Last news in Fakti

27 Август, 2019 08:15 2 189 21

Черен дим покри Гълъбово след авария в ТЕЦ

  • гълъбово-
  • авария-
  • тец-
  • брикел

БСП твърдят, че у нас се горят боклуците на Западна Европа

Ново задимяване е регистрирано край Гълъбово. По-малко от месец, след като РИОСВ - Стара Загора наложи глоба на ТЕЦ „Брикел” отново гъст черен дим излезе от комините на предприятието. В същото време от БСП сигнализираха, че у нас се горят боклуците на Западна Европа, съобщи Нова ТВ.

В късния следобед на събота гъст черен дим започва да се стеле на Гълъбово. В 17 часа няколко сигнала са подадени в местната инспекция по околна среда и водите.

„Oператорът ни е уведомил за аварирал котел, като е казал, че в рамките на два часа и половина ще отстрани повредата”, обясни Петя Папазова, директор на РИОСВ – Стара Загора.

Аварията не е първият източник на замърсяване в Гълъбово. В началото на юли прашна буря покри града. Като причина за запрашаването хората посочват така нареченото "черно езеро" на ТЕЦ „Брикел”, където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената глоба е 15 хил. лв.

„Те им разрешават работа без да им правят оценки за въздействие на околната среда, което за нас е недопустимо”, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Според Доклад на организацията за 2018 г. ТЕЦ „Брикел” е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово. „Това е една технология, която е изживяла своя живот има нужда или да се направят големи инвестиции и те не се случват макар че тези централи получават много големи субсидии от държавата, те не инвестират в обновяване”, допълни Антонова.

От ТЕЦ-а заявиха, че измервателните станции не са показали замърсяване на въздуха.И предприятието, и енергийното министерство не изясниха какво, кога и на каква стойност е модернизирано в ТЕЦ-а през последните години. А От БСП заявиха, че разполагат с информация, че няколко ТЕЦ-а в страната замърсявали въздуха като горели отпадъци – внос от Италия.

„47 евро плащат на тон за това този боклук да бъде докаран до България и плащат около 53 евро на тон, поне такива са ни данните, на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Имам сведенията, че това са, пак и по сигнали на гражданите, че такива отпадъци се горят в Сливен, горят се в Перник, в „Брикел” също се гори”, коментира Таско Ерменков от БСП.

От екоминистерството нямат информация за внасяне на боклук от Италия към страната ни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зелен патрул

    18 1 Отговор
    Разбира се ,че горят боклуците на Европа. Понеже се разшумя изценират някаква повреда. Жалкото е, че и властите вместо да си гледат работата ги прикриват.
  • 3 Баш Гост

    25 0 Отговор
    Този ТЕЦ е на другаря Ковачки. Защо се държи в анонимност собственика и съответно виновника за това. Обаче, въпреки това за замърсеният въздух са виновни автомобилите и печките на твърдо гориво. Идеално оправдание за управляващите и мафията на която са подлоги.
  • 4 иванчо

    20 0 Отговор
    Цяла България знае че горим отпадъци внос от Италия само нашето екоминистерство е назад с информацията отново. Важното е заплатката да идва на точната дата и да няма много работа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мирослав

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "От екоминистерството нямат информация за внасяне на боклук от Италия към страната ни."
    Само това изречение обяснява всичко.. И защо министъра, както и цялото правителство са престъпници.
  • 7 Димов

    2 6 Отговор
    Ако построим АЕЦ, не ми се мисли какви заглавия ще има след аварията му. Наредете соларки по покривите на къщите и ще докарати не за един, а за три АЕЦа.

    Коментиран от #20

  • 8 7949

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "chernobyl":

    Виновен не е ЕС, а мафията, която ни управлява и допуска тези безобразия. Призовавам хората от Гълъбово да вземат решителни мерки за да спре това безумие!!

    Коментиран от #12

  • 9 Дъ Клаш

    7 1 Отговор
    А бе кви са тия Тецове бе.Що как докога в 21 век сме не в 19-ти.
  • 10 Само питам

    3 3 Отговор
    А кой е собственика на Тец-а?
  • 11 Дъ Клаш

    5 2 Отговор
    Стара Загора винаги е бил мръсен град.Змеево Тец-ове и тн.
  • 12 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "7949":

    Точно хората от Гълъбово са си виновни за тъпотията !! Щото още преди 7-8 години като баха нагънали тоя тъпанар да закриват Брикел , те тръгнаха да правят стачки и да затварят пътища !! Щото видиш ли 70% работели там !! Значи важното е да земеш накакви 7-800 лева , щото Ковачки толкова дава , а това че дишаш жива отрова , майната му !! Заслужават си да ги изтрови всичките !!

    Коментиран от #17

  • 13 Именно

    3 0 Отговор
    В контекста на това че напоследък дори и бедните азиатски страни отказват да горят чужди боклуци, не би ме учудило да се изсипват доста такива при нас ... ЕК трябва да се изкаже по въпроса - това трябва да става с тяхно знание
  • 14 El Torro

    2 0 Отговор
    Наши хора...
  • 15 Българина

    4 1 Отговор
    Поредния видим и миризлив резултат на герб
  • 16 Гост

    3 0 Отговор
    не може държавата да не знае че през границата минават камиони с отпадъци! Ако пък минават не може това да не се сигнализира на правилните места, пак ли чакат да се обърне каруцата за да търсят къде да асфалтират?
  • 17 Бай Адолф

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Мишко опърлена нали се сещаш че тази мръсотия не отива само в Гълъбово.Явно си Ковачко тролче щом знаеш по колко пари давал.
  • 18 пътник

    2 0 Отговор
    То и от магистрала Тракия се вижда как всеки ден в ихтиманското поле се изсипват тонове черни сажди от сламата в спиртоварната, ама кой ти гледа... РИОСВ или спи или инкасира?! Дишайте дълбоко, идват местни избори...
  • 19 Джурналистика

    3 0 Отговор
    Не само БСП го твърдят това, хората в интернет всеки ден се оплакват от гъст дим, отровни миризми и т.н. и всеки ден подават сигнали до РИОСВ. И то не само в Гълъбово. Обсче РИОСВ казва че въздуха е чист, а вие медиите не отразявате тези новини, щото ще ви секне кранчето.
  • 20 Тъп трол

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Димов":

    Пробвай ти да си сложиш сокарки на покрива, де. Ще сложиш само а чко имаш яки връзки. Инсче ЕРП то ще те мота като прошляк, ще ти иска какви панели ще слагаш, колко ток ще произвеждаш и т.н. не че е невъзможно да ги кажеш тия неща, ама ще трябва да си платиш такава сума на правилния консултант-прооектант, че ще ги изплащаш соларите не 15 ами 35 г. Цяла европа или гори въглища (Германия) или прави нови ядрени мощности. А всички ако се закачим със солари, имаш ли идея колко ще поскъпне тока, щото този от ВЕИ-тата се субсидира многократно?
  • 21 Матей

    1 1 Отговор
    Няма мръсна и долнопробна далавера,която герберугите не са способни да извършат.Кой ще им попречи да обгазяват цялата страна,те са на власт и правят каквото им харесва.Затова ,на изборите--масови протести.ЗАКРИЙ ГЕРБ--СПАСИ БЪЛГАРИЯ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове