Last news in Fakti

28 Април, 2019 16:10 3 038 13

Кои са потенциалните „убийци“ на пътя?

  • полиция-
  • катастрофа-
  • висока скорост

Един от най-сериозните проблеми по българските пътища е скоростта

Кои са потенциалните „убийци“ на пътя? - 1

Безопасното шофиране е в основата на доброто пътуване с автомобил. Затова е важно да поддържаме автомобила си в изправност с редовни прегледи в автосервиз. За безопасно пътуване е важно да имате и правилното поведение зад волана, отбелязва радио "Дарик".

Според контролните служби четирите вредни навика, които са потенциални убийци на пътя, са високата и несъобразена скорост, шофирането след употреба на алкохол и забранени вещества, непоставяне на предпазен колан и използването на мобилния телефон.

Един от най-сериозните проблеми по българските пътища е скоростта. Специализирана операция на КАТ, проведена наскоро, показа, че ограниченията масово не се спазват. Само за седмица контролните органи заснеха над 10 000 нарушения на максимално разрешената скорост за движение, обобщава данните Съюза на българските автомобилисти (СБА). Сред тях рекордьор е шофьор, „профучал” с 277 км/ч по магистрала „Струма“.

Правилата за движение изискват шофьорите да се движат със скорост, която да им позволи при необходимост да спрат на необходимото разстояние. Чистото стъкло е крайно необходимо.

За да се избягват рисковите ситуации е важно предварително да планирате пътуването си. Както и да заложите резервно време за пристигането си. Така, ако се окажете блокирани в трафика, няма да се чувствате притиснати да се надбягвате с времето.

Повечето водачи гледат да са на средно разстояние, когато наблюдават кръстовища. Оглеждайте цялата зона наоколо за колоездачи и пешеходци, които се канят да пресичат. Важно е да използвате огледалата редовно, да наблюдавате встрани и зад колата.

Ако пътувате със семейството, предвидете техните нужди. Заредете се с напитки и закуски на разположение, вземете няколко детски игри.

Ако пътувате с колата си в чужбина, уверете се, че знаете пътните правила в страните, които ще посетите. Може да има изисквания за допълнително оборудване или документация, за които се налагат глоби на място. Проверете застраховката си и покритието за Пътна помощ, за да се уверите, че е валидно зад граница.

Никога не сядайте зад волана след употреба на алкохол! Доказано е, че водачът, който е малко под допустимата граница за шофиране под въздействие на алкохол, е толкова опасен, колкото и този, който е над границата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    25 3 Отговор
    Депутатите чалгарите и въобще българските випове и олигарси те убиват не само на пътя, тук таме и някой спортист абе все от недосегаемитв
  • 2 Хан Крум

    36 11 Отговор
    Не е скоростта,най големия убиец на пътя.Проблема е честата без мислена поправка на закона за движение по пътищата и безмислените ограничения по пътищата,целящи да доят финансите на българските (загубени) шофьори.
  • 3 Анонимен

    14 3 Отговор
    На снимката се вижда.

    Коментиран от #4

  • 4 Инспектор Мадуро

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Ще ви поясня, понеже на колегата не му се е пишело. Тези, които трябва да следят за нарушители са "убииците".
  • 5 СтарТИРаджия

    17 2 Отговор
    По пътищата е пълно с брутални некадърници! Не убива високата скорост, а неправилната и, и неразумна употреба! Днес си правих скоростна разходка из Родопите - 250 км. Поне 15 пъти щяха да ме претрепят по завоите: тези хора май си мислят, че са сами на пътя и лента за движение (дори виртуална, знаем състоянието на БГ - маркировката в планината) не ги касае!!! Правилно значи румънците държат да си шофираш в лентата. А представителната некадърна извадка направо се чудя що си създава този стрес по пътищата?! И са "на всеки километър": таман изрежеш един и се спънеш в следващия! Пътна полиция много сериозно трябва да преосмисли контрола, ама ако е полиция, а не безхаберна бивша милиция!
  • 6 Шофьор

    11 2 Отговор
    Първо този некадърник който е писал статията едва ли има толкова километра шофиране на пред колкото аз имам на зад.
    Затова ще го помоля да не смесва (прави асоциация ) броя на нарушенията на скороста със броя на жертвите по пътя.
    Нека да направи изследване колко са жертвите и ПТПтаа по пътищата в следствие на превишената скорост - подчертавам не говоря за "несъобразена скорост" И колко ПТПта са причинени от жени водачи !!!
    Резултатите са впечатляващи!!!
  • 7 миризлив пор

    2 6 Отговор
    Потенциалния убиец, това е липсата на адекватен контрол.при липса на контрол си караш по правилата, в един момент решиш да нарушиш и ти се разминава, след време пак ти се наложи и пак ти се размине. Така в един момент караш как ти е кеф а не както трябва и като се съберат повече такива хора и КАТ само статистика води.
  • 8 Сандокан

    11 3 Отговор
    Апелирам към всички които четат тази статия да обърнат внимание на ЗИМНИТЕ гуми на патрулките през лятото. И с колко се увеличава спирачният път на автомобил движещ се при специален режим на движение в градски условия????? А и повечето полицаи говорят по телефонът докъто шофират.Къде е охрана на труда след като карат и без колани??? ПТП по време на служба „трудова злополука ли ще се води”?
  • 9 Сандокан

    11 1 Отговор
    НО не трябва да сме черногледи , има и много доблестни полицай на който мойте уважения!
  • 10 Лошия

    17 1 Отговор
    Кат да кажат истината. Най големия убиец са лошите пътища, неадекватно поставени знаци и маркировка (ако въобще има). Тези причини изнервят шофьорите и ги карат да нарушават правилата, волно или неволно.
  • 11 Яшко

    7 0 Отговор
    Дупките от недоброкачественото строене и недоброкачественото ремонтиране на тиквенските пътища,след това на лигльовците на тати и мама с купените книжки от малоумници
  • 12 Добре бе,

    5 0 Отговор
    Е как непоставения колан е предпоставка да си убиец на пътя, вие улави ли сте бе!?
  • 13 гощо

    7 1 Отговор
    Стига ревали за тази скорост бе! Как се кара с днешните коли по двулентов път с 90 и на всеки 10минути знак 60?!?! Това не е сериозно просто!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове