25 Август, 2019 14:45 3 625 42

Недостиг на учители в цялата страна

  • учители-
  • ваня кастрева

От години, най-сериозният недостиг е на учители по чужди езици, математика и информационни технологии

Недостиг на учители в цялата страна - 1
Снимка: БГНЕС

Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни учебни предмети. В София броят на незаетите места е най-голям – около 600, но всеки ден намалява.

"И това е естествен процес, защото част от моите колеги излизат от системата. Това е време, в което директорите имат ангажимента да обезпечат провеждането на учебните занятия, но на фона на София е абсолютно в рамките на допустимото”, заяви в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия началникът на РИО-София Ваня Кастрева.

Потокът от желаещи да устроят живота си в столицата, е предпоставка за по-голямото търсене на педагогически специалисти. В София обаче и кандидатстващите за една позиция са повече.

„В последните години се търсят най-много начални учители и това е във връзка с реализиране на политиката за целодневна организация на учебния ден в начален етап. Търсят се и детски учители”, допълни тя.

В Пловдив близо 300 места в училища и детски градини са свободни. В статистиката попада и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

„Имаме обявени свободни места по български, немски език, музика, изобразително изкуство физическо и лаборант”, поясни директорът на ПГХТТ - Пловдив Людмила Ганчева.

Предвид спецификата се оказва, че да намериш лаборант, който да работи с деца - не е лесна задача.

„Специалностите в нашето училище са свързани с изключително много лабораторни упражнения, изследване на храни и напитки и съответно лаборанта подготвя и съдейства на учениците за тяхното провеждане”, каза още Ганчева.

От години, най-сериозният недостиг е на учители по чужди езици, математика и информационни технологии.

„Това са сферите, в които завършвайки висшето си образование, колегите ми имат възможност да намерят различна професионална реализация и отчитайки тези фактори и това за София, а и не само за столицата, е един дългосрочен проблем”, смята тя.

За Варна и Бургас не достигат общо около 230 учители.

През 2020 година правителството ще отпусне още 360 милиона за учителски заплати. Така до 2021 година възнаграждението трябва да стане двойно.

„Възнаграждението в никакъв случай не мога да кажа, че е водещо, защото ти първо трябва да притежаваш професионални знания, умения и компетентности и много лични качества, воден от любовта към децата, за да избереш тази професия. Естествено в този материален свят не можем да пренебрегнем и това, какво е възнаграждението”, смята Кастрева.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 MaF1ata

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "Долу България":

    Заради мафията на ГЕРБ и ДПС!!! :(

    Коментиран от #3

  • 3 Долу България

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "MaF1ata":

    Точно така .заради ГЕРБ БСП ДПС
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голям прос

    22 4 Отговор
    Лъжа. Пълно е с пенсионери учители в училищата
  • 6 гост

    52 4 Отговор
    Тройкаджии с нечленоразделна реч стават преподаватели на децата ни, защото просто няма читави хора, които да искат да рабоят за 800лв и да си изхабят нервите, да ги заплашват деца и родители със саморазправа и те да са беазсилни пред наглите деца. В същото време една продавачка в хранителен магазин взима същите пари.

    Коментиран от #28

  • 7 Милев

    48 0 Отговор
    И парите да са ОК защо да ставам учител в България? Децата да се подиграват и държат непристойно с мен. И родителите и институции да мълчат.Всеки ден да си тровя нервите с разхайтени.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 некойси

    8 3 Отговор
    Смятай какви хора назначават като преподаватели

    Коментиран от #38

  • 10 Ники

    37 2 Отговор
    Именно сестра ми записа малкия в 3клас в Гърция. Тука в България дисциплината му беше ужас, щом в втори клас беше пред изключване представиси. Но от 7-8месеца откакто беше записан гръцките учители го поокопитиха всеки ден си идваше с червени бузи и ушите му беха станали на ластик и кой къде нашия се наказан, майкаму през ден два беше в училището, та шамарите ли му дойдоха много дедазнам поокротисе най накрая. Та дисциплината не възпитавала ли айде де.
  • 11 Коментар📝

    15 3 Отговор
    Почти ВСИЧКИ УЧИЛИЩА ОТ Средно Преминаха в Основно.ТОВА ДА ВИ ГОВОРИ НЕЩО.ПОМАГАМ НЯМА УЧЕНИЦИ И Е БЕЗМИСЛЕНО СРЕДНОТО ДА ГО ДЪРЖИШПЗАПЕДНА ПАРАЛЕЛКА.ТОЕСТ ГЕВОЦИДА ВЪРВИ ПО ПЛАН
  • 12 Даскал от село Стамболово

    8 11 Отговор
    Вземам 1158 лв чисто с 30 години трудов стаж , и имам да ползвам 59 дена платен годишен отпуск.
  • 13 Несъгласен

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Милев":

    Тук ще си позволя да не се съглася с Вас, всичко опира да подход. Има много добри специалисти, които не са добри педагози. Същото е и при възрастните - едни се радват на популярност и одобрение, други ги избягват - способност за комуникация. А да бъдеш учител или лекар, да прибавим и служител на реда, това вече е призвание. Просто ценностите в момента са други - $ € £... Но на човек без необходимите способности и 5 000 лв. заплата да му се даде, пак ще си намери причина за недоволство. И да, определено заплатите не са достойни (но като погледним в историята, кога учителската заплата е била достойна).

    Коментиран от #22, #25

  • 14 до Администраторите

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГИЛБЕРТ СТЕФАНОВ":

    Продължавам да се чудя, защо тук нямате бутон "докладвай", "непристоен коментар", "спам", "трол" или с подобно название?
  • 15 Бивш учител

    19 2 Отговор
    Кой ще инвестири толкова години и средства в образование, за да стане учител и да получава около 1000 на месец и да преподава на олигофрени. Тя една продавачка получава същата заплата. Кастрева да се оправя, аз за безпари не работя. Балъците свършиха.

    Коментиран от #29

  • 16 Bubbles

    27 0 Отговор
    Ами върнете правата на учителя и тоягата в училище и ще има учители, а докато се поощряват изпростелите гаменчета да се гаврят с учителя все така ще е и по зле ще става!
  • 17 Nona

    4 12 Отговор
    В частните училища заплатите са доста по-високи и децата по-прилежни. Спасението е там.

    Коментиран от #19, #40

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Nona":

    СМГ и НПМГ не са частни. Влиза се с изпит. Тиии чувала ли си за СМГ и НПМГ ?
  • 20 свети Павло

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Долу България":

    Искаме БМ Борисов да преподава в гимназията!!!! По противопожарна охрана и усвояване на ен Мъней!!
  • 21 свети Павло

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Долу България":

    Искаме БМ Борисов да преподава в гимназията!!!! По противопожарна охрана и усвояване на ен Мъней!!
  • 22 Обяснение

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Несъгласен":

    То търгашите призванието все от друг го търсите. Ресторантьорът защо да няма призвание? И да нахрани някой беден понякога...
  • 23 Зидара

    14 0 Отговор
    Родителите къде си защитават разглезените зомбита и предпочитат лигавото си дете пред този който го учи да е грамотен и със знания в живота.Тва е една от причините да няма учители в чалгария, да си записват малките лумпени в европа там да ги учат че да си джендър е нормално да им вливат "ценности" в плитките тикви та да им дойде акъла в главите. Или в Америка къде не се знае дали ще отцелеят до 5клас от некой решил да погърми с пистолет.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Несъгласен":

    Ние например си избрахме най-изискващата госпожа за начална учителка, искахме дисциплина и жената го показва. Хвали детето когато трябва, но го критикува когато не се справя, за да го стимулира, не са всички равни и изисква родителите да се занимават с децата си. Знаете ли, че в Китай детето е заето до 8часа с училище и след това сяда с родителите си и пише домашни и проекти още 3,4 часа, това им е системата, за да може родителите активно да участват в обучението на децата си и не е случайност, че Китай друпна изключително много и има огромен брой специалисти, които са високо интелигентни и с висок стандарт на живот. Всичко започва от образованието, племенника ми е в седми клас и пише по-зле и с повече грешки от моето дете, което е първи клас, представете си тези 6г. разлика какво безцелно лутане е щом детето нищо не е научило и нищо не са настояли да научи. Това е лошото, нивото на подрастващите.

    Коментиран от #35

  • 26 Фил

    10 0 Отговор
    Не искат да са учители, защото децата са непоносими и само те имат права. А са невъзпитани, не им се учи, образованието е съсипано нарочно, а сега пък - нямало кадри. Е как да има? Къде са пуцовете и техникумите? Но нали пък неуки чалгари лесно се манипулират.....

    Коментиран от #41

  • 27 Инфо

    15 0 Отговор
    Учители няма, но мутри, проститутки, наркопласьори, ало-измамници, контрабандисти, корумпирани съдии, прокурори, полицаи, министри и пр.мошеници колко щеш
  • 28 фппрл

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    напротив..освен в София на другите места без връзки не можеш да станеш учител..лъжите на журналистите с години са едни и същи...колко секс пък искат от жените за да учителки и връзки си нямате напредстава

    Коментиран от #31

  • 29 пхффт

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бивш учител":

    продавачките в средни градове взимат средно 600лв и ги счупват от работа..ти си лъжец....1000лв😂
  • 30 Други науки

    1 0 Отговор
    Как ще има учители нали ББ ги кара да преподават други науки, друга Математика, друга История и т. н.
  • 31 Порно

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "фппрл":

    Това явно е било по времето , когато ти си била учителка , и преди да хванеш по древна професия.

    Коментиран от #32

  • 32 хпп

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Порно":

    много си прост..аз съм мъж..ти явно живееш в друг свят..или нямаш познати учители да ти кажат истината😂
  • 33 1234

    1 8 Отговор
    Скоро ще има много свободни места и в общинските администрации
    или местата ще бъдат заети от хора които не са подходящи за тази работа, като в някои общини и в момента има такива и то доста.
    ГЕРБ им вдигна заплатите на даскалите, какво искат повече. В момента взимат между 1200 и 2000 лева и 3 месеца почиват през лятото, без да броим различните ваканции на учениците.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хахо

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Туй някъде си го чул или прочел във фейса.Ти в Китай бил ли си?Щото аз съм бил.Имат 10-ина града,които много са напред,ама всичко останало е мор и живее в условия от времето на Мао Цзедун.Тия в градовете къде са много напред бачкат по 10-12 часа на ден и едва ли им остава време да се занимават с отрочетата си,виж тия по бедните райони по-имат време,ама дечурлигата е предимно на улицата,не в училище и гърмят яко фойерверки и пиратки.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Един

    2 0 Отговор
    Няма, няма и да има: днес учители, утре лекари, после инженери, после работници и накрая и българи! ТАКА Е ПРИ "ДЕМОКРАЦИЯТА"!
  • 38 comment

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "некойси":

    Е, ти като си по-читав, защо не вземеш да станеш учител? За един прЕател питам.
  • 39 Димов

    4 0 Отговор
    Кой луд ще иска да стане боксова круша за непълнолетни сополанковци, с безкрайни права и протекции, и никакви задължения и отговорности. За обноски няма да говорим.
  • 40 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Nona":

    Какъв процент от родителите на ученици могат да си позволят частно училище?
  • 41 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Фил":

    И в това се крие отговорът. Необразована младеж -> прост народ -> лесна манипулация -> мафията вечно на власт. Схемата е ясна, като бял ден.
  • 42 Гост

    1 1 Отговор
    Попитали една жена защо станахте учителка: заради 3 причини казала тя юни,юли и август
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове