Last news in Fakti

5 Септември, 2019 20:19 5 123 29

В ЕП изложиха примери за злоупотреби от банки и ЧСИ у нас

  • комисия по петиции-
  • европейски парламент-
  • чси-
  • частен съдебен изпълнител-
  • веска волева-
  • милена димитрова-
  • владислав янев-
  • радан кънев
В ЕП изложиха примери за злоупотреби от банки и ЧСИ у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Български юристи изложиха в Комисията по петиции на Европейския парламент в Брюксел случаи на злоупотреба с монополно поведение на банки и частни съдебни изпълнители в България при отнемане на недвижимо имущество на граждани и поискаха действия на европейско равнище за борба с тези практики, предаде БНР.

Парадоксален случай, в който при разглеждане на подобно дело участва и съдия-кредитополучател от банката, завела иска, представи адвокат Владислав Янев:

"Дело във Варненския апелативен съд, по което българският гражданин Валентин Димов беше притиснат от банката да плаща недължими високи лихви и разноски, бе защитаван от колегата Николов. Най-важният съдия – съдията-докладчик Николина Дамянова, се оказва, че била кредитополучател на същата банка. Осуетяват защитата на колегата Николов в съдебната зала, фалшифицират съдебния протокол, след което същата съдия подава донос срещу него в Адвокатската колегия-Варна, по което беше образувано дисциплинарно производство срещу колегата Николов и той беше осъден на лишаване от адвокатски права за това, че смело защитавал правата на български граждани в съдебна зала. С последващо решение на Висшия дисциплинарен съд тази присъда беше потвърдена и колегата Николов и до момента не може да практикува, въпреки че му е изтекъл срокът на наказанието, защото незаконно не се вписва".

Янев, който защитава колегата си в дисциплинарните производства, също е наказан:

"Тези неща ви ги казвам, за да допълня схемата на комплексното беззаконие и корупционни схеми в България. В основата са банките, които биват обслужвани от това заповедно производство. Множество съдии от България, които взимат заеми, които не декларират, които укриват, че са длъжници на банките и правораздават. И българската адвокатска номенклатура, в която част от адвокатите с големи позиции в ръководството обслужват интереси на банки. Това е дълбока корупционна схема до степен на мафиотизация. На практика, българските граждани нямат право да се защитят не само по закон. Те нямат право и на реална ефективна адвокатска защита, тъй като адвокатите са им подложени на репресии. Ние, българските адвокати, вече не смеем да защитаваме гражданите в България, защото когато ги защитаваме, ни лишават от адвокатски права".

Адвокат Милена Димитрова представи случай на своя доверителка, на която банката е вдигнала едностранно и няколко пъти вноската по ипотечен кредит и е наложила еднократна годишна сума от 1000 евро, без тя да бъде известена. Поради невъзможност да изплаща тези суми, тя губи имота си:

"Доверителката ми завежда процес, в който да докаже срещу банката своите права. В същия процес съдът в крайна сметка установява, че тя действително е въведена в заблуждение, но, тъй като няма право на допуск до касационно обжалване на очевидно неправилните решения по предходните инстанции, които пък не признават въвеждането ѝ в заблуждение, доверителката ми в крайна сметка губи целия процес".

Адвокат Веска Волева определи българското законодателство в тази част като "лобистко" и призова:

"Ние молим да ни помогнете да се преборим с лобистките закони, тъй като това, което е отговорено на 19.03.2019-та година – че властите са внесли някакви промени, не отговаря на истината. Всяко нещо, което е съобразено с указанията, със задълженията от Европейската комисия и Европейския парламент, се променя в движение така, че да бъде в интерес на монополистите в България, които унищожават и икономика, и разгониха населението. Знаете, милиони напуснаха от България".

Проблем има, призна от своя страна евродепутатът от ЕНП Радан Кънев:

„Искам да потвърдя, че проблемът в България е повсеместен и системен. Не става дума за изолирани случаи. Моето мнение, че петициите категорично не следва да бъдат затваряни и трябва да бъде направено задълбочено проучване дали не са нарушени правата на защита и справедлив съдебен процес в България".

Председателката на комисията по петиции Долорс Монсерат предложи всички петиции на български граждани да останат отворени, както и да бъде изпратено писмо до постоянния представител на България в ЕС, в което да бъде изразена загриженост за липсата на защита на българските потребители и искане за мораториум върху техните случаи. Очакваме от ЕК резултат от процедурата по нарушение срещу България, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ernesto Guevara

    79 0 Отговор
    България е на мафията

    Коментиран от #21

  • 2 Краси

    79 0 Отговор
    Ами тук това е нормална практика. Нали после съдия изпълнителят прилапва апетитен имот за без пари...
  • 3 Чакалото2

    52 0 Отговор
    Направо сме готови У шенгено направо брой Еврата Бокич! :)
  • 4 Блейзър

    68 0 Отговор
    Има ли още някой който се съмнява че живеем в престъпна държава? Всичко е покварено!
  • 5 Ventura

    51 1 Отговор
    Ако паднат една, две глави
    (буквално), на такива съдии,
    може и да им се свие
    л_ _ното.

    Коментиран от #6

  • 6 Оня с рикията

    45 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ventura":

    Нема къ да стане. Тея крастави кучета се покриват едно друго.
  • 7 гост

    44 0 Отговор
    Докога ще се заблуждаваме, че някой от вън ще ни помогне, че на някой му пука изобщо за нас като нация? За толкова години поне това трябваше да сме разбрали че ако сам не си помогнеш няма кой, всеки един с една ръка дава с двете граби. Примери много и за кравари и ушанки и евронезнам какво си. Повтаряме едни и същи грешки, все чакаме някой да ни оправи и всички ни оправят буквално.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бойко

    24 1 Отговор
    Не занимавайте вожда с подобни глупости! Той движи глобални неща- Зап. Балкани, шенген, ФВ, тойота, хъбове (вкл. и цифрови!!!), ...
  • 10 Прост народ

    30 4 Отговор
    Защо чакате друг да ви реши проблемите, наивници ??? ЕС иска да обере и унищожи подобни безгръбначни нации
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сикиш

    25 0 Отговор
    България се управлява от мутри. Борисов го интересува само ПР. Да го снимат, да го показват, да строи спортни зали, да помага на футболни клубове, да ходи в Берлин, Брюксел. ПИКАЛ е на проблемите на хората. Един проблем на обикновения човек, смазан от държавата на мутрите той не е решил.
  • 13 гост

    18 0 Отговор
    Добре дошли в България!
    Всичко тук е в интерес на лобита и т.н. ,но не и на нормалните хора.Затова младите бягат и не се връщат.Не е нужно само да има работа и някакви доходи колкото да преживеем ,а трябва и ред и правова държава.Уви в БГ това липсва.

    Коментиран от #15

  • 14 Койчо

    12 0 Отговор
    Абе къде е Borislav Popov да ни обясни че в ЕП нищо не разбират и ГЕРБ е най великата партия на вселената и че Нинова , Манолова и Радев са виновни за всичко това. Между другото на Борисов ако ме му се влиза в Шенген на всички останали българи им се влиза. Зали той лично заявява ме не му се иска да е в Шенген????????????????

    Коментиран от #19

  • 15 Гошко

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Идват избори помислете реално.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Антисоциалист

    10 2 Отговор
    Господа. у нас, за разлика от САЩ и други страни с по-висока степен на демокрация, т.е, на народовластие, съдиите се самоизбират чрез техни си организации, а не от народа. Демоккрация има когато народът избира представителите си в трите власти - съдебна, изпълнителна, законодателна. Необходимото условие за демокрация тук не е спазено. У нас и в страните със социалистически държавен ред не народът, а отделни общества - мафии, самоизбират съдии - съдебните управници над народа без народа и срещу му - той няма ни законово право за избор, ни дори и правото да му отговарят за решенията си и дабъдат съдени - поощщрявани или наказвани за тях,. Забележете, изборът на съдии от народа и да не е достатъчно условие за справедливост, е необходимо. Без него справедливост не може и няма да има. Ето защо съдът "пуска" задържаните престъпници. Ето защо престъпници са кандидати за евродепутати и кметове на столицата, ето защо са у дома си, а не в затвора. Да сте чули за осъден съдия? Не! И преди и сега - не! За убити и самоубити - да! Не са изпълнили заповедите на всичките си господари от една или повече мафии. И не евроимперията - българите трябва да променят това...

    Коментиран от #20, #22, #23

  • 18 Анти ТИМ

    9 0 Отговор
    Варна е СОБСТВЕНОСТ на ТИМ! Всеки получил пари от ЦКБ и Тексим Банк е платен последовател. Още се чудете как съдии, прокурори и адвокати изпълняват поръчки по неволя. Сефте ви тикат пръчката в окото ама вечн сте слепи...
  • 19 Отговорчо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Койчо":

    По премахнатите коментари го търси ;)
  • 20 Социален привърженик

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Антисоциалист":

    Право говориш, само не мога да разбера защо си се кръстил "Антисоциалист", след като това, за което говориш не пречи на социалния елемент. Виж Франция, виж Дания, например. Това у нас се нарича капитализъм с елементи на охлокрация.
  • 21 Joya

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ernesto Guevara":

    Най после да се повдигне въпроса към банките това трябва да е тема номер 1 защото сасипаха хората тези лихвари те не са банки а лихвари с пртекции

    Коментиран от #24

  • 22 Joya

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Антисоциалист":

    Много си прав дано го прочете и някоя тиква ама и да разбере какво си писал .От мен евалата
  • 23 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Антисоциалист":

    Единствената възможна демокрация е социалдемокрацията с ценз. Атинската демокрация е демокрация на гражданите. Което означава ценз. Тук не отхвърлям, корпоративният капитал, защото виждам че работи и дори е много по добре от плъзналите предприемачи, които могат да бъдат единствено бакали. Всичко ще бъде наред, когато върху корпоративният капитал има народна власт. Виж колко хубаво звучи - народна власт, какво е демокрацията ако не това. Частна собственост не трябва и не може да има, с изключение на дома. А корпорациите могат да притежават единствено своят капитал, който да бъде регулиран от държавата, а държавата от гражданите.
  • 24 Тия пък...

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Joya":

    Тези хорица къде са отишли да се жалват !!!!?! Все едно осъденият да се жалват пред екзекутора си...направо не е истина как някои опитват да правят кариера в ЕС на гърба на изстрадалите се сънародници...да повърнеш !

    Коментиран от #25

  • 25 Мая ми

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Тия пък...":

    Тя и Манолова направи същото - изкачи се на гърба на изстрадали майки на болни деца, изстрадали хора от банки, ЧСИ и бързи кредити, на гърба на медицинските сестри...Маямито кариера прави, кмет ще става...всичката Мая втасала..

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сус...сос

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Фактът, че Манолова подаде оставка, вместо да излезе в отпуск, казва достатъчно.. бат' Бойко й "помогнал"... Шубето (и алчността) е голям страх !
  • 28 Таке е било и преди

    1 1 Отговор
    Група лагерници от Заксенхаузен се оплакват от надзирателите на СС-Обергрупенфюрер Хайдрих.
  • 29 Колето

    1 0 Отговор
    Крайно време беше, да се постави въпросът с банките. Това са паразитиращи мародери и дефакто неравнопоставени икономически субекти. С такива и с приоритетите им спрямо останалите, демокрация не се прави, а се съсипва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове