница вече окончателно била обединена със Страстната седмица и така продължителността на Великия пост се увеличила.

Продължителността на Великия пост била различна и зависела от това, как поместните църкви са гледали на включването на Страстната седмица към св. Четиридесетница и дали са считали съботите и неделите, когато св. канони забранявали постенето, за част от нея.

В Константинополския устав Страстната седмица не се счита за част от св. Четиридесетница, а съботите и неделите са включени в Постния период, въпреки че те не се явяват постни дни в пълния смисъл на думата. Така според Константинополския устав св. Четиридесетница имала 6 седмици по 7 дни, тоест 42 дни продължителност. Ако от нея се изключат Лазаровата събота и Цветница, продължителността на Великия пост става точно 40 дни. Великата Четиридесетница според този устав започва с Чистия понеделник от първата седмица на поста и приключва в петъка на шестата седмица, тоест в навечерието на Цветница. Тропарите включени в Триода за този ден говорят за "изпълването на душеполезната Четиридесетница" и за очакването на "святата седмица на Страстите".

Подобно е тълкуванието и на правилото в Апостолските постановления (текст от края на IV век), където се казва:

"Извършвайте този пост преди пасхалния, като започвате от втория ден (тоест, понеделник) и завършвайте в петък. След тези дни, като отпостите, започнете светата седмица на Пасхата като постите през нея със страх и трепет".

Не е случайно, че литургиите на Лазарова събота и Вход Господен в Йерусалим имат кръщелни елементи.

Според друга традиция, отразена в 29 канон на Шестия вселенски събор (681 г.), Страстната седмица била част от Четиридесетницата, където тя е наречена "последна седмица от четиридесетницата".

Тази практика е запазена и от древните църкви, които се отделят от Православието след Четвъртия вселенски събор в Халкидон (451 г.) – Арменска, Коптска, Етиопска. Според тази традиция съботите и неделите като "непостни дни" не се включват в изчисляването на Четиридесетницата и затова тези църкви постят 8 седмици по 5 дни, тоест 40, но постът при дохалкидонците започва една седмица по-рано (когато при нас е Неделя Сиропустна. Според някои литургисти появата на подготвителната Сирна седмица преди началото на Великия пост се явява плод на желанието да се съчетаят двете традиции в Църквата.

Римокатолическата църква от древност включва Страстната седмица към св. Четиридесетница. Тя обаче чрез няколко свои събора отменя забраната за пост в събота (64 апостолско правило). Тази практика е осъдена рязко в 55 канон на Шестия вселенски събор. Затова Римокатолическата църква изчислява Великия пост така: 6 седмици по 6 постни дни, прави 36 дни. Към тях се прибавят още 4. Затова там Великият пост започва в сряда, т.нар. Чиста сряда.

Постът през Страстната седмица е бил особено строг – "без вино и елей", тоест сухоежбина, като само на Велики Четвъртък, след св. Причастие, вярващите са употребявали заради духовния празник "елей", тоест растително масло. Към Великата събота се отнасяли с особено внимание, тъй като това била единствената събота, която каноните постановявали като постен ден.

Постът на Велика събота продължава до полунощ, до настъпването на "Господния ден", когато се обявява Възкресението Господне. Апостолските постановления определят: "Съботата продължава до пеенето на петлите, постът свършва с настъпването на първия ден след Събота, който е Възкресение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антифашист

    28 4 Отговор
    Христос Воскресе!

    Коментиран от #2

  • 2 Човек

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антифашист":

    Навистина воскресе!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Приятел

    27 2 Отговор
    Воистина воскресе!Слава Името Господне!
  • 5 Batushka

    6 17 Отговор
    И защо всяка година ...прави си каквото си иска а вие като овце ...да възкръсва веднъж и да почва нов свят ,че тоя не му се е получил на некадърника...

    Коментиран от #7, #9, #12

  • 6 007

    12 2 Отговор
    :) Христос воскресе
  • 7 Луд

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    От тук нататък от мен имаш минуси без да чета коментарите.ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Batushka

    3 16 Отговор

    До коментар #7 от "Луд":

    Дреме ми ...ша са пръсна от потрес...Хайл Сатан!

    Коментиран от #18

  • 9 пфууу

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    Комунист род и родина нямат! Като не ти харесва, поне не разваляй празника на другите! Ето, след няколко дни е 9ти Май, ще дават парада по савецката телевизия! Имаш време да си потърсиш Боряшик за да не го гледаш на сухо!

    Коментиран от #10

  • 10 Batushka

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "пфууу":

    Това ще бъде голям ден. в прямом ефире ракети ,танкове,космически войскиии...другото е пресконференцията на Путин в края на годината 2-3 часа екстаз...
  • 11 777

    8 2 Отговор
    Исус Христос ни покажа не само че е възможно да живееме с любов а и че това е единствения начин да се живее!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Антифашист

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    Вие срама от Господа нямате ли? Дано Бог ви даде един ден да го откриете, защото без Бога човешкият живот минава напълно безсмислено. И да знаете, че ако човек не служи на Бога, то това означава само едно, че служи на дявола....средно положение няма. Дано Бог да ви даде разум и прозрение.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Антифашист

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "777":

    Много добре казано. Тръгне ли човек по пътя на отрицанието и омразата, той е загубен.
  • 14 mitko kulturista

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Антифашист":

    А защо едно свободно човешко същество трябва да "служи" и да се кланя някому и на "нещо"?Човек е създаден по подобие на Бог и Бог е вътре в човека и всеки сам за себе си е Бог!

    Коментиран от #19

  • 15 Фори

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "777":

    Исус Христос е прав, но наполовина. В света на Звяра, ако си ссмо любов много пратиш от зверчетата човешки и други. Аз бях като Исус дълги години, и доста зверове ми пакистански и подиграваха. Вече ми накипя да е така. Реших да стана такъв, че и Звяра да пукне щом ме види, камо ли зверчетата му. Трябва да сме добри, но само към честните, коректни, справедливи хора, към дивите и питомни животни ако не ни нападат.Ако Исус бе убил Фарисеите и лъжесвидетелстване щеше да е прав. Но той постъпи несправедливо, остави се недостойни зверчетата да лъжат и разпнат. И сега е често така, Закона не наказва мошеници и разбойници крадци и убийци.Честит Великден! Исус е за почит, но правилното е както описах. Исус е тръгнал по пътя към смъртта и свободата от тленното. Но Звяра. Зверовете му трябва да се убиват, защото мъчат и убиват невинни. Почит. за Йисус или Хису или ЙисхуРи - царят на Словото!

    Коментиран от #22, #25

  • 16 Големия Хур

    6 0 Отговор
    Христос Воскресе и от мен на всички, нека поне в този ден да оставим различията си без коментари
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Антифашист

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "mitko kulturista":

    И аз самият съм се питал много пъти същото нещо в миналото ми. Когато човек е воден от позитовното, от доброто, от обичта към заобикалящият ни свят, то той вече служи на Бога дори и без го осъзнава. Това визирам под служба на Бога. А конкретно изповядването и спазването на ритуали, молитви, строги канони, това вече кой както го почувства с душата си. Не искам да звуча крайно, но все пак мисля, че никое общество не бива да остава безмълвно към богохулството, особено на такъв ден. Така чувствам нещата, тага Ви ги казвам.

    Коментиран от #21

  • 20 Batushka

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "озарен":

    Путин ни мой да не даде някоя рубла ...ГОЛЯМ ЧОВЕК...ГОЛЯМ....СВЕТЕЦ!
  • 21 Batushka

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Антифашист":

    Нещо клада ,а?Малкото мозъче възбужда ли се от миризмата на горяща плът?
  • 22 777

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Фори":

    Исус Христос им покажа че любовта е безсмъртна-не които убива!Ако Исус беше убил или унищожил фарисеите той вече не е любов....
  • 23 Честит празник

    3 0 Отговор
    Великден е !
  • 24 Бари

    2 0 Отговор
    Христос Воскресе !!! Пожелавам на всички добри мюсюлмани да ссе обърнат към пътя и истината , и да повярват в Иисус , Единородния , Синът Божий . За да спасят себе си своите деца !!! А на всички християни Божият мир да бъде в домът ви !!! АМИН !!!
  • 25 Edin

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Фори":

    От Евангелиетата можем да разберем, че Господ е предопределил своя син Христос да се жертва за човешкия род. Не е това, че той не е силен, а това, Божия син е дошъл за изпълнението на Божията воля:

    Матей 26 глава:

    39. И като се поотдалечи, падна на лицето Си, молеше се и думаше: Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тая чаша, обаче не както Аз искам, а както Ти.
    42. Пак като се отдалечи повторно, помоли се, казвайки: Отче Мой, ако не може Ме отмина тая чаша, без да я изпия, нека бъде Твоята воля.

    52. Тогава Иисус му казва: върни ножа си на мястото му; защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат;
    53. или мислиш, че не мога сега помоли Своя Отец, и Той ще ми представи повече от дванайсет легиона Ангели?
    54. Но как ще се сбъднат Писанията, че тъй трябва да бъде?

    Матей 16 глава:

    21. Оттогава Иисус начена да открива на учениците Си, че Той трябва да отиде в Иерусалим и много да пострада от стареите, първосвещениците и книжниците, и да бъде убит, и на третия ден да възкръсне.
    22. И Петър, като Го взе настрана, захвана да Му възразява: милостив Бог към Тебе, Господи! това няма да стане с Тебе.
    23. А Той се обърна и рече Петру: махни се от Мене, сатана! Ти Ми си съблазън! защото мислиш не за това, що е Божие, а за онова, що е човешко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове