Last news in Fakti

29 Юли, 2019 14:09 26 707 64

Зловеща ситуация в Крапец ВИДЕО

  • плаж-
  • крапец-
  • къмпинг

Стотици хиляди туристи идват и никой не мисли за чистотата и хигиената

Зловеща ситуация в Крапец ВИДЕО - 1

Незаконно къмпингуване по Северното Черноморие. Зрители сигнализираха за български и румънски туристи, които поставят палатки и каравани директно на плажа в ивицата от Крапец до Дуранкулак. След тях остават тонове боклуци, изсечени гори и повредени от паркирали автомобили защитени дюни, предава „Нова телевизия“.

Палатки, каравани и кемпери изникват като гъби на плажа още от началото на сезона. През почивните дни почти цялата ивица е изпълнена с къмпингуващи туристи, разказва мъж от Крапец. Не иска да показваме лицето му, защото се притеснява от нарушителите.

„Зловеща е ситуацията в Крапец. Стотици хиляди туристи идват и никой не мисли за чистотата, за хигиената. Тоалетни няма и всеки си прави една дупка зад палатката и там отхожда и си заминава след това. Върху дюни, върху пясък, върху плажа”, разказва мъжът.

Само на метри от дюните в Крапец има регламентиран къмпинг, в който срещу заплащане туристите могат да оставят караваната си. Там обаче е почти празно, а туристите са на плажа, в гората и по близките поляни.

Част от плажната ивица в Крапец е превърната в палатков лагер. Палатките са опънати една до друга буквално на метри от морето, някои дори и върху дюните на плажа.

Местните разказват още, че туристите замърсяват плажа и гората, унищожават дюни с колите си, които не мърдали със седмици.

Проверка показа, че наистина част от дюните на плажа са превърнати в паркинг. Повечето туристи, които са опънали палатки на плажа, са румънци. Казват, че не знаят че къмпингуването край дюните е забранено.

Тоалетни на плажа няма. Единствената е до близкия бар, която се оказва спасение за всички къмпингуващи. Има и самоделно направени бани, мивки и тоалетни.

В гората до плажа караваните, които откриваме, също са десетки. Съгласни са да плащат, за да къмпингуват законно, но при ясни правила и поносими такси. Освен това отричат да замърсяват гората и плажа край дюните.

Всеки сезон от тук се извозват 500 тона боклуци. Местните разказват, че многократно са сигнализирали институциите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долен клюкар

    113 36 Отговор
    Някой хотелиер, изпраскал цени от по 100 евро на стая на вечер с празни стаи е избълвал тази клюка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Емил

    77 36 Отговор
    И как една лека кола ще "повреди" дюна?! Това значи, че и човек като се разхожда по дюните ги поврежда! ЕКО–ТАЛИБАНИ! Що няма снимка на купищата боклук и изсечените гори?! КЛЕВЕТНИЦИ!

    Коментиран от #48

  • 4 Реалист

    35 35 Отговор
    Къде е кметицата-комунистка от бсп? Къде са инспекторите които получават заплатата си да глобяват никой да не затрива БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ? Къде е тома белев милионера-еколог да защити природата на БЪЛГАРИЯ? Къде е курна да се разходи с коза в пазвата за защита на плажовете?

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Емил

    37 18 Отговор

    До коментар #2 от "463":

    Защо бе, какво са повредили и на кога са пречили?!

    Коментиран от #9

  • 6 Госあ

    22 5 Отговор
    Венци май в главата имаш само акооо а ? Обичаш си ги ти туристическия бранш
  • 7 смешник си ти

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Болен ли си ... там нито е кметица, нито е от БСП. А и кметът няма правомощия да ги санкционира според новите изменения на ЗУЧК

    Коментиран от #19

  • 8 Антон

    35 27 Отговор
    Преди няколко седмици някакъв човек си вкара джета във водата с джип. Спомняте ли си? И тогава уаууу, мутри, примитиви, разсипаха туризма и подобни коментари -100-200-300 броя може би. И всички дружно плюещи човека, единствено защото имал паро да си купи джет.ето аналогична ситуация , но умножена по 1000, с главно действащи лица някакви избушляци живеещи като клошари на брега на морето. Къде са сега същите плювалници, няма го защото са избушляци като тези от крапец. Ганя ганя кажи си че те е яд на имащите повече от тебе, това ти е проблема андрешкоооо

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гошо

    23 34 Отговор
    Голяма почивка е това да се навреш в тясната каравана и да сереш по храстите! Това са некви селяндури, бате!
  • 11 няма ред

    38 7 Отговор
    ГЕРБ са вредни за България и българския народ. Не са в състояние да управляват. ето вече и на помощ вкарват военна полиция да пазят прасетата. А другата стачкува за 25 ст. Крах на държавата, крах на ббойко мутрафона, крах на туризма, крах на бюджета . От всичко това е доволна само хидрата - Независимата съдебна ВЛАСТ. Лапа си заплатите, протака дела , пълни гуши , а ред няма.
  • 12 Аауу ужас

    33 5 Отговор
    Дюните повредини от коли, изсечени горите, боклюуци по плажа. Сори, ама май багерите и бетонните строежи повече ги повреждат дюните, да не говорим, че е лято и няма кой да сече гори за огрев, освен да са били манхасаряни, ама това е въпрос за горското. Иначе за боклуците - хора всякакви и боклуци съм виждал след такова къмпингуване, ама и без него пак правим боклук, така че проблема е във възпитанието.
  • 13 гост

    42 5 Отговор

    До коментар #2 от "463":

    Първо трябва да има табелка, че къмпингуването е забранено и да се предупреждава за това. Така е в Гърция, може да спиш на плажа, но не и да си разпънеш палатката или да си спреш караваната на пясъка, инак викат полиция и ти слагат 50 евро глоба на палатка, колкото е средната цена на нощувката там. Толкова ли е трудно общината да сложи 3 екотоалетни, 3 душа и перално и всичко това да работи с монети? Да извозват боклука и да предоставят добри условия, щом им харесва на хората да си го ползват, те задвижват икономиката около района, без да пречат на никого, а боклука не е извозван, затова е пълен, питайте фирмата защо не го е извозила. Повечето къмпингуващи го правят, защото обичат близостта с природата, което автоматично значи, че я пазят чиста и си събират боклука. И аз къпингувам и никога не съм си оставял боклук на плажа или в района. А къмпинг не се позлва, защото там цената ти излиза почти като на хотел, 10лв на палатка и по 4лв на човек или за семейство плащаш 25-30лв и няма топла вода, пълна мизерия, а за 40лв например ще си наемеш стая. Ето, на Созопол наем на каравана с 4+1 места беше 80лв, за да спиш в каравана на трета линия. В Гърция плащаш 5 евро за колата и 2-3евро на човек. А и заглавието е убиец с изпозлването на думата "зловещо".
  • 14 Дедо

    25 2 Отговор
    То качеството на услугата в повечето от нашите "къмпинги" е все едно си на диво но на цени като в Гърция!
  • 15 Нереален

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    С къде е боко тиквата да ми дойде на проверка и да им трябсне по някой памар и една глоба на тия, а?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анти милиционер

    5 7 Отговор
    Цървул-турист.
  • 18 Ахмат Сила

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    Андрешко си ти, какво значи имащи???Значи който има джет и джип може,а който няма да мълчи.Ей такива като тебе „можещи” вредят на народ,държава и прочие.
  • 19 Реалист

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "смешник си ти":

    А като няма право ЛИЧНО да ги санкционира защо не си мръдне дебелия з...к и напише сигнал до хеи и МОСВ, еколози и преса? Защото е по лесно да правиш "нищо" нали?
  • 20 конгречулейшънс

    15 1 Отговор
    Легловата база в общината е около 1000 легла. Те са в Шабла, Тюленово, Крапец и Дуранкулак.Тези Публикувано във факти.бг: Стотици хиляди туристи сигурни идват с яхти.

    Коментиран от #25

  • 21 xdm

    22 2 Отговор
    Пълни глупости. Платена публикация, насочена към хора, които никога не са били виждали море на живо. В зоната за свободно разполагане на палатки, която е регламентирана от община Шабла, има контейнери за боклук, а душ кабините и тоалетните са на 2 до 10 минути пеша, според мястото. Автомобилите не газят нищо, защото има поддържан черен път зад плажа, предназначен точно за тази цел.
  • 22 куку руку ку

    21 2 Отговор
    Къде ги видяхте стотици хиляди, бре? На алчните хотелиери им се сака стотици хиляди клиенти да ги посетят, ама няма!
  • 23 гост

    10 1 Отговор
    ТАКА СТЕ МУ СКРИЛИ ЛИЦЕТО ЧЕ ВСИЧКИ ГО РАЗПОЗНАХА! Долни боклуци от Нова ТВ.
  • 24 Димов

    18 0 Отговор
    Крапец, Обзор, Албена и още едно-две места, останаха незасегнати от строителната екзема по черноморието. Сега, там напливът ще е като на концерт на Ролинг Стоунс.
  • 25 Жоро

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "конгречулейшънс":

    100000 човека да са,а не "стотици" хиляди,по 4 души да са в каравана прави 25000 (!!!) каравани.Силно се съмнявам,че в ЦЯЛА България има толкова,а пък те само в Крапец,видиш ли,били толкоз!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сапа

    3 0 Отговор
    100 000 X 10 = 1 000 000 лв за общината - 100 000 за почистване на боклука, 900 000 за облагородяване...
  • 28 Госあ

    16 1 Отговор
    Ха-ха-ха нова телевизия стана на домуса и се почна яко облъчване. А къде отива фекалната маса от бетона бе ....френи ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стефан

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "463":

    Пич от снимката се вижда разрушената дюна, верно е че не се виждат палатки, но не от празни кенчета , а защото ги няма, и никъде по света дивото къмпингуване НЕ Е ЗАБРАНЕНО , освен в районите с животни, даже има изградени места за това, моя милиост е бил години в Италия и там хиляди каравани вървят през цяла Италия и къмпингуват до морето,а колкото до чистотата, това е проблем на възпитание и ЛИПСА на нормативна уредба със съответните глоби и хора да я прилагат.

    Коментиран от #32, #35, #36

  • 31 Гагаузина

    15 1 Отговор
    Престанете да се заяждате с хората, че искат да почиват на спокойствие. Крапец е един от последните свободни плажове останали по нашето черноморие а сега и там мутрите на ТИМ (ГЕРБ) искат да сложат ръка. Защо не пуснете статия че Вичо си е построил къща буквално в морето на св Константин и Елена, или че там във "вила Чинка" една нощувка е 500лв?!

    Коментиран от #34

  • 32 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Стефан":

    Потвърждавам, но колкото и да им се повтаря на троловете, те ще вдигат още по голям шум, защото защитават интереси.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Миризлив пор

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Гагаузина":

    Бсси, не може така, трябва да си в хотел поне 5 звезди и чадър дза 50 лева. И аче как ще избират зимата тези с хотелите?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дора

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Стефан":

    Стефан, това е, липса на елементарна култура.
    Диво, ама не е вече диво, щом има повече от сто души на едно място без тоалетни, душове и кофи за отпадъци.
    Мръсотия е. Ама от беднотия.

    Коментиран от #37, #58

  • 37 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #36 от "Дора":

    Кое е от беднотия? Дивото къмпингуване ли? Аз видях поне няколко МПС-та на стойност над 25 - 30 000 лв. Големи бедняци.
  • 38 Куровед

    5 7 Отговор
    Ред, глоби и т.н., това липсва.
  • 39 Гост

    6 2 Отговор
    Не зловеща, а смрадлива ситуация. Преди 16 години "преоткрих" Северното Черноморие, но от три години се отказах и от него, за съжаление. Настана смрад и мизерия.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 кверти

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Аз повече от десет години обикалях района на север от Каварна и бях много доволен докато не видях изс..рано едно 5 етажно лай...но директно върху емблематичния кей с лодките в Тюленово засипващо красивия залив с музика, мирис на кепабчета, бетон, коли и боклуджийски кофи. Тогава разбрах че трябва да се спасявам и спрях да давам и един лев за Лай..номорието. Всяко лято оставям по 3000-4000 евро в Гърция. Ако нашите сви..не се усетят как са се превърнали в място за европейски алкохолици които оставят в пъти по-малко пари за ден от мен и направят нещо може и да се върна. Дотогава най-дългия от петте.
  • 42 Fff

    6 0 Отговор
    Най ми е кеф да си легна на плажа дето ходят всички от хотелите, и детето ми да си играе с фасовете на гражданята
  • 43 гост

    5 0 Отговор
    Ей ЖУРНАЛЯТА МНОГО ЛЪЖЕТЕ БЕ !!!!!! Пишете ИСТИНАТА !!! ЦЯЛА Румъния се изсипва на северното Черноморие и СЕРЕ и си ХВЪРЛЯ БОКЛУКА по нашето черноморие !!!!! Велизаре ела и виж !!! И тогава пиши тия ГЛУПОСТИ !!!
  • 44 vasik atanasova

    10 0 Отговор
    добре защо да няма едно диво място където да е свободно
    а само гледат пари да събират на хората
    нека се подържа чистотата и това е
  • 45 ивам

    16 1 Отговор
    Незаконна е помиярската ви платена,долнопробна и нещасна телевизийка противна!!!
  • 46 путин

    3 6 Отговор
    Да живее демокрацията , това е мечтата на всеки българин и румънец да си изкопаеш дупка зад палатката и да сереш в нея , какво по хубаво утро от това до си пиеш кафето а до тебе румънския ти комшия да тропа зад палатката. А бедните и живеещи в немотия руснаци се мъчат в хотелите ползват бани и тоалетни.
  • 47 Тъпчо

    7 2 Отговор
    Да ги застроят!няма дюни няма проблемттт
  • 48 гощо

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Една може да не повреди дюна ама този сезон поне 30коли ще се възкачът на конкретната дюна! Сети ли се?
  • 49 Измислици

    13 0 Отговор
    Стотици хиляди къмпингуващи?Тонове боклуци?Изсечени гори? Други апокалиптични събития?
  • 50 Чудо големо 😂😂

    4 0 Отговор
    Дюните са на милион години нищо им нема га мине кола един песък ко толкоз
  • 51 Тодор

    10 1 Отговор
    Ти човече, Езерец, гората над плажа, да видиш! А за Крапец, където сме сега, наистина половината хотелчета пустеят, а ситуацията на плажа е доста пресилена в статията. Двадесет палатки и кемпери в неделя, днес 6-7 са. Купища боклуци не виждам в момента.

    Коментиран от #56

  • 52 Иван

    4 0 Отговор
    А регламентирани къмпинг искат по 10лв за каравана и по 10лв на човек за вечер т. Е аз жена и детето с каравана та =40лв
  • 53 РОСОМАХА

    12 1 Отговор
    Преди седмица се прибрах от там. Вярно е има има коли от Румъния, Украйна,, Полша, Германия и Швейцария, тези от БГ бяха малко. Личното ми мнение относно чистотата не се припокрива с това на автора на статията. Дори ми направи впечатление че около Дуранкулашкото езеро което е защитена зона има много повече боклуци оставени от рибарите отколкото в горичката зад плажа и около плажа.
  • 54 Читател

    9 0 Отговор
    Миналото лято бяхме на Крапец с каравана. 4 човека. Всеки ден оставяхме 80-100 лв. в селото под формата на покупки - вода, храна. Имаше контейнери за смет. Беше истинска почивка. Не искам да ходя в хотел. За мен там не е почивка. Който иска - да ходи в хотел, никого не спирам. Но не искам и мен някой да ме спира. А... и относно ползването на WC. Има ли малоумници, които да вярват, че хотелите имат пречиствателни станции? Всичко отива на едно място - в морето.
  • 55 Светла Стоянова

    10 1 Отговор
    Статията е платен репортаж срещу свободното къмпингуване!!!
  • 56 Дани

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Тодор":

    Точно така е, преди седмица бях там. НАЙ-МНОГО 20 палатки и каравани, беше чисто, никъде няма боклуци, в горичката отгоре също беше много чисто. Колите се спират до пътя. Изненадана съм от статията! Да, много румънски туристи и украинци. Нудисти навсякъде, малко в повече ми дойде това... Чиста храна от хората от селото.
  • 57 Елена

    3 1 Отговор
    Пълни глупости са това! Ние ходим на къмпинга от няколко години, хич не е празен, ами последните години се пука по шевовете. 8 лв. е на човек в палатка, съвсем приемлива цена. А плажната ивица е сигурно най- чистата от цялото ни Черноморие. Да, че има палатки по плажа- има, но чак пък тонове боклуци... Разбира се- навсякъде има тъпанари, които освинват пейзажа. Но ние обичаме Крапец точно, защото там са най- малко. А и как бяха снимани караваните и колите, все едно са до водата..? Те са на поне 50 м. нагоре.
  • 58 Елена

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дора":

    От беднотия било... Ами да отиват баровците на хотел в Ахтопол тогава. То не е до беднотия, а до манталитет, ама е трудно за разбиране... :)
  • 59 gose

    5 0 Отговор
    публикацийката е поръчка от червен феодал с имот в крапец; плажа не може само родата да го ползва и това е проблем
  • 60 Вервайте ми

    1 2 Отговор
    Всичко е вярно! НЕ ходете в Крапец. Градина и Смокиня са в ПЪТИ по-добри - няма нито един Румънец или фас. Оставете го това северно черноморие. Всички - на юг от Бяла!
  • 61 ЛЪЖАТА

    5 0 Отговор
    Промиването на мозъци е в пълна сила . Всичко това е лъжа и всичко се прави да изглежда така за да може някой да огради и последното останало диво като частна собственост . Бях на север преди две седмици обиколих Езерец Крапец Дуранкулак НЕ Видях тоновете боклуци въпреки че някой съвсем умишлено е махна химическите тоалетни който миналата година ги е имало НО Видях пустеещи къщи и дворове Видях как ако не са тези къмпингуващи местното население няма да има с какво да се прехранва Видях и красотата от липсата на бетон хубаво и чисто море и диви плажове Видях че палатките караваните и кемперите колкото и да бяха на брой щяха да се равняват на един не голям хотел от БЕТОНОМОРИЕТО и тук е въпроса КОЙ ЗАМЪРСЯВА ПОВЕЧЕ дивото или (опитоменото платено и цивилизовано) къмпингуване . В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЩЕ КАЖА ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДИВОТО КЪМПИНГУВАНЕ
  • 62 див къмпингар

    1 0 Отговор
    Репортажа е силно преувеличен и пълен със спорна информация. Къмпинг екипировка се продава в спортните магазини съвсем законно защото това е спорт. Да отидеш на "законен къмпинг" е битовизъм. А относно легловата база на Крапец, то такава няма. Там има десетина къщи за гости с общ капацитет от 150- 200 легла, които са заети от юни до септември. Самия къмпинг Крапец е бутафорен и не си струва да се плаща за него. Също така в района е имало истински къмпинги в Дуранкулак, Крапец и Шабла, но те са завзети преди десетки години от местните тарикати и именно там условията са трагични. Истината е че няма нито един къмпинг от Дуранкулак до Варна. Тазипародия с общинските къмпинги е още по-смешна защото са подбрани неатрактивни места където никой не желае да ходи. ЦЯЛАТА РАБОТА Е ЧЕ ИМА ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС КЪМ КРАПЕЦ И ТАМ ВСИЧКО ЩЕ СЕ ЗАСТРОИ АКО НЕ СЕ НАПРАВИ НЕЩО. ОЩЕ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ СЕ ПРОДАВАШЕ ИВИЦАТА МЕЖДУ ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО И ПЛАЖА С ПОДГОТВЕН ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ.
  • 63 Ена

    1 0 Отговор
    Миналата година нямаше промените в закона, които въведоха в началото на това лято, но ситуацията беше същата, уж защитена територия, гъски, пчелояди и прочие.....кметът Жечев (герб) само се вайка от време на време, мерки никакви! Каква полза има държавата ми е интересно, от подобни туристи като стотиците румънци, които
    не просто замърсяват, а съсипват дюните?
  • 64 коко Варна

    0 0 Отговор
    Празни са защото са скъпи 50лв за вечер.В Албания бяхме и са по 18евро но хората предлагат басейн ,бани ,тоалетни перални сушилни ,даже и залуска .При нас все гледат по тънко да минат ,абе свалете малко цените и ще печелите от повече посещения.скоро ми казаха 120лвв Хисаря е как да отидеш .Много може да се учим,може би като станат повече и да се конкорират да посвалят цените си .А места като Шабла малкото море ,Крапец Шкорпиловци щр се радват на посещения
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове