Last news in Fakti

15 Май, 2012 18:14 1 130 0

Назрява протест на социални работници

  • асп-
  • агенция за социално подпомагане-
  • кнсб-
  • музеи-
  • протест
Назрява протест на социални работници - 1
Снимка: БГНЕС

Напрежението в системата на Агенцията за социално подпомагане може да доведе до протест, стана ясно на днешната пресконференция на КНСБ. Синдикатът на работещите в социално подпомагане и социалните услуги започна преговори с изпълнителния директор на агенцията Ивайло Иванов. Обсъждат се исканията, отправени през април. Те са свързани с увеличаване на работните заплати с не по-малко от 25% и подобряване на условията на труд – материална база, техническото оборудване, предоставяне на канцеларски материали.

Синдикатът реши да предяви исканията си пред министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов за корекция на бюджета на АСП. В процеса на преговарянето, съобразно развитието му, синидкатът ще вземе решение за бъдещите си действия – включително протестни или стачни действия.

Против изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените се обявиха още КНСБ. „В препоръките на ЕК се казва, че правителствата може да помислят за съобразяване на пенсионната възраст с продължителността на живота и за унифицирането й за мъже и жени, но в случая на България първата мярка би довела до намаляване възрастта за пенсиониране”, това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес в централата на синдиката. По думите му  еднаквата пенсионната възраст за мъже и за жени от 2020 година не стои като въпрос пред социалните партньори.

„Когато от 2000 година насам за 20-годишен период пенсионната възраст при жените се увеличава с 8 години, а за 17 години при мъжете тя се увеличава с 5 години, не може да става и дума за нови промени във вече договореното от социалните партньори споразумение за пенсионната реформа.”, категоричен е Димитров, съобщават от синдиката.

 

Други теми бяха обсъдени на пресконференцията днес. Първата се отнася до предложените от Министерство на правосъдието промени в Наказателния кодекс (НК). С писмо до министър Диана Ковачева КНСБ представя своите виждания за усъвършенстване на няколко текста от НК, които в сегашния си вид допускат противоречиво тълкуване при криминализирането на укриването на осигуровки, при правото на сдружаване, както и принципно предложение за нов текст при неплащането на възнаграждения.

Болезнена тема бе заплащането на труда в музеите. Елка Пенкова – председател на Синдиката на работещите в музеи и галерии към НСФ „Култура” – КНСБ, заяви, че ситуацията в това отношение е особено тежка, като даде статистика, че висококвалифицираните кадри – експерти с два западни езика и висше образование, степен магистър – получават заплата между 380 и 440 лв. Младите експерти с висше образование пък стартират с 340 до 360 лв., което е само с 50-70 лв. над минималната работна заплата. Пенкова обясни, че вече две правителства не намират средства за увеличаването на работните им заплати, което е и причина за символичния протест на музейните служители на 18 май – Международния ден на музеите, и на 19 май – в нощта на музеите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА