Last news in Fakti

15 Май, 2019 07:29 5 394 42

15 май 1917 г. Босилеградското клане

  • босилеград-
  • клане-
  • погром

Една от целите на тази терористична акция е да се произведе силен психологически ефект върху Главната квартира, която тогава се намира в Кюстендил

15 май 1917 г. Босилеградското клане - 1

На 15 и 16 май 1917 г. сърбите влизат в Босилеградско през паравоенна формация на Коста Печанац. Тази чета се движи в Босилеградско само 2 дни, но вследствие на нейните издевателства 32 души са убити, 2 деца са изгорени живи, и е унищожено имуществото на 317 домакинства. Така историкът Ангел Джонев описва Босилеградското клане в своята книга, посветена на клането в края на Първата световна война.

Историята на Западните покрайнини е поредица от военни престъпления срещу легитимния стремеж на българите за несъстоялото се национално обединение. С тази цел България се включва в геополитическия сблъсък по време на Първата световна война на страната на Централните сили. Заедно със съюзниците Българската армия започва военна офанзива срещу Сърбия. За по-малко от два месеца сръбското кралство престава да съществува. Остатъкът от сръбската армия се спасява през Албания. В овладените зони Централният съюз въвежда своя администрация. България създава Македонската и Моравската военно - инспекционна област с изградени окръжни, околийски и общински структури.

През 1916 г. войната продължава на южния фронт на границата с Гърция, и на северния фронт в Румъния. Отвоювани са Северна Добруджа и Югоизточна Македония, но затова пък е отстъпен районът на Битоля. Натискът на съглашенските сили в този участък се съчетава с провеждане на диверсантски и саботажни акции в Поморавието. Тази задача е възложена на сръбският поручик Коста Милованович Печанац, който в края на септември 1916 г. със самолет е транспортиран в Поморавието с инструкции да организира т. н. Топлишка буна срещу българската власт, за да отслаби тила на българското командване и да го координира с опитите за пробиви на Южния фронт.

Самата акция започва с едно нападение на ж.п. линия Ниш-Скопие при гара Ристовац и избиването на ранени български и германски войници в една санитарна композиция. На 15-16 май 1917 година Коста Печанац с една чета от 200 -250 четници нахлува на територията на Царство България в района на Босилеградско и в продължение на два дни мародерства над мирното българско население. В селата Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Долна и Горна и Ръжана, по особено жесток начин са убити 32 мирни жители по домовете им, основно възрастни, жени и деца, сред които и двама селски учители, две деца се неустановени имена са изгорели в една запалена къща, изгорени са 317 къщи и други постройки. Ограбени са добитък, ценности и хранителни продукти. Нанесената вреда е на стойност 2,5 милиона лева.

По-голяма от част от населението е предупредено в последния момент и успява да се спаси с бягство. Никъде по пътя си сръбските разбойници не срещат български военни части и това им позволява безнаказано да издевателстват, убиват, палят и изнасилват. В някои планински махали самоорганизирали се местни селяни оказват въоръжена съпротива, за да осигурят бягството на жените и децата си пред погрома. При първи сблъсък със сборна рота от Кюстендил, Печанац минава сръбско-българската граница и се оттегля към Косово.

Нахлуването на българска територия и клането в Босилеградско от преди 100 години е поредната стъпка от вековните сръбски аспирации за завоюване на български земи и асимилиране, т.е. сърбизиране на българско население. Използвайки момента, когато в Босилеградско няма български военни части, а всички военно - способни мъже са мобилизирани на фронта, Коста Печанац, по задача на сръбското командване, провежда жестока терористична акция срещу мирното българско население с цел насилие и грабеж в нарушение на всички известни конвенции и правила за водене на военни действия.

Това е третата сръбска военна акция за овладяване на Босилеградско проведени в началото на миналия век през 1913, 1915 и 1917 г. и приключили с Ньойския мирен договор и окупиране на Западните покрайнини от страна на Държавата на сърби, хървати и словенци.

Една от целите на тази терористична акция е да се произведе силен психологически ефект върху Главната квартира, която тогава се намира в Кюстендил. Именно затова тази акция е възложена на един закоравял терорист и убиец какъвто е Коста Печанац, който има опит в провеждането на такива терористични акции не само срещу българското население в Македония, но и срещу населението в Поморавието с цел насилие и грабеж.

Спомените от този ужас и до днес живеят в Босилеградско.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    57 15 Отговор
    Сега някой русофил да каже какви големи братя са ни сърбите и какви големи мъже са. Че и те и ние сме славяни и православни и как трябва да даваме отпор на лошия Запад.

    Коментиран от #3, #16, #25, #38

  • 2 Стоян

    32 10 Отговор
    За по коравите глави-От запад за нас НИЩО добро НЕ е дошло, няма и да дойде така е било и в исторически план !

    Коментиран от #6

  • 3 Петър

    25 23 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Е САЩ и западна Европа са в пъти по нечитави от Русия.Вервай ми.

    Коментиран от #5

  • 4 Бичето

    34 1 Отговор
    Србе на Врбе
  • 5 Българин

    31 23 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    От Съединението до днес Русия е най-големия враг на България.

    Коментиран от #13

  • 6 Българин

    27 13 Отговор

    До коментар #2 от "Стоян":

    Най-хубавото, което идва от Изток е единствено Слънцето!
  • 7 Дидо

    58 1 Отговор
    Сърбите и гърците винаги са ни мразели и са късали жива плът от България!

    Коментиран от #8

  • 8 Дидо

    53 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дидо":

    А ни мразят,защото винаги сме ги спуквали къде ги хванем!И винаги нападат в гръб,като подлеци - каквито са!

    Коментиран от #21

  • 9 Владо Черноземски

    25 0 Отговор
    Е затова е Владо Черноземски..........
  • 10 Стоян

    14 11 Отговор
    До № 6 "българин"
    Ха ха ха, ми ето -и слънцето да е, пак е добре, все е добре а от запад нищо само "щастливи" кокошки "конвенции" и всевъзможни глобалистки глупости !

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Българин

    19 9 Отговор

    До коментар #10 от "Стоян":

    Ти със сигурност се "щастлив русофил". България е част от Западната цивилизация и въпреки усилията на същества като теб никога няма да премине отново в Евразийската орбита.

    Коментиран от #24

  • 12 Стоян

    7 5 Отговор
    до №11 "българин"
    Я питайте Дзверо в Брюксел / а ние знаем че го правите/ писал ли съм аз някого ние да влизаме в Евразийската орбита ? И ако не съм писал подобно нещо, колко пъти ти ще си удариш главата на паважа пред народното събрание ?Че съм щастлив така е а дали съм русофил или там какъвто и да е си е мой избор !!!

    Коментиран от #17

  • 13 Петър

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    А от другите тиквари какво хубаво сме видели?

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Орнитолог

    13 8 Отговор

    До коментар #10 от "Стоян":

    По-добре щастливи кокошки, отколкото щастливи русофили!
  • 16 Ти Тъп ли си

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А кой докара тия национални катастрофи? Вярно Соросоидните гюбрета сте с промити мозъци. Бегай да облизваш топките на Тиквата

    Коментиран от #18

  • 17 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Стоян":

    Такива като теб си искат Евразията и правят всичко възможно интеграцията ни в ЕС да се бави.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    А какво хубаво си видял от Русия през последните 120 години?

    Коментиран от #20

  • 20 Петър

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Нищо,точно това ми е идеята,да не величаем нито едните,нито другите боклуци.
  • 21 Луд

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дидо":

    Идат като вълци,бягат като овци.Що е то? ......Сърби и гърци.
  • 22 ГРАД КОЗЛОЗУЙ

    9 1 Отговор
    ПО ТУРСКО РОБСТВО БАШИБОЗУКА Е БИЛ СЬСТАВЕН ОТ РОМИ НИЩО ЛИЧНО А ФАКТ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 brendi

    13 2 Отговор
    Без излишни емоции! На Балканите все така е било.
    Сега трябва да се научим всички да бъдем българофили, а не да се противопоставяме като фили и фоби на чужди сили. Днес проблемите сами си ги създаваме. ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА е поредната ни национална катастрофа! Останали сме около 4 млн., а до нас са нации с многомилионно население! Вече не сме в състояние да си уплътняваме територията. Съседи осъществяват пълзяща анексия на наши земи (при Резово, например).
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бари

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Све":

    Много право !!!
  • 29 Биде

    5 2 Отговор
    Много тъжно на благодарение на недалновидните ни и нерешителни политици и международните, които никога не са ни подкрепяли( и колкото да е неприятно за някои в трудни моменти сме подкрепяни от руската дипломация опитваща се да сведе щетите до минимум) сме загубили земи и сега са на територията на съседките ни! Но истинската трагедия са изпитали сънародниците ни които са подлагания на гонения, унижения и това клане е едно от многото престъпления вследствие воденените политики! Не знам ако картинката беше наобратно и земи на Турция, Гърция, Сърбия се окажеха на наша територия каква щеше да е действителността???!!!
  • 30 Jimmy

    5 11 Отговор
    На война като на война! А тия потурланковци и примати с българско самосъзнание дето царя им е давал пърцуца за кураж колко са клали в гърция и след това в югославия като част от фашисткия режим?

    Коментиран от #34, #35

  • 31 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Божеее":

    Руските мекерета дори не сте част от българския народ.
  • 32 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "Русофил":

    Русофилите освен българофоби винаги сте били и сърбомани. Предатели сте отвсякъде.
  • 33 Българин

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Све":

    Психическо отклонение са мразиш държавата, в която си се родил а да обичаш чужда държава, която е враг на България.
  • 34 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "Jimmy":

    Сърбите колко мръсотии са вършели в Македония, бе руска подлого? Русофил =национален предател =българофоб!
  • 35 стоян георгиев

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Jimmy":

    на кои царя е давал пърцуца бе красавчик?тва да не ти е масква?дето срещу 100 грама спирт ви карат да колите маиките и бащите си бе?и колко са клали в гърция и югославия,я ни открехни?може да сравним колко са клали българите с пърцуцата и после и преди това гърци и югославяни напълно трезви.сърбите за 100 години обаче не успяха да научат нищо ново.по същия начин клаха жени ,деца и ранени воиници и до скоро.затова и сега си остават бяло поле на картата.
  • 36 ВМОРО

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Русофил":

    Сърбите са славянски братя на вас - руснаци, украинци и прочее. За нас, българите, сърби и гърци са от улични кучета по-долни.
  • 37 А защо нищо не пишете

    0 5 Отговор
    За клането на сърби предшествуващо това в Босилеград?
  • 38 369

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Едното няма нищо общо с другото. Аз съм русофил, но пък ненавиждам сърбите именно заради историята ни. Може да съм русофил но съм преди всичко Българин. И не давам предимство на който ида е народ пред собственият ми.
  • 39 гого

    4 2 Отговор
    Българите не сме нито измислени славяни, нито измислени прабългари от Фанагория. Ние сме чисти траки
    http://bulgares.blog.bg/history/2019/05/15/.1656974

    Коментиран от #41, #42

  • 40 бай Даньо

    6 0 Отговор
    Добре че излизат от време на време такива статии , но още утре безродната сърбоманска русофилска тълпа ще си кара както по обиновенно му сърбите с анаши братя , русите вечна благодарност, България майната и... нъл тъй другари!?
  • 41 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "гого":

    не сме траки. Тоест траки сме но доста малко е останало в нашите гени от траките. Съвременните генетични излследвания показват че имаме само около 3% гени от траките, докато дори италианците имат 6%. Италианците имат защото етруските , древните гърци и траките са континум на една и съща южно европейска средиземноморска цивилизация... но реалноста дне се че дори италианците са повече траки. Какво се е случило с траките е мистерия и е едно голямо поле за изява на наши историци ( съжалявам че не съм такъв) . Изглежда е имало няккава кактрастрофа която е почти напълно унишожила траките ( 3% това е останало) . Същата е и съдбата на древните гърци които са подменени на териорторият ан аднешна Гърция с етиопски/сомалииски пирати . Тия подмени са се слу
  • 42 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "гого":

    Тия подмени на древното насение на балканите са се случили някак едновремемно с идването на славяните . Такава чудесна земя няма как да остане вакантна за дълго. Виж славяни сме но не колкото сърбите. От славянските гени е трудно да се установи колко имаме , защото са имали традиция да изгарят мъртвите си , но е съвсем ясно че сме почти същото като чехи и словаци , сърби ( но не и руснаци). Интересно е че генетически сме най-близки с унгарци и румънци като и двата народа не смята че основно в гените им е славянското.... Тук е за размисъл и какви славани сме ние. Прабългарско имаме , и не са верни тия приказки че Апарух бил дошъл с една коница ( 100 000 души) и заварил море от славяни . Първо тогава 100 000 души тогава са сериозно население , народ. Всъшност Аспарух е заварил почти никакаво население и изгорени села. Напълно е възможно гърците да са направили геноцид почти точно преди да пресечем Дунав. Това обяснява и лесното влизане на останалите все пак славяни в съюз с Апсарух срешу ромеите... Другата причина за съюза изгелжда е че Аспарух е говорил славански език , защото майка му е била славанка , но това е друга тема.... Та българско имаме каквото и да е то и от където и да идва. Тия работи са толкова обтеками че ако Хитлер беше спечелил войната днес щяхме да сме арийци и никакави славяни, което си е залитане в друга крайност ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове