Новини

Заменихме свинското с риба

Официалните данни сочат, че българинът консумира около 7.4 кг риба годишно

Публикувана: 13 Август, 2019 22:01
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2173
Заменихме свинското с риба
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Заради истерията около африканската чума все повече хора предпочитат риба пред свинско месо. Пловдивски търговци отчитат сериозно увеличение на продажбите в последните седмици, а големите хранителни вериги са заредили всякакви морски дарове - риби, миди, скариди, калмари, стриди. Раздвижване има и по борсите за жива риба в града, съобщава TrafficNews.

Същата тенденция наблюдава и д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти. Според него обаче ръстът не е свързан толкова със заболяването по прасетата, а е устойчива тенденция в последите години. „През лятото се консумират основно черноморски и вносни средиземноморски и океански риби, а през зимата – български сладководни риби”, посочи пред наш репортер Господинов.

Той обясни, че в страната ни се произвеждат и ловят около 50 вида риба. Производственият период за шаран, толстолоб, амур завършва през октомври-ноември, преди големите студове, когато се отчита и бумът на консумацията на шаранови риби. Вносът пък е от цял свят и включва над 200 вида риби, мекотели и ракообразни. „Внасяме всичко, което изисква консуматора, включително и живи крабове”, допълни изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти.

Официалните данни сочат, че българинът консумира около 7.4 кг риба годишно, което го поставя на едно от последните места в Европа. Изследване на „БГ шиф” обаче показа, че реалната консумация надхвърля 9 кг годишно. „Официалната статистика е по-малка, защото тя не хваща всички продажби, които се извършват директно от язовирите, корабите и пристанищата”, поясни д-р Йордан Господинов.

Според него секторът е много интересен и тепърва ще се развива. Пъстървата например е единственият отдел от животновъдството, който в последните 25 години бележи над три пъти ръст. „В бъдеще ще се консумира все повече риба”, категоричен е изпълнителният директор.

Така е и световната тенденция. Преди няколко дни в Женева ООН представи проучване, в което някои от най-добрите световни учени препоръчват човечеството да намали консумацията на месо и млечни продукти и да използва по-рационално ресурсите на земята. Само по този начин ще помогне да спрат климатичните промени и покачването на температурите.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
пУзитивен
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Ем, то свинското най-вредно. Особено сред жегите. Особено пък с тез гмо-царевици, антибиотици, консерванти... За колбаси, по-добре да не говорим, че имаше статия, че и човешко се е установявало в тях.
Риба, пиле... повече плодове и зеленчуци, боб, леща, ориз... Пълнозърнести...
По-малко концентрат...
Без цигари...
Чист въздух..
Здрав кръст...
Движение...
Природа...

Коментиран от #6


Оценка:
-8 +18

пУзитивен
(гост)

Неутрално
2 Отговор
МИР И ЛЮБОВ

Оценка:
-3 +12

Гост
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Тва е щот сме вече заможни

Оценка:
-3 +14

Townboy
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Сега Рапона ще внесе и риба и ще измисли рубна чума чекайте и ще видите.

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +21

Хотелиера
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Рибата я сменте с кревирши и без друго в тех свинско няма а и си ги уважавате меките дългучи!

Оценка:
-3 +6

Гостилничаря
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #1 от "пУзитивен":


Най-големият кичозен абсурдизъм сега ще бъде да вдигнат цените на саламите! Публична тайна е, че няма български производител, който да влага месо в боклуците си! Всичко в тях е смлени кости, кожа, сланина, соя, суха кръв и химия, да не се развалят лесно! България е най-големият вносител на суха кръв в Европа! Това, което в нормалните държави се изхвърля, тук се влага в "хранителни" продукти! Покрай сухото гори и мокрото.....!

Коментиран от #15, #16


Оценка:
-2 +20

Иванчо l-ви
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Ммм... Не е добре.
От рибата не стават нито джумерки нито бахур.

Оценка:
-2 +14

Тръмп
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Аз обичам на гуцито яденото веднъж на рибата не е вкусно а и трудно се събира от дъното!

Оценка:
-1 +2

Другия с коня
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Свинското и телешкото месо са богати на Пурини,от които организма произвежда Юикна киселина,Която пък ви причинява ПОДАГРА....Пазете диета с пилешко,риба,зеленчуци и ще стеМноооого по-здрави.....Наздраве и мезете блажно....имате....заклахте прасетата....Наздраве...

Коментиран от #17


Оценка:
-6 +7

Точи и Меси
(гост)

Неутрално
10 Отговор
"българинът консумира около 7.4 кг риба годишно???..Ако го разделим по месеци - приблизително 0,6 килограма на месец ??!! Или 3 кутийки копърка на месец !! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!! НЯКОИ ЩЕ ЯДАТ СОМ - ДРУГИ ПО 1 КУТИЙКА КОПЪРКА НА МЕСЕЦ !

Коментиран от #24


Оценка:
-3 +12

да питам
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Кренвирши от ол -инклузива ли ...от тия със соя и нахут ,дето ги сервираш по цяла седмица на туристите или карнаци от премлени три пъти кюфтета.Ааа мерси, -яж си ги ти.

Оценка:
-1 +9

Кожухаров
(гост)

Неутрално
12 Отговор
По времето на бай Тошо имаше по един рибен ден в седмицата! В ресторанти , закусвални ,столове - народа ядеше риба! Шарана на рибния магазин - до 1 кило -1,10 лева/кг ! Над кило - 1,20 лв/кг ! С Хамсия хората хранеха прасетата ! Продаваха я с цели тенекета.

Оценка:
-3 +13

На диета
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #4 от "Townboy":


Е ти не знаеш ли, че рибата била пълна с олово и други тежки метали,заради замърсяването на моретата и океаните? Трева ще пасем брат, ама и на нея ще и измислят някоя нова болест. Сега се сетих, че може да компенсираме с градински охлюви, но е голям масраф, па и тия от козметиката ги обсебиха, че лигите били много подмладяващи. Глад и мизерия!

Оценка:
-0 +6

Яжо Секвоев
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Скоро ще Колим шопарооо. Глупости. Ще си измрем Роби.

Оценка:
-0 +2

бай Даньо
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #6 от "Гостилничаря":


Пич, абсолютно не си в час. Саламите поначало са измислни с идеята да се продава това което в несмляно състояние никой няма да купи в магазин... , но все пак има разлика и в България са доста добри. Опитай някога американски кремвирш ( например ако идеш на екскурзия в Ню Йорк не пропускай хот дог - по гадно нещо аз лично не съм опитвал... ) и освен че ще се чудиш от какво е направен ще се чудиш и от животни от коя планета е ...

Коментиран от #25, #26


Оценка:
-1 +4

бай Даньо
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #6 от "Гостилничаря":


А и щях да забравя . Разбира се че ще вдигнат цените на саламите, само се моли германеца да не научи че някъде правят от неговите салами само че по-евтини 5 пъти или пък някой да не му подшушне "луканка"... тогава гледай ... ха-ха-ха

Оценка:
-0 +0

Guest
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #9 от "Другия с коня":


Ахъ, да, баш с купешко пилешко пазете диета. Бутчета, като от птеродактил - кило и половина бройката! По-напомпено с химия и антибиотици от бройлера няма! От яко прекаляване с пиле мъжете може да започнем и да кърмим! Свинско: врат, рибици и крачета за колагенец е къде - къде по-полезно от пилешкото!

Оценка:
-0 +3

18
Този коментар е премахнат от модератор
???
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Рибата за да е полезна трябва да се гледа при определени условия. Вижте пангасиуса как се гледа на конвейер и след време на децата ще им обясняваме какво е истинска риба.

Оценка:
-0 +1

морски
(гост)

Неутрално
20 Отговор
за риба много сме аланкат още но с таранка съм съгласен

Оценка:
-0 +1

Sofia
(гост)

Неутрално
21 Отговор
В Равно поле също имаме чума , но ще заколим прасетата защото не са опасни за консумиране.

Оценка:
-0 +1

22
Този коментар е премахнат от модератор
111
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Ама тя с радияция бе хора.

Оценка:
-0 +1

Да да
(гост)

Неутрално
24 Отговор

До коментар #10 от "Точи и Меси":


Аз копърка не харесвам, но скумрия консерва от добър производител ям. Сом не искам да видя! От бедните българи ли съм?

Оценка:
-0 +0

Да да
(гост)

Неутрално
25 Отговор

До коментар #15 от "бай Даньо":


Не е нужно да ходи в САЩ за да опита американски кренвирш! Хората изнасят и за България! На някоя Американска седмица в Л... л си купи, опитай и спри да ръсиш простотии.

Оценка:
-0 +0

черпак с мерак
(гост)

Неутрално
26 Отговор

До коментар #15 от "бай Даньо":


Ама те някой и агнешко не ядът миришело им ти май си от тях

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Вежди Рашидов
Думи на министъра на културата пред Нова телевизия относно номинацията на ГЕРБ за президентските избори в лицето на Цецка Цачева
Президентът трябва да е умен човек, а не сладур"

Още бисери