8 Май, 2019 21:29 6 117 22

Стръвници нападат в Смолянско

  • мечка-
  • стръвница-
  • смолянско

От екоинспекцията призовават стопаните и кметовете да вземат мерки за защита

Стръвници нападат в Смолянско - 1

Животновъди от Смолянско пропищяха от набезите на гладни мечки. Те се събуждат от зимния си сън и търсят лесна храна. Мечките са нападнали пчелини и селскостопански животни в седем населени места в областта.

Само за пет дни са регистрирани девет нападения от мечки.

Тодор отглежда овце от 20 години. Стадото му било нападнато преди няколко дни от мечка. Убито е едно животно, а няколко са ранени. Оборът на Тодор се намира в непосредствена близост до селото, на около 2 км.

„Вечерта ги вкарахме, сутринта всичко беше касапница, кучетата са ранени. Добре, че няма човешки жертви. Какво да направим, с голи ръце и овчарят нищо не може да направи. Няма да се жертва за овцете. Точно сега са мечките, те сега са станали от сън и са гладни. Няма какво да ядат, ще ядат овцете, след някой ден ще ядат и хора. Преди 10 години тука имаше два случая”, каза Тодор Рудев пред БТВ.

От екоинспекцията призовават стопаните и кметовете да вземат мерки за защита. „След проекта, който приключихме, ние раздадохме електропастири и кучета, леко се занемари тенденцията за предприемане на персонални мерки за защита на селскостопанското имущество. Искам отново да обърнем внимание на разрешените места за паша. Да се засили контролът”, заяви Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

Освен за животните, овчарите се притесняват и за себе си. От началото на годината са регистрирани 19 нападения на кафява мечка. За всички доказани поражения, стопаните ще бъдат обезщетени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дявола

    21 12 Отговор
    Дружинки няма ли

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234578

    7 17 Отговор
    Има една турска порода кучета Кагал, които се справят с мечки. Овчарите да си вземата такива.

    Коментиран от #8, #13, #15

  • 4 1122

    21 0 Отговор
    Ей хора,вие имате ли представа колко са два километра...в планината? Ами те са много по вече от два километра в София например!Така,че ...оборът на Тодор е ОТДАЛЕЧЕН от селото на два километра,което ще рече че в това разстояние от два километра може да има 10 мечки и вие да не знаете нищо за съществуването им.А в София като излезеш на улицата може да виждаш пет километра магазини и коли и хора,хора без чет.ТОВА Е РАЗЛИКАТА. Влезте в реалността като пишете репортажи за гората и градовете.
  • 5 fakt1

    31 6 Отговор
    От мечка може и да се отървеш
    от увеличената цена на Гражданска Отговорност на ГЕРБ
    и дрането на ГЕРБ
    НЕ МОЖЕШ!
  • 6 Ами

    15 1 Отговор
    Храните ги бре.Иначе ще изядат всичко живо.

    Коментиран от #18

  • 7 КОНТРАТА

    16 16 Отговор
    Ще скъсат шалварите на пумаците в Смолян тия стръвници..

    Коментиран от #9

  • 8 Хитър Петър

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "1234578":

    Има ги отдавна кагалите, има и традиционните каракачаки, обаче мечката е звер, сътвер свиреп, когато е пощуряла от глад. В Пирин над Банско, преди години се беше появила мечка стръвница която убиваше крави! Правиха хайка и в крайна сметка я убиха, оказа се огромен мечок, бетер гризли! От какви кучета има полза срещу това.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОНТРАТА

    10 2 Отговор
    Ако може стръвниците така малко и на Север да се разходят там в Делиорма да разредят малко и да сложат баланс, че много на Баклава мирише и там!
  • 13 Голям прос

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "1234578":

    Кангал е породата. Ама трябва да са поне четири да прогонят мечка.
  • 14 Мани мани

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хитър Петър":

    Тибетски мастив си вземи. Ама истински не тези дето продават тук. Малко скъпичко верно но върши работа.
  • 15 теодор

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "1234578":

    кангал се казва не кагал... толко си чел..

    Коментиран от #16

  • 16 АLFA Q 4

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "теодор":

    А ЩО НЕ ПОМИСЛИ ЧЕ УМСТВЕННО Е ДОТАМ
    И ДАЛИ МОЖЕ И ДА ЧЕТЕ ПРАВИЛНО
  • 17 Хайл

    6 0 Отговор
    Как няма да са гладни мечките,ония малоумните вегани им опасаха тревата
  • 18 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    С овце ги хранят не четеш ли
  • 19 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    А двуцевни "туловка" или "збройовка" не вършат ли работа ?? Звярът си е звяр. Когато популацията му нарастне прекалено много, ефектът е същия........
  • 20 brendi

    5 1 Отговор
    Не видях коментар в защита на тези ценни животни.
    Не забравяйте, че мечките са на ръба на оцеляването.
    Изнасят се данни, че из Родопа планина има някакви си 250 мечки, което е незначителна бройка за определен вид. Затова са защитени от Закона. Според мен недостатъчно защитени.
    И нещо, което много хора незнаят:
    Не е стъвница всяка мечка която напада егреци, кошари и убива други животни за да се нахрани. Мечките се хранят предимно с растителна храна, но понякога и с месо и мърша. В гората няма "Фантастико"! СТРЪВНИЦА е само онази мечка, която е убивала човек и се е хранила с него. А такива мечки са изключителна рядкост. По опасни са хората, които за удоволствие(!) убиват мечки! Скоро попаднах на видео, на което доверчива мечка стоеше кротко на 5-6 метра от човек, а той я уби с лък и после малоумно се радваше, като че е спечелил от тотото или току що се е облекчил в клозета!
  • 21 brendi

    6 1 Отговор
    И още нещо по темата:
    Ако застрашените, наместо да чакат, рано на пролет изнасяха храна за мечките (растителна), нападения няма да има. А достатъчната защита са лаещи кучета електро пастири, стопанин снабден със спрей против мечки, оръжие само със стоп патрони и.... здрави гащи! ПАЗЕТЕ МЕЧКИТЕ!

    Коментиран от #22

  • 22 А ти драги

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "brendi":

    виждал ли си мечка извън зоопарка? Какви глупости плещиш за спрейове? Ако си толкова куражлия да допуснеш мечката на три - четири метра от себе си, че да я напръскаш, що не идеш в Смолянско да ги разгониш? Още по голямата глупост е да я плашиш с газов пищов. Ако е на половин - един километър от теб и си пуцаш, може и да се махне, ама ако иска. Поразходи се малко из Родопите и ти гарантирам, че само като и видиш акото и ще ти трябват нови гащи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове