Last news in Fakti

30 Април, 2019 19:09 1 486 14

Еколози рекетирали туризма ни

  • николай вълканов-
  • зелени-
  • туризъм

Развитието на ски туризма се спъва от група, самонарекли се „зелени”, която осребрява собствената си позиция срещу българските национални интересни, категоричен е зам.-председателят на КРИБ

Еколози рекетирали туризма ни - 1

Институциите да бръкнат с пръст в раната и да спрат саботажа на зимния туризъм. Около тази теза се обедини бизнесът по време на 6-та годишна среща на Националния брод по туризъм.

Проблеми има във всичките ни зимни центрове, заради действията на така наречените еколози, заяви зам.-председателят на КРИБ и член на Управителния съвет (УС) на Националния брод по туризъм проф. Николай Вълканов, цитиран от в. "Труд"

„Обиждаме българските ски курорти с политиката, тъй като проблеми в различна степен има във всичките ни зимни центрове, заради действията на така наречените еколози”,проф. Вълканов.

„Не можем да очакваме гостите да чакат по 4 часа на лифта и след това да имат желание да се върнат в родните зимни курорти или да ни похвалят пред приятели и роднини”, категоричен е още той.

Той смята, че измислените екопречки трябва да бъдат преодолени и този болезнен въпрос да бъде решен. Позицията му бе подкрепена и от останалите присъстващи бизнес организации. Председателят на БТПП Цветан Симеонов е категоричен, че „зелените” в момента се фокусират само върху определени общини и проекти, а е нужен балансиран подход.

Има значително по-важни инициативи, които реално могат да подпомогнат опазването на природната среда, но „еколозите” не говорят за тях. Например, за да посетиш островите на Филипините или Тайланд нямаш право да имаш пластмасови торбички в багажа. А боклуците, които остават след родните и чужди туристи са много по-голям проблем от изграждането на лифтове, обясни Симеонов. По-разумно е съоръженията да бъдат изградени, а част от приходите от тях да бъдат отделяни за истински екопроекти. Защото опазването на околната среда също става с пари, допълни той.

Националният борд по туризъм подкрепя усилията на министерствата на туризма, на спорта и на екологията да развиват туризма в съответствие с международните норми и екоизисквания. Тези усилия обаче от години са спъвани от своеобразния зелен рекет, категорична бе и изпълнителният директор на организацията Поли Карастоянова. По този начин се блокира и конституционното право на всеки българин да има достъп до общото национално богатство – планината. Навсякъде в Европа с лифт могат да стигнат до различни точки от планината деца, възрастни хора и такива в неравностойно положение. Тяхното право у нас обаче е потъпкано именно заради зеления рекет, категорична беше тя.

На планинския туризъм разчитат основно 64 от българските общини. Но огромният потенциал на страната за развитието на този туризъм се спъва от група, самонарекли се „зелени”, която осребрява собствената си позиция срещу българските национални и туристически интересни, категоричен е бившия зам.-министър с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Публична тайна е, че псевдоеколозите се фокусират само върху определени теми и проблеми, които им носят доходи, а пропускат важни въпроси като замърсяването на градовете, на въздуха, незаконните сметища и застрояване, допълни Ботев. Изграждането на нови лифтове е единственият шанс да се конкурираме със световни зимни дестинации като Австрия и Швейцария и затова този въпрос е крайно време да бъде решен, категорични са от сектора.

Изключително важно е да се изсветли туристическият бизнес, защото в тази посока има какво да се желае. Това заяви зам.-председателят на КРИБ и член на УС на Националния брод по туризъм проф. Николай Вълканов. Според него бизнесът постоянно се оплаква от липса на кадри, но за да не изтичат те в чужбина е задължително да се вдигнат заплатите и осигуровките по тях. Решението на този въпрос е изключително важно, за да имаме стабилност в този сектор на икономиката, в който има много инвестиции и носи около 13% от приходите за държавния бюджет, категоричен бе проф. Вълканов. Когато бизнесът се изсветли това ще е добре както за самия сектор, така и за държавата. И ще могат да се отделят средства както за инфраструтура, така и за реклама на туризма, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    18 9 Отговор
    Факт е, че тъй наречените "зелени" са едни гадове, които служат на чужди интереси и саботират развитието на туризма в България. Измекярите за пари са се продали.

    Коментиран от #2

  • 2 ЛУМПЕСТАН

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Възможно е И да става дума за най-обикновен булгар материал наркозависими

    Коментиран от #3

  • 3 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЛУМПЕСТАН":

    😂 😂 😂 😂 😂
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 6 Отговор
    Боже, с тези ли празноглави глупаци от УС на Националния брод по туризъм ще развиваме зимните курорти??? Все някой им пречи, ако не са "зелените" ще е глобалното затопляне или международното положение....
  • 5 Госあ

    9 2 Отговор
    И к'во е предложението, да се промени статута на всички национални паркове и резервати да мое криб да строи увеселителни паркове и бардаци ? Със 70% европейски пари и 30% бюджетни. И после да направи картите по скъпи от половината свят. 😂 Супер оферта!
  • 6 Спас

    5 3 Отговор
    Еколозите пречат нарочно от години на развитието на туризма и то като се опитват да изкарват и пари по престъпен начин покрай това.
  • 7 Биляна

    3 0 Отговор
    Крайно време е да се направи детайлно проучване кои са тези зелени организации, които действат у нас и какво работа вършат...защото за рекет от тяхна страна се говори от доста време
  • 8 Явор

    2 0 Отговор
    Чудя се докога ли ще ги търпим тези фалшиви зелени. След като застават срещу българските национални интереси, значи са вредни. Нека институциите да предприемат нужните мерки и да се спрат безобразията на така наречените "зелени". Трябва да защитим българския туризъм и да се противопоставим на рекета на псевдо еколозите.
  • 9 Ванче

    1 0 Отговор
    Е, тва е ясно отдавна, чак са ли го разбрахте? Еколозите никви еколози не са, а просто обикновени рекетьори.
  • 10 Иван

    1 0 Отговор
    За какво са ни българските „еколози“, ако не могат да рекетират бизнеса?!?
  • 11 Таня

    1 0 Отговор
    Трябва да се сложи край на зеления рекет по категоричен начин за да няма и други подобни безумия
  • 12 Токин

    1 0 Отговор
    Ама и тези от КРИБ откриха топлата вода! Българските псевдо-еколози от "зелените" и WWF от години рекетират българския бизнес и саботират чуждестранните инвестиции!
  • 13 Милен

    1 0 Отговор
    Официални изследвания сочат, че загубите за икономиката, нарочно причинени от зелените, са за над милиард лева.
  • 14 Милите

    2 0 Отговор
    Продажните еколози от години целенасочено действат против развитието на зимния туризъм в България. За никого не е тайна, че те получават пари от Швейцария за тази дейност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове