Last news in Fakti

29 Май, 2019 19:38 4 132 27

Глобите, наложени на хора с "къщи за гости", са незаконни

  • земеделие-
  • къщи за гости-
  • румен порожанов-
  • вас-
  • прср

ВАС реши, че методиката, въведена от Румен Порожанов, е нищожна

Глобите, наложени на хора с "къщи за гости", са незаконни - 1
Имотът на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев

Всички глобени за нарушения и измами с европейски пари по селската програма вече могат да си вземат парите обратно. Това реши окончателно Върховният административен съд като обяви за нищожна методиката за налагане на санкции. Методиката беше изработена от Румен Порожанов, докато е бил шеф на Държавен фонд "Земеделие".

Според магистратите, реално тя не съществува, защото не е издадена от Министерството на земеделието, както е по закон, а от директора на ДФЗ. Освен това, тя не е обнародвана в Държавен вестник. Това означава, че в момента няма процедура за налагане на санкции на нарушители в случаи като нашумелите през последните седмици обитатели на "къщи за гости", използвани всъщност като частни вили.

Според законодателството на държавата, земеделското министерство трябва да изработи нова методика, която да действа в бъдеще.

Ето решението на ВАС:

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие".

Административно дело № 1757/2019 г. беше образувано по касационна жалба на ДФ „Земеделие“, след като през декември м.г. тричленен състав на ВАС също обяви за нищожна методиката за налагане на финансови корекции по проекти по ПРСР.

Касационната съдебна инстанция потвърждава изводите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност.

От своя страна ДФ „Земеделие“ ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013 г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда, отговориха от пресцентъра на ДФ „Земеделие“.

По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика. Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013 г., намиращи се в етап на мониторинг на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда.

ДФЗ ще предприеме всички необходими действия, за да гарантира и защити в максимална степен държавния интерес, пише още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост народ

    73 3 Отговор
    Аре сега плащай народе и после нали си знаете да не забравите да гласувате за боко
  • 2 Браво боко

    76 1 Отговор
    Преди избори се прави поведение а след избори всичко се разпуска и връща в първоначална позиция мафиотска държава
  • 3 политолог

    55 0 Отговор
    МАФИЯ
  • 4 Скапана държава

    69 1 Отговор
    Сега да си назначът обратно всички които подадоха оставки. И на следващите избори пак гласувайте по същия начин. Сигурно и апартаментите ще си излезнат ОК. Мафиотска ДЪРЖАВИЦА. Скапани управляващи. Но ще се размине и този път. Кучето си лае кервана си върви. А ние си мизерстваме. Нашите деца ще ни съдят след време че си мълчим гласуваме за изверги.
  • 5 Будалата

    40 5 Отговор
    Има още много прост народ щом гласуват за за БСП И ГЕРБ. Да им е ЧЕСТИТО новото СТАРО.

    Коментиран от #11

  • 6 123

    43 1 Отговор
    Правилно!
    Не е демократично да се санкционират крадци и лъжци! :)
    Не е в унисон с еврогейските ценности хем да крадеш, хем да те наказват:)
  • 7 Бедни

    41 0 Отговор
    Всичко беше просто една гимнастика,прах в очите. Глоби ама ще ги плаща данъкоплатеца,а не крадците на евро пари.Каква ,,държава''
  • 8 СссереМ

    5 18 Отговор
    Троловете пак се розфучаха като статията е поднесена избирателно.
  • 9 Ангел

    34 1 Отговор
    На всички писали преди мен поставих положителна оценка, обаче някой сеща ли се, че една другарка я нагодиха, според мен и за 50 хиляди я осъдиха на 20 години затвор, при най-бързо приключилото дело у нас.
    Искам да питам Порожанов за няколко милиона откраднати от държавата заради неговата некомпетентност, колко години трябва да лежи зад решетките?
  • 10 Усмивката

    16 0 Отговор
    Не можахме да разберем за истинската катастрофа в която ГЕРБ и Бойко Борисов вкараха държавата.Ако беше загубил тези избори....жалко.Но идва изборът на новия европрокурор.Надежда има....

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДЕМОНкрация

    19 0 Отговор
    Системата в защита на крадците... В ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ!
  • 13 Нямам думи

    14 0 Отговор
    Не е и никак ясно #кой и как спечели за 3-4 дена обществената поръчка за машинното гласуване и пък и успя да ги сертифицира, не за 6 месечен срок, а пак за 3-4 дена... Платихме вече 7.5 милиона наем. За следващите избори ще платим за двойно повече незаконни машинки... Добър наем за джаджи, които струват по 100 лева в китайските сайтове...
  • 14 Нямам думи

    9 0 Отговор
    Не е и никак ясно #кой и как спечели за 3-4 дена обществената поръчка за машинното гласуване и пък и успя да ги сертифицира, не за 6 месечен срок, а пак за 3-4 дена... Платихме вече 7.5 милиона наем. За следващите избори ще платим за двойно повече незаконни машинки... Добър наем за джаджи, които струват по 100 лева в китайските сайтове...
  • 15 Слави Славов

    21 0 Отговор
    Айде на местните избори през есента пак гласувайте за Герб!Ега ти тъпия народ!Това и заслужавате!
  • 16 тъп народ

    13 0 Отговор
    Хайде сега тъп НАРОДЕ гласувайте пак за бате ви Бойко. Преди изборите ви сваля звезди от небето , обяснява ви как ще "накаже" виновните ама като няма такива какво да прави ? Как за една седмица раздаде 50 милиона като ,че ли са лични пари за да се хареса на простия народ. Е да са ви честити изборите. И следващите избори хубаво се поизмийте пък и си сложете вазелинче , че поне да не боли.

    Коментиран от #19

  • 17 9689

    7 0 Отговор
    Порожанов мислите,че не е знаел?Получил си е наградата,ама няма кой да го осъдищото си е платил.
  • 18 Иванова

    7 0 Отговор
    Нямам,нямам думи,но не се и учудвам.Преди доста години ,казах на дъщеря ми,че законите си ги правят за тях.Просто да няма осъдени.Няма да коментирам повече.ОТВРАТЕНАСЪМ.Прати ни Господи СПАСИТЕЛ.

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "тъп народ":

    За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. ...предупреждава Левски ,ма кой го слуша

    Коментиран от #21

  • 20 Срам ме е от управниците ни

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иванова":

    Имаше един момент си казвах,че като влезем в ЕС корупцията ще си отиде ! А то стана по зле !
    Няма спасение ! Унищожиха народа !
  • 21 Истината

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Усмивката":

    Че те всички до един лъжат ! У нас политиците са професионални мошеници !

    Коментиран от #26

  • 22 Жорж Ганчев

    1 0 Отговор
    Българският народ е малък, но много прост.
  • 23 Монтреал

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Иванова":

    Затова сте на това дередже, все чакате някой да дойде да ви спаси, но от какво да ви спасява, май доволно и кротко си грухтите в кочинката.
  • 24 Нямам думи

    1 0 Отговор
    Ще повърна!!
  • 25 Лудетина

    1 0 Отговор
    Щом ние простия народ ще плащаме за къщите на гости, тогава искам дял, акций, % от печалбата
  • 26 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Да .Данчо Ментата е еталон.И напоследък стана модно крадците да бягат в ДеПъСъ щото там винаги са преизбрани .Гарантирано от твърдия избирател с който разполагат,и за напред с години.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове