31 Юли, 2019 20:24 2 187 36

Дончев след среща с Радев: Крият прасета в спални

  • томислав дончев-
  • африканска чума

Дончев допълни, че вярва на българските ветеринарни власти и смята, че всички мерки, които са взети са правилни и адекватни

Дончев след среща с Радев: Крият прасета в спални - 1
Снимка: БГНЕС

Няма възможна мярка, която да не е взета във връзка с африканската чума по свинете. Това каза пред журналисти вицепримиерът и председател на Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет Томислав Дончев след срещата при президента.

„Единствената мярка, която не е взета и я прилагат в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, които са отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред“, допълни той.

„Запознахме президента с всички взети мерки, всичко, което планираме да се случи през следващите дни и седмици. Това, което се прави, среща неговата подкрепа. Той счита, че действията ни са правилни“, каза още Дончев.

Той допълни, че според него се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти.

„Когато някой обикаля и казва, че няма чума - това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населените места да не ни съдействат. Имаме комични случаи – прасета се крият в спални, нощем по горски пътеки и пътища се опитват да ги мигрират в съседното село. Така няма да стане. По този начин се пренася заразата“, каза още той.

Дончев допълни, че вярва на българските ветеринарни власти и смята, че всички мерки, които са взети са правилни и адекватни. „Те са и научнообосновани, всички учени са препоръчали тези мерки. Осигурена е необходимата степен на междуинституционално взаимодействие“, допълни вицепримиерът.

Огнищата в страната на африканска чума вече са 26 към днешна дата, каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„Свинекомплексите, които са регистрирани в България със съответните мерки за биосигурност, са 65, в пет от тях има открити огнища. С регистрираното днес, поразените от АЧС свине от тези огнища са 126 хиляди“, обясни министърът.

На въпрос не е ли кратък срокът за унищожение на свинете, Танева обясни, че ние трябва да бързаме, за да изпреварим вируса.

„Да, сроковете са такива, за да предотвратим и да спрем разпространението на заразата. Ние сме притиснати във времето от това. Всички тези стопанства са без мерки за сигурност и ако законите се прилагаха с цялата си строгост, на практика не следваше да има такива стопанства. Няма как да откажат, защото в противен случай тази работа ще я свършат ветеринарните власти“, каза още Танева.

„Това, от което се нуждаем, е прилагането на всички мерки, които са в съответно издадени заповеди по самосъзнание и по самодисциплина, че трябва да бъдат изпълнени по начин, по който да доведе до овладяването на заразата. Работим координирано с всички власти, като Министерство на вътрешните работи на практика са хората, без които ние не бихме могли да се справим на терен“, допълни министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Све

    35 4 Отговор
    БАБХ е престъпна, некомпетентна, антибългарска организация. Гледайте пресконференцията за чумата в БТА. Нито лев за тази държава докато мутрите престъпници са на власт и докато стадото спи

    Коментиран от #4

  • 2 ТОВА Е ОСТАНАЛО ОТ

    5 18 Отговор
    КОМУНОИДО-ШУМКАРИТЕ,ДЕМЕК СЕГАШНИТЕ БЕСЕПЕРАСТИ.!!!
  • 3 русенец

    35 6 Отговор
    Крият прасета в спалните си?! Абсурд! Че кой ще крие гербаджия в спалнята си, бе идиот такъв?!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Све

    42 2 Отговор
    Държавата унищожава поминъка на българите
    Цели територии се обезлюдяват и изкупват от турски граждани !!!!! Тъпите мутри толкова могат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тодор

    31 2 Отговор
    Дончев,вие ги криете в министерския съвет !
  • 9 Све

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ЕЛА ДА МИ СВЕТИШ,":

    Пурко, не зная кого защитаваш , но ако ме видиш на живо… разстройство ще получиш

    Коментиран от #19

  • 10 Кой68

    18 1 Отговор
    Вярва им че с тяхна помощ и некомпетентен министър в България няма да остане и едно прасе до 01.09.2019г.
  • 11 -...-

    28 1 Отговор
    Ами, крият ги. Защото знаят, какво е глад. На тях разчитат да изкарат зимата.
  • 12 Behemoth

    17 4 Отговор
    Хихихи тъпите герберасти не разбират докъде докараха племето.... хахахххххх в спални ...о ,Европо...
  • 13 Дедо Вангьо

    29 2 Отговор
    Хората си крият прехраната. Било комична ситуация. Смешно ли ти е, Дончоолу, смешно? Който се смее последен, най- добре се смее!

    Коментиран от #16

  • 14 не се знае

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    че е по добър
  • 15 анова

    13 2 Отговор
    КОЙ ДОКАРА ТОВА ЧУДО У НАС ЗАЩО СИ МИСЛЯ ЧЕ Е ДИВЕРСИЯ НА ПРО ЦИОНИСТКИ СТРУКТУРИ
  • 16 За свинята

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Дедо Вангьо":

    Импексова ли изе реч? Тя не може да се скрие,защото и огромна,а и Свинарят отдавна и е взел мярката!
  • 17 Селянин

    23 0 Отговор
    Миналата година бяха овцете, тази година прасетата, догодина, а може и по-рано останалите птицеферми. Идва ред и на рибовъдството. Човекоотглеждането се съпротивлява, но няма къде да ходи и колелото за неговото претопяване е завъртяно. Вече на всички е ясно, че колкото си по-некадърен по-голям човек ще станеш само трябва да отговаряш на едно условие -да си корумпиран и безкруполен. Болката на фермерите носи печалби за други. Иначе казано всички сме българи и милеем за отечеството, но парите са си пари и те пред сълзи не се спират. Такъв ни е гена и до това положение стигнахме. Честито на фирмите вносителки на месо. Важно е ДДС-то.
  • 18 Абе томиславчо

    13 1 Отговор
    Не комбинираме чумата с политическа простотия, а чумата е следствие от политичвската ви простотия. Простотията на всякъде да назначавате послушни нвкадърници, служещи на личните ви интереси.
  • 19 Дооообре

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Све":

    Мунчо троле платен
  • 20 Розата

    15 0 Отговор
    ТЪПИ ГЛУПАЦИ,ЗАЩО УНИЩИЖАВАТЕ БЪЛГАРИЯ? ЕНИЧАРИТЕ СА БИЛИ ПО ДИБРИ ОТ ГРОБАРИТЕ.
  • 21 Centurion

    19 0 Отговор
    Ами до там докарахте хората по селата,за 10 г да им зависи оцеляването от две ,три прасетс.Молете се да мине всичко гладко и без ексцесии,щото не се знае на кой до къде му е стигнало ,и колко му е къс фитила.
  • 22 Иф9944

    20 0 Отговор
    ПРОКЛЕТ ДА е И ДОНЧЕВ до ДЕВЕТО КОЛЯНО,ЗАЕДНО С НАЧАЛНИЦИТЕ СИ! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!!!
  • 23 Розата

    19 0 Отговор
    ГЕРБ ПОГУБВАТ БЪЛГАРИЯ!
  • 24 Розата

    15 2 Отговор
    ГЕРБ ПОГУБВАТ БЪЛГАРИЯ!
  • 25 Ф16. 70

    21 0 Отговор
    Ще крият. Докарате хората в немощ. Ще крият изхранването на народа е проблем. А лешоядите правят закони за кой. За себе си. Боклуци.
  • 26 патриотъ

    15 0 Отговор
    А най-големите прасета къде ще се скрият,в коя спалня,когато ни прегрее реотана!
  • 27 900

    10 0 Отговор
    Най много прасета крият в министерски съвет и парламента ама тя чумата няма да ги подмине
  • 28 Ernesto Guevara

    8 0 Отговор
    Герберите станаха гробари
  • 29 Бай Яни

    9 1 Отговор
    До сега бях политически неутрален. Но щом за ден вдигнаха цените с 35% на месото ставам националист. Герберите трябва да ги исхвърлим извън властта. Идиоти и дал и боклуци управляват. Време е за гражданска война. Презова вам всички с лично уръжие макар и ловно да е да окопираме София и да направим нацистки преврат. Да живее България.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Бе Дончев!!!?????/все пак си най разумният в тази кочина/?ТИ и в СПАЛНЯТА ЛИ ще се кокориш,къв надървен да намериш????Да ви кажа НЯМА РАЗЛИКА . отпреди 1944 ГОДИНА>>>ВЛАСТТА срещу НАРОДА>>>и защита на ЕДРИЯ бизнес и Герма....,пардон-Америка...!!!!!...А трябваше само да кажеш/ВСИЧКИ ПРАСЕТА ЩЕ СЕ ПЛАТЯТ!!!!!!!!Ама ВСИЧКИ>>>И хораща ще РАЗБЕРАТ>>>А ВИЕ >>>
  • 32 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Ха,бе то в ЕСъто така ли правят??????ооооу,явно ---ДА!!!!
  • 33 Най добрия

    5 0 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ ЩЕ ВИ ОПРАВИ ВСИЧКИ
    ДО ПРОСЕКИЯ И БЕСПАРИЧИЕ САМО ЛЪЖАТ
    И УБИВАТ И НИЩО НЕ ПРАВЯТ ЗА ХОРАТА
  • 34 Ердоган

    2 0 Отговор
    При мен ще живеете по добре
  • 35 Помнещ

    3 0 Отговор
    ,,Крият " ги както по време на чуждо нашествие , само че сега нашественика се нарича БАБХ- една доказана антибългарска структора!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове