Last news in Fakti

18 Май, 2019 11:16 7 033 9

Нов метод за борба с рака

  • hipec-
  • метод-
  • рак-
  • отсраняване-
  • спилиотис-
  • пловдив

HIPEC се използва при лечението на рак на яйчниците, дебелото черво и стомаха и псевдомиксом на перитонеума

Нов метод за борба с рака - 1

Ракът несъмнено е едно от най-коварните заболявания. Прогнозите сочат, че през следващите 15 години той ще се превърне в хронично заболяване, подобно на това на артрита, артрозата, диабета. Това, според специалисти означава, че който има подобно заболяване, ще е подложен на терапевтично лечение и ще може да живее още 25-30 години.

Технологиите напредват, иновациите в медицината също. Едно от доказателствата за това е Хипертермичната интраперитонеална химиотерапия (HIPEC). Този хай тек метод за лечение на онкологични заболявания удължава живота на пациента с години.

„Статистиката показва, че допреди няколко години пациенти с рак на дебелото черво, стомаха, яйчниците, умираха в период от 3 до 6 месеца независимо от прилаганата терапия. Днес около 40% може да живеят до 5 години и това се дължи именно на прилагането на този метод. При други преживяемостта може да достигне до 15 години.

При тази операция целта е да се отстрани максимално тумора на ниво клетки. След самата операция, която продължава 5-6 часа, докато болния е още под упойка, се поставя специален апарат и се свързва коремната кухина с 4 тръби, чрез които се влиза в кухината 3-4 литра физиологичен разтвор. Температурата на този разтвор се покачва до 42.5 градуса по Целзий”, обясни проф. Йоанис Спилиотис, който представи иновативния метод в България. Именно температурата „изчиства” остатъчните ракови клетки. При температура от 37 градуса по Целзий се ликвидират ракови клетки до 3 мм, а при 42.5 градуса по Целзий се отстраняват до 5-6 мм. Промивката трае между 60 и 70 минути в зависимост от вида на раковото заболяване. „Например при рак на яйчника тя е 60 минути, а на стомаха – 90 минути. С тази локална терапия успяваме да ликвидираме тумора по три начина – с хирургичната интервенция, с химиотерапия и с хипертермията”, допълва проф. Спилиотис.

Рискът от прилагането на HIPEC при пациентите е нисък – 2-3%. Към момента има над 300 медицински центъра по света, в които се практикува HIPEC. Над 2.5 милиона пациенти се подлагат годишно на нея.

При този високотехнологичен метод не толкова възрастта, а физическото състояние на пациента е от значение. „Има пациенти на 75 години и въпреки това могат да понесат операцията. Може даден пациент да е на 45-60 години и да не подходящ метода, тъй като са бил подложен на дългогодишна химиотерапия”, обяснява проф. Спилиотис.

Прилагането на HIPEC отново налага химиотерапия, за да се доизчистят „лошите” клетки. „Чрез HIPEC сме успели да унищожим цялата макро- и микроскпоско остатъчна тъкан в перитонеалната кухина. Примерно, ако не е приложен хай тек метода пациентът трябва да се подложи на терапия, за да бъдат унищожени 1 милион клетки, но след метода ще се даде терапия, при която да се унижат 10 000 клетки. Химиотерапията ще е по лека”, допълва гръцкият онколог.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    5 4 Отговор
    Бъдещето е само в ДНК технологиите и генното инженерство. Особено предвид високият регенеративен потенциал на червения костен мозък и съответно имунната система. Изключително подходящо за манипулации.
  • 2 вес

    6 1 Отговор
    Ха ха какви са тези клетки големи 6 милиметра? Да не са клетки на Бокосапиенс
  • 3 Варна

    11 0 Отговор
    Проблемът с рака е много сериозен и май основно се дължи на да боклуците с които не тъпчат хранителните хипермаркети. Възрастовата граница рязко пада и вече да хванеш рак на 40 година, на която и част от отделителната система или храносмилателният тракт не е рядкост! - Забележете, че в не малка част рекламите говорят за проблеми с червата и черният дроб. - Това не е никак случайно!
  • 4 Гост

    5 0 Отговор
    Официалната статистика на англоезичните медицински сайтове показва ясен тренд по увеличение на процента раково болни за периода на последните 30 години. Всякакви технологии бледнеят пред факта че сами се тровим и предизвикваме раковите заболявания
  • 5 hmhmhm

    1 1 Отговор
    Абе професоре какъв физиологичен разтвор каква температура. Не можа да ме спечелиш с тази промивка. И как разбрахте че туморните клетки умират при 42 градуса. Защо и кой процес повлияват. Абе загуби ме.

    Коментиран от #6

  • 6 249

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "hmhmhm":

    Лечението с повишаване на температурата не е от вчера. В България се прилага от разни честни болници. Успехът е спорадичен. Някъде успяват другаде не. Извършва се под анестезия във вана. Процедурата продължава няколко часа. Проблемът, е че това натоварва сърцето в повечето случаи. ПРи 43 градуса се получава денатурация на белтъка. За това се подържа температура близка до нея с идеята, че патогените умират при тези условия. За нещастие има патогени, които не можеш да убиеш и при 100гр. целзии
  • 7 Антисоциалист

    4 0 Отговор
    Господа, вижда се, че това лечение да има и слаби резултати... Процентът на лечимост се премълчава, посочва се "... 40% може да живеят до 5 години". Това е слаб успех - 40% не са излекувани! Посочва се "При други преживяемостта може да достигне до 15 години", но се премълчава процента на тези други. Най-добрите известни ми резултати в лечението на рак досега са на Хулда Кларк и д-р Будвиг - 80% успех - много по-висок от посочената в тази рекламна статия. Хулда Кларк прилага "тройчатка", която я има в нашите аптеки, а д-р Будвиг - смес на ленено масло и извара - достъпно и за бедняци. И двете посочват необходимата диета - какво трябва да избягвате в жизнената си среда - в храните, питейната вода и въздуха; кои замърсявания и в кои храни най-често водят до рак. Това е не само високо успешно лечение, но е с естествени съставки и евтино, а е и съвместимо с методите на търговската медицина. Наложи ли Ви се - опитайте! Е, ако успеете, но от политкоректност това не Ви харесва - пишете ми минуси...
  • 8 babaqga

    0 0 Отговор
    Епидемията ще е след повечко години, предвид наследствената обремененост и последствията от втората, първата световна и "революциите" … Принципно пика е 70% от вътрешно семейната раждаемост или от десет деца на едно семейство, ще оцеляват три, по простата причина, че се вярва в нов род заболеваемост, след подобни световни трагедии и порочната неграмотност на престъпни власти, които са неграмотни за озаптяването, какво остава за справяне. Само да няма пик на катаклизмите, както се очертава … Процента на оцеляване е нула и отгоре на всичкото липсата на някой народ започва закономерно да се отразява и на други … тоест ефекта на доминото е катастрофа за която историята няма сили да пише …
  • 9 Преживял

    1 0 Отговор
    Мой близък преживя такова лечение в Германия на огромен сарком на мускула на бедрото през 2010 г. Хипертермия под формата на нагряване се правеше и успоредно с всяка химиотерапия. За щастие е жив и здрав до днес, без рецидив. Така че, хейтърите нека се въздържат малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове