Last news in Fakti

26 Май, 2019 16:50 1 292 11

Проблеми с машините и с бюлетините отчитат наблюдатели

  • избори-
  • бюлетини

Няма сериозни нарушения

Проблеми с машините и с бюлетините отчитат наблюдатели - 1

В няколко области има проблем с машините за гласуване към 14 часа в деня на европейските избори, съобщиха от Института за социална интеграция. Техни представители са на терен и следят как протича изборният процес.

Блокирали машини има в редица СИК-ове в областите Кърджали, Смолян, Перник и София град. Спряно е машинното гласуване в една от секциите в Кърджали.

Заради блокирала машина в Смолян са загубени данните от гласуването. Подаден е сигнал в РИК Смолян. Там в края на изборния ден да се броят задължително и разписките от машинното гласуване.

В секция в 23 МИР е отказано съдействие от страна на техническо лице за поправка на машината. В Перник техник е отстранил проблема с избирателните машини.

В Добрич членове на СИК разясняват изборния процес на избирателите на чужд език (турски).

Продължават проблемите, свързани с намален състав на секционните избирателни комисии. На много места липсват условия за нормално гласуване на хора с увреждания (подобни въобще липсват в СИК, находяща се в 73-то СУ в гр. София).

На гражданин с двойно гражданство му е отказано да упражни правото си на вот в 40-та СИК в гр. София. Отказано им е да бъдат вписани под чертата в избирателния списък. Служители на общината са насочили хората към районната администрация.

В Стара Загора има недопускане на наблюдател в СИК. В една от СИК Стамболийски, комисията работи с намален състав 7 от 9 души. Един не е дошъл от началото на изборния ден, друг (Зам.председател) си е тръгнал и е казал, че няма да се връща.

В Пловдив застъпници и наблюдатели са карани да се подпишат в бланката, че искат копие от протокола и са го получили. Нарушението е, че в самия изборен ден могат да бъдат записани, но не и да се подписват, че вече са го получили, сигнализирана е РИК. В друга секция в Пловдив има предварително разкъсани и подпечатани бюлетини. Сигнализирана е РИК. Според Изборния кодекс, бюлетините се откъсват и подпечатват пред избирателя, като се сверява номерът в ъгъла на бюлетината с този на кочана, не се приготвят предварително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Шиле

    4 4 Отговор
    ТРЕВОЖЕН СИГНАЛ ДО ЦИК! Избирателната секция в 119-то училище в кв.Изток е срещу блока на г-н Цветанов.Влизащите да гласуват поглеждат кооперацийката,мърморят си нещо и отиват до урните.Не е ясно за кого ще гласуват,но за кого няма е ясно.Считам,че това е уредено от БСП / Импексовата курабия и Милиончева/.ЦИК да обяви за невалидни гласовете от тази секция.Не е честно спрямо ГЕРБ.

    Коментиран от #5

  • 2 Borislav Popov

    1 0 Отговор
    Тия нови машини кой им гушна комисионната ? Нови пък не можаха и един ден да работят !

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Български По Хелзинкски Комитет

    2 1 Отговор
    Да сложиш избирателната секция срещу Апартамента с Асансьора си е активно мероприятие на БСП - ДС. Долу БСП,слава на ГЕРБ.
  • 4 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ами ясно е.Гушна ги БСП,нали те са на власт сега.
  • 5 Враца Баце

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Шиле":

    Ми дай да съборим училището, щом пречи на идола ти Цвъки!
  • 6 Подкупен червен овчар

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Важното е, че БСП гушна букета...
  • 7 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В няколко области има проблем с машините за гласуване - Голям проблем има. Исках да гласувам "машинно", но се оказа, че няма машини.
  • 8 774

    0 0 Отговор
    А пък ние,Сульо,Пульо,Атанас и аз,сме за електонно гласуване.
  • 9 дявола

    2 0 Отговор
    Няма нещо във БГ да е наред всичко е кръгла 0 а може и две 00

    Коментиран от #10

  • 10 Гостилничаря

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "дявола":

    А къде са "00"!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове