Новини

Описваме роднини и имоти в „Преброяване 2021“

Подробно ще се описват и сградите, независимо дали в тях живеят хора или не, както и жилища в нежилищни сгради, ако в тях живеят хора

Публикувана: 22 Юни, 2019 23:57
37 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4256
Описваме роднини и имоти в „Преброяване 2021“
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

При преброяването през 2021 г. държавата ще събира подробни данни не само за гражданите, техните роднини, семеен статус и деца, но и за имотите, вещите, дори транспорта, който ползват. Това сочи Проект на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2010 г., съобщи "Канал 3".

В документа подробно е описано как общо пет държавни ведомства – Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните преброителни комисии, както и общинските преброителни комисии ще събират данни не само за гражданите, но и за вещите им.

Преброителите подробно ще описват гражданите, които обичайно пребивават на територията на страната; тези, които временно пребивават у нас; чужденците, получили разрешение за пребиваване, както и лицата без гражданство, както и жилищния фонд. В статистиката няма да се включват български граждани, които живеят в чужбина, чужди граждани – членове на персонала на дипломатически мисии, служители на междудържавни и междуправителствени организации, чуждестранният военен персонал в България, екипажите на чуждестранни речни и морски кораби по пристанищата у нас, както и екипажите на чужди самолети и пътниците в тях.

При преброяването на българските граждани подробно ще се описва техния пол, ЕГН, дата на раждане, връзка между членовете на домакинствата и семейството, постоянния и настоящия адрес, гражданството им, статута им, държавата и мястото на раждане, семейното им положение, броят живородени деца, степента на завършено образование, грамотността им, текущото участие в образование, етническата им група, вероизповеданието им, майчиния им език, трудовия статус, професията или длъжността им, дори името на предприятието или организацията, в която работят. В националната статистика дори ще влезе информация за местоположението на работата или учебното заведение на човека, както и дори вида на транспорта, използван за пътуване до работа. Хората ще бъдат разпитвани за вътрешната и външната миграция на членове на домакинствата им, както и за степените на трайно намалена работоспособност или увреждане.

Подробно ще се описват и сградите, независимо дали в тях живеят хора или не, както и жилища в нежилищни сгради, ако в тях живеят хора.

При преброяването на жилищния фонд у нас ще се събират двойно повече данни – веднъж на самата сграда - подробно ще се описват адреса на сградата, географските координати и входовете на сградата, вида ѝ, местоположението ѝ, годината на построяване, типа на строителната конструкция, броят на етажите, наличието на другите обекти в сградата, които се ползват за нежилищни цели, както и достъпността на сградата.

И втори път - подробно ще се описват и частните жилища на хората – според чл. 19 от документа, ще се събират подробни данни за адреса на жилището и неговия вид, статута на владеене на жилището, типа собственост, общата застроена площ, броя на помещенията и стаите, опис каква е кухнята и спомагателните ѝ помещения, енергийната ѝ осигуреност и ефективност, водоснабдяването и канализацията, както и санитарните помещения. Преброителите ще наблюдават и описват материалната осигуреност и услуги на жилищата.

Данните, които хората ще съобщят за жилищата си, ще се сравняват с кадастралните карти от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която ще бъде задължена да предостави данните си на НСИ.

Всички данни за преброяването се събират непосредствено от физическите лица, регламентира още проектът на Закона.

Гражданите ще могат да попълнят електронни карти по интернет за преброяване от 22 януари до 31 януари. За тези, които не са попълнили, - физически преброители ще посетят гражданите от 1 февруари до 15 февруари от 8 до 20 часа. Затворници, тежко болни, малолетни и непълнолетни деца, както и поставени под запрещение, няма да могат да дават данни.

Преброителите ще са задължени и да питат относно раждаемостта и репродуктивното поведение на населението, за миграцията, както и за това как хората разпределят времето си през деня.

За преброители на населението ще бъдат наети обикновени физически лица. Събираните по време на преброяването пълни лични индивидуални данни за всички български граждани са статистическа тайна. За сигурността на тайната, пък, преброителите ще попълват най-обикновена декларация. Ако декларатор разгласи лични данни, ще трябва да плати глоба от 2000 до 6000 лева, но само ако с данните не е извършено престъпление.

Ако гражданин откаже да бъде включен в преброяването, ще трябва да плати глоба от 160 лв.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
donbarito
1 Отговор
в кой век живеем чрез егн не е ли в електронното правителство?

Оценка:
-0 +39

Лайното метев,смс,аКТБ
2 Отговор
Ще опишете точно на на майките ви путките Боклуци! Описвайте умрелите души,които ужким гласували за изпражненията от герп! Как е тази вечер Лайното борисОфф,да му еба пичката майчина? Отнесе ли пореден хуй от Комунистите,Боклука?

Оценка:
-4 +71

.....
3 Отговор
Какви са тези разследвания?!Колко пъти в седмицата правите кекс, торти и мекици? Колко зъби имате? Колко често ходите във вц?
А нямаше ли “някакъв си” регламент за личните данни и кой ще гарантира, че тези лица няма да злоупотребят с толкова много информация? Глобата, която никой няма да им я наложи или хартийката , на която й казватдеккарация?!

Оценка:
-0 +59

4
Този коментар е премахнат от модератор
Своботка
5 Отговор
Ще си платя 160лв мак.я ви . А и ще ви дам под съд и в Страсбург за наруше ние на гражданждански права от розбеснялата се гербаджииска администрация.

Оценка:
-2 +64

Каквооо
6 Отговор
Абе, вие луди ли сте бе? Как ще дам цялата си лична информация на някакви събрани от улицата прошляци. Ще ми платите ли загубеното време за попълване на електронна карта? Не, нали - я си е.ете пи.ката ма.чина.

Оценка:
-0 +66

манара
7 Отговор
ше играе по крадливите герберасти. да заповядат

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +34

Биоробот
8 Отговор
Е, че какво толкова се дърпате?Ще им отговоря, как нямало да им отговоря. Например: пол - 24-ти.,баща ми ми е леля по вуйчова линия, а майка ми е чичо на брат ми който ми е сестра. Образование - 2 висши незапочнати. Етническа група - чистокръвен марсианец. Вероизповедание - маслиноманско, Един е бог маслина и зехтина е неговия пророк. Професия - майстор пицояд. Няма пица която да не мога да изям майсторски. Месторабота - ами ям ги където ми паднат. Най-вече в пицариите. Транспорт до месторабота - самолет, ит.н. лесно е.....

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +40

РСО
9 Отговор
Връщаме се към лошия комунизъм - (Развито Социалистическо Общество) , когато описваха вида и броя на дръвчетата и кокошките в двора. Много демократично , направо герберастко. А банковите сметки, офшорките , броя на задграничните екскурзии/командировки, в колко фондацийки участвам и колко ми е дебело лай ното - КОГА ?

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +39

Пешо от панелката
10 Отговор
Тия изтрещяха. Няма ли да попитат под кой дюшек си крием парите и в коя тенджера крием бижутата когато сме на почивка. А как точно ще установят репродуктивното ми поведение? Преброителката се съблича и отбелязва дали предпочитам сФирка или я опъвам отзад? Ще ми мерят ли кора твърд и мек, или ще разчитат на моите измервания от ученическите години? Идиоти управляват дебили, уелкъм ту Бългерия.

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +39

Зайко Байко многознайко
11 Отговор
Тези тъпаци що не вземат да питат колко кубически метра въздух ползувам? ГЕПИ ( герб), реват за тояга.

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +29

Антон
12 Отговор
Ще го изгоня демонстративно преброителя, и после ше си платя глобата. Айде сиктир!

Оценка:
-0 +26

13
Този коментар е премахнат от модератор
Рьоне Артоа
14 Отговор

До коментар #8 от "Биоробот":


И аз съм майстор пицояд. Най-обичам русите пици.

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +9

УЕФА-мафия
15 Отговор
Има да чакат тия бок*луци.

Оценка:
-1 +17

Ай стига бе
16 Отговор

До коментар #14 от "Рьоне Артоа":


Да, и аз. Обичам ги на шиш. Имам си специален шиш на който ги набучвам.

Оценка:
-0 +7

селянчето
17 Отговор
Ще си приготвя 160 лева и ще приключим за секунди....

Оценка:
-0 +13

Kolev
18 Отговор
Цялата истерия е за пълен контрол над населението. До 2021 може и да си регистрираме пломбите. Иначе, ако още ББ е на власт населението на градовете ще продължи да бъде манипулирано, както им харесва. Сега нито вторият е втори, нито първият е толкова първи, но това си го знаят само в НСИ.

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +24

зъркела
19 Отговор

До коментар #18 от "Kolev":


Няма да търпим диктатура нито на престъпника от Банкя и бандата им нито от други. Ще има война и докато и последния нагъл диктатор не умре, мир не ще да има. Това е преброяване на населението и всички останали въпроси са неправомерни. Правомерни са име, пол, рожденни дата място, роднини до 2 линия, местоживеене. . Тоест тези служители, които провеждат анкетата ще извършат престъпление ако го сторят. Никой не може и да те глоби ако не участваш в анкетата. Тя е с проучвателен характер и не си.извършил нищо незаконно и престъпно ако не участваш. В регистрациите има данни за Рождеството престъпление е и самата анкета, защото изключва чужди войски на територията на РБългария и българи, пребиваващи в чужбина, а те са от население на България. И нека тия безполезни прокуратури, съдилища, спец. служби най-накрая арестуват и осъдят за престъпленията им тия престъпници на власт, защото иначе стават техни съучастници щом ги търпят. Относно това, мълчаливото съгласие на длъжностно лице с престъпление е съучастие по презумция. Ако не го сторят стават съучастници в престъпленията на управляващите. А това е престъпление.

Оценка:
-0 +28

Аз Варна
20 Отговор
Това преброяване което предстои ще бъде нарушаване на личното Аз и грубо вмешателство.Имайки предвид,че преброителите ще попълнят обикновена декларация за поверителност,лично аз се притеснявам за сигурността на информацията,която трябва да предоставя.Предпочитам да попълня анкета онлайн,отколкото някой самозабравил се преброител обикаля из жилището ми и да задава неудобни въпроси да речем за личният и интимният ми живот.Нахално и нагло е .Въпроса е до колко ще позволя това да се случи.

Оценка:
-0 +20

НАТО ВЕЦ
21 Отговор

До коментар #9 от "РСО":


Не се притеснявай. Банковите ти сметки със сигурност ги знаят.

Оценка:
-1 +10

Аз Варна
22 Отговор
И да допълня-държавата сигурно ще отчете ръст от събраните глоби по 160 лв.на отказал да бъде преброен.На това му се казва извиване на ръцете и чупене на пръстите.Няма такава наглост като тази на управляващите.Ще ми се народа да реагира като в Румъния при краха на другаря Чаушеску.Стига са се гарили с хората.

Оценка:
-1 +20

гост
23 Отговор
Да не забравят да сложат графа колко пъти пращаме поздрави на майките им !

Оценка:
-0 +16

Лудетина
24 Отговор

До коментар #10 от "Пешо от панелката":


Уф недей бате че предния път дойде една дебела пребройтелка и съблече ли се се из аз се изнасям на секундата

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +15

БАЙ ГАНЬО
25 Отговор
ВСИЧКО Е ДОБРЕ, НО НИКЪДЕ НЕ СЕ ПОСОЧВА
Е Т Н О С!
ПАК СЕ ГОТВИ МАЗИЛО, ПРИ КОЕТО МЪРТВИТЕ ЩЕ СИ ГЛАСУВАТ И ЗА В БЪДЕЩЕ.
КАК ДА ПОВЯРВА ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК, КОЙТО ЖИВЕЕ В НЕНОРМАЛНА ДЪРЖАВА И НЕКАДЪРНА В ПОВЕЧЕТО АДМИНИСТРАЦИЯ И ВСИЧКИ ОТ ВСЯКЪДЕ ЛАЖАТ И МАЖАТ, ЗАЩОТО РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ КЪМ ГЛАВАТА.
И ЗА ТОВА ЛИ ТОЛКОВА СЕ ДЪРВЯТ С ТОЯ СУПЕР КОМПЮТЪР, ДЕТО ЩЕ ГО ИМАМЕ?
ЗА ДА НАПРАВЯТ ОТ ВЯРНАТА ИНФОРМАЦИЯ ГРЕШНА)
НЕ Е ВАЖНО КАК СЕ ГЛАСУВА, А КОЙ БРОИ!
БЪДЕТЕ ЩАСЛИВИ!

Оценка:
-0 +14

Kik trik
26 Отговор
А какво бельо носим няма ли да се записва, що за България

Оценка:
-0 +15

От Пирдоп
27 Отговор

До коментар #7 от "манара":


До 2021 в повечето села ще има само ДУХОВЕ ( да видим как ще ги опишете) , а етноса ще е преобладаващ РОМСКИ !

Оценка:
-0 +15

Пешо от панелката
28 Отговор

До коментар #24 от "Лудетина":


Ееее, до 2021 ще пенсионират старите кадри и ще назначат 25-годишни красавици с висше образование, 2-3 чужди езика и над 10 години стаж... ако ги прилъжат да се върнат от чужбина де, хи хи.

Оценка:
-0 +11

Немам роднини утрепах ги😂😂😂
29 Отговор
Ше пиша само имотите😂😂

Оценка:
-1 +10

ппг
30 Отговор
Да, за нови данъци защото заемите искат връщане.

Оценка:
-2 +12

А бе
31 Отговор
Имотите са важни.

Оценка:
-0 +8

Марийка
32 Отговор
А вибраторите ще трябва ли да се описват?

Оценка:
-0 +9

emo
33 Отговор
Че аз толкова подробности и в заявлението за достъп до класифицирана информация не описвам. Целта явно е да се знае всичко за материалното състояние на човека. За да дерат ГРОБ още кожи. А и много често почнаха да ги правят. Последното не беше ли през 2011 г.?

Оценка:
-0 +8

emo
34 Отговор
А за сградите е ясно - сега много не са вкарани в кадастъра, декларирани са като по-малки и се плащат за селски къщи 7-8 лв. данък, после ще излезе едно задължително пререгистриране и сравнение на данните, ще се види че сгради по 100 кв РЗП са декларирани като 20-30 кв.м и ще се вдигнат данъците и такса смет.

Оценка:
-0 +4

Овцете ги броят
35 Отговор
всичко е насочено към данъчно-имотна тесла. Много имоти не фигурират , или не се обитават . Големите бизнесмени искат да знаят ,защо няма хора да идват да им се молят за работа , къде ходят тези хора, от къде печелят, за да живеят . И на там да се насочат рестрикции и данъци.

Оценка:
-0 +4

Пешо
36 Отговор
От кога чакам това ново преброяване!? Сега вече ще се пишем цялото семейство - ЦИГАНИ.
Ще ги излъжа, като циганин и ще искам помощи и осигуровки.

Оценка:
-0 +6

хой
37 Отговор
Само овцете се броят. Аз не съм овца, че да ме преброяват. Пребройте първо апартаментите на герб, сараите и яхтите на дпс и електроцентралите на бсп.

Оценка:
-0 +8

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери