Last news in Fakti

2 Май, 2019 09:48 24 316 60

Колите у нас намаляват със 150 000 на година

  • автомобили-
  • коли-
  • кат-
  • мвр

Все oще има доста автомобили съветско и източногерманско производство

Колите у нас намаляват със 150 000 на година - 1

Автомобилният парк в България намалява средно със 150 000 автомобила всяка година. Общият брой леки коли е 2 745 582, като по пътищата ни се движат над 150 различни модела. Това показват данни на МВР към началото на април тази година.

Към средата на 2016 г. автомобилите са били 3 213 408, а сега три години по-късно, броят им е паднал с близо 468 хил. Кои обаче са най-разпространените марки в България, уточнява в. „Монитор“. Абсолютен лидер в класацията е VW, като 15 процента от колите по родните пътища са на германския производител - общо 453 859 регистрирани коли, но както и при общия брой коли, тук също преобладават тези с възраст над 20 години.

На второ място е Opel - 350 320 автомобила. В челната тройка попада и Mercedes, като се оказва, че в България има регистрирани над 283 хил. автомобила от иначе тузарската марка (283 075). В топ 10 влизат Renault с 203 819 автомобила, Audi (173 539), Ford (197 637), Peugeot - 186 541, BMW (138 857), Toyota (124 557) и Fiat – 111 847.

Както може и да се очаква, регистрираните превозни средства, а не само леки автомобили, са доста възрастни - общо 1,57 млн. от всичките 3,63 млн. са над 20-годишни.

От данните на МВР се вижда, че все ще има доста автомобили съветско и източногерманско производство като „Волга”, „Москвич”, „Лада”, „Чайка” и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аде

    159 37 Отговор
    бойко се грижи за екологията, праща ни да съдим картофи и да гледаме овце,за какво са му на българина коли? Да разваляме новите магистрали на боко и Деянчо?

    Коментиран от #5, #40, #50

  • 2 Гост

    363 11 Отговор
    Я някой открил, че броят на автомобилите намалява заедно с броя на населението. Интересно.

    Коментиран от #7

  • 3 FsF

    227 7 Отговор
    То хора няма вече , а те колите гледат. Само ми е чудно тези баракуди дето влизат всеки ден в страната , кой ги купува, че и държат цени? Уж няма купувачи , а цените високи...
  • 4 гост

    85 14 Отговор
    Е, де бре, чайка.
    Ясно е, че се слугува на немското, защото хората са повърхностни и джамбаза като каже, че по-добро от немското няма и простичкия човек това повтаря на всеки, вместо да помисли какво може да си позволи и дали въобще има нужда от кола. Все поставя колата на първо място, без значение има ли потребност или не, дори такива които са без постоянен доход, на минимален такъв или такива изплащащи заеми.

    Коментиран от #6

  • 5 Propilot

    46 69 Отговор

    До коментар #1 от "аде":

    Първо- пише се садим, защото съдим е друго нещо (явно ставаш само да садиш картофи)
    Второ- второ кой е Деян
    Трето- още като започна с бойко и ми си ясен
    Четвърто- не ти трябва кола, за да садиш картофи
    Пет за щастие- сигурен съм, че нямаш книжка и бойко ти е виновен

    Коментиран от #8, #19, #41

  • 6 гост

    98 10 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Напълно съм съгласен. Има пенсионери, инвалиди, бедни хора, които не си плащат дори вноските за входа, но инак са убедени, че имат задължение към държавата и природата да купят, държат, плащат и карат някакъв барутник. Едно е стара кола, а друго е барутник, който може да е и кола на 10г. Отидете на Запад и вижте там старите коли какви са и тук какви са. Там кола без прагове, калници, спукани или затъмнени стъкла, издънени кърнета, пушещи двигатели или разбито окачване няма как да минат преглед и колите, макар и стари, са в много добро състояние. Изгнилите са за скрап.

    Коментиран от #46, #52

  • 7 гост

    73 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    За съжаление няма нищо общо със населението , иначе трябваше да са не повече от милион !!! Това е резултат преди всичко от поскъпването на данъците и застраховките , щото при годишни такива от 600-700 лева няма смисъл да караш кола за 1000 , да не говорим за по-малко !!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Като стана дума

    66 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Колегата ми от време на време се самокритикуваше, че със зетьовете 3 семейства, живеещи в радиус 150 метра имат 5 коли. В момента ги редуцира до три, просто наистина проумя, че имат излишни неща на асфалта.

    Коментиран от #15

  • 11 Добра тенденция

    57 6 Отговор
    От паркинга до нас през последната година разкараха поне 6 недвижими собствености, едната на някакви селтаци, още на Street view от 2012 година си личеше че е по капли. СКлонността на хората да не изхвърлят боклуци води до омизерчване.

    Коментиран от #14

  • 12 СкъсалоСеЕ

    60 2 Отговор
    Журанлисти пишат ... агенции броят. В статията пише, че има огромно количество Чайки ... айде да се опитате да проброите за един ден, минавайки покрай вас 100 хил. автомобила - колко точно много Чайки ще прброите. Колкото агенциите по броене работят, толкова и журалистите преписават от тях без да сезамислят !
  • 13 ЪРП

    83 20 Отговор
    ЕМИ, НЯМА КАК ДА Е ДРУГО ЯЧЕ, ПРИ ТОЗИ ЧУТОВЕН ДЪРЖАВЕН ГРАБЕЖ И ОТКРОВЕН РЕКЕТ НА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ И ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ НАД БЪЛГАРСКИТЕ ШОФЬОРИ!!!!!!!
    А, ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ И ГРАБЕЖА НАД ШОФЬОРИТЕ ОТ ВСИЧКИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ С НАЙ-СКЪПИТЕ, НАЙ-ДОЛНОПРОБНИТЕ ГОРИВА ПРИМЕСЕНИ С ВОДА И НАЙ-МАНИПУЛИРАНИТЕ ОТЧЕТНИ АПАРАТИ ,КОИТО НИ ЛЪЖАТ БРУТАЛНО И НАГЛО И С КОЛИЧЕСТВОТО ГОРИВО!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 14 А,де ...

    52 8 Отговор

    До коментар #11 от "Добра тенденция":

    А дали ''омизерчването'' не е заради малките заплати?

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    48 1 Отговор

    До коментар #10 от "Като стана дума":

    А още по-лошото е , че от тия 2,8 милиона коли в София са почти милион и то за град който физически не може да поеме повече от половината !! Иначе трябва да се събори половин София , за да се разширят улиците !!! Тоест чакайте скоро в цяла София платено паркиране , а в центъра 4-5 лева на час !!
  • 16 гост

    13 27 Отговор

    До коментар #13 от "ЪРП":

    Не мислиш ли , че вече всички разбраха що за боклук си , а писането с главни букви само потвърждава това и кой го пише , независимо от хилядата тролски ника ??!!!

    Коментиран от #37

  • 17 гост

    28 32 Отговор

    До коментар #14 от "А,де ...":

    В Германия , а и цяла Европа , където хората са с "големите" заплати , 50% от населението , а в някои държави и повече НЯМА личен автомобил , никога не е имало и няма намерение някога да има !!!! Нещо повече , 30% от тези които ИМАТ такъв имат намерение до 3-4 години да се откажат от него и да минат на обществен транспорт и СПОДЕЛЕНИ автомобили !!!!! А в младите под 25 години при официални проучвания желанието за личен автомобил е на 8-9 място като приоритет !!!!

    Коментиран от #31

  • 18 Чичо

    26 8 Отговор
    И аз имам много стар Мерцедес. Като другаря Бойко Борисов.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трънчев

    45 6 Отговор
    А дали намалянето на автомобилите в движение не е просто защото гърците и румънците спирта да регистрират в България? Информацията е гръмка. Но дали е истински проверена? Или е поредната жълтина.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    24 6 Отговор

    До коментар #21 от "Знаещ":

    Първо да кажа , че съм последния , който ще защитава "червени тролове " и всичко червено , но в случая няма нищо общо и информацията е даже занижена , щото реално има още поне 100-150 000 регистрирани , но спряни от движение коли , да не говорим за тия дето минават по 1000 км годишно , но пълнят градовете с ненужни железа заради комплексите за малоценност на собствениците си !!! А тук отчитат колко РЕГИСТРИРАНИ коли има , а не колко реално се движат !!! И като гледам сигурно живееш в някой голям град , щото задръстванията са там и по магистралите на празници !!!! Опитай да попътуваш по други пътища в обикновен ден и ще бъдеш много учуден !!! Вчера след обяд например по подбалканския път от Челопеч до Казанлък имаше не повече от стотина коли за цялото разстояние !!

    Коментиран от #30

  • 23 статистика

    58 12 Отговор
    Колите намалявали, те хората избягаха от герберската държава и рекет, те се закахърили за колите ?
  • 24 Васил

    54 5 Отговор
    Извода какъв е че Терминал две работи на пълна пара!

    Коментиран от #26

  • 25 Анонимен

    45 8 Отговор
    До коментар 6.

    Пенсионера си кара старата кола защото няма пари за нова. Нужна му е да иде на лекар или до магазин

    Поначало кой не иска на кола, но са скъпи, а заплатите или пенсиите- нищожни. Това никой не го отчита, а само притискат хората.
  • 26 гост

    7 16 Отговор

    До коментар #24 от "Васил":

    Ако ще още хиляда ника да измислиш , смърдиш , понял ????? Смърдиииииишшшш !!!!
  • 27 Фен

    19 1 Отговор
    В това число влизат стотици хиляди служебни коли/бусове/баничарки,таксита и тежкотоварни камиони.В България и чужбина.
  • 28 Грую

    16 10 Отговор
    Има ами! Къде по-евтина поддръжка от тази на синджирен мотор на стара Лада? Тези новите като отидеш да смениш масло, филтри, ремъци, ролки и водна помпа и същите пари ще ти стигнал за някоя дърта ладичка съветско производство в движение, обслужена , че може даже и със застраховка, винетка и платен данък ако се постараеш повечко да поровиш. То добре западни возила ама като заплатите не са и колкото и при Бай Тошо бяха как се издържа на този напън?
  • 29 Гост

    11 6 Отговор
    за същият период пред блока преди 5 години имаше 4 стари коли които бяха извозени ии се добавиха поне 10 нови на съседите които си купиха по втора/трета...
    т.е махнати са от отчет от някой села, където човека е решил да не плаща данъка за московеца и без това до мегдана няма кой да го спре, КАТ в селата не ходи да клечи в храстите, МВР също.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 А,де ...

    26 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    До скоро '' Германия , а и цяла Европа , където хората са с "големите" заплати'' ни обясняваха колко е ЛОШО, че имаме и собственни жиища?! Но скоро и те ще започнат да намяляват. По същата причина.
  • 32 гост

    7 6 Отговор

    До коментар #30 от "Знаещ":

    А като си направи труда да провериш колко са регистрирани , що не погледна и колко са ДЕРЕГИСТРИРАНИ ???? Или си мислиш , че си още в комунизма и регистрирана кола не се хвърля , даже да и се събира купето наново от "резервни" части ?? Я се разходи до първата морга или до някоя от големите фирми дето изкупуват коли за скрап и попитай колко коли получават ЕЖЕДНЕВНО !!! Ще бъдеш крайно изненадан !!!!
  • 33 5xx Server Error

    28 4 Отговор
    ако се задържи още на власт герб, то бройката ще спадне още повече!
    направено е да нямате! правят така че да нямате! а ако имате, то да плащате прескъпо, затова че имате! хипер лукс! стана хипер лукс това да имаш автомобил! от просто лукс, стана супер лукс! благодарение на отрепките управлявали досега! но най-вече на герберестите да сме благодарни! тия утрепки ни трепят! вие си траете, хм! будали!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 като гостите

    18 4 Отговор
    Реакцията на тиквата след като прочете заглавието на статията : Еми аз кво да направя .
  • 36 Next

    30 1 Отговор
    В България всичко намалява, но данъците, таксите, цените и др. се увеличават.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кислород

    13 9 Отговор
    Лошото е , че страшно много са таратайките , които са минали инспекция за изгорели газове с измама! Масово е! И сервизите които фалшифицират тези инспекции си карат така от време оно! Няма ли някой да направи нещо по въпроса? Защо трябва да дишаме тази смрад!

    Коментиран от #54

  • 39 Коко джамбо

    15 7 Отговор
    Пълна лъжа е това . Да сложат колите дето висят постоянно по автокъщите. Да сложат и тия дето са без гражданска и данък ( дето уж автоматично дерегистрират сега) ще видят че са 2 пъти повече колите сега. Сравняват моркови с круши!!! Преди на 1 семейство имаше по 1 кола, макс 2 и то рядко.. сега повечето имат поне по 2. Преди по улиците беше почти свободно, сега не можеш място да си намериш да спреш за малко.. да не говорим около блоковете!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Уау

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Propilot":

    В светлината на съветите ти по правопис, не би било зле самият ти да започнеш да поставяш точки в края на изреченията. И едва тогава да правиш забележки на хората.
  • 42 Разбирач

    27 1 Отговор
    Добър ден!Естествено е че ще намаляват автомобилите в BG, защото населението намалява...След 15-20 год.тук ще останат само циганите и хлебарките!
  • 43 колекционер

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Гошо":

    пази си я братле ,след време ще ти платя яко кинти за нея .
  • 44 авто джанбазин

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Гошо":

    я ти по добре недеи да биеш тупан ,траи си .
  • 45 чиче

    21 1 Отговор
    Над 50000 измират и двойно повече бягат от СТРАНАТА а ние броим колите
  • 46 Неканен гост

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Иди в Австрия и виж че дори и коли на 3-4 години са изгнили и то сериозно. Едно е ръжда като козметика, съвсем друго носещи елементи.
  • 47 сдс

    11 0 Отговор
    Oсобено Чайки,ама в морето
  • 48 Цеко сифоня

    2 1 Отговор
    Толкова са. Проверих на ГКПП Калотина , посока излизане. Плюс средно по двама възрастни и едно дете в кола и сметката е точна.
  • 49 Радо

    5 1 Отговор
    Накрая Дачия ще бъде най-разпространената марка - над 80%....(това Сектанта трябваше да го напише, а не аз)
  • 50 нали

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "аде":

    Абе много сте неграмотни т'ва от БСП-то бе!
  • 51 ХХХ

    3 1 Отговор
    Намалявали.. сега като почнем да правим шкодички.. по 1000 на ден и ще наваксаме
  • 52 до госта

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Ако нямаш пари бе госте, ще си купиш ли нова кола?
    Или ако трябва да пренасяш неща, на теб ли да плащам по 50лв на курс в София, за сдухания ти пушещ микробус ?!?
    Я малко слезте на земята и осъзнайте каква е реалността за обикновените хора тук! Тея дето не са дръпнали 50000-100000лв напред бързи кредити и после няма да си продават апартаментите и колите да се оправят! Смешници - псевдобогаташи осъзнайте се малко и слезте на земята, че после ще плачете!
  • 53 Тъп

    5 0 Отговор
    Юркам си румънката и ми дреме за премиумите.Важното че отговаря на джоба ми.Мхмммм.
  • 54 Крали Марко

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Кислород":

    Наъ-вече самосвали,автобуси и скара/дюнерджийте ! СМРАД !
  • 55 Кво

    3 0 Отговор
    Намаляват а? Затова ли пред блока няма място и за моторче?
  • 56 Вектор Анонимус

    3 0 Отговор
    Свидетел съм на следната глупост в Абсурдистан: униформена по.ка (съседка) пътува 250 МЕТРА С АВТОМОБИЛА СИ до РПУ където работи Почивните дни кола-паметник! Млада и здрава ! Другият е цивилен и охранен служител с джип и от малко по далеч идва- 300 МЕТРА ! Във всеки квартал има МИНИМУМ 200!!!ЗАРЯЗАНИ АВТОМОБИЛА- без Гр.з, год.дан., гтп, ТЕ ПРЕЧАТ НА ВСИЧКИ!! НО ние оФФФцете ги търпим защото сме оФФчи народ ! БЕЕЕЕЕЕ!
  • 57 гощо

    2 1 Отговор
    Всеки ден виждам поне 20дръгела които трее се спират и да ходят за скраб.Пути смърди хлопа тропа тцтцтцттцтц....И урУдЪ ше ти каже,че ти нема да му казваш какво да праЙ не го интересува,че смърди и трови
  • 58 Телевизора на Елвис

    2 0 Отговор
    Просто се дерегистрираха някакви автомобили, които или не се ползват съответно не им се плаща гражданска, или отдавна ги няма сред живите, но никой не се е сетил да уведоми КАТ за това.
    През следващите години тенденцията няма да се запази.
  • 59 Браво

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Гошо":

    Дръж си го,зайчарника!
  • 60 Дедо1

    5 1 Отговор
    Изкупихме сички трошляци на Европата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове