Last news in Fakti

9 Юни, 2019 14:45 9 026 46

Трупането на имущество е смисъл на живота за 80% от българите

  • изследване-
  • материални блага

Проф. Ченгелова оправдава българите да избират материалното, защото докато получават средна заплата от 1000 - 1200 лв., тя уточни, че сънародниците ни няма как да бъдат над материалното

Трупането на имущество е смисъл на живота за 80% от българите - 1
Снимка: Shutterstock

Трупането на материални блага е основен приоритет за мнозинството българи. Това показва проучване на Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките, предаде Нова ТВ.

За 80% от сънародниците ни смисълът на живота е в трупането на имущество - постигането на материални цели се е превърнало в основен приоритет. Данните показват още, че близо 60% от българите за нищо на света не биха погазили закона, дори ако имат някаква полза. Малко над 43% са склонни да нарушат нормите, ако не се страхуват от последствията. Едва 32% смятат, че законите у нас са добре написани.

Според изследването в последните години в българското общество могат да се открият социологически типажи - 34 % се самоопределят като комформисти, 10% като социално пасивни, 6% като бунтари, а 6% като иноватори. 4 на сто попадат в групата на онези хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали.

"В момента имаме материално настроено население, но това не бива да ни изненадва, защото живеем в материално общество. Свърши ерата на идеалния социализъм, в който бяхме одухотворени", каза пред Нова проф. Емилия Ченгелова, зам.-директор на Институт за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките за това дали българинът е материалист или идеалист, съдейки по данните на БАН.

Проф. Ченгелова оправдава българите да избират материалното, защото докато получават средна заплата от 1000 - 1200 лв., тя уточни, че сънародниците ни няма как да бъдат над материалното. "За да мислиш за идеалното, материалното трябва да бъде задоволено", изтъкна тя.

По думите на проф. Ченгелова българите оцеляват с доходи около линията на бедността. "Други 30-40% са със заплати, които им позволяват да посрещнат месеца, но само толкова. Ние не трябва да се учудваме, а да го приемем като част от нашето ежедневие. Учим се да бъдем пазарно общество", отбеляза проф. Ченгелова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Останалите

    68 13 Отговор
    20% се чудат как да оцелеят в тая скапана държава

    Коментиран от #30

  • 2 Клюкар

    67 6 Отговор
    Като прочетох заглавието, първата мисъл ми беше ЦВЪКИ.

    Коментиран от #6

  • 3 алчна герберастия ни залива

    64 10 Отговор
    вЕрно ли герберастите са 80% ????? То и дебилите май толкова бяха ???
  • 4 Дърта маймуна!

    58 3 Отговор
    Нека да трупат, няма лошо...! Но по честен начин....!!!!
  • 5 Бесен Язовец

    27 6 Отговор
    Плюшкиновци и Коробучки в България колкото щеш!
  • 6 Коментар📝

    40 5 Отговор

    До коментар #2 от "Клюкар":

    Втората Мисъл ми Беше Шефа На КОНПИ

    Коментиран от #9

  • 7 Чичиков

    40 4 Отговор
    Събирайте под дюшеците нали ще живете с орлите!

    Коментиран от #11

  • 8 Това е характерно

    32 5 Отговор
    за ниско развитите племена.
  • 9 Клюкар

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар📝":

    Абсолютно верно.
  • 10 работещ бг пенЦионер

    44 10 Отговор
    Ами или не съм българин или срането се брои за трупане на блага ! Изкарвам толкова пари колкото да нахраня себе си и пинчера ми ! Трупане имаше по време на бай Тошо , лека му пръст !
  • 11 нали

    19 22 Отговор

    До коментар #7 от "Чичиков":

    Трябва да има какво да се хвърля през балконите,а на беседките пред блоковете да мрънкат как едвам свързват двата края и при Тато било много добре...
  • 12 scbg

    57 2 Отговор
    Трупат, защото знаят, че пенсии няма да видят никога.
    А ще им трябват пари и за здраве, затова трупат..нямат избор.
    А който не може, ясно...
  • 13 Име

    26 2 Отговор
    Хората сме еднакви на всякъде. Ако на англичаните им беше евтино да имат имущество, и те щяха да са така. Обаче не само че плащат скъпи данъци, ами и е скъпо да си складираш разни джунджурии, щото заемат скъпа площ. Затова там са измислили как да ги доят - продават им евтини некачествени еднодневки и когато нещо не им трябва, го хвърлят. После тях пък ги обвиняват че били консуматори. Ами хората са такива, каквито ги направят управлявщите, каквито стоки им продават търговците, в каквото са ги възпитали и т.н. Нас ни възпитават в материално, колкто по скъпа колата, телефона, апартамента и т.н. значи толкова повече си успял. И все пак нещата не са точни, а зависят от доходите. Например ако не бяхме толкова бедни, хората в големите градове нямаше да си дават къщичките за обезщетение от 1-2 апартаменчета в грозна и евтина кооперация, ами щяха да си правят сами нови и по-големи еднофамилни или двуфамилни къщи.
  • 14 Bubbles

    39 2 Отговор
    Човека е глупава твар, цял живот ламти за пари, имоти и власт съсипва сума животи и унищожава суманеюа сред които и собствената си планета в името на малоумията изброени по-горе и когато се опомни живота вече е минал и получава една дупка метър на два на два, един сандък и един костюм и си заминава!

    Коментиран от #24

  • 15 Госあ

    17 0 Отговор
    Аха ония 80% за които говори Иво Христов
  • 16 Госあ

    36 4 Отговор
    Богати хора са ония, които харчат, а не ония които трупат ;)

    Коментиран от #20

  • 17 Човек на новия век

    4 18 Отговор
    Трупайте крипто, банките са аут!!!!!

    Коментиран от #21, #25

  • 18 Усмивката

    20 3 Отговор
    А проф. Ченгешова да няма пряка роднинска връзка с Бойко Борисов.Многа лажи тая госпожа бе. Къде я видя тая средна заплата.В кое село В кой малък град.
  • 19 Townboy

    10 1 Отговор
    Наскоро Росен п*са ни бе критикувал че влагаме парите си в имоти а не в хедж фондове например. Сега тази статия пак ми звучи като лека критика.
  • 20 Bubbles

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Много точно казано! :)

    Коментиран от #22

  • 21 Bubbles

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Човек на новия век":

    За крипто тряя да имаш стоманени нерви и як з**ник, щото стойностите скачат ежедневно с такива амплитуди нагоре-надолу че
    свят да ти се завие.
  • 22 Лавренти Берия

    8 5 Отговор

    До коментар #20 от "Bubbles":

    Живейте кати циганите тогава ден за ден!

    Коментиран от #27

  • 23 Милен

    35 1 Отговор
    Трупайте, за да може един ден като умрете децата ви да изпукат всичко! Смисъла на живота не е в трупането а в приятното преживяване! Трупайте спомени и си живейте живота, защото на онзи свят , ще си отидем голи както сме дошли!
  • 24 Голям прос

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "Bubbles":

    А тъй! Катафалките нямат теглич с ремарке. А на мен ако ми даваха 3000лв на месец, щях да ходя и на опера

    Коментиран от #33

  • 25 Blackthorn

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "Човек на новия век":

    Че банките са аут, подкрепям напълно. Севсем скоро световната икономическа система ще рухне изведнъж, но за съвета за криптото... Мижи да те лажем! Криптото са някакви си цифри, в някакви си компютри, без никакво покритие отдолу!
  • 26 NikNay

    24 1 Отговор
    Имот , пари, коли, всичко това е преходно и можеш много лесно да го изгубиш. Но това което ти преживял, усетил и видял няма кой да ти го отнеме. . . . .

    Коментиран от #35, #36

  • 27 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Лавренти Берия":

    Според мен много цигани са повече хора от тея 80% . Планетата тъне в мазнина точно от такива 🐷, които трупат.
  • 28 Бледият ездач

    13 0 Отговор
    Като се прибавят към тези 80 %...17%,които са готови да защитават родината..то се получава апокалиптична картина. Значи 97% от българите се интересуват само от материалното и за нищо на света не биха си нарушили рахата.Даже да спрат чуждо нашествие. "Бедни,бедни Македонски!! Защо не умря при Гредетин?!"Балканджи Йово не само,че ще даде "хубава Яна на турска вяра...",ами сам ще я изпрати в Дубай/за трета жена на местния шейх/.Българските национал-революционери ще се обърнат в гроба като си спомнят какво са завещали на поколенията..." Не щеме ний богатство,не щеме ний пари...а искаме свобода,човешки правдини". И да си спомним най-важния принцип в Талмуда: " Тората блести,Тората свети,но...само парите топлят". Пфу !
  • 29 Философ

    12 1 Отговор
    И аз се стремя към идеалното, но където и да отида ми трябват пари, така че трябва да балансираме.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Цв Цв

    6 0 Отговор
    Така е аз съм клептоман. И няма кой да ме накаже щото знам много. Ходя даже на молитвен закуски.
  • 32 Идеалисти сме били през Соца?

    4 4 Отговор
    Да, ама не! По Петко Бочаров! Инициятивните построиха вили и купиха апартаменти! Заради тези, най-вече активи сме в ЕС, а Русия не! Животът , де за ден, е характерен само за един етнос в България! Шукар бути, ама романи бути!
  • 33 Маркиз дьо Отзад

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Голям прос":

    Повярвай ми, и да започнеш да взимаш 3000 лв. Нето, след половин година, 7-8 месеца и те ще ти се струват малко! Парите никога не стигат..

    Коментиран от #39

  • 34 Nik

    8 1 Отговор
    Спестяването винаги е било национална "черта".Само че освен да се стремиш към материални ценности,е необходимо да имаш и идеали,мечти!Много важно е,да спечелиш честно парите си и материалните ценности,с труд и талант.В този случей,човек се чувства истински щастлив!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 NikNay

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Маркиз дьо Отзад":

    Колкото повече имаш толкова повече харчиш. Апетита идва с яденето.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Балканец

    1 0 Отговор
    А за управляващите не е ли?
  • 42 Joro plaha

    2 2 Отговор
    Всякакви коментари тук и всички са верни!
    Всеки от своя гледна точка .
    Който има пари коментира че иска къщи. Който няма казва че от имот няма нужда и че спомените са по важни.
    Аз пък казвам от опит. ...до 39 -40 годишна възраст не знаех къде е границата. .хаха...купих си три апартамента и магазин. ....не на тези цени споко. ....около 500 евро средно. ....събирах пари 4 години за ремонти. ...направих ги почти луксозни. . (Аз не живея така да ме вземат мътните )....помагах си и с наемите де. ....Сега са под наем 1100 лева. .....имам си и що годе добра работа. ...И както не исках нищо сега се чудя накъде да хвана
  • 43 Чиочиоуау

    4 0 Отговор
    Трупат имущество богатите по целия свят, защото крадат.
  • 44 Веселин Бенев

    5 0 Отговор
    Преди около век, един прозорлив човек е казал, че всички така са се забързали за ада, като че ли няма да има достатъчно място за тях. Сега, когато живеем във последните времена, нищо не е по-различно, а всички мислят, че ще векуват!
  • 45 Нищо ново под слънцето

    2 1 Отговор
    И преди 10ти беше така и сега е пак същото. Винаги сме били бедни.
  • 46 гост

    1 0 Отговор
    Когато човек не вижда сигурност за утрешния ден гледа да се подсигури. Ето пример: работиш за 600лв заплата, харчиш я цялата за храна, лекарства, дрехи и пътни, не ти стигат, имаш деца, става още по-зле, защото им трябва място да растат, което ще рече, че не може да живееш при мама и тате в панелката, трябва ти жилище, да ама то струва пари, имаш късмет и си намираш работа за 1000лв, посрещаш нуждите на семейството си, но дотам, плащаш наема, пътните, храната и толкова. И винаги ти остава мисълта, че трябва да си осигуриш жилище, кола, лаптоп, смарфон и др. Никой не те стимулира да търсиш нематериалното, защото системата ти показва, че успява този с ниското чело и нечленоразделната реч, а интелигентните са бедняци с прокъснати дрехи. Това ни показва държавата, живота и средата. Какво друго да се случи?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове