Last news in Fakti

12 Август, 2019 14:43 4 681 22

Тройкаджии и неграмотни се пробват за учители

  • учители-
  • ученици-
  • неграмотни

В столицата най-често се търсят учители по чужди езици, математика, информационни технологии или в начален етап

Тройкаджии и неграмотни се пробват за учители - 1

Хора с тройки в дипломите или с неграмотно подадени заявления се пробват за учители, установи в. „Монитор". Така, на фона на повсеместния недостиг на педагози в цялата страна, директорите на училища не само трябва да намерят желаещи да обучават децата в школото, но и те да бъдат достатъчно квалифицирани.

Поради липсата на подходящи кандидати те са принудени да обявяват конкурси за учители по някои от предметите по няколко пъти. В столицата най-често се търсят учители по чужди езици, математика, информационни технологии или в начален етап. „Тази тенденция продължава във времето, има недостиг и на педагози за детските градини", заяви шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева.

Директорът на 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес" Зорница Йончева среща трудности с намирането на учител по математика, преди да избере подходящия лесовъд и архитект, които не са завършили педагогика, а минават кратки курсове за преквалификация за педагог, са сред десетината кандидати за позицията в една от най-желаните гимназии в столицата. Според Йончева обаче това не е достатъчно, за да бъдат назначени. Слаба академична подготовка на кандидатите и дипломи с тройки е друг от проблемите, с които се сблъсква директорката на 164-та гимназия. Тя призна, че по-ниското заплащане спрямо други столични училища за сметка на изискваният също я затруднява при запълването на липсите в педагогическия състав. „Един учител по испански в голямо училище в „Люлин" получава по-голяма заплата, но заради по-скромните амбиции на децата няма да се старае толкова, колкото би трябвало да се старае в нашето училище, където заплата му ще бъде по-ниска", коментира Йончева. Причината в разликата за нея е, че големите училища, в които се обучават ученици от 1-и до 12-и клас, имат по-големи бюджети. Така, когато директорката предлага работа на колега от друго училище, той отказва, тъй като там заплащането му е по-високо.

Обява за начален учител и преподавател по английски език в 55 СУ„Петко Каравелов" може да бъде видяна повече от веднъж на сайта на образователния инспекторат в столицата. „Няколко пъти обявяваме позициите, защото 55-о е сред първите по резултати от националното външно оценяване. Няма как да си позволим да назначим колега, който да не отговаря на изискванията ни и очакванията на родителите", обясни директорката на школото Таня Иванчева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос ?

    28 4 Отговор
    Още ли има деца в България ?

    Коментиран от #2, #5, #13

  • 2 Не деца

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    А изроди !!!
  • 3 от МОН

    27 6 Отговор
    Няма нищо странно.Каквито учениците,такива и учителите.

    Коментиран от #22

  • 4 Колкото по бързо напуснеш

    14 2 Отговор
    Територияа ,толкова по бързо ще заживееш нормално ...
  • 5 МАК

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    Абре то има ама учители като хората няма!! Аи стимул за децата няма!!
  • 6 Хаха

    18 2 Отговор
    "Пиши му тройка, той нашият даскал ще става!"
  • 7 България

    10 5 Отговор
    Е кочина
  • 8 Варна

    31 3 Отговор
    Е какви да са? - Начело на страната стои пожарникар с среден успех 3,42 -3, а до скоро заместникът му (онзи с 6 апартамента) с помощно училище и партийна школа. Какво очаквате като резултат?

    Коментиран от #12

  • 9 Мъка,мъка....

    21 1 Отговор
    Бойко ще ви направи даскалски хъб,,тюркестан-анадол-бостан!Ще ви престигнат по най бързият начин даскали от тези райони!!
  • 10 bbnnn

    13 6 Отговор
    учител се става само с връзки..всички други приказки са локуми...учителите го знаят най добре как се става...ако ти са по големи връзките има шанс и без диплома да станеш
  • 11 Димов

    21 1 Отговор
    Кой ще иска да става даскал, като знае, че ще стигне до психодиспансер? Превърнаха учителите в безправни боксови круши, и се чудят що бягат. Върнете им правомошията. Върнете им достойнството на професията и те сами ще се върнат.
  • 12 Стела

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Варна":

    А скоро назначиха млада съдийка във Варна с успех от дипломата 3.33
    Но иначе на конкурса изкарала 5.50
    Как ли?
  • 13 Има -а ...

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос ?":

    Все - повече и повече мургави и природно непригодни, но трябва да се интегрират, заради милиардите на Шорош ..!
    !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 SAAB

    10 2 Отговор
    Е що не.......то главанак прочел една книга с индианска таматика е първи министър ! Даже се съмнявам ,че не е чел а е гледал филма / при това на лятно кино и през цялото време е гонил комари ...и е пропуснал доста букви ! :)
  • 16 плевен

    12 1 Отговор
    Навремето, учителят ми по електротехника, беше инженер дошъл от производството. От него научих най- много. Гамените от класа и до сега го обожават, а ги скъсваше от бой. От пияници и побойници, направи дузина добри ел.техници. Та мисълта ми беше, че педагогическото образование не е решаващо. Важното е децата ми да учат програмиране при програмист, а не при педагог.
  • 17 цвцв

    4 1 Отговор
    където са слабо образовани а и с нисък морал щом пом.директорка и параджия се лющят
  • 18 Да ама не

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Русороб":

    Стани и ти професор и тогава ще говорим!
  • 19 МТТС

    6 0 Отговор
    Аве такива са най удобните на дирикторите на училищата по провинцията. Там директорът е като фюрер. Слушкаш щото мое да те изгони. ГЕРБ ще прогоните вече всичко и учители и работници и инженери навън.
  • 20 срам, срам

    1 1 Отговор
    МОН. и висшите училища да определят праг на дипломата за педагогическите специалности.
  • 21 инчхай

    0 0 Отговор
    то и разведени начални учителки като си повярват хващат шефа на РИО той ги спуска на директорското място овакантено след пенсиониране на директора явяват се след това на два конкурса но нали е тъ-- не се класира и пенсионира нач. учителка по време на последните дни на господството за да заеме нейното място защото си е вярвала много и назначила братовчетката си на своето място на постоянен договор това направи Еленка Димитрова разведената к--
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове