Last news in Fakti

12 Август, 2019 16:12 10 247 34

След багерите в Захарна фабрика: Ромите се заканват да спят пред кметството

  • роми-
  • цигани-
  • постройки

220 от гетото останаха без подслон, утре бутането на незаконни къщи продължава

„Тръгваме с децата по улиците на София. Довечера ще спим пред районното кметство”. Това се заканиха ромите от гетото в столичния квартал „Захарна фабрика”, чиито незаконни къщи днес бяха съборени. Акцията започна рано сутринта, когато махалата почерня от пристигналите полицаи и жандармеристи.

До ексцесии не се стигна, но местните започнаха да сипят клетви и псувни, когато багерите подкараха първите постройки. Кметът на район „Илинден” Иван Божилов лично надзираваше процеса. Той обясни, че незаконните постройки са 143 и тяхното премахване става поетапно от 2017 г.

Кметът отрече твърденията на ромите, че не са били предупредени какво ги чака. Според Божилов те са наясно още от миналата година за неизбежното бутане на домовете им. Кметът обясни, че незаконните къщи са се появили още преди 70-80 години, като преди година тук е имало около 3000 души, а сега са останали около 500.

„Не знаем с тези деца къде ще ходим, аз съм инвалид. Очакваме от държавата помощ. Да могат да ни настанят целия квартал. Те като са решили да бутат, нека бутат. Само да ни осигурят къде да живеем”, оплака се пред Trafficnews Йордан Йорданов. Той е един от всички 220 роми, които днес остават без подслон.

Някои от тях ревяха пред камерите на дошлите медии, а други съседи ги успокояваха, че за три месеца им е осигурен приют. Други пък обясняваха, че просто ще отидат в друга циганска махала, но няма да си тръгнат от София.

От доста мизерните постройки, които бяха съборени, бяха извадени доста огромни телевизори и скъпа черна техника, която ромите помъкнаха с колички.

"Започна премахването на незаконни постройки. Това е важна дейност, така че различните квартали постепенно да се освобождават от незаконните постройки", коментира акцията в гетото по-късно и столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vetura

    160 3 Отговор
    На който не му харесва в България, свят широк. Индия, Пакистан ,Германия
    и т.н..
  • 2 Нека да събарят...

    146 3 Отговор
    Всички гета трябва да бъдат премахнати. Това е срам и позор за всяка себеуважаваща се столица.
  • 3 Ventura

    54 3 Отговор
    Един дядо казваше, спра ли
    да мога сам да се обслужвам, е..м ти живота.
  • 4 SAAB

    52 2 Отговор
    ....." Ромите се заканват да отидат в друга циганска махала " ......
    просто цитирам написаното от списвача .....:) объркващо , те цирани ли са или ние сме цигани а те Роми .......уточнявайте ги тия новини !

    Коментиран от #8

  • 5 Гост

    141 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Само да ни осигурят къде да живеем”
    Абе, аланкоолу, на българите някой осигурява ли им нещо?! Защо някой да ти е длъжен за нещо?! Толкова години ви се говори, че ако искате да имате, трябва да се образовате, трябва да работите, както всички останали етноси! Колко още трябва да ви търпим и изхранваме?!
  • 6 Йорданова

    55 4 Отговор
    Живущите от Захарна фабрика виждат, че бившото 110 училище се пълни в покъщнина и се опасяват, че ромите ще бъдат настанени там!! Това е точно до община Илинден!! Не искаме да живеем така!!
  • 7 Дойчо Велев

    71 2 Отговор
    Меркел ги обича и ги чака.
  • 8 медиавист

    106 2 Отговор

    До коментар #4 от "SAAB":

    Като е за "помощи", "фондации", "стипендии", "права"... са "роми". Когато е за изродщините им по света и у нас, са "българи". Пък иначе, са си "чисти" цигани.
  • 9 Гошо

    59 2 Отговор
    Да си седят в копторите докато багера руши после гребе и извозва мангустите с боклуците на бунището, там им е мястото!!!
  • 10 Васил

    55 13 Отговор
    Защо пред кметството да отидат при своят покровител във Банкя.
  • 11 Димов

    74 3 Отговор
    На всеки циганин му е даден шанс да ходи на училище (безплатно) и да се образова. Да се научи на занаят и да си намери работа. Да си изкарва заплата и да си гледа семейството и къщата. Да води нормален живот, като достоен човек. Да се интегрира. Е да, ама те не искат да правят нищо от гореизброените. Не искат са се интегрират. Искат да паразитничат и престъпничат. Паразити и престъпници не се интегрират. Те се прогонват. Точно това трябва да се направи с тях.
  • 12 Джон Уик

    19 7 Отговор
    Онова кметче Божилов освен да разнася бюлетини в Заала Уневерсиада 2014г. знае ли как се върти кметство? Тия черните сега в моя квартал ли ще се настанят?
  • 13 Булгар Банк

    32 2 Отговор
    Елате бе мъънгусстери земете заеми купете хапартаменти
  • 14 коча

    4 36 Отговор
    ТОВА Е КАТАСТРОФА ЗА БЕДНИТЕ НАШИ БРАТЯ -КАКВО ЩЕ ЯДАТ БЕДНИТЕ ...................................И НЕЩАСНИ ....ЧОВЕЧЕТА ........
  • 15 коча

    10 9 Отговор
    Виж го няма пари да се обръсни раздаите им - самобрсначки -бикчета .........................................................................................................
  • 16 Там е ужасно прилича на сметище

    23 1 Отговор
    По евтино ще им е да драснат клечката.
  • 17 Бат Вал

    41 1 Отговор
    Я да го е. а у синигера, държавата да му осигурявала дом? Паразити!
  • 18 Българин

    11 22 Отговор
    Да ви кажа ли защо се бутат тези коптори? Ще ви кажа разбира се! Догодина там едно наше момче ще строи небостъргач, "Златен век" - 2! И ще раздава ееееееевтини апартаменти, но само на наши хора! На новия глав прокурор, на новия шеф на конпи, на кмета на София (ако е от герб), и так дсле! Анадънму?

    Коментиран от #23

  • 19 Само така ще има мир и чист въздух

    27 1 Отговор
    Да не горят парцали и гуми през зимата
  • 20 Ехо

    18 4 Отговор
    А нашите цигани в провинцията карат коли за по 100бона нищо не са с 8 клас и не знаят български дано решат да станат софиянци
  • 21 Васил Левски

    11 11 Отговор
    Борисов ПРЕСТУПНИК !
  • 22 Васил Левски

    10 11 Отговор
    когато дойдоха за комунистите, аз мълчах! когато дойдоха за евреите .. мълчах ,когато дойдоха за цигани аз молчах ! когато дойдоха за мен .. никой не излезе!Борисов е фашист! Борисов е фашист!
  • 23 Morgoth

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Два небостъргача да построят и всички апартаменти да ги подарят на същите тези които са съборили гетото. Хората около тях ще започнат нов много по-добър живот. Ще ги благославят до края на живота си!
  • 24 мигрант

    0 15 Отговор
    Жена ми няма ПРАВА бежанци!Спрете просяците в София и помолете за помощ!Тази държава е лоша! Мигрантите са излъгани и не плащат пари за работа! по дяволите!
  • 25 гецо

    21 2 Отговор
    Хубаво е като има такива приятни новини :)
  • 26 мангал

    2 11 Отговор
    след кът бутат на къщата ми остава да бутат на хуя ми
  • 27 ХИТЛЕР

    22 0 Отговор
    Много сигани в таз държава бе на Винету племето. На чичо Адолф газовите камери ще ви оправят вас едноклетъчни мърши.
  • 28 ИВАН

    19 0 Отговор
    Дават им пари да се въдят, търпят им кражбите и престъпленията - тотално лицемерие ... и сега, ще бутнем няколко къщи, та да се види, че правим нещо
  • 29 Скинар

    14 0 Отговор
    Само така да ги бутнат всичките мангалски къщи че да се сетят че България няма нужда от тях.
  • 30 Jesus Iliev

    4 16 Отговор
    Браво, всеки се прави на разбирач, расист, мутра и др...
    Каквито и да са остават на улицата, престанете да ги храните какви са що са че не били Еди си кви, че не плащат Еди си кво, САМО ВИЕ ПЛАЩАТЕ И ВИЕ СТЕ ПОТЪРПЕВШИТЕ... хора ли сте или животни, забрави ли сте се ....
  • 31 Ром ама кубински

    5 0 Отговор
    Да отидат да спят в мобилните инсинератори.
  • 32 koko

    4 0 Отговор
    Да ги съберат в един контейнер и да ги пращат на Меркел, тя ги чака и иска!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 брато

    0 0 Отговор
    аз ако не си плащам къде ще отида? някой ще ме настани ли, ще ми даде ли държавата жилище? Едно дете имам само ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове