Last news in Fakti

30 Май, 2012 14:12 2 019 0

Опозицията: Има чадър над пропуските по случая "Мирослава"

  • мирослава николова-
  • стойчо стоев-
  • чочо-
  • марио любенов-
  • заека
Опозицията: Има чадър над пропуските по случая "Мирослава" - 1
Снимка: БГНЕС

Алтернативната парламентарна комисия за убийството на Мирослава от Перник установи, че има законови нарушения от страна на правоохранителните органи. Заключението на опозицията е, че правителството и парламентът нарочно опитали да скрият пропуските, позволили единият задържан за убийството – Стойчо Стоев – Чочо да се самоубие в дома си в присъствието на полицаи.

Синият депутат Йордан Бакалов посочи някои от въпросите, които на пръв поглед нямат логично обяснение, като например защо служителите на ГДБОП отишли в апартамента на Стоев с него, без да осигурят присъствие на следовател, поемно лице и представител на служба „Контрол на общо опасните средства“, която отговаря за разширителните и съхранението на оръжието. Неясен е и въпросът защо МВР не е иззело преди това оръжието на Стоев, за което е знаело, твърди още Бакалов.

Според него вторият обиск в дома на Стоев е незаконен, бидейки вършен само от конвоиращи полицаи, които са без  нужната компетентност. Сочената от властите „неотложност“ на обиска не е аргумент, тъй като Стоев е бил готов да сътрудничи, обясни още синият депутат. Опозицията е на мнение, че смъртта на Чочо трябва да се разследва за неправилно третиране на арестант.

Стойчо Стоев е бил сътрудник на териториалното звено на БОП в Перник. Възложено му е да докладва за местен бос на организираната престъпност, става ясно още от доклада. Бакалов съобщи, че тази информация за Чочо е потвърдена от три източника. 

Опозицията формира собствена анкетна комисия, която да проучи шокиращата смърт на 18-годишната Мирослава, намерена от куче на БЧК два месеца след изчезването си.

Първоначално се смяташе, че тя е избягала в чужбина, но медийни изяви на сестра й разкриха, че Мирослава е отвлечена, за да бъде убита. Елеонора Николова заяви тогава, че след изчезването е получила две обаждания от телефона на Мирослава, като в едното което момичето казва, че е отвлечено, намесена е полицията и моли за помощ.

Вторият задържан е Марио Любенов – Заека, нарочен за психично болен.

В началото на февруари ГЕРБ и независимите депутати решиха да направят такава комисия, но последва остър спор за предмета и състава й. Ябълката на раздора се оказа предложението комисията да бъде съставена на квотен принцип, с което числено предимство в нея да има ГЕРБ. Опозицията отказа да участва в подобен орган, с което на практика управляващите ще останат сами в бъдещата комисия. В крайна сметка се оказа, че в нея ще участват само 7 депутати – шестима от ГЕРБ и един независим.

Опозиционните депутати са на мнение, че без намесата на семейството на Мирослава разплитането на случая нямаше да бъде ускорено, като щеше да се наложи първоначалната версия на МВР, че Мирослава е избягала зад граница. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА