Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Почитаме Св. св. Кирил и Методий

След блестящата защита и признанието в римската църква "Св. Марина" е отслужена първата литургия на славянски език

Публикувана: 11 Май, 2019 08:11
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1836
Почитаме Св. св. Кирил и Методий
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Днес е празник на Св. св. Кирил и Методий. Той е честван за първи път в Пловдив през 1851 година по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.

24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Св. Методий, по-големият брат, е роден през 810 година, а св. Константин е роден през 827 година и чак към края на живота си приема духовното име Кирил, Философ е наречен по-рано заради изключителната му просветителска дейност. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука - глаголицата. Напълно оригинално творческо дело, азбуката отразява точно звуковите особености на българската реч. Значението на делото е огромно още скоро след огласяването му. С глаголицата и превода на Библията се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Св. св. Кирил и Методий.

През 867 г. те отиват в Рим да защитят достойно правото на славяните да имат свой богуслужебен език и книги и Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянската писменост.

След блестящата защита и признанието в римската църква "Св. Марина" е отслужена първата литургия на славянски език. Скоро след това Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент".

Методий се връща обратно и продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Делото на двамата братя продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Делото на св. св. Кирил и Методий е огромно, както и фактът, че то е успешно продължено от учениците им. Славянскит свят се еманципира за пръв път толкова значително от римо-католическото богуслужение и това дава свобода в политическо, но и в духовно отношение. Обособяват се нови духовни центрове, нови школи. Народът, обикновените хора, за пръв път започват да разбират думите, с които да слави Бога и това е невероятен тласък в духовния растеж на славянския етнос, населението на Балканите и Русия.

11 май е църковният празник, който чества двамата равноапостоли св. Кирил и св. Методий. Имен ден имат Кирил, Киро, Кирчо, Керан, Кирила, Кира, Кирана, Кика, Кера, Керана, Методи, Методий, Мето, Метко, Методия, Рилко, Рилчо, Рилка.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
Borislav Popov
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Гледах тук наскоро един документален филм за Светите братя по руската телевизия, значи за около 50 минути времетраене, какво ли не говориха за тях, но за България и една дума не обелиха дори и много лъжат ейййй, срам нямат тези хора.

Оценка:
-3 +7

Добре, че са били тези свети
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Византийски братя, че и ние българите или по-голямата част от да се научим да четем и що годе да пишем.

Коментиран от #13, #14


Оценка:
-5 +5

Тръмп
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Да се Светят имената им Вечно,че сътвориха Знаци за Словото!!!:):):)Не забравяйте,че Римските императори поръчаха туй Богоподобно дело и отдадоха заслуженото на Светите братя Кирил и Методий!!!:):):)

Оценка:
-0 +2

Кого ли са научили да четат и пишат
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Като при първото официално преброяване в България през 1882г. Само 4,9% от българите са били грамотни, разбирай можели да се подписват с инициали, а не с кръстче и палец.

Оценка:
-3 +1

9
Този коментар е премахнат от модератор
Тръмп
(гост)

Неутрално
10 Отговор
България винаги ще бъде неразделна част от Римската империя макар и с различни имена!!!:):):)

Оценка:
-0 +1

Аз ,Врчанката
(гост)

Неутрално
11 Отговор
До коментар#5-Borislav Porov. То да са само руснаците,ще е много добре! Ами,какво правят нашите сънародници зад граница,(става въпрос за македонците). Те изцяло си приписват делото на Кирил и Методи,за тяхна национална гордост,дори публично заявяват,че Светите братя са били македонци,а не българи!

Оценка:
-0 +3

Ма тез не са българи бе😂😂😂
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Ше пишем на турски

Оценка:
-4 +1

Княз Крум
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #6 от "Добре, че са били тези свети":


Църхо и Страхота бяха български братя от Родопска България . Те не създадоха нова азбука , а просто защитиха пред папата отдавна използваната Глаголица на сънародниците им създадена от българинът Урфила, която е използвана за първият превод на Библията в Европа от българите, който проповядваха изконното Християнство предадено им от апостолите. Именно българите са първите Християни в Европа , като първият Християнски храм на Старият континент е кръглата църква в Преслав ,която е построена през средата на 4 в. веднага след узаконяването на новата религия в Римската империя . Самият Църхо (Кирил) ясно казва , че не създава нова азбука , а просто я възражда . След като Борис прекръства българите в гръцкото християнство и отменя истинското което проповядва народът му се налага , да се защити азбуката използвана от българите и това е делото на светите братя Църхо и Страхота българи по кръв и съзнание, които узаконяват свещената българска азбука в новата религия . Всички азбуки създадени от светите братя и тяхните ученици са български , а над 300 млн. В света говорят български диалекти и използват българска писменост (азбука) . Славяни е същото като европейци или иначе казано политически термин за област и хора , а не етническа принадлежност. Ай завивай у ляво и дърпай шнура.

Коментиран от #15, #17


Оценка:
-2 +2

Колю
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #6 от "Добре, че са били тези свети":


Кирил и Методий са българи по всеки параграф. Ако не бяха българите сега измислените византийци нямаше да пишат тъпан . Та въпросните измисленяци са данайците на Дан , еврейско коляно, което идва при българският народ след скарване с Мойсей за властта в племената . Данайците(гърците) никога не са създавали азбука, което се казва категорично от всичките им известни мислители в древността , като Херодот, Аристотел, Питагор и д-р . Те си казват пряко че буквите са има дадени от Орфей, който е българин ,както и всички траки, наричани по този начин от данайците . Това не е личното им самоопределение . През 4 век данайците(гърците) и всички народи започнаха да наричат траките с новото им обединено име БЪЛГАРИ , което е засвидетелствано от над 30 летописеца от повече от 5 държави . Та всички тези автори слагат знак за равенство между хората дали буквите на гърците и българите , защото това е новото им име . Не случайно доста български владетели използват буквите на Орфей в своите надписи. Гърците данайците са добавили около 4 букви в азбуката, която използват поради семитския си произход , който им налага трудности при изговаряне на някои букви . В използваните о гърците букви няма гръцка етимология , а българска . Ах колко тъжно , че твоите византийци не са създавали нищо .

Коментиран от #16


Оценка:
-3 +2

Поне си смени ника
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #13 от "Княз Крум":


Някак си е некоректно да използваш Ник на хан мюсулманин

Коментиран от #18


Оценка:
-5 +0

В събота
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #14 от "Колю":


Не си ли пиете хапа?

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +2

Докато "учиш" историята
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #13 от "Княз Крум":


От художествени произведения всички ще ти се смеят както в случая. Ай сега лапай шнорхела и се потапяй.

Коментиран от #20


Оценка:
-2 +2

Княз Крум
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #15 от "Поне си смени ника":


Циганино или резако , не говори глупости. Няма нито един артефакт в света , в който да се казва или да има титла хан носена от български владетел или каквито и да са елементи на ислям. Най- малко 3 заклети врагове на България по онова време са можели да оплюят някой от българските владетели , като му поставят несъществуваща титла или малоумна религия , само че нито една от тях не го е направила . Чети от Херодот до 18 век а на къде няма да видиш ханове и мюсюлмани . После всичко е пропаганда от евреи, руснаци и д-р. Жадни за влияние хора.

Оценка:
-0 +2

Колю
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #16 от "В събота":


Откога за да цитираш Херодот, Аристотел, Платон и д-р летописци и философи от древността се изисква пиене на хапове ? Това днешните джендъри сте срам за старата цивилизация . Не могат да свържат 2 изречения а тръгнали да плюят по думите на едни от най- видните личности в историята .

Оценка:
-0 +1

Княз Крум
(гост)

Неутрално
20 Отговор

До коментар #17 от "Докато "учиш" историята":


Тука има само факти и нищо друго , това че си циганин или резак и те избива на комплекс за малоценност не е мой проблем . Накратко : - рожденните имена на Кирил и Методий са Църхо и Страхота и са родени в Родопите . На територията на България има около 1000 разрушени до основи раннохристиянски храма . Такъв е и кръглата църква в Преслав , на която е изсечена глаголицата на Урфила точно на стената на стаята където се съхраняват уредите за ритуалите и свитъците с молитви. Глаголицата е създадена много преди и Урфила да я използва за превода на първата европейска библия . Всички знаци ги има в Линеар А и Б , като са изписани български лични и родови имена . Някои лични имена са Крум, Аспарух, Кормесий, Кубрат, Тервел и д-р. ,а родовете които присъстват в най старите линейни писмености са Ерми, Дуло и Вокил. Там го им и знакът на българите lYl и други елементи с български произход . Ходи гледай с очи и като видиш фактите не си тегли въжето поради комплекси и спри да бълнуваш за някакви художествени приказки . Генетичните изследвания на гърците пък ги изкараха най-близки с етиопците, които са населявали Северна Африка преди векове. Обичаите и инструментите на културата при гърците отново се оказаха , че с от Северна Африка . Важно: в този сайт има лимит на размерът на коментарите и затова казвам само фактическите заключения иначе ако ти трябват доводи от всяка сфера на науката ще ми трябват поне 20000 думи . Все пак мисля че генетика, обичай, културни навици, н

Оценка:
-0 +2

Княз Крум
(гост)

Неутрално
21 Отговор
Продължение: над 1000 артефакта, над 30 летописци от всички цивилизовани държави по онова време имащи контакт с българите и антропологията са достатъчни за да си извадиш главата от з ..ка

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.