Last news in Fakti

23 Август, 2019 08:50 3 186 23

Запорираха 620 000 лв. от пенсии заради неплатен ток и парно

  • запор-
  • пенсии-
  • пенсионери

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв.

Запорираха 620 000 лв. от пенсии заради неплатен ток и парно - 1

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът на пенсиите е спестил 15 млн. лв. през миналата година. Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2018 г.

Най-много са запорираните пенсии в София, където са блокирани 186 хил. лв. на 1373 пенсионери. На второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник, където са запорирани 42 хил. лв. от 348 пенсионери, обобщава „Канал 3“.

Следват длъжниците в Пловдив, където те са с 20 по-малко от миньорския град, но сумата при тях е 43 хил. лв. Най-малко запори са наложени в Силистра, Търговище и Кърджали. В трите области има общо 116 длъжници, които имат борчове за 12 хил .лв.

През миналата и тази година защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн. души. Причината е, че според Гражданския процесуален кодекс доходи под размера на минималната работна заплата не могат да бъдат секвестирани. През 2018 г. минималната заплата бе 510 лв., а през тази е 560 лв. Удръжките от запорираните пенсии се определят в зависимост от размера на дохода на пенсионера спрямо минималната заплата.

Така, ако пенсионерите получават между 560 и 1120 лв., те ще се разделят с 1/3 от доходите си, ако нямат деца, или с 1/4, в случай че се грижат за непълнолетен наследник. Сметките показват, че ако пенсионер получава 561 лв. и е осъден от ЧСИ, ще му бъдат удържани до 185,13 лв., или 140 лв. в зависимост от това дали има малки деца.

Ако доходите му са над 1120 лв., то запорът ще е 1/2 или 1/3. Пенсионерите обаче може да бъдат осъдени за дългове, независимо какъв е размерът на доходите им, ако дължат издръжка за деца. През миналата година пенсионерите са били 2 158 000. От тях 672 174 са взимали минималната пенсия от 207,60 лв. Като още 390 хил. души са били с доход до 250 лв. Средната пенсия през 2018 година е била 364,32 лв. и спрямо 2014 г. тя се е вдигнала с 54,32 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ги е срам

    31 4 Отговор
    Да запорират 200 лв. на бедните хора. С тези мижави пари какво по напред да платят сметки, лекарства, храна. Обричат ги на глад и мизерия, а те ходят чинно да гласуват за техните палачи.
  • 2 Фул Макс Верстапен

    21 3 Отговор
    Всичко за фонд ф 16 блок 70 платени предварително чрез заем от световната банка за възстановяване и развитие за обезпечаване на сделката с новите изтребители f-16 блок 70 72 от българските граждани към американския президент
  • 3 Миризлив пор

    5 15 Отговор
    Докато тока го спират и няма начин да не го платиш, то парното и водата не ти е при проблем. Много хора свикнаха че сметките отпадат по давност защото никой не си ги търси и просто не плащат. Сега проблема е - кой е виновен, този дето не си плаща или този който си търси парите?
  • 4 Краси

    29 3 Отговор
    Вместо да им вдигнат пенсиите за да водят достоен живот гадовете правят всичко възможно за да ги натискат до гроб... Помияри мръсни.
  • 5 Варна

    22 2 Отговор
    Ми... - Мисля, тази статия е показателна за лицето на държавата. - Тоест държава няма!

    Коментиран от #7

  • 6 Дядото

    16 4 Отговор
    Всички невзети пари и задължения към енергийните ни дружества, трябва да ги плащат според мен ИВАН КОСТОВ , РУМЕН ОВЧАРОВ ....и тяхните деца...По умните и паметливите знаят,защо !!!!

    Коментиран от #9

  • 7 Да да

    3 24 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    Точно тук се появи държавата. Не може аз да си плащам за всичко, а някои тарикати да се правят на бедни! Пари нямал, ама парното на 6 работи! И всички ли пенсионери живеят сами в панелките? Да продават за по 1000 евро/кв. м. и да отиват в социални домове! Сиромаси с 90-100 кв. апартаменти в София! Айде стига съжаления. Браво на държавата, браво на Топлофикация и ЧСИ. Който иска безплатно порно, кеф му Русия, кеф му С. Корея. За любителите на топлия климат Иран ги приветсва с три ръце.

    Коментиран от #10, #15, #20

  • 8 Хубава вечер

    5 4 Отговор
    Правителството няма пари за коледни добавки към пенсиите на пенсионерите така че все отнякъде да открадне ще увеличи акцизите ще увеличи добавена стойност ДДС от 20% на 22 процента.
  • 9 Да да

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дядото":

    Грешка! На Р. Овч трябва да му се отнеме всичкото имущество и това на роднини до 9-о коляно. Но това не значи че не трябва да се плащат сметки! Даже и таксите за ЧСИ и лихвите.
  • 10 Швейцария

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Пенсионерите са дали своя принос за развитието на България затова трябва да живеят достойно и с пенсии от 1200 лв минимална.

    Коментиран от #13

  • 11 Хххххххххх

    8 0 Отговор
    Достойни пенсии за достойни хора.
  • 12 Патриот

    15 0 Отговор
    А на циганите дето нямат електромери кога?
  • 13 Миризлив пор

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Швейцария":

    А ти въобще четеш ли? Съгласен съм че има хора които нямат. Проблема е в едно насаждано с години "пенсия и единствен имот не се запорира" и не се плаща с години, не защото не могат да си го позволят а защото са тарикати. Просто наследниците им се налага да платят последните 3 или 5 години при положение че имат опростени 10 и повече. Поне аз знам за хора с опростени над 10 000 и със дело за 3500 и реват. Сега се сети тези 10 000 преди 5 и повече години колко бяха като стойност и колко не са плащали НО реват за последните 3500.
  • 14 ГДЗ

    15 1 Отговор
    Срамно е да се каже даже, че средното увеличение на пенсиите за 4 години е само 54.32 лв.
  • 15 Не дей така

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Утре и ти ще станеш пенсионер, но с тази разлика, че няма да има кой да ти изкара пенсията. Сега ние работим за нашите родители и взимат 200,300 лв ти и толко няма да вземеш. Тогава ти ще си продадеш апартамента но няма да ти стигнат за старчески дом. Там само престоя ти е 1000 лв без другите консумативи.

    Коментиран от #19

  • 16 И аз да кажа

    4 5 Отговор
    Познавам човек, който крадеше вода с обърнат водомер още през 80-те години, а бяха семейство журналист и военен и никога не са били в нужда. До ден днешен крадат ток в големи размери, с магнити, отоплявайки къщи. Явно "случайно" малкото ми такива познати гравитират около оста МВР- ДС- БКП-Армия. Някои от тях даже бяха от ония, дето взеха куфарчетата с пари от Виена при Луканов (не е мит, истина е, вярно че после поради некадърност не ги умножиха и се наложи принудително да ги "изкихат" обратно). Просто гяволи, научени да влачат и да не си плащат. Така че не ревете, бедните хора се боят да са неизправни и първи тичат да си платят каквото дължат, защото знаят, че иначе става страшно. Не става дума все пак за болни , за невменяеми и за изпаднали в затруднения хора, има разни казуси, но като цяло профилът на длъжниците не е от най- бедните.

    Коментиран от #18

  • 17 ДЕМОКРАЦИЯ

    6 2 Отговор
    КАЗАНО БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА КОЛОНИЯ В КОЯТО КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ ДАБЪДЕ ИЗБИТО!

    САМО ЕДНО НЕЩО НЕ СТЕ РАЗБАРИЛ ДО СЕГА:

    ДЕМЕКРОЦАИЯТА НЕ ОЗНАЧАВА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО
  • 18 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "И аз да кажа":

    Ти май си неграмотен, не става въпрос за кражба, а за неплатени сметки. Което не е изненадващо при размерите на пенсиите у бг

    Коментиран от #21

  • 19 Да да

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Не дей така":

    И като нямам пари, ще се топля на централно парно и няма да си го плащам! Те и социалните помощи ще премахнат, парите за отопление, и никакви пенсии! Така стана след 45 год. строителство на социализма. Ако изберем БСП/ДПС може пак да стане, иначе не ми се вярва!
  • 20 remember

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Държавата на която сега пееш дитирамби и ОСАННА,утре може да те смаже и да се чудиш под коя тераса да спиш.Злобата и скудоумието ти това ти определят.Не знаеш житието на тези хора за да плещиш налудности и какво си ти за да пращаш където и да било когото и да било!!!Тяхната съдба те чака някъде там.....

    Коментиран от #22

  • 21 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Нищо подобно, същите, които споменах, не си плащат парното в градските жилища
  • 22 И аз да кажа

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "remember":

    Човекът не ви говори за бедни и бездомни, а за такива които не са научени, че сиренето е с пари. И аз знам такива- адвокат, инженер, архитектка... просто са арогантни и такова съзнание им беше култивирал соцът. Адвокатът, помня, живееше в студентски общежития за дребни левчета и макар, че имаше парно, си беше донесъл и ел.печка и като излизаше, отваряше прозореца и я оставяше да работи. Инженерът пък (даже днес е професор), пускаше водата в кабинета му да се източела, вземаше си палтото и излизаше навън за по час и повече. Ето такива хора не липсват, но като ги сгащят да си платят, вдигат вой до бога. Нали видяхте разбивката пари дължат по скоро такива с добри пенсии
  • 23 чиче

    0 0 Отговор
    С новите електромери и фалшиви топломери трупат милиарди за сметка на хората.А колко другари са се закачили и лапат в бордовете на монополистите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове