Last news in Fakti

2 Юли, 2019 18:49 5 905 19

Трагедията в АЕЦ „Чернобил“ не може да се повтори

  • чернобил-
  • козлодуй-
  • аец-
  • аец козлодуй

Български специалисти и инженери в областта на ядрената енергетика дискутираха темата

Трагедията в АЕЦ „Чернобил“ не може да се повтори - 1
Снимка: БГНЕС

Фурорът на сериала на HBO отвори отново старата рана на света дали е възможно да се повтори атомната авария в Чернобил. Според българските специалисти и инженери в областта на ядрената енергетика това е невъзможно, стана ясно по време на дискусия, предаде БГНЕС.

Филмът до голяма степен дава информация за това какво стана в Чернобил. Лентата обаче е предназначена за критика към съветската система за управление, която съществуваше тогава. От тази гледна точка съвсем спокойно можем да кажем, че това е един политически филм“, смята секретарят на „Булатом“ Станислав Георгиев.

Неговият колега Сергей Цочев от държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ признава, че не е гледал минисериала, но от разказаното има много достоверни неща.

Трагедията в АЕЦ „Чернобил“ не може да се повтори

И двамата специалисти отбелязват, че корпусите на реакторите са от съвсем различен тип. При т.нар. РБМК реактор в АЕЦ „Чернобил“ липсва цялостна усилена защитна обвивка. Сградната конструкция не може да издържи на големи вътрешни и външни натоварвания. 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй и бъдещите в АЕЦ „Белене“ са от типа на т.нар. ВВЕР реактори. Притежават усилена херметична защита, изградена от напрегнат бетон, която предпазва реакторната инсталация от външни въздействия и може да предотврати изхвърляния в атмосферата.

Като основни причини специалистите отчитат, че аварията през 1986 г. е заради слабата подготовка на оперативния персонал, възможността да се оказва влияние върху действията на операторите, както и изключването на системите за безопасност по време на работа. При днешните условия никой не може да нарежда на оперативния персонал и той носи персонална отговорност.

След аварията в България коренно се промени цялостното управление и подготовката на персонала в АЕЦ „Козлодуй“. За сравнение тогава нямаше гама спектрометри в РИОСВ и РЗИ, имаше само единични бройки. А трябваше да бъде измерена радиацията в млякото, месото, зеленчуците“, спомня си Сергей Цочев.

В страната нямаше и система за измерване на радиационния фон. За целта всяка сутрин от всяка община излизаше един човек с ръчен прибор, прави измерване, записва и го докладваше по телефона. От много години вече у нас има автоматизирана система с 28 станции, всичко е публично достъпно. Нещо повече – Европа нямаше такива станции, сега са над 4000 в ЕС. Като добавим интернет, телевизиите и мобилната свързаност, от широката общественост днес няма как бъде скрита една такава авария.

Като поука след аварията Цочев посочва и внедряването на пълна реплика на учебен тренажор в АЕЦ „Козлодуй“ за управление на реактора. С помощта на компютри се симулират различни ситуации. Персоналът в нашата АЕЦ разиграва ситуации, подобни на тези, разиграли се във фаталната априлска нощ на 1986 г. в АЕЦ „Чернобил“. Става дума за повишаване и понижаване на мощността, спиране на електрозахранването. Днес персоналът по закон е длъжен да минава на такова обучение, обясни Цочев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морфей

    35 7 Отговор
    Ако си вземете некадърни украинци за оператори може и да се повтори!
  • 2 El toxic

    29 8 Отговор
    Няма невъзможни неща пълно е с калинки в ГЕРБ! :)
  • 3 Лекар БГ

    12 2 Отговор
    Политически филм,леко промит,донякъде неточен.
    Но принципно показващ една гадна,нечовешка,закостеняла и тежко бюрократична Система.
    "Курск",и той ли беше"политически "филм?
    Или К19,пак от същото.
    Героизъм и патриотизъм ва редови хора на фона на тежки несъвършенства и изостаналост.Идеологията над всичко.

    Коментиран от #4

  • 4 Гаргамел

    12 15 Отговор

    До коментар #3 от "Лекар БГ":

    За Курск няма какво да говорим . Подводницата я потопиха краварите от страх .
  • 5 Шляхтиц

    7 3 Отговор
    Голям залък хапни, голяма дума не казвай!!!!!!!!! Стара народна мъдрост.
  • 6 Bubbles

    10 2 Отговор
    Никога не казвай никога!
  • 7 porek

    0 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "След аварията в България" ??
  • 8 Български инжинерин

    6 8 Отговор
    Кът знам къв енжинерин съм ме е страх да отида на лекар, но чирнобил нема са пуфтори, ут мен да го знайти. Ядрините инергии са най-чистити и бизупасните, а ядрению буклук дет излъчва радиация милиони гудини и няма де да го турим, бай путин суперпауъра ши го изяде и изпърди пуд формата на ядрена инергия ут куято ши спичелим милиарди.
  • 9 Пази боже

    7 2 Отговор
    Ако Белене заработи, някой бая пари ще икономиса от този "набит бетон" и в Чернобил се оказва че е трябвало да има един бетон, а е имало съвсем друг,(за икономия)!
  • 10 Именно

    9 3 Отговор
    Така е, невъзможно е ... то и преди беше невъзможно, но сега двойно невъзможно - даже и инцидентът в Чернобил е фейк-нюз, това е сценарий на Сорос и Костов и е заснет в холивуд от Фр.Копола ... но ако би се случило със сигурност би било заради саботаж на ЦРУ агенти.
    За да прикрият истината, че 4-ти блок на Чернобил си работи безотказно и безаварийно подлите американци са направили огромен ковчег в/у него - да скрият истината!
    Някои даже си мислят че и в Япония е имало подобен инцидент, но това е само заради тоталната отдаденост на японските филмови режисьори и артисти - методисти - толкова са навътре в ролите и сценария, че и до днес ограничават достъпа до централата във Фукушима.
    Вервайте ми!
    ;)
  • 11 Припят

    6 3 Отговор
    Не се докосвайте до нищо комунистическо, по-опасно е от СПИН.
  • 12 Анонимен

    5 1 Отговор
    Може и даже се случи в Япония.
  • 13 1488

    5 1 Отговор
    Невъзможни неща няма.Единственото невъзможно е да се върнеш от там откъдето си излязъл. Незнам защо хамериканците правят този сериял за да се направят на велики ли. Та техните централи са от Чернобилски тип а нашите в Козлодуй не. Дори и спрените не са . Какво искат те само те да имат ядрена енергия само те да се правят на велики и всички останали да ги е страх да не се повтори Хирошима и Нагасаки. Това иска еврейска америка но няма да го получи. Не ги харесвам като хора, не понасям и тъпия им жалък живот.Най ги мразя за това, че искат да унищожат Европа.Трябва да се изгонят от там и върнат отвъд океана в насраната им държава.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Как така няма

    0 1 Отговор
    Аз нали чакам втори сезон на сериала
  • 15 анонимен

    0 0 Отговор
    Много интересни мнения от специалистите
    Веднага след аварията един заместник-генерален директор на могъща руска организация който ми се падна случайно Някакъв роднина ми обясни като на лаик съвсем други неща които изобщо не се коментират от никого
    Спомена за едноконтурна и 3I контурни ядрени централи за охлаждане на реактора с вода и газова експлозия при планов стрес тест нацентралата и невъзможност да се извадят изкривените уранови пръти от тръбите на реактора за три контурни охлаждане от литий вода вода
    Питам специалистите има ли нещо вярно в това или си е моя измислица
  • 16 Румяна Костова

    0 1 Отговор
    Да, но самите производители на филма изявяват, че той е художествено, а не документално дело. Това, в случай да няма претенции за някои от лъжите, които са замешали в него. Главни консултанти за сътворяването му са две украинки. Едната сега живее в Америка и по време на аварията е била на 8 години, друга е емигрира в Русия и е на 6 години когато това се случва. Целта на филма не е да покаже какво би могло да се случи отново, а да провоциран омраза към Русия. Във филма дори са вмъкнали баба герой, която е тормозена от царизма в Русия, от Сталин и от всички след него генерални секретари. Само Путин липсва в този списък, но името му се подразбира.
  • 17 Румяна Костова

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "1488":

    Нямат тук ядрените централи нищо общо, трябва в медийното пространство непрекъснато да се поддържа мита, че Русия е чудовище. Просто пропаганда, която е направена предимно за западния човек, но някои в Русия, предимно либералите, също се захласват по него.
  • 18 Румяна Костова

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "1488":

    Запитвали ли сте се защо едва сега се прави този филм? Трябвало е просто да мине повече време, за да няма възможност на онези от оцелелите участници, които са заемали някакви постове да се чуе мнението. Друго си е след 30-тина години. Повечето специалисти пенсионирани, други умрели, трети въобще си сменили професионалната сфера. Не са взели американците никой от тези хора за консултант при филма,а момиченца, които по онова време още са си играели с кукли.
  • 19 гражданин

    1 1 Отговор
    с урана шега не бива!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове