Last news in Fakti

23 Май, 2019 17:10 2 147 32

АФИС: БСП води на ГЕРБ с 1.2%

  • афис-
  • нагласи-
  • бсп-
  • герб-
  • дпс

С други думи кръгът на "заподозрените" призьори в следващия Европейски парламент се изчерпва с трима сигурни играчи и двама под въпрос

АФИС: БСП води на ГЕРБ с 1.2% - 1

Социологическата агенция "АФИС" поставя БСП с 1.2% пред ГЕРБ в навечерието на изборите за Европейски парламент у нас.

Според проучването на агенцията, направено сред 1 604 души в периода 10 - 15 май, БСП ще спечелят евроизборите с 25.7%, а ГЕРБ ще заемат втора позиция с 24.5%.

ДПС биха заели трето спрямо данните, а "Воля" изпреварват ВМРО.

Агенцията обаче акцентира, че разликата между първите две политически сили е в рамките на допустимата статистическа грешка. Предвид това и разликата в степента на мотивираност на поддръжниците на партиите, агенцията "по никакъв начин" не може ясно да заяви, че победителят на предстоящите избори е предизвестен.

"С други думи кръгът на "заподозрените" призьори в следващия Европейски парламент се изчерпва с трима сигурни играчи и двама под въпрос", пишат от "АФИС".

Ето и пълните резултати според "АФИС":

БСП - 25.7%

ГЕРБ - 24.5%

ДПС - 13.2%

"Воля" - 5.5%

ВМРО - 4.4%

АБВ (Коалиция за България) - 3.2%

"Атака" - 2.6%

"Демократична България" - 2.5%

НФСБ (Патриоти за Валери Симеонов) - 1.6%

"Възраждане" - 1.4%

"Глас народен" - 1.3%

"Партия на зелените - 1.1%

"Път на младите" - 1.0%

Други партии, коалиции и кандидати под 1% - 3.3%

Не подкрепят никого - 8.7%

Източник: "АФИС"

Данните на агенцията свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори. От 1 604 интервюирани лица 1 008 заявяват готовност да отидат до урните. Това предпоставя избирателна активност от 62.8%.

"Това обаче следва да се интерпретира на базата на онези около 5.2 млн. пълнолетни български граждани, които живеят и пребивават постоянно в пределите на родината, и до които ние достигаме с нашите социологически инструменти и изследователски методики. Спрямо избирателния списък на ЦИК (6.4 млн. души), тази активност ще се движи в границите на 33-35%. Нашата прогноза е, че идната неделя ще гласуват между 2.1 и 2.3 млн. души, което прави именно активност от цитирания порядък (33-35% - бел. ред.)", пишат от агенцията.

Първият коментар тук е по адрес на т.нар. "големи" - БСП и ГЕРБ. Преди месец, тоест преди горещата фаза на кампанията, двете формации разпределяха помежду си общо над 60% от всички гласове. Сега този дял е спаднал с 10 на сто. Регистрираме нетипично висок дял на малки партии и независими кандидати, които получават около 1% и повече.

Едно от възможните обяснения на този феномен дават данните от отговорите на въпроса за мотивацията за гласуване. 6.6% от интервюираните и заявили че ще гласуват за партия или коалиция, отиват на тези избори с мотива "За да попреча на определена партия да спечели". Почти в равна степен този дял се разпределя именно между БСП и ГЕРБ. На практика протестният вот срещу "големите" намира прием в лицето на редица по-малки партии и коалиции и дори някои независими кандидати.

С оглед на близките дялове е важно да се отбележи, че двете формации се ползват с различна степен на мобилизация на своите привърженици. Анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП за България, електоралният корпус на управляващата партия е по-силно мобилизиран, което може да резултира и в размяна на местата.

Вторият коментар е относно резултатът на „Коалиция за България“. На електоралния въпрос, зададен отворено (без посочване на имена на партии и кандидати) или затворено (с посочване на имена на партии и кандидати), 71% от потенциалните гласоподаватели на тази коалиция декларират нагласа да подкрепят БСП, но при теста с бюлетината избират Коалиция за България.

Невъзможно е да се направи прогноза по този въпрос, тъй като до изборния ден нещата могат да се променят в резултат на финалните щрихи на кампанията. Както посоката, така и мащабът на такава евентуална промяна ще останат неизвестни до последния момент.

Третият коментар е относно данните за малките партии и кандидати (около 1%). Няма как да не се спомене, че сумарно вотът за всички тези партии, коалиции и независими кандидати е 2 пъти повече в сравнение с предходните Евроизбори. До голяма степен може да се каже, че това също е протестен вот, или вот срещу статуквото, който обаче едва ли ще се реализира в мандати.

Четвъртият коментар е за онези интервюирани, които са предпочели варианта "Не подкрепям никого". От опит знаем, че този дял в анкетни проучвания е силно преувеличен заради по-високата му престижност в сравнение с варианта "Няма да гласувам". Анализът на профила на интервюираните лица обаче разкрива, че близо две трети от тази подизвадка или със сигурност няма да гласуват, или по-скоро няма да гласуват.

Нашата прогноза по този въпрос е, че делът на онези гласоподаватели, които в изборния ден ще маркират квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого", няма да надхвърли 2.6%, имайки предвид, че на Парламентарни избори 2017, този дял е бил 2.3%.

Според "АФИС" ГЕРБ е постигнала по-висока степен на мобилизация на своите избиратели в сравнение с основния си конкурент БСП. Най-високата мобилизация по традиция била на ДПС, но и ВМРО много успешно провели кампанията си.

Освен скритите си предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, ГЕРБ разполагали и с още едно предимство - "Коалиция за България". Новата коалиция на АБВ отнемала гласове от БСП според агенцията.

"Иронията тук обаче е, че "Коалиция за България" е скрито предимство и за БСП, ако тя съумее да си "прибере" в последния момент гласовете, които при други обстоятелства безусловно биха били в нейна полза", тълкуват социолозите.

Колебанията в електоралния сектор на ГЕРБ били в три посоки - дали да се гласува за ГЕРБ, дали да се гласува за друга партия, дали да се гласува изобщо.

В сектора на БСП тези колебания били редуцирани до два варианта - дали да се гласува за БСП или дали да не се гласува.

"На практика успехът на ГЕРБ е зависим и от кампанията на други партии, а успехът на БСП е зависим единствено от нейните собствени сили, и доколко тя е успяла да "преведе" по-далечните евротеми на своите гласоподаватели. Не трябва да се забравя, че когато опре до избори за Европейски парламент, електоратът на БСП традиционно е по-ниско мотивиран отколкото при парламентарни избори", пише агенцията.

Независимо от високото ниво на декларативност на потенциални гласове в полза на партия "Воля", вотът за партията бил несигурен предвид на сравнително по-ниската степен на мобилизация. Обратно - вотът за ВМРО можел изненадващо да се покачи на по-високи стойностни нива, тъкмо заради по-високата степен на мобилизация. Предвид високият процент, посочили, че няма да подкрепят никого, "АФИС" пише, че и ВМРО, и "Воля" имат шансове да вкарат представител в ЕП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    6 31 Отговор
    майцепродавците на румен шадравана и коста копейкин ще се обединят с мутрите на герб срещу българия в полза на руската кочина.

    Коментиран от #27

  • 2 БКП ТВ HD

    25 13 Отговор
    БСП води на ГЕРБ с 1.2% :)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Снайперист

    2 11 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 5 Мирен преход Да ама НЕ

    17 9 Отговор
    Проблема на ГЕРБ е мафията ДПС!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Николай

    11 8 Отговор
    За последните 10 години когато БСП и ГЕРБ са изравнени БСП губи с 5% когато води пред ГЕРБ тогава губи с 8-10%
  • 9 Червен еврейски интернационал

    7 10 Отговор
    Не разбрахте ли,че тук изборите не играят.Всички се назначават от червения еврейски интернационал

    Коментиран от #17

  • 10 Прогноза

    7 6 Отговор
    Дали ще е БСП, дали ГЕРБ не е от значение! Значение е само стандарта ни на живот! Другото е прах в очите на българина на който вече търпението му взе да се изчерпва! Като емигрант на Запад ме е срам като кажа името на Родината си! Гледат не като просяци и крадци! Трябва с години да се доказваме пред чужденците! Това Властимащите би било добре да променят също, защото Вината е тяхна, Кармата ще им тежи по неписани правила и милионите евро няма да ги спасят!!! Вярвайте ми виждал съм разкаяни милионери, които са крали от труда на хората...!

    Коментиран от #20

  • 11 АЛОООООО

    6 7 Отговор
    ТОВА да не АЛБАНСКО ПРОУЧВАНЕ????
  • 12 гост

    5 13 Отговор
    През крив макарон :)
  • 13 гост

    5 2 Отговор
    От избори се интересуват най -много тези които ще се облагодетелстват,за другите е НИЩО!
  • 14 ИСТИНАТА

    6 5 Отговор
    Пиша го пак - Още преди месец унгарския весник Népszabadság написа, че в България нещата са ясни двете бкпета са се разбрали по равен брой евро депотати и трима от дпс и оня джамбаски. Поредните скапаняшки платени избори в съсипаната ни от тези същите държава.

    Коментиран от #19

  • 15 Драйвър

    12 1 Отговор
    Социалогическите агенции в България са като врачките-казват на плащащия това което иска да чуе и както при врачките само ПЪЛНИТЕ ИДЕОТИ им вярват!
  • 16 Нали се досещате

    5 1 Отговор
    Че не подкрепям никого е безмислено действие? Кой го измисли?

    Коментиран от #32

  • 17 баба Зоя

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Червен еврейски интернационал":

    Изборите са ГОЛЯМ СМЯХ.........
  • 18 Голям смях

    4 2 Отговор
    Мафията ДПС-МУЛТИГРУП-КГБ в ЕВРОПА ?
  • 19 Точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНАТА":

    Нека повече българи се събудят като теб!
  • 20 .....

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Прогноза":

    А тоя стандарт кой го определя? Как да не е от значение?

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ганчо

    12 4 Отговор
    Явно партия ГЕРБ са се стреснали доста, щом мутрите обикалят Сл. Бряг и заплашват наематилите на магазини, че ще им прекратят договорите за наем на павилионите, ако те и техните служители не носят тениски с лика на Бойко и надпис "Аз вярвам само на този човек"

    Коментиран от #25

  • 23 гражданин

    3 0 Отговор
    за едните ще гласуват 10 човека а за другите 11 и пак ще им е много!
  • 24 ТтТ

    3 4 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува!!!
  • 25 1944

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ганчо":

    троле, троле........... позитански. лошо е да плащат в рубли,нищо не можеш да купиш.
  • 26 БСП ДПС Евророма

    1 2 Отговор
    :-)))
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Двете партии

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от ".....":

    са задпараванно Едно и също нещо! Каузата им е “дръж народа гладен за да слуша и изпълнява”.
  • 29 Nostradamus

    5 2 Отговор
    Долу Престъпника, Крадеца и Лъжеца ББ. Да Живее Свободата. Гласувайте против Шайката ГЕРБ Българи!

    Коментиран от #31

  • 30 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "хххх":

    Пиша от Сл. Бряг няма такова нещо,даже и от други партии не обикалят!!!
  • 31 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Nostradamus":

    А как е името на свободата, Корнелия ли?
  • 32 Булшитс

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Нали се досещате":

    Хора без принципи, мнение и гражданска позиция сиреч некви плужеци безполезни чакащи някой да мине да му даде 20 лева и да му каже коя бюлетина да боцне
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове