Last news in Fakti

23 Май, 2019 12:02 2 520 26

„Барометър България“: ГЕРБ 6/7, БСП 5/6, ДПС 2/3, ВМРО 1/2 (ГРАФИКИ)

  • бсп-
  • герб-
  • дпс-
  • избори-
  • европейски парламент

Четири партии пращат представители в Брюксел

„Барометър България“: ГЕРБ 6/7, БСП 5/6, ДПС 2/3, ВМРО 1/2 (ГРАФИКИ) - 1

Няколко дни преди изборите за Европейски парламент „Барометър България“ проведе финално експресно телефонно проучване за нагласите на българските избиратели. С наближаването на изборния ден намерението на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% на 37,5%, но и на твърдо решилите да не гласуват - от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се - от 36,7% на 28,9%, като основните тенденции в предпочитанията им за кого да дадат вота си се запазват с

„Барометър България“: ГЕРБ 6/7, БСП 5/6, ДПС 2/3, ВМРО 1/2 (ГРАФИКИ)

превес на ГЕРБ над основния им опонент БСП и затвърждаване на подкрепата за ВМРО.

По всяка вероятност избирателната активност ще остане относително ниска - 37,5%, като делът на колебаещите се намалява на 28,9%. Делът на тези, които вече заемат твърда позиция спрямо предишното изследване на „Барометър България“ се разпределя относително равномерно между изявилите желание да гласуват и тези, които със сигурност няма да го направят в неделя - 33,6%.

Тенденцията за превес на ГЕРБ пред БСП се запазва, въпреки продължаващата размяна на предизборни остри реплики между лидерите им. Това не носи особена полза за никоя от двете формации, като по-скоро започва да отблъсква избирателите им. Твърдо желание да гласуват за ГЕРБ заявяват 30,9% от анкетираните, а столетницата подкрепят 27,2%. Това би гарантирало 6 сигурни евродепутата за ГЕРБ и 5 за БСП, с възможност да нараснат с още един в зависимост от финалната избирателна активност в неделя.

„Барометър България“: ГЕРБ 6/7, БСП 5/6, ДПС 2/3, ВМРО 1/2 (ГРАФИКИ)

ДПС също ще имат сигурно представителство в Европарламента

със заявена подкрепа от 10,5% от участниците в проучването. Движението по всяка вероятност ще излъчи 2-3 евродепутата, като трябва да се има предвид, че социологическите прогнози и проучвания сред традиционния им електорат са трудни поради спецификата му – географска разпокъсаност в малки населени места.

ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки продължава да привлича симпатизанти и подкрепа им нараства до 8,3% от анкетираните, което също осигурява представителство в Европарламента. Това донякъде отговаря и на общоевропейската тенденция за повишена подкрепа към патриотични организации и ако ВМРО съумее да запази и дори увеличи одобрението си до неделя, може да си осигури и втори евродепутат.

„Барометър България“: ГЕРБ 6/7, БСП 5/6, ДПС 2/3, ВМРО 1/2 (ГРАФИКИ)

Прави впечатление в хода на изследването, че значителен дял от избирателите не знаят дори датата на провеждане на изборите за Европейски парламент и отговарят с „не се интересувам“ – факт, който може да се обясни както с възприятието на евроизборите като нещо ирелевантно към ежедневието на българите, така и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни около неработния 24 май.

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 20-22.05.2019 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 706 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клоуи

    25 7 Отговор
    Грешен им е барометъра!

    Коментиран от #9, #24

  • 2 ЛЕОН

    37 13 Отговор
    Как е по точно, Барометър или Гербометър?
  • 3 бббббб

    14 9 Отговор
    бият с имоти
  • 4 тръмп

    17 23 Отговор
    Пак ще има бой по плоските червени глави.
  • 5 гост

    2 4 Отговор
    преместих с и го
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 fen

    16 17 Отговор
    Ми нормално, то само пенсии и балъци гласуват за БСП, а те не останаха много.
  • 9 гост

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "Клоуи":

    Кака Курни написа ли си оставката или ще я напишат вместо нея , хахахахх !!!
  • 10 soti toti moti

    10 10 Отговор
    Рускинята Елена, що не иде в Русия да я изберат за евро депутат, а пробива през България приватизаторката. Руснаците да си ходят в Русия, джендърите от ДБ, в Гейропа. България за българите без евро-руски и марксистко-джендърски свинщини.
  • 11 Tiho

    15 9 Отговор
    Ако герб спечелят, този народ си заслужава съдбата. Да те крадат най нагло, да им лъснат кражбите и далаверите и ти пак да гласуваш за тях... Нямам думи

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Да да

    8 5 Отговор
    Глей ся беля! Вместо да наскачат на амбразурта да защитят Милийончева и бедната Курвелия, троловете на Решетников го удариха на самоубийства! ДрОгари вашия живот е ценен. Не се унищожавайте, изберете по-доброто бъдеще и гласувайте за партия различна от БСП и ДПС, но гласувайте.
  • 13 Предварителни резултати?

    7 3 Отговор
    Мащабна манипулация.
  • 14 БРАВО

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "Tiho":

    ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА. ПРОСТ ПРЕМИЕР БЕДЕН НАРОД.
  • 15 Да да

    15 13 Отговор

    До коментар #11 от "Tiho":

    Кой е този народ? Аз съм горд че ще гласувам за ГЕРБ и България. Турците и руснаците да си гласуват в тяхните държави. Да гласуваш 50 години за БСП и 30 години за агентите от ДПС е мазохизъм. Кажи при кое тяхно управление България е била по-добре? При Беров, Виденов, Станишев, Орешарски или комбинацията с Царя? България не заслужава мръсното руско-ислямистко унищожение.
  • 16 Guest

    6 6 Отговор
    Победа за ГЕРБ, БСП /БКП /окончателно ще бъдат заличени от политическата карта на България.

    Коментиран от #22

  • 17 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    10 7 Отговор
    КАТО ВИДЯТ ГЕРБЕРУГИТЕ РЕЗУЛТАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПРИПАДАТ
  • 18 Шансу Имамов

    5 5 Отговор
    Не че нещо ама досега БСП нямат победа над ГЕРБ,иначе ние си гласуваме за ДПС-то.
  • 19 Guest

    3 2 Отговор
    На Бсп и тези проценти са им много, хубавото е че глупавите хора намаляват което е добър знак за по скорошното вдигане на стандарта на живот.
  • 20 Ганьо

    3 2 Отговор
    Всички са еднакви.Аз няма да гласувам за крадци,само празни обещания.
  • 21 Guðmundsson

    2 3 Отговор
    Иванчева ще събере доста гласове. Освен за нея няма как да гласувам за който и да е друг.
  • 22 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Guest":

    Привидната бъркотия у нас е част от един голям проблем: Русия се опитва да ни превърне във втора Украйна, като залага на изградената от десетилетия сплотена група негодници. Ако не се сещате кои са, можете да ги познаете по това, че защитават нейните, а не българските интереси. Нищо чудно – те дължат всичките си богатства и доброто си положение на Русия. Когато преди три четвърти век обяви война на България и я окупира, Русия предаде властта в държавата на най-склонните да продават родината си индивиди. Днес техните наследници изпадат в умиление, когато кажат „Москва“, „славяни“, „Путин“, „Великата Русия“, „Октомврийска революция“
  • 23 мммм

    4 1 Отговор
    Българи Дпс правят престъпление срещу националната сигурност на държавата и обкръжаващите ги еничари уж българи не ги е срам, какво правите вие бе каква е тази партия какъв е този председател на дпс, та той не може да говори на български.Как не ви е срам българи, да позволявате това да се случва, застанали някви палячовци турчиля и ще ми обясняват как да се обединяват срещу България. Плачевното е ,че между тези редици има и чисти българи жадни за власт, продажници, гледам ги и се чудя- до къде я докарахме братя българи с овчедушието си.
  • 24 Избирател

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Клоуи":

    За съжаление барометъра ще се окаже точен.Тактикта на непрекъснати напатки от страна на водача на листата,писнаха на ВСИЧКИ.Не казвам,че ГЕРБ не си заслужават критиката,но всичко си има мярка,и ето че нещата започнаха да добиват обрат.Жалко,че гафовете на ГЕРБ,не се превърнаха в актив за БСП.Авангарда пред телевизионните камери е сбъркан.В листата има по-умерени и по-знаещи хора,които щяха да се възползват по-добре от гафовете на ГЕРБ.
  • 25 ИСТИНАТА

    3 1 Отговор
    Още преди месец унгарския весник Népszabadság написа, че в България нещата са ясни двете бкпета са се разбрали по равен брой евро депотати и трима от дпс и оня джамбаски. Поредните скапаняшки платени избори в съсипаната ни от тези същите държава.
  • 26 Турско

    1 3 Отговор
    По добре герб отколкото бсп
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове