Last news in Fakti

29 Май, 2019 19:53 1 602 6

Най-важното за младите лекари

  • лекари-
  • награди-
  • нейков-
  • специализация-
  • проблеми-
  • обучение

Здравеопазването у нас не е безплатно

Най-важното за младите лекари - 1
Снимка: М. Богданова ©

За 8-ма поредна година се проведе изданието „Лекарите, на които вярваме”. В него бяха отличени 550 специалисти. Сред тях са редица изтъкнати професионалисти – всеки, в своята област, като например проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в УСБАЛ. Работи в сферата на урологията 36 години, като е специализирал в Германия, Холандия, Италия и Испания.

Именно специализацията беше темата и на последвалата след връчването на наградите конференция. Много от току що завършилите лекари предпочитат да специализират в чужбина. Не е малък и броят на тези, които остават да работят зад граница. Основната причина за тази тенденция, според младите специалисти, не е толкова заплащането, колкото условията на труд и менторите.

В най-скоро време правителството ще одобри промени в наредбата за специализациите, така че те да станат по-атрактивни за младите лекари, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Първата задача ще бъде подобряване на заплащането. След това ще се работи върху подобряването на условията на работа, които да мотивират младите специалисти да останат да работят в родината. Третата сфера на развитие ще бъде подобряване професионалното обучение на лекарите. „Държавата ще има своя политика по отношение на специализациите. Чрез нова наредба ще се субсидират базите за обучение на определени дефицитни специалности и за регионите, в които има липса на лекари. Държавата ще финансира и няма да натоварва болниците“, каза Ананиев. Той направи сравнение на напусналите лекари през 2008 г. и 2018 г. Техният брой е намалял съответно от 655 на 203 издадени разрешения за работа извън България.

Реални мерки за задържане на специалистите у нас се прилагат от ВМА. „Започнахме сами обучение на наши лекари. Във Варна имаме 40 курсанти на пълна издръжка на Министерството на отбраната. А те са подписали с нас 16-годишен договор. Когато се влагат средства за специализация трябва да има и възвращаемост. Договорите на курсантите включват 6 години обучение, 10 години в армията, от които 2 години в поделение. След това работа в някоя от петте болници и всеки, който се включва има ясна визия какъв ще стане“, каза началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Малко по-различен е принципът на работа на „Пирогов”. В момента там има 195 специализанта, като всяка година болницата взема нови 45. Всички те са на договори с продължителност между 5 и 6 години. „След това имаме ангажимент само към тези, които са толкова добри, че да останат в „Пирогов“. Получават допълнителни възнаграждения според това как работят, но от тях се иска да покажат, че имат желание да се развиват”, каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Една от специалностите, в които не се наблюдава отлив е акушерството и гинекологията. Според шефът на „Майчин дом” проф. Иван Костов, добрата база и частните болници са сред основните причини, които задържат специалистите у нас.

„Независимо какво усвоим в чужбина, ако няма условия за прилагане в България на наученото, всеки завръщащ се специализант се деквалифицира, а и изпада в конфликти с колегите си дали правилно се правят нещата на запад. Виновна е и ужасно порочната система на финансиране. Не може аз да произвеждам продукт за 10 хил, друг да прави такъв за 300 лв., а накрая и двамата да получаваме 3000 лв. Клиничните пътеки са порочни. Здравеопазването в България не е безплатно“, каза Николай Янев, лицево-челюстен хирург, който е специализирал в чужбина и се е върнал да работи у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дявола

    8 6 Отговор
    От бялата мафия по-голяма няма пациентите не ги приемат болни и страдащи хора а като БАНКОМАТИ нямащи избор на тях не им пука кой ще оцелее и кой не но на всички взимат парите ако и последни да са те

    Коментиран от #2

  • 2 Ангелче

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "дявола":

    Друго си е в чалготеката, всичко ти е безплатно...
  • 3 Избор

    6 1 Отговор
    А на другите лекари вярваме ли? Кой го е измислил този избор.По какви критерии се избират тези лекари.Ами възможно е много лекари да не са в списъка, а много нощи да са работили и спасявали деца и възрастни .Има лекари които работят в чужбина и са също българи и са много високо ниво.спирам до тук. Всеки може да си направи извод защо една част от лекарите напускат Родината.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 лекар

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Избор":

    Публикувано във факти.бг: Всеки може да си направи извод защо една част от лекарите напускат Родината. - Защото няма как всички да го направим. Трябва да се грижим и за близките си тук.....
  • 6 ДОКО

    0 0 Отговор
    НАЙ ВАЖНО ЗА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ Е ПАРАТА..А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е СКЪПА МАТЕРИЯ БЕЗПЛАТНО ИМА САМО В ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА ВСИЧКИ ДРУГИ ПЛАЩАТ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове