ФАКТИ.БГ

15 май 1917 г. Босилеградското клане

Една от целите на тази терористична акция е да се произведе силен психологически ефект върху Главната квартира, която тогава се намира в Кюстендил

Публикувана: 15 Май, 2019 07:29
42 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3369
15 май 1917 г. Босилеградското клане
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

На 15 и 16 май 1917 г. сърбите влизат в Босилеградско през паравоенна формация на Коста Печанац. Тази чета се движи в Босилеградско само 2 дни, но вследствие на нейните издевателства 32 души са убити, 2 деца са изгорени живи, и е унищожено имуществото на 317 домакинства. Така историкът Ангел Джонев описва Босилеградското клане в своята книга, посветена на клането в края на Първата световна война.

Историята на Западните покрайнини е поредица от военни престъпления срещу легитимния стремеж на българите за несъстоялото се национално обединение. С тази цел България се включва в геополитическия сблъсък по време на Първата световна война на страната на Централните сили. Заедно със съюзниците Българската армия започва военна офанзива срещу Сърбия. За по-малко от два месеца сръбското кралство престава да съществува. Остатъкът от сръбската армия се спасява през Албания. В овладените зони Централният съюз въвежда своя администрация. България създава Македонската и Моравската военно - инспекционна област с изградени окръжни, околийски и общински структури.

През 1916 г. войната продължава на южния фронт на границата с Гърция, и на северния фронт в Румъния. Отвоювани са Северна Добруджа и Югоизточна Македония, но затова пък е отстъпен районът на Битоля. Натискът на съглашенските сили в този участък се съчетава с провеждане на диверсантски и саботажни акции в Поморавието. Тази задача е възложена на сръбският поручик Коста Милованович Печанац, който в края на септември 1916 г. със самолет е транспортиран в Поморавието с инструкции да организира т. н. Топлишка буна срещу българската власт, за да отслаби тила на българското командване и да го координира с опитите за пробиви на Южния фронт.

Самата акция започва с едно нападение на ж.п. линия Ниш-Скопие при гара Ристовац и избиването на ранени български и германски войници в една санитарна композиция. На 15-16 май 1917 година Коста Печанац с една чета от 200 -250 четници нахлува на територията на Царство България в района на Босилеградско и в продължение на два дни мародерства над мирното българско население. В селата Горна и Долна Любата, Босилеград, Долна и Горна Лисина, Топли дол, Долна и Горна и Ръжана, по особено жесток начин са убити 32 мирни жители по домовете им, основно възрастни, жени и деца, сред които и двама селски учители, две деца се неустановени имена са изгорели в една запалена къща, изгорени са 317 къщи и други постройки. Ограбени са добитък, ценности и хранителни продукти. Нанесената вреда е на стойност 2,5 милиона лева.

По-голяма от част от населението е предупредено в последния момент и успява да се спаси с бягство. Никъде по пътя си сръбските разбойници не срещат български военни части и това им позволява безнаказано да издевателстват, убиват, палят и изнасилват. В някои планински махали самоорганизирали се местни селяни оказват въоръжена съпротива, за да осигурят бягството на жените и децата си пред погрома. При първи сблъсък със сборна рота от Кюстендил, Печанац минава сръбско-българската граница и се оттегля към Косово.

Нахлуването на българска територия и клането в Босилеградско от преди 100 години е поредната стъпка от вековните сръбски аспирации за завоюване на български земи и асимилиране, т.е. сърбизиране на българско население. Използвайки момента, когато в Босилеградско няма български военни части, а всички военно - способни мъже са мобилизирани на фронта, Коста Печанац, по задача на сръбското командване, провежда жестока терористична акция срещу мирното българско население с цел насилие и грабеж в нарушение на всички известни конвенции и правила за водене на военни действия.

Това е третата сръбска военна акция за овладяване на Босилеградско проведени в началото на миналия век през 1913, 1915 и 1917 г. и приключили с Ньойския мирен договор и окупиране на Западните покрайнини от страна на Държавата на сърби, хървати и словенци.

Една от целите на тази терористична акция е да се произведе силен психологически ефект върху Главната квартира, която тогава се намира в Кюстендил. Именно затова тази акция е възложена на един закоравял терорист и убиец какъвто е Коста Печанац, който има опит в провеждането на такива терористични акции не само срещу българското население в Македония, но и срещу населението в Поморавието с цел насилие и грабеж.

Спомените от този ужас и до днес живеят в Босилеградско.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Българин
1 Отговор
Сега някой русофил да каже какви големи братя са ни сърбите и какви големи мъже са. Че и те и ние сме славяни и православни и как трябва да даваме отпор на лошия Запад.

Коментиран от #3, #16, #25, #38


Оценка:
-14 +54

Стоян
2 Отговор
За по коравите глави-От запад за нас НИЩО добро НЕ е дошло, няма и да дойде така е било и в исторически план !

Коментиран от #6


Оценка:
-10 +31

Петър
3 Отговор

До коментар #1 от "Българин":


Е САЩ и западна Европа са в пъти по нечитави от Русия.Вервай ми.

Коментиран от #5


Оценка:
-23 +25

Бичето
4 Отговор
Србе на Врбе

Оценка:
-1 +32

Българин
5 Отговор

До коментар #3 от "Петър":


От Съединението до днес Русия е най-големия враг на България.

Коментиран от #13


Оценка:
-23 +28

Българин
6 Отговор

До коментар #2 от "Стоян":


Най-хубавото, което идва от Изток е единствено Слънцето!

Оценка:
-13 +24

Дидо
7 Отговор
Сърбите и гърците винаги са ни мразели и са късали жива плът от България!

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +55

Дидо
8 Отговор

До коментар #7 от "Дидо":


А ни мразят,защото винаги сме ги спуквали къде ги хванем!И винаги нападат в гръб,като подлеци - каквито са!

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +49

Владо Черноземски
9 Отговор
Е затова е Владо Черноземски..........

Оценка:
-0 +24

Стоян
10 Отговор
До № 6 "българин"
Ха ха ха, ми ето -и слънцето да е, пак е добре, все е добре а от запад нищо само "щастливи" кокошки "конвенции" и всевъзможни глобалистки глупости !

Коментиран от #11, #15


Оценка:
-9 +14

Българин
11 Отговор

До коментар #10 от "Стоян":


Ти със сигурност се "щастлив русофил". България е част от Западната цивилизация и въпреки усилията на същества като теб никога няма да премине отново в Евразийската орбита.

Коментиран от #24


Оценка:
-9 +16

Стоян
12 Отговор
до №11 "българин"
Я питайте Дзверо в Брюксел / а ние знаем че го правите/ писал ли съм аз някого ние да влизаме в Евразийската орбита ? И ако не съм писал подобно нещо, колко пъти ти ще си удариш главата на паважа пред народното събрание ?Че съм щастлив така е а дали съм русофил или там какъвто и да е си е мой избор !!!

Коментиран от #17


Оценка:
-4 +7

Петър
13 Отговор

До коментар #5 от "Българин":


А от другите тиквари какво хубаво сме видели?

Коментиран от #19


Оценка:
-8 +10

14
Този коментар е премахнат от модератор
Орнитолог
15 Отговор

До коментар #10 от "Стоян":


По-добре щастливи кокошки, отколкото щастливи русофили!

Оценка:
-8 +10

Ти Тъп ли си
16 Отговор

До коментар #1 от "Българин":


А кой докара тия национални катастрофи? Вярно Соросоидните гюбрета сте с промити мозъци. Бегай да облизваш топките на Тиквата

Коментиран от #18


Оценка:
-7 +15

Българин
17 Отговор

До коментар #12 от "Стоян":


Такива като теб си искат Евразията и правят всичко възможно интеграцията ни в ЕС да се бави.

Оценка:
-4 +6

18
Този коментар е премахнат от модератор
Българин
19 Отговор

До коментар #13 от "Петър":


А какво хубаво си видял от Русия през последните 120 години?

Коментиран от #20


Оценка:
-6 +10

Петър
20 Отговор

До коментар #19 от "Българин":


Нищо,точно това ми е идеята,да не величаем нито едните,нито другите боклуци.

Оценка:
-0 +6

Луд
21 Отговор

До коментар #8 от "Дидо":


Идат като вълци,бягат като овци.Що е то? ......Сърби и гърци.

Оценка:
-2 +15

ГРАД КОЗЛОЗУЙ
22 Отговор
ПО ТУРСКО РОБСТВО БАШИБОЗУКА Е БИЛ СЬСТАВЕН ОТ РОМИ НИЩО ЛИЧНО А ФАКТ

Оценка:
-1 +9

23
Този коментар е премахнат от модератор
24
Този коментар е премахнат от модератор
25
Този коментар е премахнат от модератор
brendi
26 Отговор
Без излишни емоции! На Балканите все така е било.
Сега трябва да се научим всички да бъдем българофили, а не да се противопоставяме като фили и фоби на чужди сили. Днес проблемите сами си ги създаваме. ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА е поредната ни национална катастрофа! Останали сме около 4 млн., а до нас са нации с многомилионно население! Вече не сме в състояние да си уплътняваме територията. Съседи осъществяват пълзяща анексия на наши земи (при Резово, например).

Оценка:
-2 +12

27
Този коментар е премахнат от модератор
Бари
28 Отговор

До коментар #27 от "Све":


Много право !!!

Оценка:
-1 +0

Биде
29 Отговор
Много тъжно на благодарение на недалновидните ни и нерешителни политици и международните, които никога не са ни подкрепяли( и колкото да е неприятно за някои в трудни моменти сме подкрепяни от руската дипломация опитваща се да сведе щетите до минимум) сме загубили земи и сега са на територията на съседките ни! Но истинската трагедия са изпитали сънародниците ни които са подлагания на гонения, унижения и това клане е едно от многото престъпления вследствие воденените политики! Не знам ако картинката беше наобратно и земи на Турция, Гърция, Сърбия се окажеха на наша територия каква щеше да е действителността???!!!

Оценка:
-2 +5

Jimmy
30 Отговор
На война като на война! А тия потурланковци и примати с българско самосъзнание дето царя им е давал пърцуца за кураж колко са клали в гърция и след това в югославия като част от фашисткия режим?

Коментиран от #34, #35


Оценка:
-10 +4

Българин
31 Отговор

До коментар #24 от "Божеее":


Руските мекерета дори не сте част от българския народ.

Оценка:
-1 +6

Българин
32 Отговор

До коментар #25 от "Русофил":


Русофилите освен българофоби винаги сте били и сърбомани. Предатели сте отвсякъде.

Оценка:
-1 +9

Българин
33 Отговор

До коментар #27 от "Све":


Психическо отклонение са мразиш държавата, в която си се родил а да обичаш чужда държава, която е враг на България.

Оценка:
-2 +7

Българин
34 Отговор

До коментар #30 от "Jimmy":


Сърбите колко мръсотии са вършели в Македония, бе руска подлого? Русофил =национален предател =българофоб!

Оценка:
-1 +12

стоян георгиев
35 Отговор

До коментар #30 от "Jimmy":


на кои царя е давал пърцуца бе красавчик?тва да не ти е масква?дето срещу 100 грама спирт ви карат да колите маиките и бащите си бе?и колко са клали в гърция и югославия,я ни открехни?може да сравним колко са клали българите с пърцуцата и после и преди това гърци и югославяни напълно трезви.сърбите за 100 години обаче не успяха да научат нищо ново.по същия начин клаха жени ,деца и ранени воиници и до скоро.затова и сега си остават бяло поле на картата.

Оценка:
-1 +7

ВМОРО
36 Отговор

До коментар #25 от "Русофил":


Сърбите са славянски братя на вас - руснаци, украинци и прочее. За нас, българите, сърби и гърци са от улични кучета по-долни.

Оценка:
-0 +8

А защо нищо не пишете
37 Отговор
За клането на сърби предшествуващо това в Босилеград?

Оценка:
-3 +0

369
38 Отговор

До коментар #1 от "Българин":


Едното няма нищо общо с другото. Аз съм русофил, но пък ненавиждам сърбите именно заради историята ни. Може да съм русофил но съм преди всичко Българин. И не давам предимство на който ида е народ пред собственият ми.

Оценка:
-1 +8

гого
39 Отговор
Българите не сме нито измислени славяни, нито измислени прабългари от Фанагория. Ние сме чисти траки
http://bulgares.blog.bg/history/2019/05/15/.1656974

Коментиран от #41, #42


Оценка:
-2 +3

бай Даньо
40 Отговор
Добре че излизат от време на време такива статии , но още утре безродната сърбоманска русофилска тълпа ще си кара както по обиновенно му сърбите с анаши братя , русите вечна благодарност, България майната и... нъл тъй другари!?

Оценка:
-0 +3

бай Даньо
41 Отговор

До коментар #39 от "гого":


не сме траки. Тоест траки сме но доста малко е останало в нашите гени от траките. Съвременните генетични излследвания показват че имаме само около 3% гени от траките, докато дори италианците имат 6%. Италианците имат защото етруските , древните гърци и траките са континум на една и съща южно европейска средиземноморска цивилизация... но реалноста дне се че дори италианците са повече траки. Какво се е случило с траките е мистерия и е едно голямо поле за изява на наши историци ( съжалявам че не съм такъв) . Изглежда е имало няккава кактрастрофа която е почти напълно унишожила траките ( 3% това е останало) . Същата е и съдбата на древните гърци които са подменени на териорторият ан аднешна Гърция с етиопски/сомалииски пирати . Тия подмени са се слу

Оценка:
-0 +0

бай Даньо
42 Отговор

До коментар #39 от "гого":


Тия подмени на древното насение на балканите са се случили някак едновремемно с идването на славяните . Такава чудесна земя няма как да остане вакантна за дълго. Виж славяни сме но не колкото сърбите. От славянските гени е трудно да се установи колко имаме , защото са имали традиция да изгарят мъртвите си , но е съвсем ясно че сме почти същото като чехи и словаци , сърби ( но не и руснаци). Интересно е че генетически сме най-близки с унгарци и румънци като и двата народа не смята че основно в гените им е славянското.... Тук е за размисъл и какви славани сме ние. Прабългарско имаме , и не са верни тия приказки че Апарух бил дошъл с една коница ( 100 000 души) и заварил море от славяни . Първо тогава 100 000 души тогава са сериозно население , народ. Всъшност Аспарух е заварил почти никакаво население и изгорени села. Напълно е възможно гърците да са направили геноцид почти точно преди да пресечем Дунав. Това обяснява и лесното влизане на останалите все пак славяни в съюз с Апсарух срешу ромеите... Другата причина за съюза изгелжда е че Аспарух е говорил славански език , защото майка му е била славанка , но това е друга тема.... Та българско имаме каквото и да е то и от където и да идва. Тия работи са толкова обтеками че ако Хитлер беше спечелил войната днес щяхме да сме арийци и никакави славяни, което си е залитане в друга крайност ...

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът отговаря на журналистически въпрос какво ново е научил през 2017 година и има ли време да чете книги
Ако другите четат колкото мен, цена няма да има"

Още бисери
ТОП 5