Last news in Fakti

16 Май, 2019 07:26 5 489 29

16 май 1915 г. Антантата ухажва България

  • антантата-
  • българия-
  • първа световна война

В началото на Първата световна война България все още не се е стабилизирала след погрома в Междусъюзническата война

16 май 1915 г. Антантата ухажва България - 1
Снимка: Изгубената България

На 16 май 1915 г. в хода на Първата световна война Антантата връчва първа нота на България, като ѝ предлага да нападне Турция и да завземе Източна Тракия до Мидия-Енос. В замяна, след края на войната, Антантата обещава, че страната ни ще получи "безспорната зона" във Вардарска Македония и съдействие за Кавала и Южна Добруджа. Според тайното приложение към подписания на 29 февруари 1912 г. Българо-сръбски договор безспорната зона обхваща територията на изток от линията Крива паланка – с. Гъбовци на Охридското езеро. По време на Балканската война 1912–1913 г. по–голямата част от тази зона е завладяна от сръбската армия. Въпреки предварителните договорености след края на войната Сърбия отказва да върне земите на България. Това влошава отношенията между двете държави и ускорява избухването на Междусъюзническата война 1913 г.

В началото на Първата световна война България все още не се е стабилизирала след погрома в Междусъюзническата война. Поради това цар Фердинанд I и правителството на д-р В. Радославов декларират, че страната заема позиция на неутралитет спрямо двете воюващи групировки- Антантата и Тройният съюз. Все пак още в първите месеци на войната започва да личи благосклонната позиция на управляващите среди към държавите от Тройния съюз.

През пролетта и лятото на 1915 г., когато потребността от нови съюзници е изключително голяма и за двете военни групировки, България става обект на желанието им да я привлекат към себе си. Сред българското общество няма единно становище за позицията на страната към военния конфликт. Мнозинството от българския народ е против участието на страната в него. Изразител на тази позиция са земеделците, радикалите и широките социалисти.

Тесните социалисти заемат още по-крайна позиция, като издигат лозунг за изграждане на балканска федерация като най-доброто средство за разрешаване на българския национален въпрос. Друга част от българското общество е за участие на България в световната война, но на страната на Съглашението - демократи, народняци и прогресивни либерали. И трета част, значително по-малка, също е за намеса на България във войната, но като съюзник на Австро-Унгария и Германия - радослависти, част от стамболовистите и тончевисти.

Възползвайки се от големите правомощия, които му дава промененият през 1911 г. чл. 17. от Търновската конституция, цар Фердинанд I предприема тайни дипломатически ходове с управляващите кръгове на Виена и Берлин. Той и неговото правителство отклоняват направените предложения от Антантата и още повече активизират контактите си с Австро-Унгария и Германия.

На 24 август 1915 г. е сключен българо-германски договор и тайна спогодба, допълнена с военна конвенция между Германия, Австро-Унгария и България. Съгласно тези документи България поема задължението да се намеси в световната война, като в замяна и се предоставят земите, отнети и от съседните балкански държави след поражението и в Междусъюзническата война.

Паралелно с тези спогодби е сключена пак на 24 август 1915 г. и още една - с Турция, уреждаща поправката на границата между двете страни по долното течение на р. Марица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 titmio

    22 8 Отговор
    Най голямата грешка на България - че не се включи на страната на Антантата.

    Коментиран от #2, #23

  • 2 нервен

    48 4 Отговор

    До коментар #1 от "titmio":

    Те просто не предлагат и 1/3 от това което искаме ...за разлика от Берлин ..също така е много лесно да прецениш нещата 100години след събитията..обаче тогава през очите на съвременниците нещата са изглеждали по-различно ...в раните години на войната германците постигат известни успехи ..ние на фронта се представяме феноменално ..Сърбия е пометена за седмици , Румъния заедно с руската армия край Дунав са пометени за седмици от 3-та българска армия ...за чутовните подвизи на ген.Вазов пък изобщо няма да говоря ..

    Коментиран от #3, #4, #27

  • 3 Познато

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "нервен":

    Познато, нали? Искам 3000 лева заплата, колкото заслужавам и ми се полагат. Алчните капиталистчета-шефчета-кръвопийци ми предлагат само 1000. Ами няма да им работя! Ще се хвана на половин ден срещу 400 лева.
  • 4 titmio

    23 7 Отговор

    До коментар #2 от "нервен":

    Абе всичко си помел, и затова накрая изгуби и беломорието, и западните покрайнини, и стотици хиляди жертви. Единствена полза има турция, че не пропуснахме войските на Антантата да ги ударят директно в цариград.Другият път да си правим сметката и да не се месим.

    Коментиран от #6

  • 5 Радо

    28 4 Отговор
    Въпреки всичко излизаме сравнително "сухи" от войната. Бях чел една интересна статия за статистиката от ПСВ - ние даваме около 190 000 жертви, докато сърбите и гърците дават по над 1 милион убити, на нашата територия не са се водили битки, страната ни накрая не е окупирана, е осъдили са ни да плащаме жестоки репарации, но това е решението на победитгелите...Сърбия, Гърция и Румъния са излезли с предложение за подялба на България м-у тях, и Англия и Франция не са имали нищо против, единствено САЩ в лицето на президента им Удро Уилсън става и казва, че ако тази държава бъде разделена, американците си тръгват от преговорите, и повече никога няма да има помощ за Европа от Америка...така че американците, и по-точно президентът Уилсън ни спасява от фактическо унищоние на държавата ни.

    Коментиран от #7

  • 6 И какво щеше да стане ако бяхме

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "titmio":

    Пропуснали войските на Антантата? Нали ги видя при Галиполи? Освен това ако се бяхме включили към Антантата нищо нямаше да спре османската империя да да нахлуе през балканите към Европа и тогава изходът на войната можеше и да е друг, а ние пак щяхме да сме на страната на губещите. Само защото сме съюзници с нея ОИ не изпраща войски към нас, освен това ни помага с подкрепления и в битките в Добруджа с ген.колев участват една немска и две османски дивизии. Освен това Антантата не ни обещава това което искаме защото няма как да ни го даде. Защо си мислиш, че с наша помощ Антантата щеше да превземе Истанбул, та нали само 5-6 години по-късно същите тези бяха окупирали ОИ всички вкупом и после турците ги победиха и изгониха през 1922-1923.

    Коментиран от #8

  • 7 titmio

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    Стига сте ставали смешни, излязъл бил сух от войната. Толкова ,,сухи,, че още не можем да се оправим. Ако участвахме на противната страна, тогава щяхме да сме не само сухи, но и с благоденстващо бъдеще. Сухи били излязли....

    Коментиран от #9

  • 8 titmio

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "И какво щеше да стане ако бяхме":

    Стига че ставате клоуни бе, нашата армия удължи войната с цели две години, турците ни били помогнали - не, ние им помогнахме за съжаление и скоро ще им ядем попарата както кипърците. Ако бяхме с Антантата,нямаше да има Галиполи, нашата армия рлюс сърби, гърци, румънци, руснаци, французи, англичани щеше да настъпи към цариград, и да предотврати клането на четири милиона християни в Турция. Този грях ще ни преследва с ръката на бивщите си съюзници ,,турци,, и си го заслужаваме.

    Коментиран от #16

  • 9 Личи ти, че нямах и грам исторически поз

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "titmio":

    Нито поглед върху цялостната обстановка в Европа по онова време. Коментираш само воден от емоции. А знаеш ли колко християни измряха в същата тази Европа в същата тази война убити от християни? Пак ти казвам, ако България се беше включила в тази война на страната на Антантата сега можеше и да я няма.

    Коментиран от #10

  • 10 titmio

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Личи ти, че нямах и грам исторически поз":

    Напротив България щеше да бъде просперираща и щастлива, а някои други нямаше да ги има. Сега, след тази главна грешка на българите, през първата световна, скоро наистина няма да ни има, в благодарение на бившите ,,съюзници,, които всекидневно и копаят гроба. Очакват ни тежки времена.
  • 11 ВМОРО

    10 5 Отговор
    Да се бием рамо да рамо с нашите поробители в Северна Добруджа, Македония, Поморавието? Угнетители, по-жестоки и по-подли от турците? Да не си пил вода от пералнята?
    Германия предлага цяла Македония и изгодни заеми. А не разни спорни и безспорни зони, арбитражи и прочее кьорфишеци(запазена марка на руския цар). Естествено, че ще се обвържем с нея! Българските и германските воини в крайна сметка са победени, без да бъдат бити.

    Коментиран от #12

  • 12 titmio

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "ВМОРО":

    Добре ли си ти бе, Германия предлагала цяла Македония, дадоха ли ти я, дадоха ли ти Добруджа и Поморавието, били победени без да бъдат бити, смешен си скрий се и не пиши глупости. Участието ни в първата световна, на страната на Германия и Турция, е най голямата грешка през цялата ни история, съдбоносна. От тогава изчезваме бавно, следваха въстания, революции, комунизми, демонокрации. И накрая точно бившите ни съюзници ще ни унищожат завинаги, пък вие се хвалете с военните подвизи тогава.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ВМОРО

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "titmio":

    Неграмотността ти вървят ръка за ръка с некомпетентността ти. Успешен ден!

    Коментиран от #15

  • 14 ВМОРО

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "titmio":

    Унищожават ни червените гниди от 1944 година насам!
  • 15 titmio

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "ВМОРО":

    Къде ни е беломорието бе неграмотник, ти си комунист. Страх ме е само, че когато настъпи следващият глобален конфликт, а той не е много далече, подобни безмозъчни твари като теб, ще ни вкарат отново във война за нещо недостижимо и въображаемо. Тогава ще ни унищожите държавата и народа завинаги.И не пиши повече, нямаш никакъв капацитет и реален поглед в геополитиката.

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "titmio":

    Абсолютно точен коментар! Влизане на България на страната на Германия е удължила войната с две години! Това е признато от както от историците, така и от военните! Ако България бе застанала на страната на Антантата, то тогава същата тази "малка" България щеше да прекъсне снабдителният коридор между Турция и Австро-Унгария и войната щеше да приключи преди 1917г.! А тогава - не е ясно дали изобщо щеше да има ВОСР и как щеше да се развие Европа и светът! Колкото до Фердинанд - той просто е продал България! Това също е доказано! Подкрепям, че това е най-голямата грешка на Фердинад и правителството му!
  • 17 ВМОРО

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "titmio":

    Аз комунист? Виц на деня. Беломорска Тракия е част от Царство България през 1913-1919. Сиреч в между Букурещкия и Ньоския мирен договор. Внушаваш, че съюзът с Германия и Австро-Унгария е погрешен. Това е нелепо. Съюзът с Германия, Австро-Унгария, Османската империя е единствен шанс на България да си възвърне населените преимуществено с етнически българи Македония, Поморавието и Северна Добруджа. Просто Антантата нищо не предлага. Съюз с гърци и сърби(под егидата на руския цар) е неудачен, помним уроците на Балканските войни.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Циганин

    6 1 Отговор
    Антантата ухажва България и после и го вкарва целия с топките.

    Коментиран от #21

  • 19 titmio

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "ВМОРО":

    Стига бе пич, стига си повтарял едно и също. Какво си възвърна, Македония ли, северна добруджа ли-нищо. Изгубихме си беломорието с островите Тасос и Самотраки, жизнено важното беломорие. Давахме жертви и репарации, и от цялата работа, помогнахме на турците, и те сега за благодарност, в така ще ни се отплатят, че няма да ни има. И извади първото О от името си-ВМОРО, защото одринско го обезбългариха именно твоите ,,верни съюзници,,.
  • 20 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "ВМОРО":

    Публикувано във факти.бг: "Съюзът с Германия, Австро-Унгария, Османската империя е единствен шанс на България да си възвърне населените преимуществено с етнически българи Македония, Поморавието и Северна Добруджа. Просто Антантата нищо не предлага."
    Тук си прав, но това не означава, че изборът е бил правилен! Да, както каза #2, лесно е да съдим 100 години по-късно, но точно затова е правителството - да гледа в перспектива, а не като циганите ден за ден! Ако са били по-далновидни, щяха да осъзнаят, че Германия и Австро-Унгария нямат никакви шансове за успех, поради ограничените им ресурси - жива сила, материално-техническа база, полезни изкопаеми, горива.
    На болшинството от хората още им е държало влага от Междусъюзническата война, вследствие на недалновидна политика!
  • 21 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Циганин":

    А ти какво очакваш, когато си от страната на губещите? Нормално е и всеки победител би постъпил по този начин! Нека бъдем обективни!
  • 22 Никога не сме имали политики на ниво.

    4 1 Отговор
    Решението е неутрал! И като някоя дьржава ни нападне се включваме на страната на противниците и. После при спечелване ,яко репараций, яко територия и изселване на цивилните и граждани дето не се бьлгареят.
  • 23 Най големата грешка не бегето

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "titmio":

    Е чапкънина лески и шайката му довели до руско робство😂😂😂 а сега е българско робство мутренско комунистическо😂😂😂 от 1876г има полза само управленската шаика щот така дере народа си а за народа щеше да е по добре сега да е под управлението на Ердоган и да живее къде къде по добре така че 1876г обслужва само чапкъните терористи псевдо революционери довели сегашната власт да беснее и краде от народа си....тва е правилното расйждение сичко друго е празни приказки за заблуда на народа..никво турско робство не е имало това обслужва само комунистическата сган дето зомбира народа още повече

    Коментиран от #24, #26

  • 24 titmio

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Най големата грешка не бегето":

    Кажи че си бил турски трол бе да те ева и нещастника, какво ми губиш само времето, като си сменяш ник нейма.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Най големата грешка не бегето":

    Ако ще коментираш - прави го по темата! Недей да словоблудстваш! Ако нямаш капацитета и/или познанията - по-добре мълчи и чети. Може пък да ти влезе нещо в главата!
  • 27 Антон

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "нервен":

    По принцип е логично да бъде избрана по - добрата оферта. Друг е въпроса, че тогавашният елит няма грам акъл да схване - изгодна не значи осъществима.
    При всичките тактически успехи на Германия през 1914 - 1915 г. ясно се очертава война на изтощение между две групировки, едната от които категорично превъзхожда другата в жива сила, суровини, ресурси, стратегически положение.
    Цар Фердинанд взима грешно решение, за което той лично заплаща с абдикацията си а страната и народа - с национална катастрофа.
    Изходът от тази война слага края на развитието ни като независима и просперираща страна. Последствията от това се усещат до днес и ще се усещат още десетилетия напред.
  • 28 трагичната грешка да верваш на Лъжата

    5 1 Отговор
    Заради няколко чукари през Междусъюзническата война в тъй наречената "спорна зона", дето трябвало да мине през арбитраж загубихме огромни територии, както в същинската Македония, тъй в Тракия. Тъпата спорна зона не ни трябвала, там и без това албанците били повече още тогава, на сърбите също не им се услади.
    Германците щедро обещавали и нашите политици се навили като балъци, който лъже на голямо - пичели . Заради проклетото чувство за реванш на комарджията Кобург, без малко да предотвратим падането на вековния враг Османската империя, току-що оцапала си ръцете с първия геноцид от 2013 г. над тракийските българи, докато нашата армия изтребва бившите съюзници черногорци (те тъй и не се оправят и стават лесна плячка на Сърбия по-късно) та после повториха това с асирийците, арменците, и други християнски народи по плана от 1913 г. в Булгаркой, та трябвало кюрдите да ги спасяват. Нашите предци в Тракия нямало кой да ги спаси освен шепа храбреци.
    Срамно участие в срамна война, подвизите на войниците не измиват срама на политиците.
    Единственото полезно нещо от цялото ни участие в Първата световна касапница, при това от инат на погрешната страна, е че генерал Колев добре натрива носа на руските имперски офицерчета, но нещата все пак отиват на зле - в цяла Европа настъпва упадък. Докато ингилизите с неудобство гледат как французите се наиграват да ни унижават след войнат

    Коментиран от #29

  • 29 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "трагичната грешка да верваш на Лъжата":

    Ако мислиш, че е заради чукарите - много бъркаш! Претенциите на Фердинанд са били към Солун, най-голямата митница! Нали сам можеш да се сетиш дали някой с лека ръка ще му я преотстъпи?! А въпросният цар, някои които много боготворят е един хазартен тип, който не се е посвенил да ни продаде за една повече от прилична сума и вместо да го обесим /не, че някой е щял да ни позволи, разбира се/, сме го изпратили по живо по здраво, да си харчи кървавите пари на воля.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове