Last news in Fakti

30 Юли, 2019 08:17 5 863 38

България е в дъното на класация за достъп до бензин

  • бензин-
  • цени-
  • петрол

Най-евтиният бензин е в Казахстан - 81 стотинки за литър. Най-скъпият бензин е в Холандия

България е в дъното на класация за достъп до бензин - 1

Румъния, България и Украйна са европейските страни, в които със средна заплата може да се купи най-малко количество бензин - под 500 л. на месец.

Причината са ниските доходи в тези държави, които РИА "Новости" нарича аутсайдери в поръчана от агенцията класация, изработена от РИА "Рейтинг", съобщава "Дневник".

В класацията са обхванати 33 страни и изчисленията са според местната валута и цената на литър бензин А95 към 1 юли 2019 г. На тази дата средната цена в България е била 2.22 лв., което означава 471.3 литра срещу средна заплата. България е посочена и като страната с най-бързо поскъпване на бензина в първото полугодие - 13.6% (следват Литва (+12%) и Унгария (+11.5%).

По-малко възможности имат единствено украинците - 279.6 литра с месечна заплата, но там тя е 10 239 гривни, или 328 евро (около 650 лв.) докато българската месечна заплата през март е достигнала 638 EUR (1247 лв. по данни на НСИ, а предварителните за София за март са 1724 лв. брутна заплата).

В челото на класацията е Люксембург, където със средна заплата може да се купят 2856 литра бензин (при цена 1.22 евро). Следва Норвегия с 2243 литра, но пък там А95 струва над 1.67 евро за литър. Русия - страната с най-много петрол в класацията, е в средата на 16-о място. При цена от 45 рубли (0.64 евро или 1.31 лв) за литър руснаците могат да си позволят 927 литра.

Данните са за период, в който сортът "Брент" поскъпна почти с 18%. Цената на горивата обаче се определя от различни фактори, сред които най-силен в Европа е данъчният и акцизен режим, но важни са и доходите.

Затова в челните пет попадат още Австрия, Ирландия и Великобритания, където могат да си купят близо 2 тона от А95.

Най-евтиният бензин в анализираните държави е в Казахстан - 81 стотинки за литър. Следват Русия и Беларус, в която цената е 1.50 лв.

Най-скъпият бензин е в Холандия (1.68 евро или 3.43 лв.), следвана от Норвегия, Дания, Гърция и Италия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    33 13 Отговор
    В България нямаш право на избор на горива. Всичко е сорт Урал. Нямаме сорт Брент или Тексас. Ово е на Лукойл, през един или друг прекупвач. Страна от ЕС, но с горива само от Русия.

    Коментиран от #27

  • 2 Румяна Костова

    26 11 Отговор
    Точно така е нямаме и за храна даже та камо ли зе бензинец. Опасявам се, че новият Гешев, също като Никола Гешев супер полицаят през фашистко време преди 9 ти, ще се опита да ни забрани нас комунистите и социалистите, както беше преди 1944 год. Нищо добро не ни очаква, освен да стегнем куфарите и както другарката Нинова ни препоръча, да хванем горите под формата на партизански отряди, но не като на събор с ядене и пиене, а по скоро като на поход за размисъл на чист въздух, далеч от интернет и капитализма.
  • 3 СоцБоц

    42 10 Отговор
    Не е проблема в сорта на горивата, а в това че престъпното управление на Токвата и шайката ни докара 80 процента до мизерия. Да живее БКП!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Коментар📝

    30 2 Отговор
    БАЦЕ ЦИТАТ:РАСТЕМ.
    МОЙ ЦИТАТ: МАФИЯ
  • 6 СссереМ

    6 25 Отговор

    До коментар #3 от "СоцБоц":

    Като сте гламави никой не ви е виновен, а на мен ми е все тая колко ще е бензина или дизела,в момента мога да си купя близо 3 кубика дизел на месец, но не ползвам повече от 200 литра барабар с колата на жената.

    Коментиран от #9, #13, #20, #32

  • 7 ред код

    36 2 Отговор
    България е на дъното ... най-после успяхме да заемем твърдо тази позиция на последната дупка на кавала ... Ура другари герберасти, ГРОБ успя да погребе България, мисията е изпълнена господа началници на другаря Борисов
  • 8 Бегето си е на дъното

    9 10 Отговор
    Потънало в океана и така завинаги дорде Ердоган не си прибере територията
  • 9 ха ха

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Точно ти си един долнопробен гербав трол, който за жълти стотинки се пуска от тема в тема, само и само да отчита активност

    Коментиран от #11, #26

  • 10 Брах ви лайката гербаджийска

    22 5 Отговор
    10 години боко клоуна ви води само и единствено към мизерия а по телевизията обеснява колко добре вървим, и простия българин му вярва и си го избира пак и пак
  • 11 Живея в Коста Рика

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Comer mi cojones hijo de pero ,mariquito con grande panchita
  • 12 Живея в Коста Рика

    3 3 Отговор
    Дреме ми
  • 13 Бачо Киро

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Идиотеее, идиоте... Не става дума за това, колко може да си позволи еди кой си... А колко може да си позволят средно в страната. Мнозинството винаги работи за ниски заплати, във всяка страна. Въпросът е какво може да си позволят бедните. Колкото до глупавите ти изхвърляния, никой не му дреме, нито ти вярва...
  • 14 фактиte

    11 14 Отговор
    бензина идва от мафията картела лукоил.Русия е най-голямата заплаха за България

    Коментиран от #21

  • 15 Тъй

    6 9 Отговор
    Бензина в казахстан 81 ст. LPG в БГ 83 ст. Къде е проблема? Карайте на газ, тя поне не идва от Лукойл

    Коментиран от #22

  • 16 Факти

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хефнер":

    Омв и шел и еко и ромпетрол ще д са руски!?

    Коментиран от #23

  • 17 дядо Йоцо гледа

    16 0 Отговор
    "1247 лв. по данни на НСИ, а предварителните за София за март са 1724 лв. брутна заплата" - Има и една друга подробност - Според КНСБ, едва 25% от работещите получават средната и над средната заплата у нас. Останалите 75% получават доста по-малко! Това е заради огромното неравенство на доходите в страната!
  • 18 Парадокс

    16 3 Отговор
    Бензинът най недостъпен, улиците пълни с коли. В държавите с достъпен бензин улиците пълни с велосипеди...
  • 19 Morgoth

    2 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В класацията са обхванати 33 страни ............ И кои са тези 33 страни? Защо ми се струва, че сме единствени представители на Балканите? В Сърбия и Македония със сигурност могат да си позволят по-малко бензин от нас - и цените са им по-високи, и заплатите по-ниски.
  • 20 Димов

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Всеки нагушил се мошеник гледа на честните хора по този начин.
  • 21 конкуренция

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "фактиte":

    А кой създаде и пази този монопол или картел? Нали сме вече 12 години в ЕС? Русия и лично Путин или руските хакери? Защо Шел, ОМВ, ЕЛФ, и други европейски компании не разбиха монопола и с по-добра конкуренция да елиминират руснаците от пазара на горива? Защо Шел продаваше най-скапания бензин у нас през 90-те?
  • 22 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тъй":

    Казахстан си има Казмунайгаз, който притежава 100% от акциите на Ромпетрол, а съакционер в Казмуная е Лукойл. Затова те имат евтин бензин.
  • 23 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Факти":

    Точно Ромпетрол е 100% собственост на Казмунайгаз, където единият от тримата акционери е Лукойл. С останалите, изброени от теб, врътката е с прекупвачи на горива от Русия. В България няма сорт Брент, какъвто карат в ЕС. Тук се продава само сорт Урал, който е с най-голямо съдържание на сяра. Който си мисли, че кара европейски горива, е жертва на дълбока заблуда.
  • 24 Нормално е да сме в дъното

    0 1 Отговор
    На всякакви класации....
  • 25 Къде е трола стоян георгиев

    3 1 Отговор
    Да ни обясни пак как у нас бензина е супер евтин?
  • 26 СссереМ

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Трол може да си ти,аз си имам частен бизнес и през свободното си време просто си споделям мнението, който не му отърва да не чете. А че фактите са коренно различни го знаят всички,сервитьорката в кръчмата си докарва много над 1000 лева,а това че ви мързи и вуй хващате работа не хващате си е ваш проблем.

    Коментиран от #30

  • 27 Акхмет

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Шел, омв, бп и другите западни фирми кое ги спира да внасят евтини горива у нас? А още пи добре ще е да построят една собствена рафинерия и хайде на евтинийката...ама не го оравят, защо? Дали защото не цената на горивото е проблемът, а акцизът, и ддс-то?

    Коментиран от #29, #35, #36

  • 28 Хайдутин

    8 1 Отговор
    България по всичко е на дъното ,, а за кражби на 1 място на света
  • 29 ддд

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Акхмет":

    Лесен отговор. Законите в държавата лобират към рафинерията в Бургас. Високи такси при внос. Така е направена системата че да няма сметка да се внася гориво.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Munchen

    5 4 Отговор
    Стига сте се оплаквали!
    Погледнете какви коли се карат в България, най-вече в София! Да ви изглежда, че са коли на хора, които не могат да си купят бензина???
    Стига вече с тези митове и легенди, че българите били бедни!
  • 32 Груьо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Айде ссерем, направо ти поверувах ,аман от изфърлячи, знаеш като какво, айде бегай да сереш и "Да чишкаш"
  • 33 Ivan

    5 3 Отговор
    Интересно но къде видяхте такова заплащане от 1200лв месечно и то в БГ.ха ха ха
  • 34 Лайнометка

    4 1 Отговор
    кор за герб
  • 35 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Акхмет":

    Защо, когато хората разбраха, че акцизът ни на горивата е абсурдните 53%, правителството се оправда с изказването, че от ЕС им налагат да е толкова, понеже нямало по-малко от това в целият ЕС? Е, щом като ЕС го налага, кой им е крив, че същият този, наложен от тях акциз им пречи да внасят? Кой лъже? Нашите, че им налага ЕС, или ЕС, че акцизът им пречел?
  • 36 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Акхмет":

    Под 53% разбирай, че 53% от цената на горивото ни е акциз.
  • 37 Да да

    2 5 Отговор
    Според мен горивото в България е евтино и трябва да поскъпне. Прекалено много коли има във всички градове.
  • 38 Ставрю

    2 0 Отговор
    1247 лв заплата. ХАХАХА Дека бре. Аидуци изпихте на народа кръвчицата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове