12 Юли, 2019 12:09 1 360 12

Борисов се срещна с член на китайското Политбюро

  • бойко борисов-
  • китай-
  • китайска народна република-
  • ли хунджон

Ли Хунджон, който е с ранг на вицепремиер на Китай, е начело на делегация, която е на посещение у нас

Борисов се срещна с член на китайското Политбюро - 1
Снимки: Правителствена пресслужба

"България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се по повод на 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения през настоящата година да постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и да издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република (КНР), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Хунджон е начело на делегация, която е на посещение у нас. В разговора с българския премиер са участвали също посланикът на Китай Дун Сяоцзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин.

Премиерът Борисов е приветствал доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така и на парламентарно и регионално ниво. Българският министър-председател, Ли Хунджон и представителите на китайския град Тиендзин са обсъдили възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.

"Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове", е заявил Ли Хунджон, който е предал на министър-председателя Бойко Борисов поздрави от президента на КНР Си Цзинпин и премиера Ли Къцян.

Борисов се срещна с член на китайското Политбюро

В разговора премиерът Борисов е изтъкнал, че страната ни подкрепя инициативите "17+1" и "Един пояс, един път". "Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции", е заявил още министър-председателят. Борисов е добавил, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании.

По време на срещата българският министър-председател се е спрял и на резултатите от провелата се през 2018 г. Седма среща на върха "16+1" в София, която е допринесла за обогатяването на връзките между ЕС и Китай. На форума бе взето решението за създаването на Глобален център за партньорство "16+1", който през април т.г. символично бе открит в Дубровник по време на Осмата среща на върха, но вече наименувана "17+1", тъй като към формата се присъедини Гърция. Миналата година София беше домакин и на Срещата на местните лидери на "16+1".

"Китайските компании могат да инвестират още в създаване в България на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на "зелената" икономика", е добавил пред китайската делегация премиерът Борисов и е обобщил, че България предлага изключителни възможности за инвестиции.

"Не на последно място разчитаме на по-нататъшна подкрепа от страна на нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора", е казал още премиерът Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еничър

    8 1 Отговор
    Двама комунисти ама единят 100 пъти по прост от другия.

    Коментиран от #2

  • 2 шоп

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еничър":

    От нашата Тиква по-куха няма
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обикновен човек":

    Не си обикновен човек, а много просто парче
  • 5 Onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обикновен човек":

    Бойко спре спартийните субсидии след като разбра че му липсват доста кинти от касичката на ГЕРБ. И изгони виновника.
  • 6 бисмарк

    4 1 Отговор
    със който и да де среща .................., ще си остане най големи позор на България за всички времена
  • 7 Койчо

    2 1 Отговор
    Очаквам поредния :бисер
  • 8 Балъка от BG

    0 0 Отговор
    Искат китайски инвеститори , колкото електронно правителство или завод на WV. Що да развалят рахата на псевдобизнеса от комундета, мутри и доносници ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дрън

    0 1 Отговор
    Където стъпят китайци,всичко наоколо фалира.По-далеч от тях!
  • 11 Ombre

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обикновен човек":

    Ти си гъзолизец гербаджийски боклик смазан
  • 12 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Като гледам масичката за разговорите,мисля че по добре да го беше приел в гаража в Банкя.Вицепремиер на втората по икономика световна сила,представител на един милиард население се приема с почести и уважение,Бате Боко.Трябваше да строиш всички калинки от правителството да климат усмихнато!Не забравяй как за ПЕТ минути по телефона Китай реши проблема при износ на българско вино.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове