11 Май, 2019 08:11 14 943 22

Почитаме Св. св. Кирил и Методий

  • кирил-
  • методи-
  • глаголица-
  • азбука-
  • кирилица

След блестящата защита и признанието в римската църква "Св. Марина" е отслужена първата литургия на славянски език

Почитаме Св. св. Кирил и Методий - 1

Днес е празник на Св. св. Кирил и Методий. Той е честван за първи път в Пловдив през 1851 година по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.

24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Св. Методий, по-големият брат, е роден през 810 година, а св. Константин е роден през 827 година и чак към края на живота си приема духовното име Кирил, Философ е наречен по-рано заради изключителната му просветителска дейност. През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука - глаголицата. Напълно оригинално творческо дело, азбуката отразява точно звуковите особености на българската реч. Значението на делото е огромно още скоро след огласяването му. С глаголицата и превода на Библията се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Св. св. Кирил и Методий.

През 867 г. те отиват в Рим да защитят достойно правото на славяните да имат свой богуслужебен език и книги и Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянската писменост.

След блестящата защита и признанието в римската църква "Св. Марина" е отслужена първата литургия на славянски език. Скоро след това Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент".

Методий се връща обратно и продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Делото на двамата братя продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Делото на св. св. Кирил и Методий е огромно, както и фактът, че то е успешно продължено от учениците им. Славянскит свят се еманципира за пръв път толкова значително от римо-католическото богуслужение и това дава свобода в политическо, но и в духовно отношение. Обособяват се нови духовни центрове, нови школи. Народът, обикновените хора, за пръв път започват да разбират думите, с които да слави Бога и това е невероятен тласък в духовния растеж на славянския етнос, населението на Балканите и Русия.

11 май е църковният празник, който чества двамата равноапостоли св. Кирил и св. Методий. Имен ден имат Кирил, Киро, Кирчо, Керан, Кирила, Кира, Кирана, Кика, Кера, Керана, Методи, Методий, Мето, Метко, Методия, Рилко, Рилчо, Рилка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Borislav Popov

    7 3 Отговор
    Гледах тук наскоро един документален филм за Светите братя по руската телевизия, значи за около 50 минути времетраене, какво ли не говориха за тях, но за България и една дума не обелиха дори и много лъжат ейййй, срам нямат тези хора.
  • 6 Добре, че са били тези свети

    5 5 Отговор
    Византийски братя, че и ние българите или по-голямата част от да се научим да четем и що годе да пишем.

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Тръмп

    2 0 Отговор
    Да се Светят имената им Вечно,че сътвориха Знаци за Словото!!!:):):)Не забравяйте,че Римските императори поръчаха туй Богоподобно дело и отдадоха заслуженото на Светите братя Кирил и Методий!!!:):):)
  • 8 Кого ли са научили да четат и пишат

    1 4 Отговор
    Като при първото официално преброяване в България през 1882г. Само 4,9% от българите са били грамотни, разбирай можели да се подписват с инициали, а не с кръстче и палец.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тръмп

    2 0 Отговор
    България винаги ще бъде неразделна част от Римската империя макар и с различни имена!!!:):):)
  • 11 Аз ,Врчанката

    3 0 Отговор
    До коментар#5-Borislav Porov. То да са само руснаците,ще е много добре! Ами,какво правят нашите сънародници зад граница,(става въпрос за македонците). Те изцяло си приписват делото на Кирил и Методи,за тяхна национална гордост,дори публично заявяват,че Светите братя са били македонци,а не българи!
  • 12 Ма тез не са българи бе😂😂😂

    1 4 Отговор
    Ше пишем на турски
  • 13 Княз Крум

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Добре, че са били тези свети":

    Църхо и Страхота бяха български братя от Родопска България . Те не създадоха нова азбука , а просто защитиха пред папата отдавна използваната Глаголица на сънародниците им създадена от българинът Урфила, която е използвана за първият превод на Библията в Европа от българите, който проповядваха изконното Християнство предадено им от апостолите. Именно българите са първите Християни в Европа , като първият Християнски храм на Старият континент е кръглата църква в Преслав ,която е построена през средата на 4 в. веднага след узаконяването на новата религия в Римската империя . Самият Църхо (Кирил) ясно казва , че не създава нова азбука , а просто я възражда . След като Борис прекръства българите в гръцкото християнство и отменя истинското което проповядва народът му се налага , да се защити азбуката използвана от българите и това е делото на светите братя Църхо и Страхота българи по кръв и съзнание, които узаконяват свещената българска азбука в новата религия . Всички азбуки създадени от светите братя и тяхните ученици са български , а над 300 млн. В света говорят български диалекти и използват българска писменост (азбука) . Славяни е същото като европейци или иначе казано политически термин за област и хора , а не етническа принадлежност. Ай завивай у ляво и дърпай шнура.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Колю

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Добре, че са били тези свети":

    Кирил и Методий са българи по всеки параграф. Ако не бяха българите сега измислените византийци нямаше да пишат тъпан . Та въпросните измисленяци са данайците на Дан , еврейско коляно, което идва при българският народ след скарване с Мойсей за властта в племената . Данайците(гърците) никога не са създавали азбука, което се казва категорично от всичките им известни мислители в древността , като Херодот, Аристотел, Питагор и д-р . Те си казват пряко че буквите са има дадени от Орфей, който е българин ,както и всички траки, наричани по този начин от данайците . Това не е личното им самоопределение . През 4 век данайците(гърците) и всички народи започнаха да наричат траките с новото им обединено име БЪЛГАРИ , което е засвидетелствано от над 30 летописеца от повече от 5 държави . Та всички тези автори слагат знак за равенство между хората дали буквите на гърците и българите , защото това е новото им име . Не случайно доста български владетели използват буквите на Орфей в своите надписи. Гърците данайците са добавили около 4 букви в азбуката, която използват поради семитския си произход , който им налага трудности при изговаряне на някои букви . В използваните о гърците букви няма гръцка етимология , а българска . Ах колко тъжно , че твоите византийци не са създавали нищо .

    Коментиран от #16

  • 15 Поне си смени ника

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Княз Крум":

    Някак си е некоректно да използваш Ник на хан мюсулманин

    Коментиран от #18

  • 16 В събота

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Колю":

    Не си ли пиете хапа?

    Коментиран от #19

  • 17 Докато "учиш" историята

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Княз Крум":

    От художествени произведения всички ще ти се смеят както в случая. Ай сега лапай шнорхела и се потапяй.

    Коментиран от #20

  • 18 Княз Крум

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Поне си смени ника":

    Циганино или резако , не говори глупости. Няма нито един артефакт в света , в който да се казва или да има титла хан носена от български владетел или каквито и да са елементи на ислям. Най- малко 3 заклети врагове на България по онова време са можели да оплюят някой от българските владетели , като му поставят несъществуваща титла или малоумна религия , само че нито една от тях не го е направила . Чети от Херодот до 18 век а на къде няма да видиш ханове и мюсюлмани . После всичко е пропаганда от евреи, руснаци и д-р. Жадни за влияние хора.
  • 19 Колю

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "В събота":

    Откога за да цитираш Херодот, Аристотел, Платон и д-р летописци и философи от древността се изисква пиене на хапове ? Това днешните джендъри сте срам за старата цивилизация . Не могат да свържат 2 изречения а тръгнали да плюят по думите на едни от най- видните личности в историята .
  • 20 Княз Крум

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Докато "учиш" историята":

    Тука има само факти и нищо друго , това че си циганин или резак и те избива на комплекс за малоценност не е мой проблем . Накратко : - рожденните имена на Кирил и Методий са Църхо и Страхота и са родени в Родопите . На територията на България има около 1000 разрушени до основи раннохристиянски храма . Такъв е и кръглата църква в Преслав , на която е изсечена глаголицата на Урфила точно на стената на стаята където се съхраняват уредите за ритуалите и свитъците с молитви. Глаголицата е създадена много преди и Урфила да я използва за превода на първата европейска библия . Всички знаци ги има в Линеар А и Б , като са изписани български лични и родови имена . Някои лични имена са Крум, Аспарух, Кормесий, Кубрат, Тервел и д-р. ,а родовете които присъстват в най старите линейни писмености са Ерми, Дуло и Вокил. Там го им и знакът на българите lYl и други елементи с български произход . Ходи гледай с очи и като видиш фактите не си тегли въжето поради комплекси и спри да бълнуваш за някакви художествени приказки . Генетичните изследвания на гърците пък ги изкараха най-близки с етиопците, които са населявали Северна Африка преди векове. Обичаите и инструментите на културата при гърците отново се оказаха , че с от Северна Африка . Важно: в този сайт има лимит на размерът на коментарите и затова казвам само фактическите заключения иначе ако ти трябват доводи от всяка сфера на науката ще ми трябват поне 20000 думи . Все пак мисля че генетика, обичай, културни навици, н
  • 21 Княз Крум

    3 0 Отговор
    Продължение: над 1000 артефакта, над 30 летописци от всички цивилизовани държави по онова време имащи контакт с българите и антропологията са достатъчни за да си извадиш главата от з ..ка
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове