Last news in Fakti

30 Юли, 2019 16:20 2 658 26

Чумата стигна Пловдив

  • африканска чума-
  • бабх

От държавен фонд "Земеделие" спряха физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна

Чумата стигна Пловдив - 1

Чумата по прасетата достигна и района на Пловдив, съобщи "Пловдив24". Прасе, болно от чума, е открито в ловното стопанство на хижа Здравец, в района на Бяла черква.

Очаква се областната епизоотична комисия да заседава извънредно днес, за да обсъди ситуацията в района.

От държавен фонд "Земеделие" спряха физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпоредена със Заповед на изпълнителния директор на Фонда Васил Грудев, съобщиха от Фонда.

Това са част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС). В същата информация се съобщава, че при планиране на проверките на място от Държавен фонд "Земеделие" ежедневно проследяват информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От Фонда предупреждават, че преди проверка на място на кандидатите за финансово подпомагане на ДФЗ, ще бъде съобразена както публикуваната информация от БАБХ за местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    22 2 Отговор
    От голяма грижа за дивите животни затрихте хората. Нека сега тези природозащитници които блокираха ограничаване на преносителите да плащат обезщетения.

    Коментиран от #10, #21

  • 2 yryu

    20 0 Отговор
    По всичко изглежда , че в България до края на годината няма да остане едно живо домашно прасе. Едните не искаха да избием дивите прасета , другите махнаха оградите от границите и глобализацията на вирусите е реалност. Идва ли ви наум какво ще стане ако вируса на чума по прасетата мутира и стане заразен и за хора?

    Коментиран от #4

  • 3 АНЕНЕРБЕ

    25 1 Отговор
    ОЧАКВАМ СКОРО ДА СТИГНЕ И ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ.

    НУЖНИ СА НЕЗАБАВНИ МЕРКИ ДА СПРЕМ НАДИГАЩАТА СЕ НАД СТРАНАТА НИ ЧУМА, КОЯТО ХОДИ ПО ПОЛИТИЦИ ПРАВИТЕЛСТВО И ПАРЛАМЕНТ.

    Коментиран от #12

  • 4 Миризлив пор

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "yryu":

    За хора не знам дали ще мутира, но свинекомплексите от къде е минало ще са под карантина минимум 6 месеца, фуража и той компрометиран не се знае какво ще се прави при положение че вече е произведен, кланиците и те без работа. Отделно никой няма да купува от страната месо поне 1 година след отминаване на заразата. Цялата тази верига остава без доходи. Никой не се замисля тези хора с какво ще се издържат и от какво ще живеят. Понякога като ще се правим на ЕКО трябва да мислим и за хората. Май ще има извънредно търсене на билети за извън страната.
  • 5 Тази африканска чума по свинете

    7 0 Отговор
    Съвсем ще затрие българите..
  • 6 Трън

    13 0 Отговор
    Кауфланд, Била, Лидл. Там месо ще има винаги, чистичко изпрано, обеззаразено с кой знае каква химия. А нашите животновъди къде се бъркат. Хак им е като произвеждат такова хубаво месо.
  • 7 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    18 0 Отговор
    А чумата има две посоки – ПРИКРИВАНЕ НА КРАЖБИТЕ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ И ПЕЧАЛБА ОТ БЪДЕЩИЯТ ВНОС НА СВИНСКО. Вече има договорки за внос на старо свинско месо от един зет. Знае се чий. Ще унищожат всичко, алчни за пари! Убиват, за да вземат някой милион в повече. Къде ще ги носите? Ковчезите ремаркета нямат, да ви кажа! А проклятието на българския народ ще тегне над вас и над поколенията ви….възмездие ВИНАГИ ИМА. В.БУДНАЕРА.

    Коментиран от #26

  • 8 Кочо

    13 0 Отговор
    Докато не избият всички свине, няма да се спре. Някои подлага народа на геноцид, и мисля че е ясно кой е.....
  • 9 Димов

    4 0 Отговор
    Докато има овце, ще има и вълци.

    Коментиран от #25

  • 10 чичо

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    До тях постави и Нинова,защото,тя вместо хората избра козичките.Защо сега не я виждаме между свинете?
  • 11 Onq s konq

    7 0 Отговор
    Абе нерде е Африка нерде е Румъния? Тия се чудят как да ни накарат да купуваме месо от Магазина, С 600лв средна заплата в прованса нема как да стане това. Абе ще ви замиришат вратовете на изгоряла гума бе ей.
  • 12 А,де ...

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "АНЕНЕРБЕ":

    Днеска в Пловдив, утре и в София. За час и половина, е там. И .... После с пожарникарския маркуч и в трапа.
  • 13 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    5 0 Отговор
    чуМАТА СТИГНА ДО РОДОПИТЕ. ПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ ДВЕ ЗАРАЗЕНИ ДИВИ ПРАСЕТА ОТ РАЙОНА НА ХИЖА ЗДРАВЕЦ СА ЗАРОВЕНИ ЗАРАДИ ЧУМА. ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАМНЕ ЗАРАДИ НЕУКИТЕ, НЕКАДЪРНИТЕ ОТ ГЕРБ.
    Убиват, за да скрият кражбите си от Брюксел!
    Паникьосани, защото са крали без задръжки и мисъл. Всичко и до дъно. Както крадат простите цървули. Които не разбират, че ако леко се облажат, докато са във властта, никой няма да забележи, но ако откраднат всичко, няма как да не ги накажат. Чума отново не е доказана. Освен на хартийките на БАБХ, но АЗ НЕ ИМ ВЯРВАМ! Бащата на красивата и умна протестираща, отдавна на години за пенсия и на „ти” с всички измами и далавери в животновъдството, да прави проверки на собствените си золуми!?! Вярвате ли си сами?
    А чумата има две посоки – ПРИКРИВАНЕ НА КРАЖБИТЕ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ И ПЕЧАЛБА ОТ БЪДЕЩИЯТ ВНОС НА СВИНСКО. Вече има договорки за внос на старо свинско месо от един зет. Знае се чий. Ще унищожат всичко, алчни за пари! Убиват, за да вземат някой милион в повече.
    Къде ще ги носите? Ковчезите ремаркета нямат, да ви кажа! А проклятието на българския народ ще тегне над вас и над поколенията ви….възмездие ВИНАГИ ИМА!

    Коментиран от #19, #22

  • 14 Хохи

    7 0 Отговор
    Кога ли чумата ще стигне до тия дето не схващат какво се извършва срещу България, и тия дето го извършват това?????
  • 15 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор
    Къде ли са сега "свинарите" на Бойко?! Няма ли да докарат някой камион със свини я на "Дондуков", я пред парлаМента?!
  • 16 Пловдивско

    1 1 Отговор
    По селата хората масово почнаха да си колят прасетата
  • 17 Гост

    1 0 Отговор
    Я проверете колко умрели животни на ден се транспортират към Пазарджик в последните няколко дни. Като мине екарисажната и половин час след нея е смрад на мърша.
  • 18 всичко идва от европа

    0 0 Отговор
    https://bulbulgnewsbgg.blogspot.com/2019/07/blog-post_465.html?m=1&fbclid=IwAR23fihXqOoxQZVjeXf8FJAwUEFt79GClMaKSH7h0O3ni0IoMmJUXRs2NCg
  • 19 отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ":

    https://bulbulgnewsbgg.blogspot.com/2019/07/blog-post_465.html?m=1&fbclid=IwAR23fihXqOoxQZVjeXf8FJAwUEFt79GClMaKSH7h0O3ni0IoMmJUXRs2NCg
  • 20 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Очаквайте скоро по чуждите вериги магазини вносно свинско по 20 лева.
  • 21 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    В първомайско започват проверки за прасета от понеделник. Който има прасе ще му бъде отнето.
  • 22 Алфа Ромео

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ":

    От догодина румънската прокурорка става главен прокурор на ЕС и треска ги тресе май родните политици-мафиоти...
  • 23 Butcher

    2 0 Отговор
    За 500 години турците не можаха да унищожат прасетата. Сега за 2 седмици Боко ще ги избие.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ОСМАНАГИЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Докато има овце,няма да има свине!😠
  • 26 Доналт Тръмп

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ":

    Най точния коментар ,всичко е една много добре измислена ДАЛАВЕРА ,без да им пука за хората или страшно престъпно безхаберие и некомпетентност ,нагледахме се и наслушахме на страшни идиотщини ,КАТО ОГРАДАТА от която някой се нагушиха яко а ефект нула ,и едни слухове вървят за купена вълча урина за покрай тая ограда за милиони .Ако това е вярно има хора за разстрел ,сбъркали са урината, чумата понеже е африканска трябвало да внесат урина от ЛЪВОВЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове