Last news in Fakti

5 Юни, 2012 13:14 839 0

МВР ще следи под лупа обществените поръчки

  • афкос-
  • олаф-
  • цветанов-
  • обществени поръчки
МВР ще следи под лупа обществените поръчки - 1
Снимка: БГНЕС

90% от случаите, по които работи АФКОС, са по обществени поръчки.. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва във встъпителна пресконференция по проект на дирекция АФКОС.

В България обществените поръчки годишно са в обем от 3,5 милиарда лева. "Една от основните първи задачи, поставени за реализация, е моделът, по който да ограничим евентуалните злоупотреби с провеждането на обществени поръчки – да има стандартни модели за стартиране на процедура, за да ограничим нарушенията," заяви Цветан Цветанов.

За първи път българското звено АФКОС ще има възможност да прави административни разследвания и това е извършено със съответната законодателна промяна, която беше приета в парламента с поправката на Закона за МВР, посочи Цветанов. Това беше и препоръка на генералния директор на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ Джовани Кеслер. Българската точка за контакт АФКОС вече има изграден капацитет и доверие с ОЛАФ и така ще могат да осъществяват разследвания и да се самосезират, каза министър Цветанов.

Административните разследвания на АФКОС ще бъдат извършвани от 25 експерти, с които разполага дирекцията, уточни директорът й Соня Клисарска.

Административните разследвания ще бъдат факт в дирекция АФКОС от 1 юли 2012 г. и подготовката за това е започнала. Предстои да влязат в сила последните поправки в Закона за МВР, съобщи вътрешният министър.

Министърът благодари на всички институции, с които са работили съвместно – на прокуратурата, на звеното, което се занимава с измамите по структурните и кохезионните фондове на ЕС, Оперативна програма „Техническа помощ”.

Ще имаме възможност да надградим капацитета, който имаме до този момент, посочи Цветанов и благодари на екипа, който работеше по подготовката на законодателните промени, на зам.-министър Веселин Вучков.

Взети са предвид препоръките от правното направление в ОЛАФ, за да се реализират тези промени, и да се създаде възможност за АФКОС да разследва престъпната дейност за източване на пари в ЕС, подчерта Цветанов.

„Досега участвахме съвместно с ОЛАФ, но нямахме възможност да правим административни разследвания, поради законови ограничения и липса на подкрепа от ОЛАФ. Тя вече е факт. Досега трябваше да изчакваме това, което може да ни даде като информация ОЛАФ. Структурите на МВР, заедно с колегите от АФКОС, вече могат да извършват тези разследвания, а това означава доверие към структурите, които ще се занимават с това”, посочи Цветан Цветанов.

 

Соня Клисарска представи проекта, свързан с борбата с финансовите нарушения около европроектите. Общата му стойност е 892 545 лв., а основните му цели - подобряване на координацията на АФКОС с административните структури у нас, с ОЛАФ и др.

Предвидени са съвместни проверки на място от АФКОС и ОЛАФ в цялата страна, за да се гарантира защитата на финансовите интереси на ЕС по изпълнението на структурните и кохезионната програми.

От ОЛАФ периодично изискват от АФКОС оперативна информация, връзките между двете институции се осъществяват всеки ден, особено когато става дума за злоупотреби с европейски средства, тече непрекъснат процес на получаване и обмен на сигнали за нарушения, посочи Клисарска. Предвижда се създаване на Интернет страница на дирекцията, на която да се подават сигнали, като част от информацията ще бъде със свободен достъп, допълни тя.

Дирекция „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз” АФКОС – МВР е партньорът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в качеството й на национална контактна точка. Като такава тя обезпечава задължителната координация на оперативното сътрудничество, както между ОЛАФ и членовете на Съвета, така и на цялостната дейност в областта на борбата с нередностите и измамите на национално ниво.

Дирекцията получава и регистрира сигнали за нередности, засягащи финансовите интереси на Европейските общности и ги изпраща за проверка на компетентните държавни органи. Тя осъществява и информационно-аналитична дейност, провежда обучения, изготвя проекти на нормативни актове и дава методически указания относно цялостната дейност по администриране на нередности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА