Last news in Fakti

21 Юни, 2019 21:00 5 840 36

Прокуратурата иска проверки на кучета и стопани

  • питбули-
  • кучета

Заради зачестилите нападения - и проверките в общините са зачестили

Прокуратурата иска проверки на кучета и стопани - 1
Снимката е илюстративна

Върховната административна прокуратура поиска проверки на стопани и кучета след поредица от инциденти с нахапани хора.

Вчера се разви пореден инцидент с куче. Питбули нападнаха 8-годишно дете в столичния квартал "Манастирски ливади". 8-годишното момиче карало колело близо до дома си, когато две кучета тръгнали към нея.

„Тя пищеше толкова силно. Тръгнах към нея, за да се опитам по някакъв начин да я предпазя. Бутах ги с краката, нея я премятаха, а в един момент се озовахме до стената приклещени”, сподели пред Нова телевизия майката на пострадалото дете.

Ухапването е по бедрото на детето. Майката е успяла да се свърже със собственика на животните. “Снощи късно стопанинът ми е писал. Прати снимки на паспортите на кучетата, всичко им е изрядно, ваксинирани са”, допълни Янчева.

Преди година жертва на агресивно куче в същия квартал става и 6-годишен малчуган, но в двора на училище.

Заради зачестилите нападения - и проверките в общините са зачестили. По настояване на Върховна административна прокуратура инспекторите обикалят паркове, градинки и междублокови пространства сутрин и вечер.

От началото на годината инспекторите в София са съставили 14 акта за ухапвания от кучета. Глобата за всеки от тях е 100 лева. Съставените глоби за липса на паспорт на кучето и за водене без повод са повече.

„Това също е по-висока санкция от 50 лева. Много жалби и сигнали постъпват при нас. Буквално всеки ден има минимум 5-6 жалби”, обясни д-р Тихомир Пърлев от столичния инспектора.

Проверките ще продължат.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    29 4 Отговор
    Проверка на кучетата не е необходимата,а само на псетата-стопани!!!:):):)
  • 2 Гост

    27 6 Отговор
    А кучетата на общината кога ще бъдат проверени?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Антон 1

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Закони закони":

    Абсолютно !
  • 5 Нео

    27 7 Отговор
    Трябва да се въведат допълнителни условия за кучелюбците - да са с IQ по-високо от кучетата!
  • 6 Nik

    25 14 Отговор
    Това са половинчати мерки!Нужно е да се направи регистър за кучетата и техните собственици във всяка община.За нерегистрирали те се и такива без паспорт и необходимите ваксини-глоби!Всички кучета да се водят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с повод и намордник.Който нарушава това правило-глоба!При рецидив,с три и повече нарушения-отнемане на животното!За отглеждане на агресивните и опасни породи кучета да се иска задължително съгласие от живущите във входа/блока/!За ухапване на лице от куче със собственик и причинена средна телесна повреда на лицето-затвор за собственика и ефтаназия на кучето!При смърт на човек от нападение на куче/кучета със собственик/-затвор за собственика,като за не предумишлено убийство!Да се забрани развъждането и продажбата на опасни и агресивни породи кучета или лицата,които извършват това да се регистрират задължително в общината,след одобрение на съответните органи.Строг контрол на уличните кучета-ваксинация и щипка с номер на ухото!За агресивните и неизлечимо болни кучета-ефтаназия!За куче,което регулярно лае и "вдига"шум във времето за почивка на хората-глоба на собственика!При рецидив-отнемане на животното от собственика!Хайде тогава собствениците на кучета,да си направят нужните изводи!Само искам да добавя,че по времето на социализма,всички тези предложения бяха норма и контролът беше ефективен!

    Коментиран от #11, #12, #18, #23

  • 7 Гост 2

    14 9 Отговор
    Всички зелени площи около ул.Московска-София/под носа на общината./ се използват за разходка и облекчаване на кучетата.Моля незабавно да се поставят табели за забрана за кучетата,за нарушаване -глоба,веднага на място .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бау

    8 6 Отговор
    Ако кучето на съседа ви лае диво може да подпишете тази петиция
    kuche.mypressonline.com/petition.php
  • 10 Кучерасти

    16 16 Отговор
    Време е бойните породи кучета да бъдат забранени за отглеждане !!!! Това питбули, бултериери, канекорсо, добермани, ротвайлери и пр. селектирани да убиват кучета да се обявят за незаконни ! Колко още хора трябва да убият и осакатят за да се вземат мерки ! Или поне да не се преследва от закона убиването на такива кучета при самоотбрана !

    Коментиран от #19

  • 11 Евала!

    8 12 Отговор

    До коментар #6 от "Nik":

    Евалаа! Аз откога пиша тия работи, а само минуси ми тряскат "умниците"! Браво!
  • 12 qwe

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Nik":

    тоз пък ти болен ли си просто забранете питбули ротвайлери и там другите подобни породи и толкоз
  • 13 Аз имам

    9 6 Отговор
    Куче и съм съгласна да се правят проверки. Моето куче е чипирано, регистрирано и му плащам данъка. Разхождам го вързано защото ме е страх точно от тези породи. Нападали са ни няколко пъти и знам какво са преживели тези хора. Много ми се иска да се направи във всеки квартал оградено място където да можем да се пускаме свободно. Разбира се когато няма от тези бойни и агресивни породи, че ще ни изядът.
  • 14 Азиатски варвари

    10 1 Отговор
    Само в Русия и в България има такива новини. Слава !
  • 15 Ddddd

    12 8 Отговор
    Не съм съгласен с коментарите за породите кучета. Имам ротвайлер и дъщеря на две години,язди го,скубе го,тегли го за езика и какво ли още не.Кучето е неимоверно търпеливо дори е търси по двора да си играе с нея. Един път не се опита да е лае поне камо ли да е ухапе. Не бих го заменил за друга порода. Имам го вече три години и половина,очаквам и за напред да е такъв верен член на семейството ми.

    Коментиран от #16, #27

  • 16 Толерантен

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ddddd":

    А някой длъжен ли е да се съобразява с кучета, които са свободно пуснати. Страха не познава дъщеря Ви и нито вярва на "То не хапе.. " И все пак умната, веднъж става... По тази логика всеки може да размахва и пищов, все пак нява да застреля никой...
  • 17 Балканец

    4 7 Отговор
    Кучетата на синджир. Отнемане на животното за всеки, който го извежда отвързано.

    Коментиран от #29

  • 18 При такива професори ....

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Nik":

    Да се евтанизират и те, на момента ! Ти що не ходиш на повод и с намордник , да ти държи устата затворена. Всички тия проблемни животни са такива само и единствено заради стопаните си !

    Коментиран от #30

  • 19 Съгласен

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кучерасти":

    Стига да имаме право да отстрелваме и такива като теб, когато защитаваме кучето си !

    Коментиран от #20

  • 20 Балканец

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Съгласен":

    Кога някой човек нахапа кучето ти за последно?
  • 21 Georgi

    6 4 Отговор
    Докато не разберете,че това е куче,а ну играчка,така ще бъде! А питбул...Глупаци! Питбул е най-малко агресивното към човека,куче! Но,всеки малоумник,чул,недочули,плямпа глупости

    Коментиран от #24

  • 22 Ричи

    4 1 Отговор
    Здравейте, аз съм куче и не искам да ме отглеждат в апартамент, да ме водят на каишка пък и с намордник. Не искам да че чипират и ваксинират. Искам да си скитам на свобода, приерно в Манастирски ливади. Ми нали са ливади, бау?
  • 23 Правилно

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Nik":

    Абсолютно те подкрепям! Който има куче все пак трябва и да се грижи за него.
  • 24 Александра

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Georgi":

    Точно така. Цял ден се занимавам с идиоти,които не разбират от тази порода. Питбул никога не би наранил човек освен ако човек не отключи агресията му към хората. Имам Питбул и знам,че тази порода се обучава и то не как да е. Това е най-подходящото куче за семейство

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 някои си...

    4 1 Отговор
    Погледнете,през очите на кучето...Ако ви викат за щяло и нещяло,бият,връзват,мъчът,наказват,остава,бе храна и вода,без внимание.Или,както наскоро,четох една статия,за пуснато куче с намордник...Та то,горкото,няма да може да яде или да пие вода в тези горещини...Вие,на негово място,как бихте се почувствали?

    Коментиран от #28

  • 27 Nik

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ddddd":

    Виждал съм Ротвайлер да се "дърпа" и да налита на други кучета!Стопаните им ги възпират с "въжето" много трудно!Ако се "води" от момиче или стопанин с малко тегло,кучето го "повлича"!Ротвайлери,питбули,каракачанки,кане-корсо и други агресивни и опасни породи-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА ПОВОД И С НАМОРДНИК!Всичко друго са "празни"приказки!
  • 28 Александра

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "някои си...":

    Съгласна съм. Разбирам да са ваксинирани и обучени, но да се приспиват,защото не ни харесва породата. Те правят това което ние правим с тях. Ние ги малтретираме, псуваме приспиваме само защото не ни харесва породата или пола или нещо друго. Те просто се защитават.
  • 29 Nik

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Балканец":

    По-скоро-солени глоби!При рецидив-отнемане на животното!Дори и за малките "бутикови"породи!Има хора,които се плашат при виждането на куче,без значение малко ли е,голямо ли е!За деца-да не говорим!
  • 30 Nik

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "При такива професори ....":

    Това са пълни глупости!Кучето има първосигнална нервна система и колкото и да е обучено,в някакъв момент от време,реагира при среща с различни движещи се обекти:хора,други животни и т.н.В тези случеи,последствията са непредвидуеми!
  • 31 Nik

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Александра":

    Добре.Никой не ти пречи да отглеждаш Питбул в дома си или на двора ти.Просто спазвай правилата,преди да отвориш вратата
    на дома ти:ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПОВОД И НАМОРДНИК.Постоянен контрол и дистанция от хора,особено при наличие на деца!Да не лае по всяко време и да пречи на спокойствието на съседите ти,особено когато спят!Ако някой е решил да те обере,кучето едва ли много ще ти помогне!Крадците познават и навиците на кучето!Най-добре пари и ценности в банка!За "пишман"обирджии",СОТА е достатъчен!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    ПО ВРЕМЕТО НА "ДИКТАТУРАТА НА Т.ЖИВКОВ" ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ ИЗБИВАХА ПЕРИОДИЧНО ВСИЧКИ БЕЗСТОПАНСТВЕНИ КУЧЕТА -БЕЗ КОМПРОМИС !!! ТЕ ЗАЩИТАВАХА ХОРАТА И ДЕЦАТА !!! НЯМАШЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ТЕНИЯ И КЪРЛЕЖИ !!! ДНЕСТ ВЛАСТВАТ УБИЙЦИТЕ НА НАРОДА -" ДИМОКРАТИЦИ " !!!!!!!!! В ЛОНДОН НЯМА КУЧЕТА !

    Коментиран от #34

  • 34 Sashka

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ПЕНКО":

    Как да няма кучета в Лондон. Живея в Лондон и имам Питбул. Никой нищо не ми е казал. Само че дори и да не хапе му слагам намордник. И повод 3м. Нямам никакви проблеми. И знаете ли колко бездомни кучета има. Но за щастие приютите бързо ги прибират и намират собствениците им ,защото повечето кучета са с чип,защото са били домашни, а всяко домашно куче е задължително с чип,паспорт,ваксини
  • 35 дявола

    1 1 Отговор
    Как някой хора не разбраха че някой породи кучета трябва да не съществуват ПИТБУЛ РОДВАЛЕР ДОБЕРМАН БОКСЕР тези кучета не само са опасни а и убийци.Колко хора трябва да пострадат или платят със живота си за да се вземат мерки

    Коментиран от #36

  • 36 Александра

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "дявола":

    Хората са направили тази грешка,сега ще си понесат последствията. Не може просто да ги заличим. Първо е стафоршира, който е създаден за лов. После германците го кръстосали с английски булдог и се появили питбулите,които били използвани за да гонят евреите по границите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове