Last news in Fakti

7 Септември, 2019 15:50 5 268 41

Каролев: Кризата ще дойде от енергетика, ВиК и социална система

  • владимир каролев-
  • криза

Владимир Каролев обърна внимание и на ситуацията с НЕК, държавните ТЕЦ-ове, както и частните такива

Каролев: Кризата ще дойде от енергетика, ВиК и социална система - 1
Снимка: БГНЕС

Енергетиката, ВиК и социалната система са секторите, от които ще дойде неизбежно криза. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ икономистът Владимир Каролев.

Той даде пример с „Топлофикация – София“, чийто дълг до края на миналата година е бил 850 млн., като прогнозира, че до края на годината може да стане 1 млрд., защото, по думите му, „Булгаргаз“ е поискал запориране на сметките.

Владимир Каролев обърна внимание и на ситуацията с НЕК, държавните ТЕЦ-ове, както и частните такива, които само за да се подържат, им се купува ток на високи цени.

„Подобен отрасъл е водният сектор. С изключение на град София, почти всички други градове са със сериозни проблеми. Самият факт, че над 50% от инвестициите във водния сектор се правят само в гр. София, а другите 50% в цялата страна, ясно показва, че извън столицата нещата не вървят добре.

Най-различни прогнози на ЕК, Световната банка и МРРБ показват, че между 10-14 млрд. евро трябва да се инвестират в сектора в следващите 5-6 години. Те няма как да дойдат от публичния сектор, от нашите данъци, а пък няма желание в тези, които взимат решенията – предимно общините, да отворят сектора за частни инвестиции по линия на концесиите“, обясни икономистът.

По отношение на пенсионната система Владимир Каролев заяви, че възрастта за пенсиониране продължава да е изключително ниска за определени групи хора, като даде пример със сектор „Сигурност“, защото след като се пенсионират, започват да работят в частния сектор, с което се натоварва социалната система.

Още по-голямо натоварване идва от фалшивите инвалидни пенсии, допълни още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    63 19 Отговор
    Каро, когато и да се гръмнеш, все ще е късно, продажнико!
  • 2 Bulba

    40 0 Отговор
    И от ЦАП- ЦАРАП!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментар📝

    61 7 Отговор
    Каролев ТИ БОКЛУКО ПО ВРЕМЕТО НА НДСВ КАКВИ ДАЛАВЕРИ ВЪРТЕШЕ С ВЕЛЧЕВ.СЕГА ЩЕ НИ РАЗПРАВЯШ ОТКАДЕ ЩЕ ДОЙДЕ КРИЗАТА ДВУЛИЧНИК
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 То у бегето се е криза

    45 1 Отговор
    Нали така дрънкат политиците все криза и нема пари за народа ама скоро нема да има народ и кои да лъжете
  • 7 Кризата дойде

    17 7 Отговор
    Щом чалгар ще води стадото,кризата ще е с мащабите на бедствие.
  • 8 раптър

    44 2 Отговор
    Как да няма пари бе ,2,5 млрд дадохме кеш и още 500млн заем , за самолети , с 3 -4 години предплащане. Това могат да си го разрешат само свръхбогати държави .......... или такива , чийто премиери и управляващи имат огромни по размер ОФШОРНИ сметки , а заради запазването им в тайна, ,са готови да ни предадат на САЩ милион пъти!!!!!!!!!!!!
  • 9 rusnak

    30 4 Отговор
    Докато има такива нагли като теб и им дават думата, никога не ще настъпи подобрение.
  • 10 С ТЕЛК

    39 0 Отговор
    Каролев, фалшиви инвалидни пенсии имат едни от всеизвестен етнос, но същия е електорат на твоите господари. То 70% от работещите са заслужено за ТЕЛК освидетелстване, защото са болни и работят, та да си хранят децата и да си плащат сметките. Да не говорим за размера на пенсиите, особено на хората с увреждания и право на работа–подигравка!
  • 11 соросоидни кърлежи

    13 0 Отговор
    и последен кретен знае това, а за социалната система да не говорим.
  • 12 Койчо

    18 1 Отговор
    Криза ли?ни думай бе чшовеко и ся ко ши прайм. Ша си фърчим със самолетчетата с 1000 насам натам опа чакай те майчи ша дойдат след десет години мии ша фото синтезираме и ша са кланяме на Бойко и началниците му. Тежко на този който поеме държавата след ГЕРБ жална му майка ще намери една огромна дупка..нула..пропаст...тогава и на нас ще ни се отели вола. “Магистрали,заводи”смях смях да видиш.
  • 13 Ф 16

    18 2 Отговор
    31 дни чакам новите 8 изтребителя f-16 block 70 платени предварително чрез облигационен заем от Боко тиквата и шкембе войвода и парламента прехвърлен към федералната банка на САЩ в размер на 2,2 милиарда лева лихва върху сумата в размер на 7 милиона лева в полза на американската икономика и администрация и управление и президента на САЩ Доналд Тръмп
  • 14 АНЕНЕРБЕ

    31 1 Отговор
    В СЕКТОР ЕНЕРГЕТИКА - високите цени на тока идват от ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ с които са натоварили системата СОБСТВЕНИЦИТЕ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" ЦЕНТРАЛИ.

    Според Красен Станчев ДЪЛГОВЕТЕ КОИТО ПЛАЩАМЕ на собствениците на ТЕЦ 1 и 3 СЪС СМЕТКИТЕ ЗА ТОК достигат астрономичната цифра от 13 милиона ЕВРО!!!!

    КОЙ НИ ВПРЕГНА КАТО В ТРИ СИНДЖИРИ РОБИ ДА ПЛАЩАМЕ СМЕТКИ НА НЯКАКВИ "АМЕРИКАНЦИ" С БИБЛЕЙСКИ ИМЕНА??!!!

    Надявам се др. Р.Овч да ни разкаже за АНЕКСИТЕ по договорите с "американците" , които бяха удължени от ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА.

    НЕ ЖЕЛАЯ ДА ВЛИЗАМ В ПОДРОБНОСТИ ЗА "ЗЕЛЕНАТА БАНКА" на Бориславова на чиито длъжници произвеждащи ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ плащаме дълговете.

    ТАКЪВ ГРАБЕЖ КАКЪВТО В МОМЕНТА ИМА В ЕНЕРГЕТИКАТА НЯМА ПОДОБЕН В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА В СВЕТА!!

    Коментиран от #18, #23

  • 15 63272289

    6 3 Отговор
    Като се гледам тия кризи финансови ми ги създават хора на по-горно ниво в управлението на фирмите дето съм бачкал и като видат некой по - кадурен от тех веднага повече работа на минимлна или те изхвърлят да не им заемеш мястото. Сигурно и е така и в макрорамката на икономическите науки, Няма обаче наука, която да ги маха такива за да не забавят растежа на способните хора в кариерата и на другите служители, хем да се развиват те, хем фирмата.

    Коментиран от #19

  • 16 Делото на давещите е

    7 0 Отговор
    в ръцете на самите давещи се. Спасявайте се поединично.

    Коментиран от #21

  • 17 8398

    23 1 Отговор
    Този е една от най- големите фурнаджийски лопати. До преди дни обясняваше как вървим ли вървим към светлото бъдеще с пожарникаря премиер... - Сега му дойде на ум, че ни чака криза. За повечето средно громотни е ясно, че предстои много тежка криза за България с политиката на селяндура от Банкя и придворните му.

    Коментиран от #24

  • 18 Варна

    21 2 Отговор

    До коментар #14 от "АНЕНЕРБЕ":

    Цифрата е значително по- висока. Средно на 4 години НЕК заборчава с около 1 милиард благодарение на Американските ТЕЦ и още един два големи паразита като Ковачки и Цветелина Бориславова, а от скоро и Доган. Последния всяка година прибира към 27 милиона за студен резерв.

    Коментиран от #26

  • 19 Гол охлюв

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "63272289":

    Нищо не може да се разбере, какво искате да напишете, много правописни грешки и се губи смисъла на написаното.
  • 20 Кой68

    6 0 Отговор
    Кризата е тук...Тя се е настанила удобно и гледа дали ще се справим с нея.......
  • 21 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Делото на давещите е":

    Знаеш ли от къде е цитата?
  • 22 Centurion

    8 1 Отговор
    Така е всичко е издънено по комунистически!!! Дупка от 5 милиарда в енергетиката,дупка в НОЙ,всяка година по 2.5-3 милиарда,дупка в здравната система .Нужни са реформи,и тези кърлежи заради които са тези дупки ,да останат на сухо.Трябва да им се прекъсне хранителната база.
  • 23 Centurion

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "АНЕНЕРБЕ":

    Изгодните договори с Мариците ги подписа Лаборанта!!!

    Коментиран от #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иванов

    11 1 Отговор
    Истината е само една - всеки който лае ,го е яд ,че не е част от системата и не краде лесни държавни пари в колосални размери. Запомнете го от мен- На 50 години съм. Живял съм в социализъм, в капитализъм, в България, във Франция, в Испания. Дори и най-честния българин, поставен в системата на властта , започва да граби с пълни шепи , независимо,че преди тва е развявал лозунги ,как у нас се краде ненаситно. Това е реалност от която не можем да избягаме , трябва да се приемат нещата филисофски. Борисов е прав за едно - не става нищо от тва население.
  • 26 АНЕНЕРБЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Варна":

    ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ДОПУСНАТАТА ГРЕШКА.

    ЦИФРАТА Е НЕ 13 милиона евро , А 23 МИЛИАРДА ЕВРО!!!!

    Коментиран от #27

  • 27 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "АНЕНЕРБЕ":

    За нищо! Понякога в бързината се случва да се запишат грешки неволно. Моите наблюдения са точно такива на 2-3 години НЕК да затъва и да тегли по 1 млрд. заеми. Защото нашите любимци от ГЕРБ за да не им хвръкнат главите заради високата цена на тока, както стана 2013 година решиха, че НЕК трябва да продава на загуба за да се поддържа изкуствено относително ниска цена. Купува скъпо- продава евтино. Преди няколко години в сайта на БЕХ имаше справка, от кои централи на каква цена се купува електричеството. После я свалиха за да не се вижда буквалното ограбване на енергийната система. в Последните 3 години не съм се ровил по- навътре за да установя истината.

    Коментиран от #34, #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Куролев

    2 0 Отговор
    пак откри топлата вода и пак със закъснение. голем експерт.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 От ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ

    0 2 Отговор
    Алоу Карол .какви ги дрънкаш бе,какъв МИЛИАРД ДЪЛГОВЕ БЕ,СМЪРКАШ ЛИ ТРЕВА?? Само преди седмица съобщихме по медиите,че дълговете ни към БУЛГАРГАЗ са само 30 МИЛИОНА и с изравнителните сметки до края на месеца ще ги погасим!! Оди да смъркаш трева..

    Коментиран от #36

  • 34 АНЕНЕРБЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Варна":

    Препоръчвам ти да влезеш в търговския регистър и погледнеш състоянието на двете "американски" централи.

    Трудно ще ги откриеш защото името в търговския регистър на "ЕЙ И ЕС - 3С МАРИЦА ИЗТОК І" ЕООД не съответства на това на официалната Й страница.

    ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СА ИЗБРОЕНИТЕ в ТР банки кредитори на собствениците на тази централа на които ние с ЦЕНАТА НА ТОКА плащаме задълженията по учреденият ОСОБЕН ЗАЛОГ с НЕК.

    Сред посочените ТРИДЕСЕТ изброени кредитни институции на които са посочени и адресите откриваме и такива които са ПОЩЕНСКИ КУТИИ.

    ПОЗНАЙ НА КОГО СА ТЕЗИ ПОЩЕНСКИ КУТИИ НА КОИТО ПЪЛНИМ ГУШИТЕ?

    На същите тези "ДРУГАРИ" от паралелната държава от външнотърговски фирми управлявана от СТОЯН МАРКОВ , които стоят и зад Борисов и зад Корнелия.

    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОПОЗИЦИЯ И СИЛА КОЯТО ДА ИЗМЕТЕ ТЕЗИ БАНДИТИ И ГИ ВКАРА ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЕСТОТО.

    Не знам кой ще ни спаси от това робство на ПЛАЩАНЕ НА НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЛЗВАШ И НЕ ДЪЛЖИШ?!!

    ГЕРБ и БСП са заедно , защото зад тях стои задкулисието на една и съща ОПГ!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 АНЕНЕРБЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "От ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ":

    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА С ЕНЕРГЕТИКАТА , КЪДЕТО С УЧРЕДЕНИ ОТ НЕК ОСОБЕНИ ЗАЛОЗИ КЪМ БАНКИТЕ КРЕДИТОРИ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" ЦЕНТРАЛИ чрез цената на тока плащаме МИЛИАРДИ задължения!!

    Според Красен Станчев точната цифра на ОСОБЕНИЯ ЗАЛОГ подписан от Р.Овч и анексиран от Т.Петкова към момента е 13 милиарда евро!!!!!!

    За този особен залог мълчат и УПРАВЛЯВАЩИ и ОПОЗИЦИЯ!!

    Да не говорим за това , че сред имената на ТРИДЕСЕТТЕ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ на "ЕЙ И ЕС - 3С МАРИЦА ИЗТОК І" ЕООД откриваме и такива които са си чисти ПОЩЕНСКИ КУТИИ на външнотърговските ни фирми.

    Начело на тези ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРМИ стои тъстът на брата на Милен Велчев /Георги Велчев/.
    Лицето СТОЯН МАРКОВ бе този който даде на КРУШОВСКАТА БИВОЛИЦА една от тези ферми която тя приватизира БЕЗ ДА ПЛАТИ за това!!

    Другарите от тези ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРМИ са в задкулисието което стои и в ГЕРБ и в БСП и в разни патриоти и борци за права и свободи!!

    Докато тази измет не бъде изпъната на площада и не бъде съдена ЩЕ Е ТАКА!
  • 37 Госта

    2 0 Отговор
    Пинокиооооо скрий се нещастнико платен!!!
  • 38 Усмивката

    1 0 Отговор
    Бай Брачед Каролев не знае ,че кризата не си е отивала вече 30 години, па какво още има да идва????Може би таран по дъното.И дано при такъв трус изпадат такива въш..ки като тебе Каролев.
  • 39 ЧИчо Том

    1 0 Отговор
    Каролев "Частника" .....държавата била лош стопанин ! По Татово нямаше фирми прекупвачи ,Водата плащаш на ВиК тока на Енергото ,сега сме държавата на прекупвачите :Купуват ток от АЕЦ , ЧЕЗ ни го продава ние го плащаме в трета фирма !! ЩО?? Защо има Техемчета и подобни фирми ? Защо да пълним гушата на още 100 -200 човека ? Каролчето да обясни ,ерудита златен !!Такива като него с лопата да ринеш "Икономисти" .Лесно им дадохме да се качт на главите ни !! Лупи ,Каролчето, и знам ли още колко "приватизатори" .Частника като е по читав какво стана с Кремиковци,Врачанските заводи незнам още какво и колко изкрадоха нарязаха и продадоха за скраб !! Врътката с БТК ,картела с горивата !! Пази Боже сляпо да прогледне !!
  • 40 Грую

    1 0 Отговор
    Оооо да енергетиката ни е като швейцарско сирене пробита от грабители. Множество калпави политики я докараха до това положение и то от самолет с вижда. Най-голямата грешка - субсидирането на цената на ВЕИ. Основно правило при субсидирането - субсидираш не цената , а дълготрайният актив еднократно и субсидираният ако иска да работи да излезе на свободния пазар, а пък ако ли не, да го продава този актив, да го дава под наем или да го реже на скрап. Субсидирането на цена е порочно и води до тежки изкривявания на пазара и впоследствие до батаци.
  • 41 Бесен

    0 0 Отговор
    Ъъъъ кво? Другарю каролев, от това не идва криза! Ще фалират споменатите сектори, ще бъдат купени на безценица щ тръгнат може би с нови собственици (вероятно партийни другари на герб) но от това икономическа криза не идва!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове