20 Май, 2019 08:47 5 897 29

Допълнителни изпити на шофьорите над 60 години не могат да се въведат по закон

  • полиция-
  • контрол-
  • шофьори

Нужен е строг контрол при медицинските прегледи

Допълнителни изпити на шофьорите над 60 години не могат да се въведат по закон - 1

Няма как по закон да се въведат допълнителни изпити на шофьорите над 60 години.

Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

По думите му, за да се избегне ситуацията, при която хора с влошени реакции или недобро общо здравословно състояние шофират автомобил, трябва да се подобри контролът при медицинските прегледи. Такива прегледи преминават всички водачи преди подновяването на шофьорската си книжка на всеки десет години, припомни Тодоров:

"Ако успеем да продължим тази порочна система с фиктивни медицински прегледи, една част от хората, които вече са на някаква възраст, които не могат да издържат тези медицински прегледи, просто по естествен начин медицинско лице ще констатира, че те не са годни да управляват".

Не само шофьорите на възраст над 60 години трябва да минават на изпит периодично, категорични са и столичани, показва анкета сред софийските улици.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФатмакЪ

    54 3 Отговор
    Аз пък искам да се въведат регулярни изпити за физическа издръжливост за милиционерите ни, както и да им се ушият униформи без джобове... да видим къде ще си държат ръцете. Тия шушляци толкова са се наклали, че Кадастърът ще минава да ги описва като недвижими имоти.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    63 3 Отговор
    ДА СТЕ ВИДЯЛИ РОМ В УЧЕБНА КОЛА
  • 3 gvdff

    5 61 Отговор
    Тия си говорят глупостите. Принципно е ок при подновяване на книжката на всеки 10г да се държи изпит. Да, знам, че ще е много пари, но ако това подобри личната ни безопасност, едни 100-200лв на 10г са нищо. По- лесното е да се направи така, че всяка следваща книжка да се подновява на все по-малък период, и все пак и това е не е достатъчно лесно. Най ок поне да бъде след определена възраст да се подновява на 5г, след това на 2-3г

    Коментиран от #8

  • 4 месара

    1 28 Отговор
    значи закона се променя и готово
  • 5 Столичанин

    37 2 Отговор
    Брътвежи.
    Има необходимост от контрол и прилагане на закона за пътищата за всички.
    У нас стана нормално да се кара безрасъдно и ненормално и да няма никакъв контрол по улици и пътища.
  • 6 Мнение

    57 2 Отговор
    Погледнете статистиката на катастрофите и тогава въведете контролни изпити на рисковите като възраст водачи ! А те са от 18 до 30 години .
  • 7 Тодоров

    63 3 Отговор
    Годините са пълни глупости. Всичко опира до физическа кондиция, съзнание и култура на шофиране. Какво да кажа за младите джигити-пешлемета на по 20-22 години, които летят като безумни по улиците, без фарове и без подаване на сигнали при маневра. Вървете и гледайте какво става в студентския град - луда надпревара, "пилене" на гуми, гърмящи ауспуси. Само че там милата родна ПОЛИЦИЯ е в "сянка" или по кафенетата. Взели да се занимават с 60-годишните.
  • 8 любопитен

    32 0 Отговор

    До коментар #3 от "gvdff":

    А през месец не искаш ли?
  • 9 Нали

    23 1 Отговор
    В 94% от случаите, в катастрофите са участвали мъже. Значи да се забрани на всички мъже да управляват автомобили.
  • 10 Булгар

    2 52 Отговор
    Време е пенсиите да си седнат у дома а младите да си заемат работните места че заради пенсионери човек не може да си намери работа добре платена защото ня пенсионерите им стига малкото но защото имат пенсии а на останалите как да им стигне като не че нямат пенсии но и не се знае дали ще вземат някога

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Ники

    4 43 Отговор
    Във всички нормални държави има изпити за възрастните шофиори ...

    Коментиран от #21

  • 12 оня

    36 0 Отговор

    До коментар #10 от "Булгар":

    Хехе смешно тълкование, не са проблем пенсионерите, просто младото поколение за нищо не става. А тези които могат, заминават в чужбина. Имам приятели, които търсят млади за работа, но най много месец и им бият шута. Искат големи заплати ама пълна некадърност.Хехе.
  • 13 Булгар

    5 7 Отговор
    Аз говоря за млади- семейно олегнали дето си изхранват семействата с малки деца не за лигльовците наркомани дето живеят ден за ден и незнаят цената на тока и хляба

    Коментиран от #23

  • 14 50+

    12 0 Отговор
    Спазването на правилата в джунглата без контрол е описано.
    Не се поддавайте на внушения от драскачите. Всички набори -
    газ до ламарината.
  • 15 Контрольор

    9 2 Отговор
    Контрол се иска, и то строг контрол!
  • 16 Тир

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Булгар":

    И ти ще бъдеш пенсия някога,Децата и внуците Не дай Боже с кредити, че ще те питам тогава,,,

    Коментиран от #19

  • 17 bmw

    10 0 Отговор
    Ама може да се вдигне гражданската и глобите нали.
  • 18 Шшшш

    8 1 Отговор
    Да трябва контрол но не само на някои а на всички и трябва на новите шофьори както при А категория пъво по малко мошна кола и тъй до няколко години и няколко изпита на нормална)
  • 19 Булгар

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "Тир":

    Чудно ми е в нашия град има към десетина банки но няма нито един охранител млад там само пенсионери а защо ли аз си мисля че така е по лесно на работодателите да дават по малки заплати и така и с шофьорите и др.))

    Коментиран от #24

  • 20 Булгар

    7 3 Отговор
    И да не забравя че ние пенсии не се знае дали ще вземем докъто стигнем пенсионна възраст може вече да са направили на 100 години да се пенсионираме
  • 21 Професор

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ники":

    Не се пише шофиор, а се пише шуфиьор. Да знаеш, да не бъркаш.

    Коментиран от #25

  • 22 съвет

    19 0 Отговор
    Глупаво е да се говори,че човек над 60 години е лош шофьор и е причина за много пътни произшествия,та трябвало да минава често медицински прегледи и да бъде контролиран постоянно!Такъв има шофьорски стаж поне 30-40 години и това говори за опит,какъвто младите нямат и не могат да имат.Контролирайте наркоманите,пияниците и най-вече циганите-това са най-големите виновници за произшествията по пътищата,а не пенсионерите.И тия дето пишат против пенсионерите-не забравяйте,че вие също може да доживеете да станете пенсионери или поне да доживеете над 60 години!А иначе никъде по света няма такива закони!
  • 23 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Булгар":

    Има работа за всички даже недостиг на работна ръка има ,само да му се работи на човек!!!
  • 24 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Булгар":

    Че то човек като не става за нищо той става охранител !!!
  • 25 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Професор":

    И двамата не знаете как се пише шофьор !!!!

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Townboy

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Правилното е шафиор. Иначе вдигат пенсионната възраст, тоест сме млади за пенсия, но дърти да шофираме.
  • 27 Нали

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Много на сериозно се вземаш. Не забеляза ли намека...?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Полу - защитник

    3 0 Отговор
    Най - логичне е да се изнесат данни, от които да е видно, какъв е процентът на ПТП, предизвикани от възрастни водачи и тогава да се правят заключения и да се предприемат някакви мерки - ако е необходимо. В противен случай, е само вдигане на поредната пушилка, както стана със светлините.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове