12 Юни, 2019 19:11 1 219 2

НДК: Платили сме данък-сгради и смет

  • ндк-
  • данъци-
  • дълг-
  • бнт-
  • бнр-
  • главно мюфтийство

Конгресният център има разсрочени задължения за 3,5 млн. лв.

НДК: Платили сме данък-сгради и смет - 1

Ръководството на Националния дворец на културата (НДК) излезе с отговор на нападките на столичния общински съветник Карлос Контрера, според който НДК, БНР, БНТ и Главното мюфтийство дължат милиони левове на Столична община от неплатени данък сгради и такса за битови отпадъци.

Според отговора на началството на НДК справките на воеводата Контрера не са верни.

Първо, в отговора се посочва, че Националният дворец на културата - Конгресен център София ЕАД не е дружество на бюджетна издръжка от държавата, а е търговско дружество.

Второ, от ръководството на НДК пишат, че за 2018 година НДК е извършил плащания към Столична община на обща стойност от 463 000 лв. за данък сгради и такса за битови отпадъци. Отделно от това, с Решение на Столичния общински съвет от 20 декември 2018 година Столична община е разсрочила стари задължения на НДК в размер на 3 536 050 лв. за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за срок от пет години за периода от 1 януари 2019 - 31 декември 2023 година.

Трето, съгласно Погасителния план за 2019 г. между НДК и Столична община, НДК коректно и регулярно извършвали месечни плащания в размер на 58 934 лева, с което изцяло се изпълнявали задълженията към Столична община, както и ангажименти си по Стратегическия план за финансово стабилизиране на дружеството.

Общинският съветник и председател на групата "Патриоти за София" в Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера скочи на БНР, БНТ, НДК и Главното мюфтийство за неплатени данъци за милиони към общината.

Според справка на общинаря националното радио не е плащало години назад данък сгради и такса смет. В столицата ставали много измами и масово не се плащали данъци и такса смет от структури с държавно финансиране.

От БНР дължали над 1.8 млн. лв. на Столична община за данъци и такса смет, а НДК - над 2 млн. лева. Според воеводата в момента никой не знаел колко точно дължат на общината различни институции, които се "захлебвали здраво" от държавния бюджет.

Поради това Контрера настоява да се прокарат законодателни промени, които да гарантират събираемостта на дължимите данъци от юридическите лица на бюджетна издръжка, защото с неизплащането на задълженията към общината, същите ощетявали не само бюджета, но и честните данъкоплатци. Промените - в Закона за местните данъци и такси, в Закона за публичните финанси по отношение на юридическите лица на бюджетна издръжка.

Конкретният повод за сигнала на съветника е постановление на Софийската градска прокуратура, с което обвинението отказва да образува производство по сигнал на Контрера с искане да се разследва БНР - обществената медия не плащала задълженията си към СО, след като разполагала с целева субсидия, която се превеждала на радиото ежегодно от държавата.

Справката на Контрера показвала също така, че радиото години наред не декларирало имотите си, въпреки че законовият срок е двуседмичен от датата на възникване на промяна в обстоятелства.

"От БНР се изненадали, че имали да плащат такса смет, въпреки че не са плащали години наред. Очевидно са разчитали, че по силата на някакво обстоятелство "свише" са освободени от публични задължения. Абсурдът стига до там, че представители на държавното радио твърдят, че не им било известно, че имат публично задължение да плащат данъците си и такса смет", пише още жалбоподателят.

Контрера не спира дотук - според него в ефира на радиото се изживявали като морални съдници "различни ярко партийно оцветени журналисти", които "сипят пропаганда в полза на Демократична България, а в същото време остават безучастни към подобни финансови схеми, които се въртят под носа им". В радиото не намирали за нужно да коментират казуса, въпреки че от сутрин до вечер техните служители "морализаторстват от ефира" и поучавали обществото кое е зло и кое добро

"БНР е една каца без дъно на държавна издръжка, като се оказва, че масрафът се доплаща и от столичани, защото радиото не смята за нужно да си плаща задълженията, та чрез парите на софиянци трябва да се кредитира и чистенето на отпадъците на БНР", пише още в словоизлиянието на Контрера.

В неговия прицел освен БНР са и други институции - БНТ, НДК и Главното мюфтийство. Той имал сведения, че същите от години хитрували и не плащали задълженията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търговище

    3 0 Отговор
    Не бях ходил от 25 години в София и точно НДК исках пак да видя, като си мислех, че са реновирали НДК заради председателството на Ес, но фасадата е пожълтяла и от вън е занемарено. Не знам за какво са похарчили парите, но беше много хубава сграда преди години .
  • 2 неумит

    2 1 Отговор
    Марийче, вярно ли е че те привличат рязани и роми?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове