21 Юни, 2019 16:50 3 934 18

Искаш шофьорска книжка! Качват те на симулатори за пилоти

  • шофьор-
  • учебна кола

Готви се огромна промяна за бъдещите шофьори

Бъдещите шофьори ще могат да се обучават в автошколите на симулатори по примера на пилотите на самолети. Това са част от промените, които се изготвят от работна група по заповед на министъра на образованието със задача да осъвремени темите и изпитните въпроси по теория, съобщи в."Монитор".

Години не е правена актуализация на изпитите за правоспособност. Последната е от 2012 г. и сега се вкарва възможност малка част от обучението да се провежда на тренажор, с което да се подобри връзката между теория и практика.

Машините, които реално ще симулират ситуации, няма да са задължителни за школите, коментираха промените от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Бившата ДАИ ще има ангажимент да приложи промените, но за тяхното изготвяне отговоря образователният министър.

Курсистите ще може както обучаващите се за пилоти да се запознаят с реалното управление на автомобил. „Системата предлага възможности за придобиване на знания при усложнени пътни ситуации, които са трудно постижими при кормуване с реален учебен автомобил поради факта, че настъпват бързо и също така бързо отминават, без да оставят възможност на обучаемия да ги осъзнае, анализира и да си изработи правилен модел на действия за справяне с тях. Една от ползите на тренажора е да се премине максимално плавно от теоретичната към практическата подготовка“, коментираха автоинструктори.

Повечето тренажори в школите са собственоръчно направени от ентусиасти по темата, показа наша проверка. Някой от тях предлагат и виртуална реалност, включена е и възможност за симулиране на кормуване в различни - мъгла, дъжд, сняг, ден, нощ и т. н. Така в процеса на обучение за водач на моторно превозно средство се усвояват и упражняват едни от най-опасните маневри при кормуване, без това да доведе до някакъв риск за него, околните или имуществото им.

Школа в Стара Загора провежда подготвителен шофьорски курс за автомобил. Той е за навършилите 17 години и 9 месеца. Обучението е теоретично и практическо, а младежите се учат на безопасност на движението по пътищата и устройство на автомобилите. Част от практическото обучение за управление се провежда на именно автосимулаторите. Цената на предварителното обучение се приспада от шофьорския курс, който в момента е между 475 и 525 лева в града под липите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майор Костов

    28 0 Отговор
    После се чудете защо си карат колите като самолети.

    Коментиран от #7

  • 2 Голям Слон

    21 4 Отговор
    С глупостите по пътищата можете да се справите много бързо. Просто не го искате. Стъпка 1 - задължителен психотест за всички категории. Единствено и само в ДАИ на камерите. Стъпка 2 - минимум средно образование и тест по езикова култура. Пак в ДАИ! :-) От други стъпки за момента няма нужда. Ако това не помогне, следват други мерки, с които да се ограничи приливът на автомобили по т.нар. пътища. И вземето го върнете този полигон, че новите колеги са гола водичка..

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Бай Шиле

    12 2 Отговор
    Ще има ли виртуални ситуации "кво праим ся"?

    Коментиран от #6

  • 4 Не искаш на симулатор

    7 0 Отговор
    Купуваш си книжка.
  • 5 JEEP

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Психотестът е елементарен, но въпреки това на много хора им трябват връзки та да го минат. За стъпка 2 - не съм убеден, че самите ДАЙ ще се справят с теста, ама да го проведат като имат готовите отговори - имат шанс. За полигона +1 от мене. Преди него нещата бяха с една идея по-добре, че като ги кледам сегашните - паркирането им е тера инкогнита.

    Коментиран от #10, #15

  • 6 JEEP

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Шиле":

    Естествено. В симлатора ще има вграден ПОС терминал, вързан към личната сметка на шефа на съответния КАТ.
  • 7 JEEP

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "майор Костов":

    Ти по-добре се чуди какъв ще е одобрения тип симулатори и кой ще ги внася, защото си мисля, че ще се окаже, че само една (точно определена) фирма ще може да ги внася.
  • 8 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Всичко казано от теб е така,само с едно не съм съгласен.Дипломата не е от значение,защото и моя приятел има диплома,ама по него време я взе с връзки.В чужбина не искат такъв документ,всичко се провежда в самия изпит,там става ясно,колко можеш да четеш и пишеш.

    Коментиран от #9

  • 9 Голям Слон

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Точно затова тест по български в ДАИ :-) Неслучайно съм го вкарал и него, защото знам как стои въпросът с дипломите. Но предричам, че БХК ще ревне, понеже клиентите им са с дипломи, но без знания.
  • 10 Голям Слон

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "JEEP":

    Не знам как си го представяш психотеста, но никак не е елементарен. Най-малкото, защото си е жив тест за интелигентност в първата си част. Машинката и тя е препъникамък за голяма част от колегите. За теста по-български език вече написах на другия коментиращ.. Няма невъзможни неща. Има невъзможно желание да се реши един проблем.
  • 11 Димов

    2 0 Отговор
    Що направо не ги валидират от НФСа? И бездруго всичко в тая държава стана фалшиво.
  • 12 явертъу

    2 0 Отговор
    1991 година карах курсовете и от тогава имам книжка и карам всекидневно.Тогава задължително ,преди да се качиш на колата, имаше едни тренажори Шкода- все едно компютърна игра - сядаш в седалка , има волан ,педали ,всичко като истинска кола.Пред теб- един CRT екран и на него картината.И звук даже издаваха-според оборотите . Кво знаете вие. В ОСО съм карал курсовете, там ги имаше. На други места- не знам
  • 13 Никнейм

    2 0 Отговор
    Кой ли Ко търси симулатор . Трябва да има качествени инструктори ,а не да ти взимат пари за нищо.
  • 14 0000

    3 0 Отговор
    Затова говоря отдавна но не съм сигурен, че ще стане. Не само БХК но и други организации ще ревнат сещате ли се защо.Как братята ще вземат книжка като едва са завършили 8 клас и си пишат името с правописни грешки. Защо мислите направиха всичко електронно, а не на хартия за да няма корупция и манипулации ли или нещо друго.
  • 15 За паркирането

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "JEEP":

    Според мен, умението да паркираш, както и добрата пространствена ориентация, до голяма степен са вродени. Ще дам пример. Братовчед ми е професионален шофьор на камион с 30 години стаж зад волана и стотици хиляди километри, но с паркирането никога не се е справял кой знае колко добре- паркира, но не отлично. За разлика от това, синът ми е с малко повече от година стаж като шофьор и няма този голям опит, но пък паркира невероятно - само на огледала, без да се върти, и с две до три маневри влиза между две паркирани коли с по 50 см. отпред и отзад. Питам, абе как го правиш това - вика, ами така :)
    А голяма част от жените, които по принцип имат лоша пространствена ориентация, никога не се научават на заден ход да паркират добре.
  • 16 Вижте сега

    2 0 Отговор
    В бъдеще нещата отиват към автопилот. Например дори и днес, с повсеместното навлизане на автоматичните скоростни кутии, голяма част от новите шофьори американците и западняци не могат да карат кола с ръчни скорости. Ако си спомняте имаше един клип от камерата на американска бензиностанция, където двама крадци се опитаха да откраднат един джип, но не успяха да го подкарат, защото беше с ръчна скоростна кутия.
  • 17 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с №2 " Голям Слон" ! Психотестът нямам понятие точно какво представлява, но при всички случаи определя степента на чувството за самосъхранение на отделния индивид.При голяма част от ПТП-тата у нас на водачите им липсва точно това чувство или е силно принизено и от там и безотговорността им към другите участници в движението.Защо е забранена употребата на алкохол и опиати ? Точно поради тая причина - употребилия става "смел" и безразсъден, без всякакво чувство за самосъхранение!! Поради нарастването на автомашините в страната и множеството нещастия , много хора живеят и ядат хляб за сметка на неуредиците ,лошото състояние на някой пътища, на безразборното поставяне на знаци и т.н. и т.н. Сега пък други умници ще третират бъдещите шофьори като самолетни пилоти. Което е грешка ! Трябва да преминават курс за обучение на космонавти !!!

    Коментиран от #18

  • 18 Голям Слон

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Шаран БГ":

    Психотестът е тест в две част за категориите С, Д и Е. Първата половина от теста са въпроси, които целят да покажат нивото на агресия и интелигентност. Първата е изключително лесно да се налучка и колегите бележат само отговор А :-) А аз истината.. Тестът за интелигентност също спъва много колеги. Втората част и машина с два педала и няколко бутона. Спрямо звуковите и светлинни сигнали натискаш копчета и педали - най-образно казано. Засичат се верни реакции и грешки за минута. Машината също е в две части. Отговорно заявявам, че ако тези изпити са в ДАИ пред камера, най-малко 50% от колегите с големи категории няма да си вземат изпита. Не от първия път, НИКОГА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове