Last news in Fakti

11 Юни, 2019 17:00 1 519 9

АБВ сигнализира КЕВР за злоупотреби и оскъпяване на тока

  • кевр-
  • ток-
  • абв-
  • диверсификация

Партията се обяви отново за диверсификацията в доставките, но когато това ще доведе до трайно понижаване на цената за бита и бизнеса

АБВ сигнализира КЕВР за злоупотреби и оскъпяване на тока - 1

ПП АБВ внесе два сигнала до КЕВР със съмнения за злоупотреби, които водят до повишаване цената на тока.

Партията настоява за цялостен преглед на начина на образуване на цената на варовика в трите компании - ТЕЦ „Марица-изток 1“, „Марица-изток 2“, и „Марица-изток 3“. В писмото се посочва, че са налице съмнения за съществени разминавания в доставната цена на варовик за трите компании, като в държавната ТЕЦ те са по-ниски с до 1 – 1,50 лв. на тон.

С оглед на големите обеми потребление на тази суровина, разликата в разхода за варовик в останалите две компании е значителна, в размер на десетки милиона лева.

„Имаме основание да считаме, че плащаме по-висока цена на тока за ТЕЦ „Марица-изток 1“ и ТЕЦ „Марица-изток 3“ и по този начин обричаме ТЕЦ „Марица-изток 2“ на фалит“, се посочва още в писмото.

Вторият сигнал се отнася до стремежа да се търсят алтернативни източници за доставка на природен газ. АБВ винаги е била за диверсификацията в доставките, но когато това ще доведе до трайно понижаване на цената за бита и бизнеса. Ето защо партията алармира с безпокойство конкретна сделка на „Булгаргаз“ ЕАД за доставка на втечнен газ от САЩ и за резултатите, които тя може да причини трайно на пазара.

Първото основание за притеснение е липсата на прозрачна процедура и дискриминирането на всички доставчици на LNG газ.

В писмото си партията посочва още, че съществува нормативен лост в европейското законодателство, който прави възможно намаляването на цената на тока и който не е използван – антитръстово решение на ЕК, което в ситуация на трайно по-ниска цена на природен газ в Европа (TTF индекс е 12 евро за мегаватчас) дава възможност за чувствителното намаляване на доставната цена на природен газ. Това е един инструмент, от който държавата ни по неясни причини не се възползва.

От АБВ молят КЕВР да извърши проверка и да огласи:

- Имаме ли посредници в тази конкретна сделка?

- Обвързани ли са тези посредници с властови персони?

„Булгаргаз“ ЕАД следва да провежда национално отговорна политика на база пазарни принципи и европейски норми, която да осигури на бизнеса и бита най-ниска цена на газ. При условие, че ЕК се е постарала дългосрочните договори да имат пазарно ориентирана компонента, то ако „Булгаргаз“ ЕАД следи тенденциите и знае, че тренд в момента е към понижаване на TTF, защо не се възползва от инструментите на ЕК, а провежда поредната акция от политика в ущърб на националните интереси и в полза на неясни корпоративни интереси? С оглед на формулирането и провеждането на национално отговорна политика в областта на търговия с природен газ, както и цялостното гарантиране сигурността на доставките на природен газ, разчитаме на цялостен преглед от Ваша страна по гореописания случай“, се казва още в писмото до енергийния регулатор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolov

    3 2 Отговор
    К'ви са тези? Поредната булка пристанала на Тиквата и изхъврлена от борда...
  • 2 Реалист

    5 4 Отговор
    Болонките на пути в България се запениха че купихме по-евтина газ отколкото на чебу-рашките... Лайте, лайте - това е критерии че действаме в правилната посока.
  • 3 Решение

    6 2 Отговор
    Държавата да затвори всички ТЕЦ-ове. Те работят само на загуба. Единствено АЕЦ Козлодуй е на печалба. Пак ще теглим милиарди да платим дълговете на американските централи.

    Коментиран от #7

  • 4 Фактолог

    1 0 Отговор
    "Спасяването на давещия се е задача на самия давещ се!" – Та и умника Лечков така: Сапасяването на футбола е на самите футболисти, а изхранването на БФС също!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Фактолог

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фактолог":

    Грешка! Писал съм в друго място. Но то и тока е като футбола.
  • 6 Тези изтрештяха,

    3 1 Отговор
    Комунистите на Първанов и пикаещият във фонтана плевенчанин, хепте изтрещяха! Кои купува по скъпо, бе хора? Защо БСП и Р. овч , не покажат договорите с Русия?
  • 7 Какви абсурди

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Решение":

    Предлагаш ? За спиралата на развитие, да си чул? Управниците май, май са много, ама много по умни и далновидни! Виждаш, до върхът, на носа си ? Млад зелен и неопитен ! Ама претеНЗии ...
  • 8 РешениятА,

    0 0 Отговор
    В държавата, не се вземат, току така, случайно! И в случаят никоя голяма партия, няма да е против , а защо?
  • 9 Димитър Кънев

    0 0 Отговор
    Хайде стига АБВ била сигнализира Ла за нещо.Аман от идиотщини. Нали и АБВ е от ТОВА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове