Новини

16 300 ученици са напуснали училище през 2017/2018 година

През 2018 г. основно образование в общообразователните училища са завършили 71.8 хил., а средно образование – 26.5 хил. ученици

Публикувана: 27 Април, 2019 06:33
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1435
16 300 ученици са напуснали училище през 2017/2018 година
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Към 1.10.2018 г. учебни занятия се водят в 1 955 общообразователни училища, от които 131 начални, 1 173 основни, 68 обединени, 115 гимназии и 468 средни училища. В сравнение с предходната година общообразователните училища намаляват с 14 поради закриване или преобразуване, съобщиха от НСИ.

Учениците са 581.3 хил., от които 86.1 хил. са записани в училища в селата. В една паралелка в дневните общообразователни училища се обучават средно по 21 ученици. През учебната 2017/2018 година 16.3 хил. ученици са напуснали общообразователните училища, от които 13.9 хил. са се обучавали в основното образование. Най-голям е относителният дял на учениците, които са заминали в чужбина – 7.5 хил., или 46.1%, следван от дела на напусналите по семейни причини – 6.5 хил., или 39.6%, и на напусналите поради нежелание да учат – 8.8%.

През 2018 г. основно образование в общообразователните училища са завършили 71.8 хил., а средно образование – 26.5 хил. ученици.

Относителният дял на децата в общообразователните училища, изучаващи чужди езици в началните класове (I – IV), е 85.2%, като от тях най-голям е делът на изучаващите английски език – 91.9%. Учителите (вкл. директорите и заместник-директорите с преподавателска заетост) в общообразователните училища през учебната 2018/2019 година са 50.8 хиляди. От тях 94.4% са със завършена образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“, 4.9% са завършили „професионален бакалавър“ или еквивалентна в миналото степен и 0.7% са със средно образование.

В учителската професия преобладават жените, които съставляват 85.4% от общия брой на учителите.

Към 1.10.2018 г. в страната функционират 78 частни общообразователни училища, от които 4 начални, 31 основни, 18 гимназии и 25 средни училища. В тях са записани общо 10 113 ученици, или 1.7% от общия брой на учениците в общото образование.

Към 1.12.2018 г. в страната функционират 1 834 самостоятелни детски градини с директор. В тях са записани 218.8 хил. деца, от които 113.0 хил., или 51.6%, са момчета.

В сравнение с предходната година броят на децата намалява с 1.0%. Обхватът на децата в това образователно ниво, изчислен чрез груповия нетен коефициент на записване, за учебната 2018/2019 година, е 78.4% и остава непроменен спрямо миналата учебна година.

Средният брой деца в една детска градина за страната е 119, като за градовете е значително по-голям – 154, а за селата – 62. Една група се формира средно от 24 деца, съответно 25 в градовете и 20 в селата. Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 19.8 хил. и в сравнение с предходната учебна година се увеличава със 182 души, или с 0.9%. Детските учители са 18.5 хил., или 93.7% от педагогическия персонал.

През учебната 2018/2019 година в страната функционират 101 лицензирани частни детски градини, или с 3 повече от предходната година. Те са посещавани от 4 606 деца, или 2.1% от записаните в детските градини.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Руд
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Ивода е плачевен и тенденцията, ако се запази още по зле ще става.

Оценка:
-1 +11

Миризлив пор
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Статистиката е "идеална" и добре нагласена. Нека си кажем истината - от как влезе в сила правилото "плаща се за ученик" в малките населени места с недостиг на ученици се води битка за "всяка глава". Родители и ученици пък го разбраха това и има места къде учениците са просто "виртуални" т.е. не ходят на училище НО не се пишат оцъствия и се попълват оценки за да не остават ученици и да не бъдат изключвани (щото държавни пари носят) или да ги отпишат щото не се вземат детски и да отидат в друго училище. От това страда целия образователен процес, нивото пада и в същото време се "произвеждат" неграмотни хора дето не могат да четат с основно образование посещавали училище само на хартия. С тази законна диплома за основно се вадят шофьорски книжки... За съжаление реалността е много по-различна.

Оценка:
-1 +5

СоцБоц
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Другари и другарки, да си спомним за "лошото " социалистическо образувание. Изкарваше знаещи,интелигентни и можещи млади хора.Сега се наслаждаваме на посредственоста, как учителите са безсилни да се борят със системата и са се предали, а от това страдат децата които станаха мързеливи, безидейни и тотално неграмотни без грам уважение към учители и родители.Простотията е повсеместна , шуробаджанащината е превзела и училищата.Нема се оправим още 100 години.

Оценка:
-1 +12

дббхфд
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Най-късно към 2050 г. ромите ще са повече от българите...

Оценка:
-1 +4

Хаджи хаджи Българин
(гост)

Неутрално
5 Отговор
"През 2018 г. основно образование в общообразователните училища са завършили 71.8 хил., а средно образование – 26.5 хил. ученици" = около 1/3 са със средно образование! НЯМАМ ДУМИ! ПРИ 50 ХИЛЯДИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ! НА ЕДИН ЗАВЪРШИЛ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ПО ДВАМА УЧИТЕЛЯ! Е ТАКАВА ДЪРЖАВА НЕМА!

Оценка:
-1 +4

Загрижен
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Жалка картинка е българското образование,много бумащина,реални знания няма.Преподава се по заучени и неефективни системи.Много нови извън класни форми,но полза няма,от година на година нивото на образованост пада,застаряващи учители с разклатени нерви.Учители,които са с присъди(за обир на музей в гр.Бяла Русенско,тази която го е обрала преподава история в общинското училище в с.Ценово).Учители и директори масово укриват ученици,които с месеци не посещават училище,а през май и юни са горди,че са завършили средното си образование.Протекции от страна на шефове на РУО-та,за директори,които са привишили правата си и са доказали липсата си на морал(пример заместник-директор на КЕМБРИЧА гр.Бяла Русенско,г-жа Г.Дим.и отрова).Учители с престъпна сексуална ориентация,пак там в КЕМБРИЧА,но сега нали е модерно и да си педофил,джендър,транссексуален,каква по-добра изява за това,от изявата в българското училище.2019година е изборна година всеки си затваря очите и си трае и чака да разбере,дали нашите са още на власт,а и докога ли?Парадокс е,че хора (например шефката на РУО,гр.Русе сега е от ВМРО,а и тя като велика патриотка си затваря очите за лошите практики и приема липсата на морал,като нещо нормално,а и е завършила и богословие.),е такива хора управляват българското образование.Какво и колко българско остана в нашето, небългарски образование.Господин Вълчев,помолете ги да си вършат съвестно работата вашите подчинени,е аз я върших съвестно и за благодарност съм извъ

Оценка:
-1 +3

Загрижен
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Та,който си върши съвестно работата е извън системата,та явно те,за да не са аут,предпочитат нищо да не вършат.Българско ли е българското образование,господин Вълчев?

Оценка:
-0 +4

Глупави деца
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Те също няма да искат да си ваксинират децата, които несъмнено скоро ще нараждат. Неваксинирани крайно десни патриотчета, които ще убиват дядовците и бабите си, това си произвеждаме, за съжаление.

Оценка:
-0 +3

незнайко
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Това не е статия а СТАТИСТИКА !!! Нищо конкретно не е написано за числото от заглавието !!! Какво значи напуснали ??? В чужбина ли са или са ЦИГАНИ ???

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.