Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Едно кафе и 50 лева ресто

Или как Прекрасният Северозапад продаде гласа си

Публикувана: 4 Юни, 2019 08:09
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 30995
Едно кафе и 50 лева ресто
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.
 
Източник:
OFFNews

Аз имам съвест бе, еййй! Как така ще взема 100 лева и няма да свърша работа на хората?

Така реагира човек от село Три кладенци, Врачанско, когато го питаме можел ли е да вземе парите, които са му дали за изборите, и въпреки това да гласува за когото си реши.

- Нали ще дойдеш ти например да купуваш гласове за местните избори октомври. Ще ми платиш ли, ако ми излезе, че взимам парите и не гласувам за когото си казал?

В селото, което е в община Криводол, победител от изборите е ДПС, което се случва за пръв път. ДПС има 65 гласа, БСП - 64, а ГЕРБ - 44. 28 от 44-те гласа за ГЕРБ са с преференция за Емил Радев.

- Аз купих гласовете за Емил Радев - обажда се човек от съседната маса с вид на лидер на компанията, която жули биричка в мързеливия следобед на потъналото в дрямка село от Прекрасния Северозапад на Радичков. Мъжът е по-заможен от останалите, на него се е паднала честта (и възможността) да почерпи с мента местния работлив циганин, когото всички уговарят да им свърши работа без пари.

- Аз купих гласовете за Емил Радев, с мене трябва да говориш - напомня пак той, притеснен, че сделката започва да се изплъзва. Не съм като тия, дето купуваха за ДПС, не мога да ти предложа 65 гласа, само 28 имам, но ги гарантирам - продължава човекът.

Понеже вече сме обиколили няколко врачански села, знаем, че не това е типът продавачи на гласове и приказките са му само фукане. Да си продавач на гласове обаче рязко ти вдига статута в социалната йерархия и човекът старателно продължава да си поддържа легендата, която преди малко си е измислил.

- Не мога да те разбера сега за какво си дошъл? Ще купуваш ли за местните избори или няма да купуваш?

- Не бе, журналисти сме, обикаляме селата и се опитваме да разберем как са се купували изборите.

- Журналисти - друг път! Ти кажи колко гласа искаш през октомври, вади парите и да говорим сериозно, така само си губим времето!

На масите пред кръчмата, в която се продават невероятни артикули в стъклени бутилки като "Етър", "Ябълка" и зловеща черна течност с надпис "Кола" с вкус на водни боички, са седнали 11 души. Осем са българи, трима са цигани. Но точно един от циганите взривява блаженото спокойствие с неочакваното признание:

- Аз пък гласувах по съвест. Предлагаха ми пари и не ги взех.

Шокът, който думите му предизвикват, е неописуем.

- Не взе парите?

- Не ги взех.

- И без пари гласува?

- Гласувах.

Настава неловко мълчание.

И тогава един от българите гръмогласно се провиква:

- Абе, циганин с циганин! Утре че те викнем да ми изореш нивата и нема да ти платим, щом не взимаш пари!

Разговорът пак минава на майтап и се насочва към другия циганин - този, за когото е въпрос на селска чест да го почерпиш с мента.

- Я кажи сега - и ти ли гласува, без да вземеш парите!

- Ааааа, не! Аз може да съм 'секакъв, но досега цел живот с избори не съм се омърсил! Няма да гласувам и после да ми се подиграват хората...

Тръгваме си от село Три кладенци с напомнянето, че октомври, ако имаме нужда - добре сме дошли.

Борован

За хората, които са си учили уроците по история, Борован е известно село. Когато Ботев стъпил на козлодуйския бряг и тръгнал към Врачанския балкан, Борован било първото голямо село, в което е трябвало да започне въстанието, което да катурне султана. Но когато го стигнал, установил, че никой няма желание да вдига въстание. Тогава поетът възкликнал:

А Борован? Борован спи!

Допреди 2-3 избора Борован беше най-голямата червена крепост, в която БСП постигаше най-високите си резултати в цялата страна. На тези избори победител е ДПС, следван на малка разлика от ГЕРБ, а БСП е далеч назад.

Над 40% от гласовете за ГЕРБ са с преференция за Марин Ташев Захариев, около 20% са за Александър Йорданов. Мария Габриел и Лили Павлова, които имат най-много преференции в цялата страна, в Борован имат по един-два гласа на секция.

Намираме местните гербаджии с намерение да се заяждаме с тях:

- Извинете, знаете ли кой е Марин Ташев Захариев?

Ентусиазмът ни обаче е попарен от тъжната им откровеност:

- До вчера никой не го знаеше кой е, но днес всички говорят за него...

- А той идвал ли е в Борован?

- Не, разбира се.

- А Александър Йорданов?

- И той не.

- Как си обяснявате преференциите за тях? - продължаваме да питаме.

- А вие не си ли ги обяснявате? - максимално честно ни отговарят активистите на ГЕРБ. За да не излезе, че не са верни на партията, все пак отбелязват, че близо половината гласове са без преференции. Т.е. истински. И дебело подчертават, че ДПС е купило повече.

На територията на община Борован живеят шестима турци - работливи и уважавани хора, които са се преселили преди 4 години от Добрич. Съотношението между циганите и българите е почти 50:50 с лек превес на българите.

Циганският вот обаче се е разпределил почти поравно между ДПС и ГЕРБ. Това, което прави впечатление, е, че ДПС е отхапало огромна част от гласовете на етническите българи.

Всичко започнало така:

Преди десетина години директорката на училището живеела с мъж, който имал сладка далаверка от общината. На територията на Борован има старо военно летище и общината години наред му давала да коси тревата. От продажбата на сеното, според завистниците, той изкарвал около 20-30 хиляди лева годишно. Обаче на власт дошъл кмет от БСП и прекратил договора за косенето на летището.

Обиденият човек отишъл при Доган (Доган е събирателен образ, който може да символизира всеки от елита на ДПС) и му казал: "Моята жена е много авторитетен човек, грамотна. Хайде да я направиш кмет, а ние ще се отблагодарим".

Дали тази история е вярна, или не, едва ли някой може да каже, но e факт, че кметицата на Борован е издигната през 2011 г. от коалиция на СДС, ДПС, ДСБ и Движение "Свободен избор" и вече втори мандат е от ДПС.

Технологията на купуването

В село Добролево, за чиято кръчма нашият автор Николай Фенерски разказа преди изборите, едната секция е с преобладаващо (но не изцяло) ромско население.

Седмица преди изборите дошли купувачите от ГЕРБ. Не е имало нито принуда, нито насилие - спуснали само паролата - който иска да продаде гласа си, да отиде в едно от кафенетата и да си поръча кафе. Заедно с кафето получава 50 лева ресто.

През цялото време на масата до бара е седял униформен полицай, за да следи да не стане гаф, твърдят местните хора.

Обаче...

В деня за размисъл дошли купувачите на ДПС. Размяната на парите се извършвала на площада, а на 20 метра отново е стояла патрулка.

Те вече предлагали по 100, а не като ГЕРБ по 50 лева. И се получила циганска работа - някаква част от хората взели пари и от едните, и от другите.

И сега на ГЕРБ в Добролево не им излизат 30 гласа, за които са платили.

Голямата драма в Добролево е, че купувачът за ГЕРБ привиква един по един хората, на които е платил, и ги тормози защо са взели парите, а не са си изпълнили уговорката. Но понеже не знае кои 30 от платените 100 избиратели са го измамили, привиква всички, включително и честните. И честните, и нечестните плачат и се кълнат, че не са те измамниците, но не могат да представят доказателства. Купувачът им е заръчал освен да гласуват с преференция за Марин Захариев, да снимат и бюлетината. Секционната комисия обаче разбрала и прибирала телефоните преди тъмната стаичка.

ДПС в такива разпри не влизали, нито гонели отчетност. Приели са, че фирата е неизбежна, раздали са парите, надявайки се на съвестта на хората. В 90% от случаите се оказало, че хората имат съвест...

Пито-платено

В община Борован, където кметицата е от ДПС, не всички гласове за листата на Мустафа Карадайъ са купени с пари. Много са купени с обещания.

"На предишните избори ДПС ни платиха. После отидохме при кметицата да ни назначи по програми, защото сме гласували за нея. Тя обаче каза - гласували сте, дала съм ви пари. Всичко е пито-платено", разказват в Борован.

Кметицата, подобно на Доган, е събирателен образ - при по-подробен разговор става ясно, че този диалог не е бил воден лично с нея, а с някой неин роднина или служител. Така или иначе в главите на хората е останало, че имат избор - или взимат парите и не търсят работа, или гласуват за ДПС и ще бъдат назначени на работа по социални програми.

До общината и точно пред клуба на ГЕРБ е паркът на Борован. "Знаете ли какво беше тука тая сутрин - разказват ни местните гербаджии. - Имаше поне 200 цигани, които бяха дошли да ги назначават по програми. Програми обаче в Борован няма", злорадстваха те.

Само ден по-късно обаче социалният министър Бисер Петков обяви, че близо 2400 ще работят в следващите 3 до 6 месеца по новоотпуснати програми за заетост.

Т. е. хората не са излъгани, държавата ще оцени, че са гласували без пари за ДПС.

Другият инструмент за контролиране на вота са "петдневките".

По закон, за да получи социалната си помощ, социално слабият трябва да отработи 5 дни. В последната половин година в село Добролево никой не е отработил нито ден. Месец преди изборите събрали социално слабите им казали: "Нали разбирате, че всички сте в нарушение. Ако гласувате за ДПС, ще ви се размине. Ако гласувате за друг - горите с помощите."

И сега в Добролево всички социално слаби се бият в гърдите, че са гласували за ДПС.

Разбира се, не навсякъде ДПС са били толкова ларж. В райони, в които са купували гласовете през двама или трима посредници, изведнъж за задните номера в листите изникват много преференции.

Кои са купувачите

Хората, които физически дават банкнотите на гласоподавателите, са основно 2 групи. Едните са от т. нар. престъпен контингент. В София бихме казали, че са "мутри", но за Борован тази титла е силно пресилена. Става дума за обикновени бандитчета и кокошкари на най-ниско ниво.

Другата група приносители на парите са местните земеделски кооперации. Много от тях - повече от половината, са отказали да се включат в тази мръсна игра. Но известна част, особено хора, които вече са направили бившите кооперации своя лична собственост, са се включили мащабно.

Всяка от тях е получила номерче на преференция, с която да отчете приноса си.

Това обяснява защо няколко съседни села гласуват масово за Емил Радев, а Марин Захариев и Илия Лазаров имат нули.

В съседните няколко села пък почти всички преференции са за Марин Захариев, а Емил Радев има нула.

В село Крива бара ГЕРБ има 160 гласа. 146 от тях са за секретаря на СДС Илия Лазаров - последен в листата.

В някои села обаче е имало повече от един купувач и гласовете са се разпределили между Александър Йорданов и Младен Шишков, примерно.

Бившият председател на парламента и автор на крилатата реплика "Днес е един добър ден за българската демокрация" е получил 2616 преференции във Врачанския избирателен район. В трите много по-големи софийски района, където поне има шанс някой да го е чувал, Йорданов получава далеч, далеч по-малко.

Тази любов към задните номера е още по-странна заради факта, че ГЕРБ имат врачанин в листата - уважаваният местен лекар Иво Ралчовски. В малкото села, в които не са се купували избори, той има колкото или дори повече преференции от Мария Габриел. Но там, където се е разкешвало, резултатът му клони към нула.

Ако случайно прокуратурата иска да провери кой е дал парите на дребните бандитчета и зърнарски босчета, за да купят изборите, хората в Криводол и Борован охотно разказват за общински съветник и сина му, които имат много проекти по ПРСР, и за шеф на местна кабелна телевизия, който също имал много проекти.

Тъй като фактура за рушвет няма, ще спестим имената им, но силно се надяваме, че някой ще се поинтересува дали изборите не са купени именно с парите от Европа и проекти не са раздавани на свои хора, за да платят вота с тях.

Другите партии

Информация, че БСП са купували гласове, получихме само в село Бутан, където хора твърдят, че партията е давала по 30 лева на глас. Резултатите в Бутан обаче са близки до средното за региона - победа на ДПС, следвана плътно от ГЕРБ и далеч назад БСП. Може би защото същите тези хора разказват, че ГЕРБ са плащали по 50 лева.

Активист на БСП разказа, че и при него са дошли същите продавачи, които после са гарантирали гласовете за ГЕРБ, и са му предложили да работят. Той обаче отклонил поканата - не само защото не иска да прави това, а и защото е бил убеден, че това е постановка, с която да го обвинят в купуване на гласове. Тук само ГЕРБ и ДПС имат право да купуват, твърди той.

ВМРО са участвали в друга схема, заради която сега си имат неприятности. В доста села в този толкова далечен от Македония край кметовете са от ВМРО. Повечето от тях са сменили по няколко партии, преди да ги тресне патриотизмът. Доста от хората, с които говорихме, твърдят, че са гласували за кмета (разбирай за ВМРО). Дали това е заради страх, изгода или просто "защото с кмета играем карти", както казаха в село Галатин, е трудно да се прецени.

Там обаче на предишните местни избори са се регистрирали 92-ма души от съседното село Баурене и именно с техните гласове е избран кметът от ВМРО. Месец преди тези избори (достатъчно дълго, за да се спази изискването за 6 месеца уседналост преди местните избори през октомври) в Галатин са се регистрирали още 9 души от Баурене, 4 от тях - в къщата на брата на кмета.

Две уточнения, на които държим

Като опитни журналисти добре знаем, че хубавият репортаж се прави с имена, много снимки и детайли, които да опишат хората, с които говорихме. Обещанието да не цитираме имена, да не публикуваме снимки и да запазим анонимността на хората, които ни разказваха, бяха нашата част от сделката и необходимият компромис, който сметнахме за нужно да направим.

В този репортаж многократно се говори за цигани/роми и на места те се противопоставят на българите. Жертваме политкоректността, защото държим да покажем една нова тенденция, която лично ние наблюдаваме за пръв път, макар че може би я има от няколко избора:

Бяхме свикнали, че основно ромите продават гласа си. На тези избори купените ромски гласове са по-малко от друг път, за сметка на това многократно повече етнически българи са продали гласа си.

Цинично е, но е факт - обяснението е в много по-голямата изборна култура на ромите. Първо, те са си знаели цената - никъде не са падали под 50 лева на глас. Второ - на някои места са продали гласа си 2 пъти.

А българите... Българите обикновено са стрували 20 или 30 лева. Само тези, които живеят в смесени с роми села, са взели по 50 лева.

И едно обяснение за ниската активност, което чухме в Борован: Никой не вярва, че си гласувал без пари. Самият факт, че си гласувал, означава, че си дал гласа си за ДПС или ГЕРБ. Тези, които не искаха това петно, решиха изобщо да не гласуват.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
834
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Във Враца са най-долнопробните личности в цяла България. Убедил съм се лично. Кола от Враца, бизнес с врачани и изобщо каквито и да е отношения с тези хора - никога. Има нещо сбъркано в мисленето им не са почтени хора.

Коментиран от #10, #13, #17, #27, #28, #30


Оценка:
-13 +132

123
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Браво, добра статия!

Коментиран от #48


Оценка:
-4 +105

321
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Толкова е лесно. Премахване на всякакви цифри /номера/ от бюлетините. Тогава "гласоподавателят" ще трябва да чете. Ха да видим!!!

Оценка:
-0 +117

минаващ
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Това по Ангел Караралийчев ли е?

Коментиран от #8


Оценка:
-38 +21

минаващ
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Каралийчев

Оценка:
-8 +26

Трудовакъ
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Статията е вярна, написана е истината за изборджийската самодейност у нас. И не само в Северозапада е така, тук не са открили топлата вода. Всичкият мат'рял, който може да се купи, купен. И затова изборните резултати за непродаващите гласа си стават все по - странни и с все по - смайващи резултати. Действителната воля на българския народ няма нищо общо с изборните резултати, те са нагласени в полза на политическата клика и в интерес на статуквото. Интересно е, че малко пари се дават, при общински избори в някои общини, като Несебър и Созопол примерно съм чувал, че глас чини поне 500 лева. Смятайте за какви интереси става въпрос. Ама няма кой да разследва, ДАНС спят, прокуратурата нехае, всички се правят на ощипани моми. Нищо ново под Слънцето...

Оценка:
-3 +104

гост
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Някой да се е изненадал от прочетеното ?

Оценка:
-2 +97

месара
(гост)

Неутрално
8 Отговор

До коментар #4 от "минаващ":


по Йордан Йовков - майстора на късия разказ 🤣

Оценка:
-21 +12

Жалко
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Цели региони на България са превърнати във феоди. Държава - няма!

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +105

самуил
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #1 от "834":


Не са сбаркани, нормални са. Просто са много бедни, а когато човек падне под ботуша на пулната мизерия, губи достоинството си.

Оценка:
-6 +84

Сънчо
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Ма това е България!Точно това!Селяния, ограниченост, беднотия и оскотяване.Защо и докога?Ние сякаш заспахме някъде там, в Средновековието, и така си остана.

Коментиран от #44


Оценка:
-2 +81

Лекар БГ
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Статията осветлява системата,особено в малките населени места.Там нещата са напълно безконтролни.За София остават следизборните фанфари,как"убедително"сме спечелии и колко ни обича Народът.
Хората харесвали преференциите на ГЕРБ,а ДПС им били топ-изборът....в Северо-Западнала България???!!!

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +71

Хазяин
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #1 от "834":


Потвърждавам , имах квартирант от Враца.........

Оценка:
-6 +40

оня
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Който не плаща данъци, не трябва да гласува.

Коментиран от #45


Оценка:
-1 +55

ДДРОнег
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Изводи:
1. Купуването и продаването на гласове не е престъпление, а е нормално.
2. Ако управляващите искат да спрат процеса, е много лесно да хванат организаторите, щом и журналистите го правят.
3. Никоя от партиите не иска да спре този процес, защото всички се надяват да го използват

Коментиран от #19


Оценка:
-3 +64

Мечти
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Колкото по-вече хора гласуват, толкова купените гласове се топят.

Коментиран от #33


Оценка:
-4 +39

Обикновен човек
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #1 от "834":


Не си прав тези хора сигурен съм че са по нормални от теб ти не си живял в този край на България и не можеш да разбереш ,сигурно си роден и цял живот си живял в София но имай в предвид че Софиянците ги ненавиждат в провинцията и то с право!

Оценка:
-14 +36

Много
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Обуркана избирателна система

Коментиран от #35


Оценка:
-0 +15

19
Този коментар е премахнат от модератор
fen
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Неква анонимка в стил дойче веле....

Оценка:
-16 +7

незнайко
(гост)

Неутрално
21 Отговор
Не дочетах статията. То цял роман без нито едно име за това което се пише - КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ !!!

Оценка:
-14 +15

Жоро
(гост)

Неутрално
22 Отговор
На мен никой не ми предложи правилното ресто и затова не съм гласувал.

Оценка:
-4 +25

Българин
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #12 от "Лекар БГ":


Проблема са хората дето нямат грам достойнство.
Евала на човека(циганин, турчин, българин или карагуанец), че има себе уважение.
По отношение на местните избори е ясно, че тогава става търговията.
Само да отбележа от собствен опит, най-големия търговци на гласове са Б С П

Коментиран от #41


Оценка:
-8 +14

Хайде хайде
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Всеки глас е купен дори и да не са ти дали пари за него. Купен е с предизборни обещания. На българина му омръзна да купуват гласа му с неизпълнени обещания и затова предпочита да си го даде срещу нещо с което реално може да си купи нещо с което да нахрани децата си или да изпие.

Оценка:
-0 +28

пипи дългото чорапче
(гост)

Неутрално
25 Отговор
На първи етаж има една врачанка под наем. Особа,която е фармацевт и учи за лекар.То претенции,то чудо.Когато имаше проблем с в&к разбрала недоразбрала плещи напред-назад.То информация,то чудо.За всеки всичко знае.Не ни трябва портиер поне.Рено върни се от гдето изпълзя,

Оценка:
-4 +14

Българин
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #9 от "Жалко":


Не региони, цяла България!

Оценка:
-1 +12

Бай Благой
(гост)

Неутрално
27 Отговор

До коментар #1 от "834":


Прав си....има им нещо на тия хора.
Не е от беднотията....и моите прародители са били бедни, нямали са течаща вода...работили са като волове за парчето хляб...но никога не биха направили такива мизерии.
Тия хора просто са мизерници по душа и по манталитет. Самочувствие до небесата...ама да ги хванеш за работа...йок...само далавери...само измами.
Статията е просто поредния пример за мизериите им.

Коментиран от #43


Оценка:
-6 +22

834прим
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #1 от "834":


Напълно съгласен. Имал съм няколко досега с индивиди от Враца , Мездра и няколко околни села. по-долни същества , изтъкани от омраза към всеки живеещ в друг град не съм срещал. Толкова много мръсотии на мен и мой познати от Врачани няма дори да се съберат всички останали от цялата страна.

Оценка:
-4 +16

8020
(гост)

Неутрално
29 Отговор
"Всеки народ заслужава съдбата си". Не са мои думи, но са много верни. Жалко за настоящата действителност и бъдещето на България !

Оценка:
-1 +17

Рум
(гост)

Неутрално
30 Отговор

До коментар #1 от "834":


Точно. Мой приятел от Варна преди години пи фреш в центъра на Враца за 80000 марки и то човек с голям потенциал. Истинска история, но е дълго за разказване. Трудно ми е писането:)

Оценка:
-3 +6

БеСеПендър
(гост)

Неутрално
31 Отговор
Аз съм от този регион и казвам най-отговорно че това са на 90% измислици. Авторите им ще вземат обаче добър хонорар от БСП.

Коментиран от #34


Оценка:
-32 +4

прокурор
(гост)

Неутрално
32 Отговор
Имаше толкова много сигнали за купуване на класове от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, че прокуратурата отдавна трябваше да е започнала мащабно разследване в цялата страна за честността на изборния процес. И понеже досега не е започнала, аз предлагам на Сотир Цацаров да се самосезира от тази статия и да разпореди такава проверка. Поне на изпроводяк да го запомним с едно свършено добро дело.

Оценка:
-1 +20

33
Този коментар е премахнат от модератор
ГЕРБендер
(гост)

Неутрално
34 Отговор

До коментар #31 от "БеСеПендър":


Аз също съм от този регион и казвам най- отговорно , че всичко в статията е 100% вярно !

Оценка:
-1 +20

Бивш пожарникар
(гост)

Неутрално
35 Отговор

До коментар #18 от "Много":


Мисля че не е никак трудно да се спре копуването. Просто трябва 95 процента от хората да отидат да гласуват. Без тъпото оправдание че няма за кой. И тогава делът на купените ще е много по малък даже незначителен. А не вярвам някоя партия да има пари за всички. Но това им е тактиката на всички - все по малко гласуващи. Да ги изненадаме на следващите избори.

Оценка:
-0 +11

Хасан4о
(гост)

Неутрално
36 Отговор
А какви опашки за оправяне на паспорти и организиране на екскурзии за да се хване "Закона за отседналост " има в Южната съседка + описаното + държавни заплатажии + коопоративен вот диктуван от облажени фирмаджии + продажни пребоядисани кметове феодали местни крадци владеещи села и малки общини .... Докато останат само такива и се самоизядът . Политически апартейд си представят и жадуват, ама народа избега или измря Деца няма -те са на вън. Циганията ще ги оправи последно.

Оценка:
-0 +10

xfdh
(гост)

Неутрално
37 Отговор
Абсолютно вярно е същото и за Плевенските села.

Оценка:
-0 +9

1122
(гост)

Неутрално
38 Отговор
ПРОДАЖНА НАЦИЯ СМЕ И ТОВА СИ Е !САМИ СИ КУПУВАМЕ РОБСТВОТО!

Оценка:
-1 +15

.....
(гост)

Неутрално
39 Отговор
Прекрасна статия за действителността на изборите в БГ. Браво! Но кой ли ще вземе мерки?! Никой! Трябва да се махнат номерата в бюлетината( както беше отбелязано в коментарите) и всички да си пишат трите имена в списъците собственоръчно ( не само подпис). Явно е, че бългъринът не иска да гласува и положението тук му харесва! Поне така ще се намали купеният вот.

Оценка:
-0 +12

мдаа
(гост)

Неутрално
40 Отговор
няма значение кои са купувачите. важното в случая е, че продавачите са много бедни и се чудят как да оцелеят. досега са гласували 30 г. и хаир не са видели. и са направили правилно сметката - по добре врабче в ръката отколкото щъркел на покрива.

Оценка:
-1 +5

предложение
(гост)

Неутрално
41 Отговор

До коментар #23 от "Българин":


достойнство, себеуважение и прочие са хубави думи. смислени. но не вършат работа. предлагам да се наговорим на следващите избори да гласуваме всички - 100%. и срещу пари естествено. тогава може пък да ги фалираме всички тия купувачи и поръчителите им, че белким ги поразкараме от хранилката.

Оценка:
-4 +5

Лупи
(гост)

Неутрално
42 Отговор
Оживя ли отново Алековата България питам? Видяхте ли какво е бай Ганьо да прави избори?

Оценка:
-0 +7

не си прав
(гост)

Неутрално
43 Отговор

До коментар #27 от "Бай Благой":


твоите дядовци са имали земя и са имали перспектива да я работят като волове до края на живота си. тия от северозапада нямат земя, нямат работа и никаква перспектива това да се промени.

Коментиран от #51


Оценка:
-5 +4

гост
(гост)

Неутрално
44 Отговор

До коментар #11 от "Сънчо":


Не си прав. В Средновековието сме били горд народ, имал мисионерската мисия да даде език и писменост на много народи. Но за бедността, селянията и оскотяването сега си абсолютно прав. До там ни докараха...

Оценка:
-0 +9

безпартиен
(гост)

Неутрално
45 Отговор

До коментар #14 от "оня":


То дали има и един служител на заплата от държавен или общински бюджети да плаща данъци?уват хора с образование по ниско от средно!!!

Оценка:
-0 +5

Мистър Бийн
(гост)

Неутрално
46 Отговор
Семейство пенсионери - 100 лв. за двата гласа - това е половин пенсия. И аз да бях и аз щях да се възползвам. То и без това, никой политик не мисли за народа.

Оценка:
-2 +3

Предлагам
(гост)

Неутрално
47 Отговор
Изборите да станат платени. Който извади най- много пари - печели. Така или иначе властта в България се купува поне да стане официално.

Коментиран от #49


Оценка:
-2 +4

48
Този коментар е премахнат от модератор
Conti
(гост)

Неутрално
49 Отговор

До коментар #47 от "Предлагам":


Така разсъждават умствените инвалиди

Оценка:
-2 +2

Николай
(гост)

Неутрално
50 Отговор
Е сега кой е виновен? Който купува, който си продава гласа или автора на тези глупости дето ги е написал.

Оценка:
-1 +1

Николай
(гост)

Неутрално
51 Отговор

До коментар #43 от "не си прав":


Ами да вземат да се променят сами, кой да дойде да ги оправи? То само да пиеш бира на хоремага и да се оплакваш, че няма работа не става.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.