Last news in Fakti

22 Юни, 2019 23:57 5 981 37

Описваме роднини и имоти в „Преброяване 2021“

  • преброяване-
  • имоти-
  • роднини

Подробно ще се описват и сградите, независимо дали в тях живеят хора или не, както и жилища в нежилищни сгради, ако в тях живеят хора

Описваме роднини и имоти в „Преброяване 2021“ - 1

При преброяването през 2021 г. държавата ще събира подробни данни не само за гражданите, техните роднини, семеен статус и деца, но и за имотите, вещите, дори транспорта, който ползват. Това сочи Проект на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2010 г., съобщи "Канал 3".

В документа подробно е описано как общо пет държавни ведомства – Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните преброителни комисии, както и общинските преброителни комисии ще събират данни не само за гражданите, но и за вещите им.

Преброителите подробно ще описват гражданите, които обичайно пребивават на територията на страната; тези, които временно пребивават у нас; чужденците, получили разрешение за пребиваване, както и лицата без гражданство, както и жилищния фонд. В статистиката няма да се включват български граждани, които живеят в чужбина, чужди граждани – членове на персонала на дипломатически мисии, служители на междудържавни и междуправителствени организации, чуждестранният военен персонал в България, екипажите на чуждестранни речни и морски кораби по пристанищата у нас, както и екипажите на чужди самолети и пътниците в тях.

При преброяването на българските граждани подробно ще се описва техния пол, ЕГН, дата на раждане, връзка между членовете на домакинствата и семейството, постоянния и настоящия адрес, гражданството им, статута им, държавата и мястото на раждане, семейното им положение, броят живородени деца, степента на завършено образование, грамотността им, текущото участие в образование, етническата им група, вероизповеданието им, майчиния им език, трудовия статус, професията или длъжността им, дори името на предприятието или организацията, в която работят. В националната статистика дори ще влезе информация за местоположението на работата или учебното заведение на човека, както и дори вида на транспорта, използван за пътуване до работа. Хората ще бъдат разпитвани за вътрешната и външната миграция на членове на домакинствата им, както и за степените на трайно намалена работоспособност или увреждане.

Подробно ще се описват и сградите, независимо дали в тях живеят хора или не, както и жилища в нежилищни сгради, ако в тях живеят хора.

При преброяването на жилищния фонд у нас ще се събират двойно повече данни – веднъж на самата сграда - подробно ще се описват адреса на сградата, географските координати и входовете на сградата, вида ѝ, местоположението ѝ, годината на построяване, типа на строителната конструкция, броят на етажите, наличието на другите обекти в сградата, които се ползват за нежилищни цели, както и достъпността на сградата.

И втори път - подробно ще се описват и частните жилища на хората – според чл. 19 от документа, ще се събират подробни данни за адреса на жилището и неговия вид, статута на владеене на жилището, типа собственост, общата застроена площ, броя на помещенията и стаите, опис каква е кухнята и спомагателните ѝ помещения, енергийната ѝ осигуреност и ефективност, водоснабдяването и канализацията, както и санитарните помещения. Преброителите ще наблюдават и описват материалната осигуреност и услуги на жилищата.

Данните, които хората ще съобщят за жилищата си, ще се сравняват с кадастралните карти от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която ще бъде задължена да предостави данните си на НСИ.

Всички данни за преброяването се събират непосредствено от физическите лица, регламентира още проектът на Закона.

Гражданите ще могат да попълнят електронни карти по интернет за преброяване от 22 януари до 31 януари. За тези, които не са попълнили, - физически преброители ще посетят гражданите от 1 февруари до 15 февруари от 8 до 20 часа. Затворници, тежко болни, малолетни и непълнолетни деца, както и поставени под запрещение, няма да могат да дават данни.

Преброителите ще са задължени и да питат относно раждаемостта и репродуктивното поведение на населението, за миграцията, както и за това как хората разпределят времето си през деня.

За преброители на населението ще бъдат наети обикновени физически лица. Събираните по време на преброяването пълни лични индивидуални данни за всички български граждани са статистическа тайна. За сигурността на тайната, пък, преброителите ще попълват най-обикновена декларация. Ако декларатор разгласи лични данни, ще трябва да плати глоба от 2000 до 6000 лева, но само ако с данните не е извършено престъпление.

Ако гражданин откаже да бъде включен в преброяването, ще трябва да плати глоба от 160 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 donbarito

    39 0 Отговор
    в кой век живеем чрез егн не е ли в електронното правителство?
  • 2 Лайното метев,смс,аКТБ

    71 4 Отговор
    Ще опишете точно на на майките ви путките Боклуци! Описвайте умрелите души,които ужким гласували за изпражненията от герп! Как е тази вечер Лайното борисОфф,да му еба пичката майчина? Отнесе ли пореден хуй от Комунистите,Боклука?
  • 3 .....

    59 0 Отговор
    Какви са тези разследвания?!Колко пъти в седмицата правите кекс, торти и мекици? Колко зъби имате? Колко често ходите във вц?
    А нямаше ли “някакъв си” регламент за личните данни и кой ще гарантира, че тези лица няма да злоупотребят с толкова много информация? Глобата, която никой няма да им я наложи или хартийката , на която й казватдеккарация?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Своботка

    64 2 Отговор
    Ще си платя 160лв мак.я ви . А и ще ви дам под съд и в Страсбург за наруше ние на гражданждански права от розбеснялата се гербаджииска администрация.
  • 6 Каквооо

    66 0 Отговор
    Абе, вие луди ли сте бе? Как ще дам цялата си лична информация на някакви събрани от улицата прошляци. Ще ми платите ли загубеното време за попълване на електронна карта? Не, нали - я си е.ете пи.ката ма.чина.
  • 7 манара

    34 0 Отговор
    ше играе по крадливите герберасти. да заповядат

    Коментиран от #27

  • 8 Биоробот

    41 0 Отговор
    Е, че какво толкова се дърпате?Ще им отговоря, как нямало да им отговоря. Например: пол - 24-ти.,баща ми ми е леля по вуйчова линия, а майка ми е чичо на брат ми който ми е сестра. Образование - 2 висши незапочнати. Етническа група - чистокръвен марсианец. Вероизповедание - маслиноманско, Един е бог маслина и зехтина е неговия пророк. Професия - майстор пицояд. Няма пица която да не мога да изям майсторски. Месторабота - ами ям ги където ми паднат. Най-вече в пицариите. Транспорт до месторабота - самолет, ит.н. лесно е.....

    Коментиран от #14

  • 9 РСО

    39 0 Отговор
    Връщаме се към лошия комунизъм - (Развито Социалистическо Общество) , когато описваха вида и броя на дръвчетата и кокошките в двора. Много демократично , направо герберастко. А банковите сметки, офшорките , броя на задграничните екскурзии/командировки, в колко фондацийки участвам и колко ми е дебело лай ното - КОГА ?

    Коментиран от #21

  • 10 Пешо от панелката

    39 0 Отговор
    Тия изтрещяха. Няма ли да попитат под кой дюшек си крием парите и в коя тенджера крием бижутата когато сме на почивка. А как точно ще установят репродуктивното ми поведение? Преброителката се съблича и отбелязва дали предпочитам сФирка или я опъвам отзад? Ще ми мерят ли кора твърд и мек, или ще разчитат на моите измервания от ученическите години? Идиоти управляват дебили, уелкъм ту Бългерия.

    Коментиран от #24

  • 11 Зайко Байко многознайко

    29 2 Отговор
    Тези тъпаци що не вземат да питат колко кубически метра въздух ползувам? ГЕПИ ( герб), реват за тояга.

    Коментиран от #13

  • 12 Антон

    26 0 Отговор
    Ще го изгоня демонстративно преброителя, и после ше си платя глобата. Айде сиктир!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рьоне Артоа

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Биоробот":

    И аз съм майстор пицояд. Най-обичам русите пици.

    Коментиран от #16

  • 15 УЕФА-мафия

    17 1 Отговор
    Има да чакат тия бок*луци.
  • 16 Ай стига бе

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рьоне Артоа":

    Да, и аз. Обичам ги на шиш. Имам си специален шиш на който ги набучвам.
  • 17 селянчето

    13 0 Отговор
    Ще си приготвя 160 лева и ще приключим за секунди....
  • 18 Kolev

    24 0 Отговор
    Цялата истерия е за пълен контрол над населението. До 2021 може и да си регистрираме пломбите. Иначе, ако още ББ е на власт населението на градовете ще продължи да бъде манипулирано, както им харесва. Сега нито вторият е втори, нито първият е толкова първи, но това си го знаят само в НСИ.

    Коментиран от #19

  • 19 зъркела

    28 0 Отговор

    До коментар #18 от "Kolev":

    Няма да търпим диктатура нито на престъпника от Банкя и бандата им нито от други. Ще има война и докато и последния нагъл диктатор не умре, мир не ще да има. Това е преброяване на населението и всички останали въпроси са неправомерни. Правомерни са име, пол, рожденни дата място, роднини до 2 линия, местоживеене. . Тоест тези служители, които провеждат анкетата ще извършат престъпление ако го сторят. Никой не може и да те глоби ако не участваш в анкетата. Тя е с проучвателен характер и не си.извършил нищо незаконно и престъпно ако не участваш. В регистрациите има данни за Рождеството престъпление е и самата анкета, защото изключва чужди войски на територията на РБългария и българи, пребиваващи в чужбина, а те са от население на България. И нека тия безполезни прокуратури, съдилища, спец. служби най-накрая арестуват и осъдят за престъпленията им тия престъпници на власт, защото иначе стават техни съучастници щом ги търпят. Относно това, мълчаливото съгласие на длъжностно лице с престъпление е съучастие по презумция. Ако не го сторят стават съучастници в престъпленията на управляващите. А това е престъпление.
  • 20 Аз Варна

    20 0 Отговор
    Това преброяване което предстои ще бъде нарушаване на личното Аз и грубо вмешателство.Имайки предвид,че преброителите ще попълнят обикновена декларация за поверителност,лично аз се притеснявам за сигурността на информацията,която трябва да предоставя.Предпочитам да попълня анкета онлайн,отколкото някой самозабравил се преброител обикаля из жилището ми и да задава неудобни въпроси да речем за личният и интимният ми живот.Нахално и нагло е .Въпроса е до колко ще позволя това да се случи.
  • 21 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "РСО":

    Не се притеснявай. Банковите ти сметки със сигурност ги знаят.
  • 22 Аз Варна

    20 1 Отговор
    И да допълня-държавата сигурно ще отчете ръст от събраните глоби по 160 лв.на отказал да бъде преброен.На това му се казва извиване на ръцете и чупене на пръстите.Няма такава наглост като тази на управляващите.Ще ми се народа да реагира като в Румъния при краха на другаря Чаушеску.Стига са се гарили с хората.
  • 23 гост

    16 0 Отговор
    Да не забравят да сложат графа колко пъти пращаме поздрави на майките им !
  • 24 Лудетина

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо от панелката":

    Уф недей бате че предния път дойде една дебела пребройтелка и съблече ли се се из аз се изнасям на секундата

    Коментиран от #28

  • 25 БАЙ ГАНЬО

    14 0 Отговор
    ВСИЧКО Е ДОБРЕ, НО НИКЪДЕ НЕ СЕ ПОСОЧВА
    Е Т Н О С!
    ПАК СЕ ГОТВИ МАЗИЛО, ПРИ КОЕТО МЪРТВИТЕ ЩЕ СИ ГЛАСУВАТ И ЗА В БЪДЕЩЕ.
    КАК ДА ПОВЯРВА ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК, КОЙТО ЖИВЕЕ В НЕНОРМАЛНА ДЪРЖАВА И НЕКАДЪРНА В ПОВЕЧЕТО АДМИНИСТРАЦИЯ И ВСИЧКИ ОТ ВСЯКЪДЕ ЛАЖАТ И МАЖАТ, ЗАЩОТО РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ КЪМ ГЛАВАТА.
    И ЗА ТОВА ЛИ ТОЛКОВА СЕ ДЪРВЯТ С ТОЯ СУПЕР КОМПЮТЪР, ДЕТО ЩЕ ГО ИМАМЕ?
    ЗА ДА НАПРАВЯТ ОТ ВЯРНАТА ИНФОРМАЦИЯ ГРЕШНА)
    НЕ Е ВАЖНО КАК СЕ ГЛАСУВА, А КОЙ БРОИ!
    БЪДЕТЕ ЩАСЛИВИ!
  • 26 Kik trik

    15 0 Отговор
    А какво бельо носим няма ли да се записва, що за България
  • 27 От Пирдоп

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "манара":

    До 2021 в повечето села ще има само ДУХОВЕ ( да видим как ще ги опишете) , а етноса ще е преобладаващ РОМСКИ !
  • 28 Пешо от панелката

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лудетина":

    Ееее, до 2021 ще пенсионират старите кадри и ще назначат 25-годишни красавици с висше образование, 2-3 чужди езика и над 10 години стаж... ако ги прилъжат да се върнат от чужбина де, хи хи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ппг

    12 2 Отговор
    Да, за нови данъци защото заемите искат връщане.
  • 31 А бе

    8 0 Отговор
    Имотите са важни.
  • 32 Марийка

    9 0 Отговор
    А вибраторите ще трябва ли да се описват?
  • 33 emo

    8 0 Отговор
    Че аз толкова подробности и в заявлението за достъп до класифицирана информация не описвам. Целта явно е да се знае всичко за материалното състояние на човека. За да дерат ГРОБ още кожи. А и много често почнаха да ги правят. Последното не беше ли през 2011 г.?
  • 34 emo

    4 0 Отговор
    А за сградите е ясно - сега много не са вкарани в кадастъра, декларирани са като по-малки и се плащат за селски къщи 7-8 лв. данък, после ще излезе едно задължително пререгистриране и сравнение на данните, ще се види че сгради по 100 кв РЗП са декларирани като 20-30 кв.м и ще се вдигнат данъците и такса смет.
  • 35 Овцете ги броят

    4 0 Отговор
    всичко е насочено към данъчно-имотна тесла. Много имоти не фигурират , или не се обитават . Големите бизнесмени искат да знаят ,защо няма хора да идват да им се молят за работа , къде ходят тези хора, от къде печелят, за да живеят . И на там да се насочат рестрикции и данъци.
  • 36 Пешо

    6 0 Отговор
    От кога чакам това ново преброяване!? Сега вече ще се пишем цялото семейство - ЦИГАНИ.
    Ще ги излъжа, като циганин и ще искам помощи и осигуровки.
  • 37 хой

    8 0 Отговор
    Само овцете се броят. Аз не съм овца, че да ме преброяват. Пребройте първо апартаментите на герб, сараите и яхтите на дпс и електроцентралите на бсп.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове