20 Юни, 2019 12:53 2 953 36

Цветанов притеснен от подмяна на истината за комунизма

  • цветан цветанов

Надявам се, че министърът на образованието Краси Вълчев и ПГ на ГЕРБ няма да допуснат този скандал, отбеляза бившият зам.-председател на партията

Цветанов притеснен от подмяна на истината за комунизма - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че министърът на образованието Краси Вълчев и ПГ на ГЕРБ няма да допуснат скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим в новите учебници. Такова мнение сподели членът на партия ГЕРБ Цветан Цветанов в профила си в социалната мрежа Facebook.

Повод за него е журналистически материал, в който се твърди, че в новите учебници по история комунистическият режим е представен манипулативно и тенденциозно.

„В противен случай усилията в тази посока на хора като журналиста Христо Христов, проф. Евелина Келбечева и още много други интелектуалци ще се окажат напразни“, отбелязва политикът.

"Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно е представен комунистическият режим в повечето от новите учебници по история, по които учениците по история за 10-ти клас предстои да го изучават наесен", пише desebg.com в статията си.

Основателят на сайта журналистът Христо Христов е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които са раздадени по училищата за оценка и избор. Така 30 години след краха на комунистическия тоталитарен режим младите поколения на България няма как да добият истинска представа за случилото се в периода 1944-1989 г., защото много събития и факти от него са тотално спестени или изкривени в част от новите учебници.

Те се очакваха с голям интерес, тъй като в тях трябваше да бъде отразена новата учебна програма за 10 клас по предмета „История и цивилизации”, приета от Министерството на образованието и науката (МОН) през януари 2018 г. и предвиждаща периода 1944-1989 г. да се изучава в самостоятелен раздел с нови знания и термини.

До приемането на новата учебна програма се стигна след силен граждански и политически натиск продължил няколко години, а след обявяването ѝ през 2018 г. от БСП поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев, но от ГЕРБ го защитиха при разразилия се скандал в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга 2019

    41 10 Отговор
    Оставка на Цв. Цв. ;)
  • 2 Коко

    38 9 Отговор
    Тоя е притеснен щото сигурно не пише нищо за тоя главорез баща му
  • 3 El chochone

    22 38 Отговор
    Никога повече комунизъм и бесеперастия.

    Коментиран от #26

  • 4 Ловеца на боклуци.

    27 6 Отговор
    Абе Цветане питай нашия Бесен язовец какво е било тогава и какво точно трябва да пише в учебниците той е нашта гордост жива енциклопедия е малко намирисва но си го обичаме и такъв.😂😂😂😂
  • 5 Българина

    43 4 Отговор
    Споко, вече 30 г живеем в друг режим, а от 10 сме авариен такъв, щом сме 3 млн по малко а етническите българи намаляха наполовина! ти кажи кой режим какъв е? А историята която подменяте под егидата на бхк цру мосад и мит, няма да да се изгуби. 500 г без история сме оцелели и герб ще преживеем
  • 6 русенец

    39 9 Отговор
    Че каква е истината за комунизма, бе физкултурник?! Истината е, че хората като теб, които бяха в ДС било лично или чрез родителите си, пък били те и тъпи шофьори - си живеехте добре. Същите хора пак си живеете добре и сега. Прочие, на Тиквата баща му тоже е милиционер, както и самата Тиква.
  • 7 ахаха

    35 9 Отговор
    Изкукуригалите си нямат друга работа, а вадят нож на умрял. Жалка картинка! Една шепа некадърни политически и журналистически тролове се опитват да измамят младото поколение по поръчка на олигарсите, и да вменят на младите, че трябва здравеопазването да се плаща, образованието също, пенсии да няма, да няма социални помощи за бедните, а само за бизнесмени, да се работи минимум по 12 часа на ден, държавата да събира яко данъци от гражданите, но не и от бизнеса, да няма съд и затвор за бандити, да няма никаква отговорност на политиците, храните да са фалшиви и въобще да няма никакъв ред и законност! Заради това искат да отрекат всичко хубаво в комунизма и да наблегнат на фактите как комунистите са пращали в Белене убийци, крадци, изнасилвачи, побойници, политически тарикати и да определят това като антидеморкатично и най-страшното на света. Все пак бандитите изпитват жалост към себеподобните си и не искат да има нито един бандит в затвора
  • 8 Целта...

    18 5 Отговор
    Нищо друго не мога да кажа освен, че благодарение на КОМУНИЗЪМА ВИЕ сте на тази висота.Ако по време Оно СТЕ били с друго мислене (против...),сега едва ли щяхте да бъдете нещо освен учител по физкултура.Не подминавайте с лека ръка и факта ,че преди години историята също беше подменена от писачи (ционистки лакеи) с определена ЦЕЛ.Убеден съм че сте наясно с това ,а сега не се правете на много загрижен.
  • 9 Ставри

    24 4 Отговор
    Корифеят на науките и майката на ГЕРБ дава акъл на учените какво да правят.
  • 10 Bubbles

    14 3 Отговор
    Върхушките са притеснени щото някой си е позволил да каже малко от истината за комунистичското време, истини които не са никак удобни за власт имащите днес.
    А поддържащите сайта който сте цитирали в статията и към който има линк са доказано психично болни.
  • 11 Ник

    21 3 Отговор
    Абе нали Бойко ти забрани да се изказва, ама ти не та не пак се навираш на хората пред очите.
  • 12 Това липсва

    5 12 Отговор
    Онова, което липсва в учебниците е описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период 1944-1989 г.
    Не е посочено, че тя е пряко подчинена на висшето партийно ръководство, както и безспорния факт, че в идеологическо, кадрово, оперативно и техническо отношение е подчинена и зависима от съветския КГБ.
    Друга фрапираща липса е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков – 1960, 1976-1977 и 1987 г. единствено в учебника на издателство „Рива” те са отбелязани.

    Коментиран от #17, #19, #28

  • 13 Буревестников

    19 2 Отговор
    Лошо другарю цветанов, лошо!
  • 14 Ася

    15 1 Отговор
    Кога ще ги накаже господ да разбере как е да си обикновен човек кога дъщеря му ще разбере как е ?? Господ събуди се и им дай заслуженото ???

    Коментиран от #20

  • 15 Ели

    16 2 Отговор
    Хайде евтини апартаменти ?? Цецо я купи още апартаменти ???
  • 16 Соня

    14 2 Отговор
    Хайде Цецо я покажи как се купуват евтини апартаменти !?Теб няма кой да те накаже купи апартамент още я виж другите ?Хайде купи си Апартаменти нали можеш
  • 17 До 12

    16 3 Отговор

    До коментар #12 от "Това липсва":

    Точно като днес! Полиция, съд, прокоратура, държавна сигурност и всичко е под контрола на управляващите! Пресмял се хърбел на щърбел!
  • 18 кога

    3 12 Отговор
    А кога в учебниците ще пишат че ссср открадна архивите и не иска да ги връща?
  • 19 Пешо

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Това липсва":

    Пълни глупости си написал. Сравни държавния дълг при Живков и сега, сравни и държавната собственост при Живков и сега, сравни на кое място е икономиката ни тогава и сега. А относно Христо Христов - това същество е с тежки поражения на психиката и мозъчната дейност.
  • 20 Истина

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ася":

    Всичко на този свят е от ЧОВЕКА и не БОГ ще оправи нещата!
  • 21 eustasio

    11 2 Отговор
    Цецо=Гьобелс
  • 22 Цецо Цв цв

    11 1 Отговор
    Е пътник.
  • 23 Коментар📝

    10 2 Отговор
    ЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 хини

    11 2 Отговор
    Еи мазник кога ще влизаш в затвора бе крадец.
  • 26 Пенчо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "El chochone":

    Изпуснал си - Да живее Боко тиквата!
  • 27 Тотално Изтребление

    10 2 Отговор
    Комунистическият режим бил престъпен - сигурно е така, живял съм тогава, нямаше престъпници на улицата, спокойни излизахме , спокойни се прибирахме . В сравнение с вашият режим, комунистите са невинни, плахи ,ангелчета по сандали. Вие просто няма да оставите никой след вас да ви изучава, престъпни ли сте , или не - тотално изтребвате всичко. Изтребвате честният , почтеният , съвестният , можещият, за сметка на това развъждате циганска престъпност , мафия , и всякакви други паразити- Как да прокопса тоя народ, от такива като вас. Докарайте народа пак до 9 000 000 тогава се изпъчете и съдете.
  • 28 Не съм ги усетил

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Това липсва":

    За мен фалит на държавата е тогава когато , злощастни майки ходят просят , събират капачки по телевизия и радия , за да плащат лечение на своите деца . Фалит е когато пенсията е 200 лева , а парното 280 лв. Фалит е тогава когато по малките села и градове , няма вече училища , театри , библиотеки , спортни зали . Фалит е когато няма пари за армия , и 20 години се назлъндисват да купят 6 самолета , а трябва да са поне 300-400 . А колкото до предишните 3 фалита - ми не съм ги разбрал кога са се случили , но май един път вдигнаха цената на хляба с 4 стотинки.
  • 29 фелфебел

    6 3 Отговор
    цецо, я не се обаждай в строя без разрешение. какво се опитваш да внушиш - че си чел букварите ли. айде холан, знаем какъв безкнижник си. сричай си углавния кодекс и ходи да палиш свещи да не ти изтропат сандалите към пандел палас.
  • 30 патриотъ

    6 3 Отговор
    Тоя рогач още ли е на свобода?
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 5 Отговор
    Една от грешките на прехода от „социализъмът” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщините....
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 5 Отговор
    Една от грешките на прехода от „социализъмът” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщините....
  • 33 безпартиен

    4 0 Отговор
    Докато беше във властта не беше притеснен и не му пукаше за комунизъм,антикомунизъм!Сега се загрижил!Ами що не предложи закон за декомунизация,та да го видим колко е смел!!!
  • 34 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    а този правописец,знае ли как се пише,,Ц,, на латиница....Кво е тва ,,TS,,?????...пък и ,,загрижен,, бил, да му пикам на грижите....
  • 35 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Цецо кърти мивки с този ГЬОН СУРАТ.
  • 36 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Подменихте история,нарекохте 500 годишно робство "присъствие или владичество", тогава нямаше безпокойство, а сега когато последните 10 години герб управлява държавата и населението намаля все едно започна ядрена война, били сте притеснени..При комунизма 9млн българи, сега няма и 6, това се казва катастрофа. Е, за циганите възход и размножаване, за сметка на български деца. Един път да сте чули от гроб за демографска катастрофа или циганска престъпност--не, и няма да чуете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове