3 Септември, 2019 20:22 8 059 34

Таксите в банките скачат

  • такси-
  • банки

Процесът по промяната на тарифите вече е в ход и ще продължи и в следващите месеци

Таксите в банките скачат - 1
Снимка: Shutterstock

Скок на таксите, които плащаме на банките. Процесът по промяната на тарифите вече е в ход и ще продължи и в следващите месеци. Най- ниската такса за това, че имаме разплащателна сметка поскъпва с между 50 стотинки и 1,50 лв. в зависимост от банката. Така петте най-големи банки ще ни удържат месечно между 3 и 4 лева.

Да преведем пари също ще ни струва повече. Ако искаме да изпратим сума към сметка в друга банка, вече ще ни струва минимум 2,50 лв. Можем да платим по-малко само през електронно банкиране, съобщава Нова ТВ.

Отдавна в банката се плаща и броенето на стотинки. Ако искате да ви кажат колко са монетите ви, например, в една от най-големите банки, досега струваше 3% от сумата - сега и тази услуга поскъпва на минимум 1 лев.

Банкова сметка, карта, превод и след тях такса - нищо извънредно, особено когато банките информират клиентите си.

Според експерти банките увеличават най-масовите такси, за да компенсират загуби от нови европейски правила, които ще влязат в сила до месеци. Изискванията ще задължат банките при плащане от България към която и да е страна от Европейския съюз да прилагат по-ниски такси.

„Ако в момента е между 20-30 евро, то по новия регламент тази такса не може да бъде повече от 3 до 5 лева”, обясни Десислава Николова.

Специалистите си обясняват поскъпването на таксите при някои банки с и с друго:

„По този начин се стимулира използването на алтернативи канали на банкиране, като интернет банкирането. По този начин има и по-малко посещения в клоновете”, добави Николова.

Голяма част от банките имат символични такси за онлайн услугите си, особено ако парите се движат в същата банка.

До края на годината, според прогнозите на експертите, освен таксите - не се очакват значими движения по лихвите - нито за кредитите, нито за депозитите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гнида

    140 0 Отговор
    Не се наядоха !

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЗАТВОРА

    130 0 Отговор
    Я КАЖЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА РЪКОВОДСТНОТО НА БНБ, АМА НА ЦЯЛОТО /ЩОТО ТАМ ШЕФОВЕТЕ ВЗИМАТ МЕЖДУ 10.000лв и 17.000лв. МЕСЕЧНО ! ! ! ! И ДА КАЖАТ КАКВА РАБОТА ВЪРШАТ КАТО РЕГУЛАТОР НА БАНКОВИЯТ СЕКТОР В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИНА. И АКО НЕ СА ГО ПРАВИЛИ - ЗАТВОР.

    Коментиран от #34

  • 4 NikNay

    79 0 Отговор
    Само буркан банк . . . . .
  • 5 ЗАТВОРА

    61 1 Отговор
    БАНКИТЕ ВЪРТЯТ СВОЯТ БИЗНЕС НА ТЕРИТОРИЯТ НА БГ И ЩЕ ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ НОРМИ КОИТО ИМ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ БНБ.
  • 6 Дългият

    84 0 Отговор
    Ако се наложи някой ден да хвана автомата...първо ще мина през банките...Тяхното никога не се губи...Вампири...Чакам момента когато ще има и такса....дишане на въздух в банката...
  • 7 Лекар БГ

    85 2 Отговор
    Над милиард лева са им печалбите за първите 6 месеца на 19 г.Но....колкото повече-толкова повече. Драньето му е майкатя.
  • 8 6363272781

    59 0 Отговор
    Бре то ся как да стане да ми плащат в плик минималната ми заплата. 3-4 лв. са пари, един ден оцеляване и тех ще ми вземат.Два хляба са тва и една вафла на обяд при работно време 12 часа на смяна. Как да си покрия тия ден за храна?
  • 9 мисляси

    60 1 Отговор
    Чакат ни и други поскъпвания. След евроизборите, още на следващия ден, ГЕРБ вдигнаха цените на енергоносителите. Сега пак ще направят същото, но си траят.
  • 10 НАТО ВЕЦ

    60 1 Отговор
    ГРОБерастите си копаят трапа. От една страна, задължават всичко да върви по банков път. От друга, оставят бан(д)ките да си разиграват коня. ДругарЕ, идат избори....
  • 11 Гого

    61 0 Отговор
    Абе къде е БНБ регулатора? Или оня, как му беше името - министър шредседателя? Гониха ни да си отваряме карти, че било по-модерно и лесно, а то защо било. За да има едно голямо цоцане от сметките. Когато се увеличи цената на една услуга, това трябва да е за сметка на качеството, а не да избиват от нас техния масраф. Защо си мълчи правителството? Ами то голямо плюскане ще падне. Може би си делят нещо с Бойко и затова си трае. Бах ти мафиота.
  • 12 злобар

    36 1 Отговор
    "ДюшекБанк" все още работи без такси и комисионни !
  • 13 Усещат, че влизаме

    27 0 Отговор
    в еврозоната и гледат да се нагушат за последно, защото после има други правила. А за интернет банкирането знаят, че няма да върви, защото с тези хакери хората ги е страх.

    Коментиран от #33

  • 14 От Лондон

    20 3 Отговор
    Тука няма никакви такси обслужване и преводи.

    Коментиран от #15

  • 15 НАТО ВЕЦ

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "От Лондон":

    Ми да ви пратим малко ГЕРБави, да ви "оправят"...
  • 16 незнайко

    49 1 Отговор
    Замислате ли се, че с банкоматните карти които притежаваме ни правят зависими !!! Могат да си променят таксите и НИЕ не можем да се противопоставим !!! Почти всички заплати и голяма част от пенсиите минават приз БАНКОМАТИТЕ !!! Системата е създадена не само за "улеснение", но и за печелене на пари които не са ТЕХНИ !!! Над 2 130 000 са пенсионери. При удръжка 2 лева на месец това са 4 260 000 лева печалба само от ренсионерите !!! ХАЙДЕ ЧЕСТИТО ДА НИ СА "ЖИВИ И ЗДРАВИ БАНКЕРИТЕ" КАТО ХАМПАРЦУНЯН !!!
  • 17 анонимен

    19 6 Отговор
    Още ли не сте огасили лампата в тая бг кочина с геноцида???

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госта

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "анонимен":

    Не бе,мъчат се,но скоро ще я изгасят,време е!
  • 20 Реалист

    27 2 Отговор
    Банките трябва да се премахнат !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ползата от тях е по - малко от 10 % ,а ВРЕДАТА над 90%.
    Светът и особено България е на този хал ,точно заради банките и
    алчните банкери.
    Вдигай се на протести заспал народе !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 Vasilev

    19 3 Отговор
    Мошеници.Заради такива действия се създаде биткойн.
  • 22 3245

    17 0 Отговор
    Предлагам на всички банки да въведат такса вход и изход, такса стол, такса обслужване на клиента на момента,такса хартия и принтиране, такса използване на химикалка,такса за охраната че те пази до като си в банката и други подобни. Банките у нас НЕ СТАВАТ НЕ СТАВАТ!
  • 23 Варна

    25 0 Отговор
    Едновременно вдигането на таксите от всички банки е доказателство за картелно споразумение.
  • 24 Бочето

    8 0 Отговор
    Всичко е у буркани. 😂
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 5236

    9 1 Отговор
    Когато лихвените проценти падат таксите задължително скачат. Банките съществуват за да генерират печалба, а тя трябва да дойде от някъде.
  • 27 Кольо

    9 0 Отговор
    1 милиард печалба за 7 месеца отразиха в банките за тази година. Малко са им, та за това вдигат измислените си такси. Пък и нали политиците са лобистите им и както в много други неща -Нямаш избор. Задължително заплата в банкова сметка ,задължителен минимум на плащане в кеш за да се борим с престъпността и прането на пари и ред други мотиви за да е ограбен остатъка от Българския народ. Правителството трябва да знае какви пари имаш. От там и колко още неща да ти измислят за да те ограбят. За Бога Братя , Циганизирайте се ! Пазете си последните парици поне за самолетен билет ,щото ако това продължи -такси , акцизи ,стоки в магазините , услуги , данъци , застраховки ,паспорти на коли и апартаментчета , вдигане на депутатски заплати и администрация , сметоизвозване , ток, ВиК ,парно , учебници и пособия, 40 години данъци за 230 лв пенсия ,здравеопазване платено след като си плащал всеки месец с години .... само това Ви остава. Пари за самолетен билет или дупката в земята. Ама и там вече не е 2 х 1,5 . Правят я 1,5 на о,80 м. щото място не остана.
  • 28 И така

    10 0 Отговор
    Също така трябва да има такса вход/изход,такса чакане на гишето,такса сядане на стол в банката,такса разговор със служителите,такса чакане пред касата и обслужване на касата,такса крачкомер вътре в банката,такса дишане в банката,такса гледане в банката.Еми засега само толкова.Догодина ще актуализират таксите.
  • 29 Мартин

    1 1 Отговор
    Темата се преекспонира според мен. 4 или 5 банки са вдигнали някаква такса и се пише, че едва ли не всичките банки у нас, които са 26, вдигали таксите си, което не е така...
  • 30 Нищо не разбиращ

    2 0 Отговор
    ОБИРДЖИЙСКА ДЪРЖАВА
  • 31 tyres

    1 0 Отговор
    Revolut ще им разкаже играта
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Усещат, че влизаме":

    Кви хакери, има си застраховки на банките за такива случаи
  • 34 Тук

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЗАТВОРА":

    Сигурно е, забранено да се прави нещо,в интерес на човека
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове